Skocz do zawartości

MTB do około 3000 - 3999zł

damian8178
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.

W maju planuję zakupić mój pierwszy bardziej poważny rower MTB. Nie jestem doświadczony i zwracam się do was z wielką prośbą o pomoc w doborze roweru. Aktualnie mam wyselekcjonowane dwa rowery, a mianowicie:

MERIDA Big Seven 300, 2017

http://www.rowerymerida.pl/produkt1247/bigseven-300-rower-merida.html

UNIBIKE Flite 27,5, 2017

http://www.unibike.pl/flite27.html

Za rowerem UNIBIKE przemawia lepszy osprzęt, jednakże intuicyjnie skłaniam się do kupna roweru MERIDA. Dlaczego? Nie wiem, nie mam racjonalnych argumentów.

Chciałbym was zapytać, który rower będzie lepszym wyborem? Miejscem docelowym do jazdy będzie puszcza, gdzie nie brakuje ścieżek pokrytych korzeniami, wzniesień, górek, jak i wydm leśnych. Jednakowoż rower ma także służyć do jazdy po twardych drogach asfaltowych. Zależy mi, aby rower miał powietrzny amortyzator, oraz taperowaną główkę. Jak już nadmieniłem nie jestem doświadczonym kolażem, a raczej amatorem, który bardzo lubi jeździć jednośladem, a przyszły zakup traktuję bardzo poważnie - ze względu na to, że będzie to mój pierwszy rower tej klasy. Chciałbym się od was dowiedzieć co przemawia na korzyść jednego, bądź drugiego roweru. Co myślicie ogólnie o producentach, ramach tych rowerów, ich geometrii etc? Jaki wpływ na jazdę będą miały te ramy, oraz która z nich jest bardziej przyszłościowa? Czy poczuję realną różnicę między hamulcami? Czy wewnętrzne prowadzenie linek będzie dla mnie uciążliwe? Chcę aby pieniądze które odkładam od dłuższego czasu były wydane mądrze, stąd mój temat kierowany do was - ludzi, którzy siedzą w temacie i potrafią podać mi sensowne argumenty, czy ogólne spostrzeżenia poparte doświadczeniem. Pieniądze jest bardzo łatwo wydać, dlatego też chce się upewnić, co ogólnie myslicie o dokonanych przeze mnie wyborach. Chciałbym poznać wasz punkt widzenia. Temat roweru i ogólnie jazdy na nim odżył we mnie poprzez zainteresowanie się kanałem YouTube szjbajka. Zacząłem drążyć, czytać, selekcjonować, oglądać filmy. itp. Dlatego nie chcę aby rower, który zakupię okazał się nietrafionym. Zdaję sobie sprawę z tego, że na jak amatora, prawdopodobnie robię z igły widły i zbyt drążę temat, ale niech mój majowy zakup będzie tym najlepszym :) Dlatego też zakładam temat, aby mieć z wami żywy kontakt.

Z informacji dodatkowych chcę nadmienić, że mam około 174cm wzrostu i ważę 72kg. Zależy mi na kupnie roweru z obecnego roku.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Rowery fajne. Jak dla amatora w zupełności wystarczą by mieć uciechę z jazdy. Osprzętowo różnią się nie wiele. Merida jest krótsza,bardziej nadająca się do sportowej jazdy.Wiem po sobie jeżdżąc na niby zamałej ramie(17cali) ale konstrukcja bardziej zwarta przez to ułatwiająca sportową jazdę.Natomiast na też na tej ramie pojechałem na wyprawę,13 na siodle,dobry pomysł to nie był.  To moje zdanie i doświadczenie. 

Edytowane przez remigiusz
  • Pomógł 1
Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowieź ;)

Rozumiem zatem, że rower MERIDA będzie dobry na leśne przygody i trudniejsze trasy, a niekoniecznie do dłuższej jazdy po ścieżkach rowerowych i asfalcie? Generalnie na początku nie zamierzam wybywać na dłuższe, wielokilometrowe trasy, chociaż nie wykluczam tego w przyszłości. Temat geometrii tych ram troszkę mnie męczy. Gdybym jeździł w przeszłości na podobnych typach ram, mógłbym racjonalnie ocenić sytuację. Dlatego też opieram się na waszej wiedzy i doświadczeniu.

Opublikowano

Jak miał bym wybierać z tych dwóch to na pewno brałbym Unibike`a. Ma dużo lepszą korbę, lepsze hamulce i tylną przerzutkę SLX. W przypadku hamulców i przerzutki można by polemizować czy to dużo zmieni w jakości jazdy ale jeżeli chodzi o korbę to jest jedna z najczęstszych i pierwszy porad co warto ulepszyć w rowerze. Unibike ma jeszcze blokadę blokadę amortyzatora na kierownicy.

