Skocz do zawartości

Szosa - pedały SPD?

szosowieccc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, pytałem bo w tych blokach są dwa gwinty a w butach 4  :)

Opublikowano

4 otwory są po to, żeby był większy zakres regulacji położenia bloku.

Opublikowano
21 godzin temu, craroce napisał:

Zapięcie BOA ma tą przewagę, że możesz idealnie dopasować z jaką siłą ma być ściśnięty but. Klamra tego niestety nie zapewni.

Dzięki za odpowiedź :)

Zasadę działania ogólnie znam, chodziło mi bardziej o to, czy do jazdy amatorskiej opłaca się dopłacić do RP4 czy też lepiej wybrać coś zupełnie innego?

Opublikowano
42 minuty temu, kapec19911 napisał:

Zasadę działania ogólnie znam, chodziło mi bardziej o to, czy do jazdy amatorskiej opłaca się dopłacić do RP4 czy też lepiej wybrać coś zupełnie innego?

Miałem buty MTB na BOA. Działa to genialnie. Jednak czy do amatorskiej jazdy na rowerze szosowym warto do tego dopłacać? Według mnie nie. Lepiej różnice zainwestować w dobre tylne oświetlenie lub jakieś inne akcesorium które będzie często użytkowane.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, jeszcze jedno pytanie.

Wybrałem Shimano RP-400, tylko mam pytanie o rozmiar. 47 jest na styk, tzn czubek palucha dotyka końcówki buta. Powiedzcie mi, czy ten but się rozejdzie, czy raczej od razu brać nr większy?

Dzięki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 6.08.2020 o 18:53, kapec19911 napisał:

Witam, jeszcze jedno pytanie.

Wybrałem Shimano RP-400, tylko mam pytanie o rozmiar. 47 jest na styk, tzn czubek palucha dotyka końcówki buta. Powiedzcie mi, czy ten but się rozejdzie, czy raczej od razu brać nr większy?

Dzięki.

Według mnie na pierwsze buty lepiej jest wziąć delikatnie większe. Przy dobrym zapięciu buta stopa nie powinna w nim jeździć, ale mimo wszystko jeśli nie trafisz to po kilku dłuższych przejażdżkach będziesz chciał te buty wyrzucić.

A odnośnie samego tematu to ja też niedawno zakupiłem moje pierwsze wpinane buty i od razu zdecydowałem się na SPD SL. Mój znajomy jeździł na SPD i narzekał że przy mocniejszym depnięciu czuje pod stopą blok, dlatego zdecydowałem że przy szosie nie ma co ryzykować i trzeba brać dedykowany system. Na początku może być trochę problemów z wpinaniem butów, bo jednak jest to trudniejsze niż przy MTB, ale kwestia przyzwyczajenia. Samo pedałowanie i czucie roweru jest fantastyczne, na podjazdach szczególnie czuć nieziemską różnicę pomiędzy systemem wpinanym a zwykłą platformą. Tak więc jestem mega zadowolony. Jedyną wadą jest to, że muszę znieść rower z piętra i przez to plastikowe bloki dość szybko mi się niszczą. Musiałem je wymieniać po przejechaniu niecałych 3 tys. km. Jeśli chodzi natomiast o BOA to według mnie nie ma absolutnie sensu dopłacanie za ten system. Ja mam buty GIRO Apeckx II z klamrą i rzepami i nie mam najmniejszych problemów z dobrym zapięciem butów, a za BOA musiałbym dopłacić około 100 zł.