nonz Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Według mnie najlepiej i najtaniej dla osoby, która nie jest obeznana w temacie jest kupić gotową konstrukcję. W tej cenie i z osprzętem wymienionym przez kolegów można dostać krosa r7 lub b7 2016r. Edytowane 11 Lipca 2017 przez nonz 2
cziko Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) 59 minut temu, nonz napisał: Według mnie najlepiej i najtaniej dla osoby, która nie jest obeznana w temacie jest kupić gotową konstrukcję. W tej cenie i z osprzętem wymienionym przez kolegów można dostać krosa r7 lub b7 2016r. A jak bym chciał sam złożyć i kupić wszystko osobno to nie wyjdzie podobnie? Bo w r7 jak i b7 jest kilka spraw, które mi się nie podobają. Chodź najbliżej mi do r7 ze względu na 27.5 i 2x10 przerzutki. Edytowane 11 Lipca 2017 przez cziko
nonz Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Składanie roweru z nowych części jest droższe o około 25% (jestem w trakcie składania fullS) R7 to fajna baza pod budowę roweru pod siebie. Jeśli od razu wiesz co chciałbyś zmienić to warto sprzedać części z roweru jako nowe. W swoim B7 2016 zaraz po zakupie wymieniłem hamulce na Deore, tarcze na SLX i opony na Continental Race King. Po roku zmian jest dużo więcej Edytowane 11 Lipca 2017 przez nonz 2
cziko Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 Ten B7 tylko się tym różni ze mną 29 i z przodu jedną zębatkę. Mam pytanie odnośnie ramy jak Ci się ta geometria sprawdza w lesie. I na 190 cm wzrostu to l czy xl brać. Przekonuje mnie to że można ten rower w dobrej cenie mieć.
Andrzej Sawicki Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 Wybór między sąsiednimi rozmiarami zależy od wymiarówki producenta. U jednego będziesz L, u innego XL. Najlepiej by było przymierzyć w sklepie i poprosić fachowców o ocenę. Kross to popularna marka -- powinieneś znaleźć prawie wszędzie poza marketami sportowymi.
cziko Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 A jest sens kupić R8 bo jest dokładnie w cenie 3499zł ? Czy nie ma aż tak dużej różnicy? Bo r7 za 3200 mogę mieć. Czy tylko Kross oferuje za rozsądne pieniądze dobre wyposażenie ?
nonz Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 B7, R7 z 2016 ma dwie zębatki z przodu i będzie tańszy niż tegoroczny. R7 i R8 to dość podobne rowery na identycznej ramie i myślę że będziesz zadowolony z obu. Główna różnica zależy od rocznika. 1
JacekB Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 1 godzinę temu, cziko napisał: A jest sens kupić R8 bo jest dokładnie w cenie 3499zł ? Czy nie ma aż tak dużej różnicy? Bo r7 za 3200 mogę mieć. Czy tylko Kross oferuje za rozsądne pieniądze dobre wyposażenie ? Nie tylko Kross, ja ze znajomym wybraliśmy Unibike również polska marka. http://www.unibike.pl/flite29.html
cziko Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 33 minuty temu, JacekB napisał: Nie tylko Kross, ja ze znajomym wybraliśmy Unibike również polska marka. http://www.unibike.pl/flite29.html No tu mi się amortyzator nie podoba, jak czytam to większość osób stawia na RockShox ale jeśli się mylę to mnie poprawcie. 53 minuty temu, nonz napisał: B7, R7 z 2016 ma dwie zębatki z przodu i będzie tańszy niż tegoroczny. R7 i R8 to dość podobne rowery na identycznej ramie i myślę że będziesz zadowolony z obu. Główna różnica zależy od rocznika. R7 i R8 raczej 2016, sprzedawca powiedział że z tego rocznika lepszy osprzęt. Ale R8 z 2017 ma niby wyższy model amortyzatora.
