Skocz do zawartości

Szosa - pedały SPD?

szosowieccc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, 89neo napisał:

Całe życie jeździłem na pedałach platformowych, w sobotę byłem pierwszy raz na SPD-SL, początkowo chciałem zwykłe SPD ale stwierdziłem a co tam i ? Nogi same pedałują a moc jest nieprawdopodobnie większa, tylko SPD-SL :)

Ja cały rok objeździłem na SPD. Ciekawe, czy też  bym miał taki efekt wow! przy przesiadce z nich na SPD-SL?

Opublikowano

Raczej nie. Gdzieś kiedyś czytałem artykół o eksperymencie w którym brał udział Ivan Basso. Porównywano wydajność na pedałach platformowych, spd i spd-sl. Spd -sl były średnio 0,3-0,4 % bardziej wydajne od spd i około 3-3,5% od platform. Co ciekawe na płaskim platformy prawie zrównywały sie z wpinamymi. Traciły głównie na podjazdach i trochę na zjazdach.

Bardziej od pedałów odczułbyś pewnie bardziej sztywne buty.

Opublikowano
2 godziny temu, de Villars napisał:

Ja cały rok objeździłem na SPD. Ciekawe, czy też  bym miał taki efekt wow! przy przesiadce z nich na SPD-SL?

48 minut temu, Nemrod napisał:

Raczej nie. Gdzieś kiedyś czytałem artykół o eksperymencie w którym brał udział Ivan Basso. Porównywano wydajność na pedałach platformowych, spd i spd-sl. Spd -sl były średnio 0,3-0,4 % bardziej wydajne od spd i około 3-3,5% od platform. Co ciekawe na płaskim platformy prawie zrównywały sie z wpinamymi. Traciły głównie na podjazdach i trochę na zjazdach.

Bardziej od pedałów odczułbyś pewnie bardziej sztywne buty.

Procenty procentami a real feel to co innego :) Start podjeżdżając do świateł + redukcja + but w pedale to jest właśnie łał.

Opublikowano
3 godziny temu, 89neo napisał:

Procenty procentami a real feel to co innego

to się raczej nazywa PLACEBO :) 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 14.03.2018 o 15:35, 89neo napisał:

Poniżej osłonki do SPD SL-koszt 13 zł.

Polecam takie osłonki. Samo zejście po schodach z rowerem mając je założone, jest o wiele wygodniejsze i pewne. Co do SPD SL - dla mnie największa różnica po przejściu z platform, to stabilizacja nogi na pedale i brak obawy o ześlizgnięcie się stopy podczas mocnego pedałowania.

Opublikowano
Dnia 4/13/2018 o 13:00, piterrrxd napisał:

Polecam takie osłonki. Samo zejście po schodach z rowerem mając je założone, jest o wiele wygodniejsze i pewne. Co do SPD SL - dla mnie największa różnica po przejściu z platform, to stabilizacja nogi na pedale i brak obawy o ześlizgnięcie się stopy podczas mocnego pedałowania.

Otóż to, pamiętam jak byłem młodszy i kilka razy mi się noga omsknęła z pedała i łydka idealna nabiła się na największy blat, weszła jak w masło. Tydzień temu byłem na góralu i znów prawie pociąłem łydkę jak mi łańcuch przeskoczył o jeden ząbek podczas podjazdu pod górę :D

Na szczęście na szosie mam spd sl.

Opublikowano

Długo jeździłem w spd i nie chciałem szosowych. W końcu w tym roku dałem się przekonać i powiem wam ze było warto ;) 

Nie potrafię tego wytłumaczyć ale jakoś mi się lepiej kręci, na pewno mam też dużo lepiej dobrane buty więc jest mi dużo wygodniej i przyjemniej staje się w korby ;) 

A chodzić się da, nie ma co dramatyzować ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano
33 minuty temu, Stryjek napisał:

Nie potrafię tego wytłumaczyć ale jakoś mi się lepiej kręci, na pewno mam też dużo lepiej dobrane buty więc jest mi dużo wygodniej i przyjemniej staje się w korby ;) 

A chodzić się da, nie ma co dramatyzować ;) 

Gratuluję dobrej zmiany.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.04.2018 o 14:45, Stryjek napisał:

A chodzić się da, nie ma co dramatyzować

Ja też dość mocno obawiałem się legend o beznadziei chodzenia i ryzyku zabicia się przy tym w butach szosowych, zanim spróbowałem. I bez przesady, nie jest tak źle. Jak komuś się wydaje, że przejście gdzieś paru metrów czy kilkunastu schodów w butach SPD SL to masakra, to polecam wyjść w zimie w butach narciarskich ze schroniska po schodach z gresowej posadzki (pozdrawiam pewien uroczy pensjonacik w Krynicy Zdroju). ;) Po tym doświadczeniu żadne SPD nie wyda się już hardkorowe. :P

Edytowane przez Gość
Opublikowano
27 minut temu, Łabędź napisał:

Ja też dość mocno obawiałem się legend o beznadziei chodzenia i ryzyku zabicia się przy tym w butach szosowych, zanim spróbowałem. I bez przesady, nie jest tak źle. Jak komuś się wydaje, że przejście gdzieś paru metrów czy kilkunastu schodów w butach SPD SL to masakra, to polecam wyjść w zimie w butach narciarskich ze schroniska po schodach z gresowej posadzki (pozdrawiam pewien uroczy pensjonacik w Krynicy Zdroju). ;) Po tym doświadczeniu żadne SPD nie wyda się już hardkorowe. :P

Przypomni mi jaki model butów i pedałów masz ?

Opublikowano
31 minut temu, Łabędź napisał:

Dokładnie tak jest, poza tym ostatnio coraz więcej bloków szosowych ma w standardzie zamontowane gumy antypoślizgowe więc jest bezpieczniej.