• Pomógł 1
Opublikowano

Mogę się wypowiedzieć jako użytkownik Flite 29 rocznik 2015.

Mając 193cm i ważąc około 100kg, po długich poszukiwaniach wybrałem Flite firmy Unibike o rozmiarze 23 cale.

Rower kupiłem w 2016 i zrobiłem na nim około 1500 - 2000 km.

Do zakupu przekonało mnie kilka rzeczy:

Polski producent (jestem za wspieraniem krajowych firm), dobry osprzęt w stosunku do ceny, kolorystyka tego akurat rocznika( te białe wstawki na czarnym tle - a szczególnie biały mostek :D ). Rower jest potężny, zobacz jak wygląda na tle ławki. Jadąc na nim czuję się jakbym jechał terenówką między osobówkami B|. Na dzień dzisiejszy jestem całkowicie zadowolony z zakupu, poza zdartą tylną oponą nic się nie zepsuło. Jestem z Bydgoszczy i możliwość przejechania się na rowerze u producenta pomogła mi podjąć decyzję, oraz dopasować wielkość ramy. Niestety kolorystyka nowych Flitów mi nie odpowiadała, dlatego swój egzemplarz (rocznik 2015) zakupiłem przez internet z Lublina-Expertbike (wytargowałem ponad 600zł taniej niż u producenta).

Rowerem dojeżdżam do pracy i czasami z córką wypuszczam się w las lub na górki. Nie używam go do zawodów i tego typu imprez.

Na plus:

- działanie napędu Deore - bajka,

- amortyzator powietrzny działa rewelacyjnie,

- no i hamulce tarczowe hydrauliczne - kosmos.

Na minus:

- Lakier matowy - każde mocniejsze obtarcie zostawi ślad, ale coś za coś.

Unibike.jpg
  • Pomógł 1
Opublikowano

Jeśli chodzi o mnie to już zamówiłem Krossa B7 2017 za 3550zl. Powinien być dostarczony do piątku, jak tylko przetestuje to na pewno podzielę się opinią na jego temat na forum

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bardzo dziękuję za tak rozbudowaną odpowiedz.

Rzeczywiście, rower wygląda zacnie :) No i powiem, że większość ludzi z którymi piszę, lub bezpośrednio rozmawiam stawia na rower UNIBIKEa. Jak na razie, również i dla mnie szala nieco przechyla w stronę tegoż roweru. 

Uwaga, dostałem propozycję kupna roweru HEAD X-Rubi III w bardzo zbliżonej cenie. Rocznik 2017. Niestety nic nie wiem o tej firmie. Jeśli jest możliwość, proszę o opinię i kolejne sugestie, obserwacje, podpowiedzi.

Pozdrawiam was.

Opublikowano

Krossa B7 2017 za 3550zl. Kupiłeś nowy z sklepu w tej cenie?

Opublikowano

Tak jest w popularnym sklepie w Krakowie proponowali mi go za 3600, u siebie w Tarnowie dostałem jeszcze taniej

Opublikowano

To prawda. W Tarnowie gość od razu mi mówił że cube który stoi za 4200 jest do wzięcia za 3600, nie pytałem nawet o rabat jeszcze Kelly's gate cena 4k a do wzięcia za 3.5

Opublikowano

Zdradzisz co to za sklep?

Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

BACA rowery Tarnow. Na internecie mają skromna ofertę, na sklepie też ale są w stanie sprowadzić na zamówienie droższe modele. Dobrerowery z Krakowa proponowali 3600, goride 3790

Opublikowano

Ludzie ratunku, głowa mnie już boli. Teraz pojawiło się nowe zestawienie:

SCOTT Aspect 710, 2017

CUBE atttention SL, 2017

KELLYS Gate 30, 2017

i Uwaga - HEAD X-Rubi IV, 2016 w BAAAARDZO korzystnej cenie (osprzęt miażdży)

Opublikowano (edytowane)

Unibike to rozsądny wybór przez lata nie wymagałby modernizacji. Najlepiej pojedź do dobrego sklepu jeśli takowy masz w okolicy i przymierz się do roweru. Ramę musisz dopasować przede wszystkim. Ostatni przy dobrej cenie też bym brał pod uwagę.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Przy tym budżecie to już mozesz przebierać, kupisz oczami najbardziej. Ale najlepiej się przejechać itp. Ja jako użytkownik Unibike, wiesz co Ci poradzę :D  

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, b0om napisał:

Ludzie ratunku, głowa mnie już boli. Teraz pojawiło się nowe zestawienie:

SCOTT Aspect 710, 2017

CUBE atttention SL, 2017

KELLYS Gate 30, 2017

i Uwaga - HEAD X-Rubi IV, 2016 w BAAAARDZO korzystnej cenie (osprzęt miażdży)

Jeżeli marka jest Tobie na dalszym planie polecę polską markę. Osobiście bardzo mi ten rower podoba się.

http://www.karbon-rowery.pl/rowery/mtb/kola-29/spike-b50,produkt-76

jedynie wymieniłbym w nim korbę na sztywną oś, i z czasem hamulce na jakiś wyższy model.