nonz Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 11 godzin temu, cziko napisał: No tu mi się amortyzator nie podoba, jak czytam to większość osób stawia na RockShox ale jeśli się mylę to mnie poprawcie. R7 i R8 raczej 2016, sprzedawca powiedział że z tego rocznika lepszy osprzęt. Ale R8 z 2017 ma niby wyższy model amortyzatora. Warto dopłacić do Reby jeśli zależy Ci na wadze i trochę lepszym wybieraniu mniejszych nierówności. Zwróć uwagę na brak mocowania przedniej przerzutki typu Direct Mount w tegorocznych modelach.
cziko Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 22 minuty temu, nonz napisał: Warto dopłacić do Reby jeśli zależy Ci na wadze i trochę lepszym wybieraniu mniejszych nierówności. Zwróć uwagę na brak mocowania przedniej przerzutki typu Direct Mount w tegorocznych modelach. Właśnie to był na początku powód chęci złożenia wszystkiego pod siebie, bo wolał bym amortyzator Reby ale jednak napęd 2 x XX. Chodź i tak wchodzi tylko model 2016 a tam jest Recon - czy jest on dużo gorszy od Reby oprócz wagi i lepszego wybierania mniejszych nierówności ?
Andrzej Sawicki Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Obecnie Recon RL i Reba RL to ta sama konstrukcja wewnętrzna. Reba jest lżejsza, natomiast działa identycznie. Wyższe modele Reby mają więcej opcji regulacji, co przydaje się przy wyścigach -- można łatwiej dostroić sprzęt pod konkretną trasę. 1
cziko Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Dobra czyli wybiorę prawdopodobnie model KROSS R8 z roku 2016 (bo ma 2 x 10 i będzie tańszy). Odpaliłem dobór ramy i tutaj zgłupiałem bo wyszło mi 21' ale piszą żeby do XC kupić jeden dwa rozmiary mniejsze czyli 19. Słyszałem, że lepsza za mała niż za duża. Jak z waszego doświadczenia ?
Andrzej Sawicki Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Krossa znajdziesz w wielu sklepach stacjonarnych. Naprawdę przymierz, nie zgaduj.
nonz Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Dla Twojego wzrostu typowałbym 21'. Mam 180cm i 19' jest akurat. Rower zawsze warto przymierzyć przed zakupem aby upewnić się czy dana geometria nam odpowiada. Osobiście wolę większe ramy. Edytowane 12 Lipca 2017 przez nonz
cziko Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Czym więcej czytam i oglądam filmów na kanale szajbajk tym bardziej patrzę się na pewne komponenty. Chciałem wybrać r8 bo 27.5' po oglądnięciu filmu stwierdziłem że B9 bo ma 29' i zauważyłem że amortyzator nie ma PopLoc ;/ co automatycznie go skreśla bo nie wyobrażam sobie podczas jazdy się schylać. Niby te same rowery a jednak trzeba naprawdę zwracać uwagę.
cziko Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Dziękuje wszystkim za pomoc bo temat został wyczerpany, kupuję jednak gotowy nie będę składał. Mam już dwa może trzy modele między którymi będę wybierał.