Właśnie takie bloki look mam teraz, i nie ma problemu żeby codziennie znieść rower po schodach. 

Opublikowano

Hmmmm kusicie swoimi opinimi do zmian :) 

Opublikowano

Jedno co mi się nie podoba to wpinanie, w spd było o wiele łatwiej, bardziej intuicyjnie i z każdej strony, tu coś się nie mogę przyzwyczaić i czasami kilka sekund macham nogą w poszukiwaniu odpowiedniego punktu. 

Opublikowano
2 godziny temu, Antyszprycha napisał:

Przypomni mi jaki model butów i pedałów masz ?

Pedały to zwykłe Shimano stopiątki, a buty Bontrager Circuit. 

Godzinę temu, Stryjek napisał:

czasami kilka sekund macham nogą w poszukiwaniu odpowiedniego punktu. 

To prawda, czasem z tym zejdzie, nie zawsze od razu wchodzi. :)

Opublikowano

Też mam te buty bontragera i uważam że są mega. A pedałka to look keo2max

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej,

moglibyście polecić mi jakieś pedały i co najwazniejsze buty SPD, na szosę, które będą w przystępnej cenie, w sam raz dla początkującego? Nigdy nie jeździłem mając pedały zatrzaskowe i zastanawiam się, czy w ogóle mi podpasują, dlatego nie chcę wydawać od razu na to fortuny :) 

Opublikowano
12 minut temu, xanatos1818 napisał:

Hej,

moglibyście polecić mi jakieś pedały i co najwazniejsze buty SPD, na szosę, które będą w przystępnej cenie, w sam raz dla początkującego? Nigdy nie jeździłem mając pedały zatrzaskowe i zastanawiam się, czy w ogóle mi podpasują, dlatego nie chcę wydawać od razu na to fortuny :) 

SPD czy SPD SL? Ja z uwagi że obskakuję dwa rowery w jednych butach śmigam w pedałach M520 i butach Shimano ME3. To system SPD. Do samej szosy brałbym jednak SPD SL

Opublikowano
1 minutę temu, zibi_j1 napisał:

SPD czy SPD SL? Ja z uwagi że obskakuję dwa rowery w jednych butach śmigam w pedałach M520 i butach Shimano ME3. To system SPD. Do samej szosy brałbym jednak SPD SL

Właśnie z racji tego, że to pierwszy mój kontakt z pedałami zatrzaskowymi, to sam nie wiem - dlatego z chęcią też posłucham porad dla początkującego. Co do mojej szosy - używam ją niby do treningów, ale zacząłem tak naprawdę dopiero parę miesięcy temu, a sama szosa to jedna z bardziej parszywych używek, także nie wiem czy jest sens SPD SL brać :) 

Opublikowano

W SPD-SL jeździ się świetnie, ale chodzi kiepsko. Jeśli dużo chodzisz podczas wypadów rowerowych, to bierz SPD, a jeśli wsiadasz pod domem i pod domem zsiadasz, to bierz SPD-SL.

Co do trudności we wpinaniu i wypinaniu, to ja tam wielkiej różnicy nie widzę.

Opublikowano
Godzinę temu, xanatos1818 napisał:

Właśnie z racji tego, że to pierwszy mój kontakt z pedałami zatrzaskowymi, to sam nie wiem - dlatego z chęcią też posłucham porad dla początkującego. Co do mojej szosy - używam ją niby do treningów, ale zacząłem tak naprawdę dopiero parę miesięcy temu, a sama szosa to jedna z bardziej parszywych używek, także nie wiem czy jest sens SPD SL brać :) 

Ja bym brał... https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-rp300-rp3-pd7880/
te RP300 wydają sie bardzo sensowne na początek Taki szosowy odpowiednik moich ME3

Opublikowano

Uprzedzam tylko, że w szosowych butach z blokami SPD chodzi się nieporównywalnie gorzej, niż w SPD-SL. 

Opublikowano
49 minut temu, Łukasz_P napisał:

Uprzedzam tylko, że w szosowych butach z blokami SPD chodzi się nieporównywalnie gorzej, niż w SPD-SL. 

A to nie właśnie w SPD-SL się chodzi gorzej ze względu na to, że są sztywnejsze?

55 minut temu, zibi_j1 napisał:

Ja bym brał... https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-rp300-rp3-pd7880/
te RP300 wydają sie bardzo sensowne na początek Taki szosowy odpowiednik moich ME3

Z ciekawości - można gdzieś ten konkretny model przymierzyć, czy raczej tylko wysyłka internetowa? I jak z rozmiarówką, wiesz może?

Opublikowano

Chodzi o to że niektóre szosowe buty mają możliwość zamontowania bloków SL i zwykłych. Buty MTB mają schowane bloki. Szosowe nie i tam ten mały blok przeszkadza mcniej niż duży szosowy.

Co do butów Shimano ma chora rozmiarówkę więc sugeruj się długością wkładki. Ja noszę 45-46 a SPD mam... 48 Kupowałem przez neta bo takiego rozmiaru nie przymierzysz nigdzie :/

Opublikowano

Dokładnie jak Zibi pisze. SPD są tylko dlatego i tylko w tym przypadku wygodniejsze, jak są schowane. Jak są przykręcone do płaskiej podeszwy, tak jak mają buty wrzuconego przez Zibiego, to chodzi się w nich trudniej, bo mają o wiele mniejszą powierzchnię od SL. Do tego są metalowe i ostre, przez co głośniejsze przy chodzeniu i niszczą powierzchnię. 

Opublikowano

Trzeba zamontować adapter SM-SH40 i jest w miarę ok.

a413f31b657d153a4ad9e0b95c95561c.jpg