b0om Opublikowano 6 Maja 2017 Opublikowano 6 Maja 2017 Dziękuję za odpowiedź. Jestem zdecydowany. Kupuję Diamondback Albo Heist 3.0, albo Myers 2.0
suchy Opublikowano 10 Maja 2017 Opublikowano 10 Maja 2017 Dnia 6.05.2017 o 18:17, b0om napisał: Jestem zdecydowany. Kupuję Diamondback I na co ostatecznie zdecydowałeś się?
b0om Opublikowano 11 Maja 2017 Opublikowano 11 Maja 2017 Zdecydowałem się na rower Diamondback heist 3.0 z 2017 roku. Dzisiaj zamawiam. Piękna maszynka Recenzje zagraniczne bardzo przychylne. Model lekko poprawiony względem tego z 2016. Poprawili delikatnie geometrię. Już nie mogę się doczekać aż wjadę nim na ścieżki leśne. Napiszę co i jak gdy będę miał już rower. Pozdrawiam
scric Opublikowano 17 Maja 2017 Opublikowano 17 Maja 2017 Shimano! Zwracam się do was z prośbą w imieniu mojego kolegi, mam nadzieje że pomożecie.Chodzi o to że kumpel chce kupić swój pierwszy NOWY rower MTB. Do tej pory jeżdził na dwudziestoletnim no name.Po wstępnej rozmowie telefonicznej,ustaliłem że rower musi być na kołach 29 er,amor powietrzny dobre hamulce.Kolega waży 85 kg wzrost 190 cm.Na wstępie wykluczył takie marki jak Romet i Kellys,nie pytajcie mnie dlaczego.Rowerem głownie będzie jeżdził w lekkim terenie oraz asfalcie,raczej delikatnie.Wyklucza maratony itp.Rower typu croos ,gravel itd odpada tylko MTB. Cena do 3500 zł. Jeżeli macie konkretne propozycje to piszcie o wadach jak i zaletach danych modeli.Sami wiecie jak to jest z tym wyborem pierwszego bicykla.
nonz Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 W tej cenie całkiem nieźle wypada Shockblaze R7 Pro 29.
Dreamer Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 A może Cube Attention SL? http://allegro.pl/cube-attention-sl-29-2016-grey-21-wyprzedaz-i6551643977.html
Franz Mauer Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/2017/grand-canyon-al-3-9.html
Dany Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 A ja uważam, że Kross wyprzedził konkurencję i polecam rower, na którym sam jeżdżę, czyli Kross Level B7 (2016): https://www.ceneo.pl/40271449 ZALETY: 1. Made in Poland 2. Cena do 3500 zł 3. Powietrzny amor Rock Shox z blokadą skoku w kierownicy 4. 29er 5. Przerzutka 2x10 (Nie wyobrażam sobie jazdy w lekkim terenie lub asfalcie z sakwami bez dwóch blatów z przodu) 6. Super stosunek jakości do ceny i lepsze komponenty niż np. oferuje Canyon, czy Cube 7. Wygląd roweru, za którym oglądają się inni rowerzyści Mogę wymienić wiele innych zalet ale tyle chyba wystarczy. WADY: 1. Bardzo dobre lecz piszczące hamulce Avid DB1 2. Trzeba dokupić oddzielnie pedały, bo nie ma w komplecie Od połowy marca rowerem zrobiłem już prawie 1000 km i więcej wad się nie doszukałem. Jestem nim mega zachwycony i polecam każdemu. Dodam, że mam 189 cm wzrostu, ważę 80 kg i rozmiar ramy jaki wziąłem to M. W 2017 zmieniła się rozmiarówka i brałbym już L. 1
Dreamer Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 31 minut temu, Dany napisał: A ja uważam, że Kross wyprzedził konkurencję i polecam rower, na którym sam jeżdżę, czyli Kross Level B7 (2016): https://www.ceneo.pl/40271449 ................ 6. Super stosunek jakości do ceny i lepsze komponenty niż np. oferuje Canyon, czy Cube 7. Wygląd roweru, za którym oglądają się inni rowerzyści ............... A gdzie ma te lepsze komponenty niż Cube? Cube tylną przerzutke ma XT vs Kross SLX, Hamulce... te Avid mogą być lepsze, nie wiem, nie używałem.... i tak tu i tu kwalifikują się do wymiany. Na początek wszędzie starczą. Korba 3 blaty vs 2 blaty - tu raczej liczą się preferencje użytkownika, bo korby porównywalne. Kross ma tapper, Cube nie ma... ale... przy tym zestawieniu nie poczujesz tej różnicy w sztywności... niestety... reszta taka sama wręcz.... a śmiem twierdzić, że Cube 2017 można kupić taniej niż Krossa i teraz większość ma "modny" wygląd gdzie młodzież się ogląda
Dany Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 9 minut temu, Dreamer napisał: A gdzie ma te lepsze komponenty niż Cube? Widzę, że sam odpowiedziałeś sobie na pytanie Może i kupiłbym CUBE, ale mieszkam w Polsce i chciałbym aby nasza marka się rozwijała. Mam nadzieję, że jeździsz na 29er i odnośnie 3 blatów wytłumaczysz jaki to ma sens?
