Gość Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Skoro różnice w osprzęcie są niewielkie kup ten na którym się lepiej czujesz ;) Heble 615 drogie w eksploatacji nie są i mają możliwość włożenia okładzin z radiatorem.
Thrind Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, zamierzam kupić mój pierwszy rower. Do jazdy po mieście, parkach, przeróżnych ścieżkach i może nawet górach. Znalazłem dwa modele: http://kreidler.pl/katalog/kreidler-small-blind-1-0-shimano-acera-24-gang-disc-rower-trekkingowy/ http://kreidler.pl/katalog/kreidler-small-blind-1-0-shimano-nexus-8-gang-disc-rower-trekkingowy/ Obaj bardzo mi się podobają wizualnie (zwłaszcza ten drugi), ale jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o specyfikacje, nie mam pojęcia czym się różnią i czy są warte tej ceny. Poczytałem trochę na temat rozmiaru ramy, i ta 51-centymetrowa powinna być dla mnie odpowiednia ? Mierzę niecałe 190 cm. Chciałem jeszcze dodać, że mieszkam na stałe w Belgii i przeliczając z euro na złotówki to ten drugi model (Shimano Nexus) wychodzi tańszy o 500 zł. Może jakiś inny model, co mi polecacie ? Z góry dziękuję za pomoc :-) Edit: Znalazłem jeszcze coś takiego: https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/2017/grand-canyon-al-6-9.html Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Thrind
Thrind Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 7 minut temu, PrzeLuka napisał: Ja bym wybrał nr 3 Grand Canyon AL 6.9 ? Cos możesz mi o nim więcej powiedzieć ? :-)
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Dobry napęd, amor itd. Generalnie rower nie wymagał by żadnych przeróbek przez długi czas. Dobrać rozmiar, kupić i jeździć... ale poczekaj jeszcze na opinię innych forumowiczów. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Gość
Marceliszpakbike Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Canyon,szczególnie że jest promocja z tego co widze,450zł w dół to sporo. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Marceliszpakbike
Thrind Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Poradzę sobie ze składaniem ? Nigdy tego nie robiłem...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Instrukcja plus YT i poskładasz bez problemu Tym bardziej, że rower przyjdzie prawie złożony. Uważaj tylko przy wyjmowaniu z pudła. Danielski ma chyba na kanale film jak poskładać maszynę ze stajni Canyon. Dokładnie co i jak. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Gość
Franz Mauer Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 @Thrind opisz przede wszystkim do czego chcesz wykorzystywać rower, ponieważ znam obie marki, ale przedstawiłeś rowery o zupełnie różnym przeznaczeniu? Opisz po krótce to łątwiej bedzie Ci doradzić
kaszek Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Jak już kolega Franz Mauer zauważył, pierwsze dwa będą miały trochę inne zastosowanie niż ostatni. Jeśli zamierzasz rowerem wjechać w cięższy teren, to Canyon w zupełności wystarczy. A ze składaniem nie powinieneś mieć problemów. Oczywiście jeśli masz dostęp do odpowiednich narzędzi. Na YT znajdziesz całą masę poradników.
Thrind Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 3 minuty temu, Franz Mauer napisał: @Thrind opisz przede wszystkim do czego chcesz wykorzystywać rower, ponieważ znam obie marki, ale przedstawiłeś rowery o zupełnie różnym przeznaczeniu? Opisz po krótce to łątwiej bedzie Ci doradzić Wybacz, ale na stronie niemieckej Kreidlera te dwa modele są własnie w kategorii MTB, a na polskich stronach piszą ze to rowery trekkingowe :-) Chce rower do wszystkiego, mieszkam w miescie wiec troche asfaltu, parki, jakies dluzsze trasy z kumplem w kompletnie nieznane miejsca mam tu na mysli jakies lasy, sciezki, moze nawet gory. :-)
Franz Mauer Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 To Kreidlery odpadają. Po pierwsze, że z uwagi na cenę,bo nie jest to tania i popularna u nas marka. Po drugie te rowery nie są tak uniwersalne. Po asfalcie, po ścieżkach leśnych na nich pojeździsz,ale w góry to już raczej kiepsko. Canyon to zdecydowanie lepsze rozwiązanie,bo zawsze możesz wsadzić węższe opony np. 2.0 i śmigać po mieście
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 CONTINENTAL MOUNTAIN KING II mają dość niski opór toczenia i po asfalcie opona jedzie naprawdę ładnie.
