Skocz do zawartości

przerzutka SHIMANO Deore RD-M6000 do kasety 8 rzędowej

Ninja_Boy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem jakoś mniej łańcuch obija z tym napinaczem a dźwięk który wydaje w ogóle mi nie przeszkadza

Opublikowano

Masz jeszcze jedno wyjście. Zmienić manetki na Srama, oczywiście 8b bo taką kasetę posiadasz.

• Pomógł 1
Opublikowano
7 minut temu, Medzamir napisał:

Masz jeszcze jedno wyjście. Zmienić manetki na Srama, oczywiście 8b bo taką kasetę posiadasz.

Moge wiedzieć co to zmieni? 

Opublikowano

@Zbysio Ma to ustabilizować łańcuch. Przerzutka od Sh ze sprzęgłem +manetki (a przynajmniej prawa) od Srama. O podobne rozwiązanie pytał @Ninja_Boy w pierwszym poście.

• Pomógł 1
Opublikowano

@Medzamir o ile przerzutke ze sprzęgłem rozumiem to nie wiem co ma do tego wnieść manetka SRAM. 

Opublikowano

@ZbysioBo kaseta jest 8b  a nie wiem jak koleżka stoi z kasą. Takie manetki od Srama są tańsze niż 10b od Sh i nie musi wymieniać kasety, łańcucha i być może przedniej przerzutki.

Opublikowano

Chodzi mu o to że ciąg linki w Sramie jest bardzo podobny do Shimanowskiego Dyna-Sys. Z tym, że stary Sram miał ciąg 1:1 a nowe Shimano ma ciąg 1:0,98 jak dobrze pamiętam. Różnica jest, precyzji nie ma.

Opublikowano

No dobra. Chłopak kupił rower z grupą 8rz w skład, którwj wchodzą też manetki. Dokupił przerzutkę na 10rz. Więc po kiego mu nowe manetki skoro już jedne ma. 

Tego pojąć nie moge. Przecierz manetka nic nie wniesie do napięcia łańcucha, na którym koledze zalerzy. 

Opublikowano

W internetach piszą, że działa bez problemu. Ponoć lepiej z 8b jak z 9B. Czasem dają jakiś dystans pod śrubę od linki. Było nawet na rodzimym forum emtb bodaj a na rowerowe.org są dwa tematy o tym co i jak ożenić. Aż żałuję, że osobiście wczoraj nie sprawdziłem bo zmieniałem z 8b Srama na 10b Sh.

1 minutę temu, Zbysio napisał:

No dobra. Chłopak kupił rower z grupą 8rz w skład, którwj wchodzą też manetki. Dokupił przerzutkę na 10rz. Więc po kiego mu nowe manetki skoro już jedne ma. 

Tego pojąć nie moge. Przecierz manetka nic nie wniesie do napięcia łańcucha, na którym koledze zalerzy. 

Shimano ze sprzęgłęm to Dynasys (w uproszczeniu 1:1) i nie działa ze starszym systemem, który ma ciąg 2:1. Trza mieć komplet manetka + tylna przerzutka + kaseta. Można to obejść stosując manetki Srama. W drugą mańkę niby też choć takie manewry robiono/robią ze względu na ergonomię manetek Srama tudzież niechęć do przesiaski z gripshiftów. 

Opublikowano

Chciałbym żebyście podsumowali lub doradzili co powinienem zrobić żeby uzyskać pożądany efekt 

Opublikowano
Chciałbym żebyście podsumowali lub doradzili co powinienem zrobić żeby uzyskać pożądany efekt 

Napisz ile masz kasy lub ile chcesz wydać
Opublikowano

Nie zważając na kasę ale nie do przesady

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Ninja_Boy napisał:

Nie zważając na kasę ale nie do przesady

Napisz budżet. Będzie łatwiej. Dla jednedo 1000 to dużo, a dla drugiego 10000 to drobne. Więc wiesz. Każdy kupuje to na co go stać, a my nie wydajemy swoich pieniędzy. 

Edytowane przez Zbysio
Opublikowano
10 godzin temu, Zbysio napisał:

@Medzamir o ile przerzutke ze sprzęgłem rozumiem to nie wiem co ma do tego wnieść manetka SRAM. 

ciąg linki w sram jest taki sam prawie jak w DynaSys i DynaSys II, w teorii to powinno działać.

Opublikowano
19 godzin temu, Puncu napisał:

Testowałeś? To akurat działa, pod warunkiem że wiesz jak ma działać :)

Dzięki temu łańcuch nie spada z blatów korby gdy jest przerzutka.

Dolna część owszem, ale górna... mam sporo wątpliwości...

W kwocie 300zł to napędu 10s ze sprzęgłem nie złożysz kompletnego.

Opublikowano

No nie wiem co i jak więc jakbyście coś go by pomogło i sprawdziło się nie dużym kosztem 

@SpiderMAN górnej nie ma już.

Opublikowano

Ja pisze o nowych częściach.

Szukaj używanej przerzutki Shadow + i manetki 10s.

Kasetę i łańcuch kup nowe, lekko naciągając ten budżet powinno się dać przeskoczyć na 10s.

Opublikowano

Tylko główne pytanie czy mi wejdzie kaseta 10  

Opublikowano
23 godziny temu, Ninja_Boy napisał:

Czyli shadow nie będzie tak latała?? 

Shadow + (ze sprzęgłem)

Opublikowano

To już wiem, tylko chodzi o tą kasetę 

Opublikowano
Teraz, Ninja_Boy napisał:

To już wiem, tylko chodzi o tą kasetę 

Wejdzie!

Bębenek pod 8,9,10 i także 11s w piastach mtb zgodnych ze standardem Shimano jest taki sam.

Opublikowano

Hmm trochę to dla mnie dziwne, piasta 9 rzędowa a wejdzie kaseta 10, przecież są podkładki pomiędzy rzędami więc więcej zajmie tak na chłopski rozum