Skocz do zawartości

przerzutka SHIMANO Deore RD-M6000 do kasety 8 rzędowej

Ninja_Boy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów(czy jak to się tam pisze😂) Mam wielką prośbę bo nie znam się zbytnio na tym. Sytuacja prezentuje się tak, że mam przerzutkę SHIMANO Deore RD-M591, nie posiada ona sprzęgła co powoduje latanie jej podczas zjeżdżania np. z schodów. Chciałbym kupić przerzutkę SHIMANO Deore M6000 ona już posiada sprzęgło lecz są 10 rzędowe i nie wiem po prostu czy mi obsłuży kasetę 8-rzędową Shimano CS-HG31. Liczę na waszą pomoc lub doradzenie. Z góry dziękuję.😃 A i zapomniałem manetka jest 8 rzędowa.

Edytowane przez Ninja_Boy

Czym Pan sugeruje, że używam rower niezgodnie z przeznaczeniem. O schodach to był tylko przykład, a jeżeli chodzi o inny w którym częściej przebywam to w lesie przy zjazdach z korzeniami też lata przerzutka ;) i nie wydaje mi się, że mój rower nie jest do tego przystosowany

Po schodach to można każdym rowerem zjechać, sam Szaj na szosie zjeżdżał i mówił że to nie niszczy roweru, a to jaką mam ramę, piasty, obręcze i nawet opony nie pozwala na zniszczenie go. Nie mówię że nie da się zajechać, bo da się każdy rower zajechać 

Edytowane przez Ninja_Boy
Godzinę temu, Ninja_Boy napisał:

Póki co zostawiam to tak, wielkie dzięki za pomoc i poświęcony mi czas

15335539844326381283181404008756.jpg

Z czasem dobierze się jakąś grupę 

To jest Deore zwykłe, a nie Shadow, które ma dość słabą sprężynę naciągającą wózek, częściej montowana była w rowerach trekkingowych.

Więc tutaj zostaje Ci zmiana na Shadow, na przykład RD-M590, która w mtb sprawdzi się o niebo lepiej.

Zdemontuj ten wynalazek do napinania, bo to kompletnie nic nie daje w takim wykonaniu, a pogarsza pracę napędu...

27 minut temu, SpiderMAN napisał:

Zdemontuj ten wynalazek do napinania, bo to kompletnie nic nie daje w takim wykonaniu, a pogarsza pracę napędu...

Testowałeś? To akurat działa, pod warunkiem że wiesz jak ma działać :)

Dzięki temu łańcuch nie spada z blatów korby gdy jest przerzutka.

Chronoli troche. Moim zdaniem nie warto czegoś takiego montować. Jeśli się używa roweru normalnie to wszystko jest ok. Mam przerzutke shadow bez sprzęgła. Rower przejechał kilka maratonów, ogólnie go nie oszczędzam. Na ramie mam naklejke zwykłą fabryczną i daje rade, łańcuch nie spada. Nawet wczoraj zjechałem ze sporej ilości schodów i owszem troche się łańcuch poobijał ale nic pozatym. Ja jednak wolę ciszę. 

Edytowane przez Zbysio