Zbysio Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 11 minut temu, Ninja_Boy napisał: Hmm trochę to dla mnie dziwne, piasta 9 rzędowa a wejdzie kaseta 10, przecież są podkładki pomiędzy rzędami więc więcej zajmie tak na chłopski rozum Nie myśl tyle 😀. Kasety mają tą samą szerokość, różnią się odstępami między zębatkami. Im więcej rzędów zębatek tym przerwy mniejsze. Stąd dochodzimy do łańcucha, który analogiczne robi się węższy. Dlatego mamy łańcuchy 10, 11, a nawet 12 i 13 rzędowe.
Ninja_Boy Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Łańcuchy a kasety hmm?? 😂 Bo w opisie piasty jest 9 rzędowa to jak może wejść 10, to mnie zastanawia
Franz Mauer Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 13 godzin temu, Medzamir napisał: który ma ciąg 2:1 Jak już to system 1:2, czyli je mm linki w manetce wymusza ruch pantografu o 2mm 9 minut temu, Ninja_Boy napisał: Bo w opisie piasty jest 9 rzędowa to jak może wejść 10, to mnie zastanawia To bardzo prosto wytłumaczyć: im więcej przełożeń tym zębatki kasety upakowane są ciaśniej, ale sumaryczna szerokość kasety zostaje niemalże identyczna.Jednak im mniejsze odległości między zębatkami kasety tym istnieje konieczność zastosowania węższego łańcucha. Np. 9 rzędowy łańcuch nie będzie działał prawidłowo lub wogóle z kasetą 10 rzędową, podobnie łańcuch 10 rzędowy z kasetą 11 rzędową. W dół można kombinować...tylko po co?
Zbysio Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 13 minut temu, Ninja_Boy napisał: Łańcuchy a kasety hmm?? 😂 Bo w opisie piasty jest 9 rzędowa to jak może wejść 10, to mnie zastanawia 17 minut temu, Zbysio napisał: Nie myśl tyle 😀 . Kasety mają tą samą szerokość Czytaj.
Ninja_Boy Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2018 @Zbysioto po co pisze 9 rzędowa jak wejdzie 10
Zbysio Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 18 minut temu, Ninja_Boy napisał: @Zbysioto po co pisze 9 rzędowa jak wejdzie 10 Zaczem wszedł system 10rz najpierw 9rz było szczytem.
Medzamir Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) @Ninja_BoyDopiero co poskładałem 10b na Deore. Zmieściłem się 500pln ale manetki wziąłem starszy model m610. Różnica w cenie dość spora bo ja kupiłem za 130 z przesyłką a nie 200. Wszystko nówki. Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Medzamir
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 7 godzin temu, Ninja_Boy napisał: Łańcuchy a kasety hmm?? 😂 Bo w opisie piasty jest 9 rzędowa to jak może wejść 10, to mnie zastanawia Żeby to ogarnąć idź do rowerowego i obejrzyj kasety... Różnice w budowie widać gołym okiem... Kasety 10s i 11s mają ciaśniej zestawione zębatki, dodatkowo oto te zębatki są mocowane do konstrukcji, tzw. pająka, co powoduje to, że na mniejszej przestrzeni bębenka mieści się większa ilość zębatek. Szerokość bębenka dla tych kaset jest taka sama jak dla starszych 8 i 9 rzędowych.
Ares Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 8 godzin temu, Ninja_Boy napisał: @Zbysioto po co pisze 9 rzędowa jak wejdzie 10 Bladego pojęcia nie masz o sprzęcie ale zabierasz się za filozofowanie. Pisze po pisze by robić nas w jajo, na kasę czy zwał jak zwał. Zadajesz pytania na forum więc albo się słuchasz ludzi albo czytasz pierdoły z czego nic nie wynika. Jak byś mi tak nudził na serwisie to wyprosił bym cię za drzwi.
Ninja_Boy Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2018 @AresCzemu wcześniej się nie odzywałeś jak byłeś potrzebny, jakoś inni znaleźli na mnie siłę i mi to wytłumaczyli. Zawsze pojawi się ktoś kto o coś się przyczepi
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 8 godzin temu, Ninja_Boy napisał: @AresCzemu wcześniej się nie odzywałeś jak byłeś potrzebny, jakoś inni znaleźli na mnie siłę i mi to wytłumaczyli. Zawsze pojawi się ktoś kto o coś się przyczepi Zadajesz pytania z gatunku ciężkich Do tego wszystko można znaleźć na ten temat w sieci, a także i u nas na forum jak się chce.
Ninja_Boy Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Dzisiaj powinienem mieć kaskę 500 zł taki budżet, raczej będę składał zestaw @piter614 czyba że macie jakąś inną propozycje A i pytanie czy nie będę musiał zmieniać korby bo ten łańcuch 10 rzędowy jest węższy
Medzamir Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, Ninja_Boy napisał: będę musiał zmieniać korby bo ten łańcuch 10 rzędowy jest węższy Nie
Ninja_Boy Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) Za niedługo będę w domu i sprawdzę Znalazłem shimano 170 FC m361 Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez Ninja_Boy
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Z przodu taka zamiast tych trzech i będzie gitarahttps://www.olx.pl/oferta/zebatka-ekfan-32t-34t-36t-104-bcd-narrow-wide-CID767-IDouK9v.htmlProponuję 34 lub 36 chyba że będziesz tylko jeździł jak petarda po mieście 32 będzie wystarczająca
Ninja_Boy Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 I będzie kompatybilna z moją korbą??
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Jak patrzyłem korba jest rozbieralna więc jak już ją rozłożysz, możesz śmiało założy jeden blat i będziesz miał 1x10
Ninja_Boy Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 To wiem że jest rozbieralna ale czy rozstaw będzie pasował, sorki że się tak wypytuje ale no nie znam się i no to nie są małe pieniądze żeby tak o wydać i żeby nie pasowało
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Tak rozstaw masz 104/64Czyli szukasz N/W 104 bcdMoże np poszukać gdzieś taniej tutaj dodałem tylko przykładowo że możesz kupić tą, możesz gdzieś poszukać taniej lub na chiński stronach ale czas oczekiwania dłuższy
Ninja_Boy Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Dzięki wielkie, a zestaw chyba wezmę ten co pokazywałeś A gdybym chciał zostać przy 3 blatach to moje blaty obsłużą ten łańcuch??
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Blaty może i obsłużą ale korba jest kompatybilna na max 8 rzędowy napędSam gdybyś wpisał numer korby w Google znalazł byś opis jej właściwościPozdrawiam
Ninja_Boy Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Czyli zostajemy przy zestawie który ty podałeś i zębatka n/w 34/36t i wszystko będzie działać
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Będzie działać ja mam u siebie np32 przód tył 11_46 całkiem daje rade po jeździe po lesie jak i kręcenie się po mieście, wszytko założysz sam daje to dużo fanu i czegoś się nauczysz Jak nie masz zamiaru osiągać dużych prędkości po drogach kup sobie 32 spokojnie starczy a łatwiej będzie wdrażać się pod górkę
Ninja_Boy Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2018 I tak z dostawą będę musiał poczekać bo ten sklep ma wolne do poniedziałku jak juz złożę dam znać i pokaże a i czy ta linka pod przerzutkę będzie pasowała?? https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-linki-i-pancerze-linka-przerzutkowa-xlc-1.1x2000mm-nierdzewna-o_l_167_5892.html
Rekomendowane odpowiedzi