Dreamer Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 Tak odpowiedziałem, i wg mnie co jest ważniejsze Cube ma lepsze Pytanie czy marka się rozwija... Bo oczekiwałbym co najmniej takich ruchów jak konkurencja. I tak... kupuje w Niemieckich sklepach też, tak samo jak nie jeżdżę Polonezem... Odnośnie blatów to nie ma co tłumaczyć. Jeden lubi truskawki inny rabarbar. Układ taki mi bardziej pasuje w moim terenie... na dużej dojeżdżam do lasu i gór, a później używam tylko dwóch mniejszych. Jak będę "mocarz" to będę jeździł na jednej.
MateoStork Opublikowano 19 Maja 2017 Opublikowano 19 Maja 2017 myślę, że te rowery bije jednak przeceniony do 3300 zł Trek X Caliber 9 z 2016 roku. Ma najlepszy osprzęt, świetne geometrię, choc to oczywiście kwestia indywidualna. Mam ramę 19.5 , waże 93 kilo , mam 184 , jeździ się świetnie. Polecam ten rower, cały osprzęt jest amerykańskiej firmy Bontrager dodatkowo . Naprawdę świetny wybór. Jedziłem na tym krossie , bo go próbowałem, ale nie ma co porównywac.
Franz Mauer Opublikowano 19 Maja 2017 Opublikowano 19 Maja 2017 (edytowane) 39 minut temu, MateoStork napisał: myślę, że te rowery bije jednak przeceniony do 3300 zł Trek X Caliber 9 z 2016 roku. Ma najlepszy osprzęt, świetne geometrię, choc to oczywiście kwestia indywidualna. Mam ramę 19.5 , waże 93 kilo , mam 184 , jeździ się świetnie. Polecam ten rower, cały osprzęt jest amerykańskiej firmy Bontrager dodatkowo . Naprawdę świetny wybór. Jedziłem na tym krossie , bo go próbowałem, ale nie ma co porównywac. Nie wiem, o jakiej wersji Calibra piszesz,bo jeśli standardowym wyposażeniu na 2016r. to Twoja euforia co do wyposażenia jest troche przedwczesna. To jest rower na tym samym poziomie co wskazany wyzej CUBE oraz Canyon, natomiast to Kross mu ucieka, chociażby ze względu na : 1. sztywne osie (co zwiększa sztywność i kontrolę kół), a Trek QR9mm (czyli odchodżący już do lamusa standard) 2.Taperowaną główkę (co zwiększa sztywność) Sama marka Bontrager nie jest synonimem czegoś wyjątkowego, ponieważ podobnie jak inne typu Syntace, Cranck Brothers lub podobne mają w swojej ofercie sprzęt zarówno z najwyższej półki, jak i z najniższej. Z czegoś muszą żyć, a nie każdego stać na super wyroby. We wszystkich rowerach w tej półce cenowej pozostałe wyposażenie można zaliczyć do średniego. A często np. hamulce czy amortzatory do podstawowych. Sądzę, że jeśli kolega @scric nie ma jakiś konkretnych preferencji to w zasadzi e z każdego wymienionego roweru będzie zadowolony. Jednak nie da się ukryć, że Kross ostatnio na rynku rowerowym mocno miesza i w przystępnej cenie daje już nowe technologie - co wyróżnia go zdecydowanie, nawet od Canyona, która to marka słynie z dobrego stosunku jakości i zastosowanych komponentów do ceny. Tu jednak z Kross'em wg. mnieminimalnie przegrywa Edytowane 19 Maja 2017 przez Franz Mauer 1
Andrzej Sawicki Opublikowano 19 Maja 2017 Opublikowano 19 Maja 2017 Zgadzam się, że te rowery są bardzo zbliżonej klasy. X-Caliber wygra nowocześniejszym amortyzatorem (RS Recon RL, czyli już tłumik Motion Control), Kross nowocześniejszymi rozwiązaniami w ramie, a pewnie znalazłby się inny z wyższym zestawem napędu. Wszystkie są bardzo dobre i długo pojeżdżą bez zabawy w wymianę elementów.