Dżery Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) Ciekawą opcją jest kupno ramy z chin http://www.workswellbikes.com/ | http://www.flyxii.com/ za około 400 $ można mieć dobrą rame z carbonu UD (~1250g), a reszta na komponenty i osprzęt. Znacie kogoś kto jeździ na ramach z chin ? Zastanawiam się nad założeniem tematu w tej kwestii, sprawa jest bardzo ciekawa. Edytowane 13 Lipca 2017 przez Dżery
Stiwi Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Cześć Forumowicze! Zwracam się do Was z prośbą o doradzenie w wyborze roweru MTB. Szukam dla siebie poważniejszego roweru do jazdy po lasach, polach, szutrach, a także sporadycznie w górach, single, maratony MTB. Obecnie śmigam na 8 letnim Kellys Axis i troszkę brakuje mu charakteru poza trasą, jest ciężkawy i raczej nie radzi sobie w tudniejszym terenie. Sporo szukania, grzebania i wertowania katalogów sprowadziło się do wyboru pomiędzy trzema rowerami: - Radon ZR Team 7.0 lub 8.0 - Canyon Grand Canyon AL 6.9 Spory rozsztrzał cenowy, bo ok. 1000 zł, a nie wiem, czy odczuję różnicę. Moglibyście podzielić się swoimi spostrzeżenia dotyczącymi ww. rowerów, sugestiami lub macie inne typy? Z góry dziękuję za Waszą pomoc! P.S. 25 lat, 180cm, 72kg, raczej rama M u większości producentów. Edytowane 25 Lipca 2017 przez Stiwi
Luklip1989 Opublikowano 26 Lipca 2017 Opublikowano 26 Lipca 2017 Cześć, Noszę się z zamiarem sprzedaży nietrafionego dla mnie Treka superfly 6 (2017), a pieniądze ze sprzedaży chcę zainwestować w to, co spełni moje oczekiwania. Nie mogę się do niego ułożyć, ale to na inny temat. Tutaj zaczynają się schody. Lubię jeździć po lasach, nie przyjmować się stanem dróg, kiedy wiem, że rower sobie poradzi. Tak jest z trekiem, ale już po kupnie zauważyłem, że 80% czasu jeżdżę po asfalcie. Zacząłem więcej czytać i doszedłem do wniosku, że to nie jest rower, który powinienem mieć. Stąd pytanie do Was. Czy jeżdżąc po terenie nizinnym, głównie po asfalcie, jednak z brakiem oporów by skręcić do lasu lepiej będzie kupić rower przełajowy - bardzo ciągnie mnie do meridy cyclo cross 500 (myślę, że cenę uda się zbić, albo wybiorę zeszłotoczny model). Z drugiej strony wiedząc jak i gdzie jeżdżę może lepiej byłoby mieć 2 rowery i w tym przypadku myślałem o meridzie big nine 300 do zabawy i na szosę meridę race 80. Wiem, że cena tych rowerów przekracza zakładany budżet, ale kupując od razu 2 rowery liczylbym na jakąś ciekawą zniżkę, lub tak jak wyżej rowery z zeszłego sezonu. Mtb miałby być na wyjazdy dla przyjemności w lasy i bezdroża, bez żadnych szaleństw. Szosa na wyjazdy minimum 100 km. Takie dystanse starałem się robić poprzednim mtb, ale myślę, czy nie lepiej będzie na innym rowerze. Teraz wiecie już jak jeżdżę/ planuję jeździć, więc czekam na podpowiedzi osób, które dłużej siedzą w rowerach PS. Całe życie jeździłem na mtb xc i nie mam pojęcia jak to jest na szosie/przełaju.
baza1 Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 Cześć! Jeżdżę na szosie i w zjeździe i brakuje mi pomykajki po lasach. Szukam roweru mtb i znalazłem coś takiego https://www.olx.pl/oferta/trek-x-caliber-9-29er-CID767-IDlR5Vm.html#53d0c59d1a Co polecacie do 4 tysięcy? Ten trek wygląda spoko, co jeszcze upoluję w tej cenie? Używka 29 reba i rama min 19
Antyszprycha Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/2017/grand-canyon-al-6-9.html
baza1 Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 fajny ale nie chce nowego. Co powiesz o tym treku
Gość Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 Co Ci powiedzieć... Przebieg nie znany, dowód zakupu (brak). Cena moim zdaniem mocno zawyżona z tych dwóch powodów. Jeśli gość ma papiery, paragony, pozwoli sprawdzić rower, wyciągnięcie łańcucha, stan napędu, obejrzeć dokładnie ramę czy pęknięć nie ma to 3000zł to jest max moim zdaniem.
Rekomendowane odpowiedzi