Thrind Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 To chyba wszystko wskazuje na to że kupię właśnie ten rower :-)
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Jak się zdecydujesz i zakupisz to pochwal się i opisz wrażenia Dobierz tylko rozmiar. Jaką masz wewnętrzna długość nogi od podłogi do krocza? Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Gość
Thrind Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) 22 minuty temu, PrzeLuka napisał: Jak się zdecydujesz i zakupisz to pochwal się i opisz wrażenia Dobierz tylko rozmiar. Jaką masz wewnętrzna długość nogi od podłogi do krocza? Na pewno :-) Jeśli chodzi o długość to około 90 cm, rozmiar ramy L (182-192 cm wzrostu )powinien być okej ? Tutaj jest rozpisane: https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/2017/grand-canyon-al-6-9.html Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Thrind
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 L powinna być dobra. Ja jeżdżę na M przy 179 cm wzrostu i przekroku 86.
Franz Mauer Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Pamietaj, że jeśli chodzi o rozmiar ramy to w przypadku 29er lepiej mniejsza niż większa
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Dla tego modelu w wersji koła 29" najmniejsza jest M. Niżej to już koło 27,5". Z geometrii wychodzi L i zostaje odrobina luzu ale jeśli ktoś ma inne zdanie... Nieomylny nie jestem Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Gość
Thrind Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Mysle ze L bedzie w sam raz dla mnie :-)
Thrind Opublikowano 19 Czerwca 2017 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Dostalem niedawno swoj rower :-) Montaz mi sie udal myslalem ze bedzie trudniejszy, wsiadlem na rower o 17, wrocilem do domu o polnocy, troche sie jezdzilo z kolega. Jestem mega zadowolony, rozmiar ramy w sam raz, rower leciutki przy jezdzie czuc praktycznie tylko opony :-) Znajomy regulowal mi hamulce (ten rower posiada tarczowe hydrauliczne) bo jakos "dziwne" mi sie je wciskalo musialem do samego konca zeby porzadnie zahamowac, "podniosl" klamki i jest duzo lepiej. Nie wiem czy wszystko mam dobrze uregulowane macie jakies porady dla mnie, co sprawdzic ? Dziekuje :-)
Yossarian Opublikowano 21 Czerwca 2017 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Przede wszystkim jeśli chodzi o osprzęt to Kreidlery są co najmniej o klasę niżej.
cziko Opublikowano 10 Lipca 2017 Opublikowano 10 Lipca 2017 Witam - zacznę od powitania wszystkich forumowiczów bo jestem tu nowy. Do niedawna rower traktowałem typowo rekreacyjnie i jako środek transportu (maks 30km w tygodniu i to nie zawsze). Przez pewien czas odłożyłem go nawet na bok bo przeszedłem operacje na obydwa kolana, niestety zanik mięśni i problemy z nimi dodatkowo odsunęły go na bok. Odkryłem niedawno, że jedyną opcją która mi pomaga na bóle i mam nadzieję odbudowanie mięśni to jazda na rowerze. Chciałem złożyć rower XC typowo pod siebie ale jestem prawdziwym laikiem (ilość dostępnego sprzętu i ciekawych rozwiązań jest przerażająca ;]). Dlatego drodzy forumowicze chciałbym was prosić o pomoc/rady w złożeniu roweru, czym się kierować w co warto inwestować a w co ewentualnie w przyszłości jeśli nie wystarczy PLN-ów. Rower chciałbym złożyć w granicach 3 500 zł, mam 189 wzrostu waga do 90 kg. Chcę żeby to był hardtail na aluminiowej ramie (może też być złożony na używanych częściach). Nie planuje na razie się ścigać w żadnych zawodach, chcę jeździć trochę miasto i przeważnie las lub bezdroża. Wszystkim za pomoc i dyskusje z góry bardzo dziękuje.
specialized34 Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 Dobra ramą do stworzenia projektu jest accent peak fajna geometria no i ceny przyzwoite ale przy tym wzroście już składać coś na 29 cali a co za tym idzie ciut droższe podzespoły jak koła amortyzator bo rammy cenowo są podobne tak jak kolega napisał napęd 2x10 lub pomyśleć 1x10 warto przeanalizować wszystkie za i przeciw Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka 1
Rekomendowane odpowiedzi