Crusader39 Opublikowano 29 Maja 2017 Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Witam Szanowne grono forum!Potrzebuję pomocy w wyborze 29 calowego roweru do kwoty 3500zł max, trochę poczytałem i wyborów jest wiele-zabiliście mi ćwieka bo czytam że wiele osób proponuje Krossa B7 lub B8,Romet Mustang 2, Treka x ,Canyona 6.9,Cube Attention sl, Unibike Flite i również zaciekawił mnie Dartmoor Primal oraz Accent PEAK.Jaki byłby najrozsądniejszy uniwersalny wybór, nadmieniam że lubię dłuższe wyprawy trochę po asfalcie i trochę w cięższym terenie.Niestety muszę się powoli żegnać z moim 26 calowym Kross'em.Ktoś też wcześniej wspomniał żeby kupić tańszy model i upgrade'ować do lepszych podzespołów oczywiście chodzi o jakąś dobrą bazę żeby już nie kombinować.Zastanawiam się tylko czy jest sens pakować się w lepsze podzespoły jeśli jeździ się bardziej rekracyjnie?. Edytowane 29 Maja 2017 przez Crusader39
wawer Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 Hej, Ja ostatnio zakupiłem kross-a B7 z 2016r (tydzień temu). Wcześniej miałem (jeszcze mam) mongoose DX3.7 ponad 10-letniego. Przesiadka z 26" rama 20" na 29-er rama 21. Obecnie jestem z niego bardzo zadowolony aczkolwiek moje oczekiwania przed pierwszą jazdą były wyższe :D. Teraz niejako się nauczyłem i naprawdę mogę śmiało polecić. Mam przejechane ok. 250km więc na razie to początki - muszę się nauczyć operować przerzutkami 2x10. Obecnie rowerek wymaga regulacji, bo łańcuch spada mi z przedniej mniejszej zębatki . Jeśli chodzi o bardziej rekreacyjną jazdę to może coś w stylu B2 czy B3, Unibika Flite 29". Odnośnie rasowania to ja w poprzednim robiłem w momencie kiedy napęd zużyłem (wtedy nie wiedziałam o zmianach łańcucha :D).
Franz Mauer Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Cube Attention SL. Geometria ramy najbardziej wygodna pod kątem turystyki rowerowej . Pozostałe ramy sa już bardizej sportowe i przy dłuższych wypadach mogą okazac się średnio wygodne. Edytowane 30 Maja 2017 przez Franz Mauer
Crusader39 Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 Ten cube nawet obiecujący ale napewno w nim bym zmienił trójblat od dwóch lat jeżdże na 1x9 i to mi w zupełności wystarcza poza tym waga byłaby mniejsza.Słabo się znam na geo rowerów napewno przymiarka będzie wskazana.Skłaniałem się bardziej w kierunku rodzimych producentów,ale przecież chodzi o wygodę mojego podróżowania.Chyba że ktoś jeszcze się wypowie w kwestii cena-jakość-podzespoły.
KrzychuWSRH Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 (edytowane) Witam. Planuje wziąść rower na raty chciałbym żeby to był Full. Pomóżcie coś znaleźć. Wzrost 195 waga 80kg. Edytowane 6 Czerwca 2017 przez KrzychuWSRH
KrzychuWSRH Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Przeważnie zjazdy, na początku nie będą to ciężkie trasy, i też bym mógł podjechać Puncu, tak naprawdę jestem zielony w tym temacie
nonz Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 W tej cenie możesz liczyć tylko na rower do jazdy rekreacyjnej podobny do fulla z decathlonu. Myślę, że powinieneś najpierw poznać temat. Innym wyjściem jest niezły hardtrail o dużym skoku w tej cenie.
KrzychuWSRH Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-560s-275-id_8379043.html Co powiecie o tym
ByQ94 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Osobiście też myślałem o fulu do xc ale za 4tyś to zaczynają sie lepsze HT więc full w tej cenie? Może HT ze sztyca amortyzowaną
KrzychuWSRH Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Wolę by tył miał damper https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-560s-275-id_8379043.html Chyba będzie ten
Rekomendowane odpowiedzi