Ale patrząc na twój budżet to zostaną pieniążki na taki ewentualny upgrate, a ze sprzedaży częci parę zl zaoszczędzisz.

Tutaj masz w lepszej cenie, tylko nir wiem jak z dostępnością:

http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/karbon/44985/spike_b50

Bynajmniej rocznikowo jest z 2016.

Edytowane przez suchy
  • Pomógł 1
Opublikowano

Generalnie jestem zdecydowany na rower HEAD, gdyż myślę, że osprzęt bezsprzecznie pozamiatał konkurencję. Z pewnością nie wykorzystam możliwości roweru, ale przynajmniej mam pewność, że taka konfiguracja będzie mi służyć przez długi czas. A kto wie, może oddam się bez reszty. Jeśli uda mi się zdobyć rower, oczywiście podzielę się moimi wrażeniami. Natomiast chciałbym mieć z wami kontakt, bardzo się cieszę, że zarejestrowałem się na tym forum. Tras nie będzie mi raczej brakować, mieszkam niedaleko puszczy :) Jakieś fajne wskazówki dla początkującego?

Opublikowano
15 minut temu, b0om napisał:

Jakieś fajne wskazówki dla początkującego?

Nie staraj się ze wszystkich sił bić swoich rekordów bo szybko się zniechęcisz.

Jazda rowerem ma dawać tobie radość a nie jak najwięcej przejechanych km.

Z czasem sam zobaczysz co tobie się w sprzęcie podoba się a co cie denerwuje. Dlatego podzielam zdanie Szajbajka żeby na początek nie wpędzać się w koszta tylko krok po kroku zdobywać doświadczenie i zadowolenie z jazdy. Z czasem sam zobaczysz co tobie odpowiada a co warto wymienić.

Od siebie dodam że warto znaleść kompana do jazdy dzięki czemu będziecię razem mobilizować się do jazdy w szczególności w dni kiedy jednemu z was nie będzie chciało się.

Oraz warto interesować się podstawami obsługi roweru co podnosi zadowolenie z posiadanego sprzętu.

Powodzenia i czekamy na opinię.

• Pomógł 1
Opublikowano

Moi drodzy, wszystko poszło w innym kierunku i jak dla mnie ewoluowało.

Wszystkie z wyżej wymienionych rowerów zostały wyeliminowane.

Stało się tak, gdyż zmieniłem tok myślenia i poszedłem w kierunku, który prowadzi mnie do celu - roweru "trailowego", cokolwiek to oznacza. :ph34r:

Teraz czuję, że znalazłem rowery dla siebie, odszedłem od koncepcji xc. Nie chcąc zakładać nowego tematu, spróbujmy zmierzyć się z kolejnym już wyborem, mam nadzieję, że tym razem "ostatecznie ostatecznym" O.o

NS BIKES Djambo 2, 2017

http://www.ns-bikes.com/djambo-2,97,pl.html

KROSS Dust 1.0, 2017

https://www.kross.pl/pl/node/21250

Bądź KROSS Dust 2.0, 2016 (o ile uda mi się go znaleźć w odpowiednim rozmiarze)

http://www.kross.pl/pl/node/21723

GT Pantera, 2017

http://www.gtbicycles.pl/rowery/2017-gorskie-sztywne/xc-sport/pantera-comp

Znajdzie się jeszcze ktoś, komu będzie się chciało dalej mi doradzać? :P

Opublikowano
Dnia 4.05.2017 o 21:01, b0om napisał:

Nie chcąc zakładać nowego tematu, spróbujmy zmierzyć się z kolejnym już wyborem, mam nadzieję, że tym razem "ostatecznie ostatecznym" O.o

Z tej listy co podałeś szedłbym w stronę NS-a:

NS BIKES Djambo 2, 2017

lub rozważ jeszcze dwie propozycje:

http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/trail-275/dartmoor/primal-pro-275-2017

lub

http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/enduro-275/dartmoor/hornet-2017

Osobiście bardzo podoba mi się najnowszy Hornet.

Oczywiście w innych sklepach pewnie znajdziesz w bardziej atrakcyjnych cenach.

• Pomógł 1