Skocz do zawartości

Szosa - pedały SPD?

szosowieccc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za to w budach MTB z chodzi się nieporównywalnie lepiej niż w szosowych SPD SL. No i nie niszczy się bloków bo są schowane pomiędzy protektorami buta.

I koło się zamyka...Ogólnie jeżeli mają być tylko do jazdy i treningów to SPD SL, jeżeli też do jakiejkolwiek turystyki to SPD.

Opublikowano

Też zależy od butów MTB. Ja mam XC9 i chodzi się tak samo słabo jak w butach szosowych, wąskie to i sztywne.

Opublikowano

W moich zimowych Northwaveach chodzi się prawie w jak normalnych butach. W letnich Spiukach nieco gorzej ale i tak duuuuużo lepiej niż w szosowych S-Worksach.

Opublikowano

Nemrod, oczywiście, tego nie neguję. Chciałem tylko uprzedzić Kolegę, bo jak sam przyznaje jest zielony w temacie, żeby się nie zdziwił. Nie sugerowałem w tamtym poście, które są lepsze czy gorsze pod jakimkolwiek względem. 

Opublikowano
8 godzin temu, skraburski napisał:

Trzeba zamontować adapter SM-SH40 i jest w miarę ok.

Zasadniczo tak, tylko to nie jest rozwiązanie na wieki. Mnie do dwóch miesiącach te adaptery zaczynają się rozpadać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Pozwólcie, że dołączę się do tematu. Wreszcie zdecydowałem się wymienić moje buty rowerowe z powodu drętwienia stopy na dłuższych trasach. Dotychczas używałem systemu SPD, teraz rozważam nad zmianą na SPD-SL. Dylemat mam taki, że chociaż 100% mojego jeżdżenia to szosa, to jeżdżę bardzo amatorsko i robię raczej krótkie trasy po 50km i 40% z tego to wyjazd i wjazd do miasta, gdzie często trzeba się zatrzymywać na skrzyżowaniach itd. Do tego dochodzi konieczność wnoszenia i znoszenia roweru na drugie piętro schodami. W tych aspektach buty szosowe raczej dużo tracą z tego co czytam, jednak moje dotychczasowe sztywne northwave'y scorpius 3s z tymi plastikowymi zębami na podeszwie też nie należą do najłatwiejszych w chodzeniu. Generalnie wychodzi na to, że potrzeba mi butów pod SPD ale o bardziej szosowych "usposobieniu". Typowe buty szosowe z opcją na montaż bloków SPD i adaptery dla łatwiejszego chodzenia wydają się być sensowną, choć nie idealną opcją. Dlatego proszę o jeszcze jakieś inne propozycje, uwagi. Dziękuję z góry!:)

Edytowane przez Sziqu
Opublikowano

Z droższych opcji to mogą być Bontrager Espresso. Opcja o tyle ciekawa że buty wyglądają jak szosowe ale są dedykowane do bloków do MTB. Opcja bardziej budżetowa to buty Shimano SH-ME300. Fajna miękka podeszwa dzięki której naprawdę wygodnie się chodzi.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Bontragery właśnie obczajałem i dokładnie czegoś takiego szukałem, tylko właśnie ta cena.. ale za to propozycja tych shimanochów to strzał w dziesiątkę, dziękuję bardzo.

Opublikowano

A ja będę powtarzał z uporem maniaka ;), do np. Espresso i innych tego typu butów przy blokach SPD konieczny będzie dla Ciebie adapter, bo chodzi się w nich z tymi blokami beznadziejnie. Mi na przykład w SPD-SL chodzi się bardzo wygodnie. Chociaż wiadomo, że daleko im w tej kwestii do butów MTB z blokami SPD. 

Opublikowano

No ale właśnie niby Espresso ma tak wyprofilowaną podeszwę, że blok całkowicie się pod nią chowa i nie dotyka powierzchni po której się chodzi:) Można znaleźć recenzje tych butów na polskim YT gdzie jest to zaprezentowane :) Poza tym te buty nawet nie mają możliwości założenia bloków SPD-SL więc o jakich adapterach mowa?:) Znalazłem jeszcze takie buty:
Mavic Allroad Elite
Shimano SH-RT5L
Słyszał ktoś coś o nich? Bo chyba to dość niszowe modele.

Opublikowano
Godzinę temu, Łukasz_P napisał:

A ja będę powtarzał z uporem maniaka ;), do np. Espresso i innych tego typu butów przy blokach SPD konieczny będzie dla Ciebie adapter

Gdzie w Espresso zmieści ci się ten adapter? Te buty to nie typowe szosowe buty do których możesz wkręcić blok SPD-SL albo zwykły SPD. Bontrager zastosował tam normalną gładką podeszwę z zagłębieniem wyłącznie na blok MTB. Na upartego można powiedzieć że to buty gravel'owe.

Godzinę temu, Sziqu napisał:

Mavic Allroad Elite
Shimano SH-RT5L

Oba modele mają podobne zamierzenia jak Bontrager Espresso. Wygląd i sztywność podobna jak w butach szosowych ale przeznaczone są do bloków MTB.

Opublikowano

Luz, każdemu może się zdarzyć. Dorzucę jeszcze filmik na ich temat. A co!

Opublikowano
2 godziny temu, Red napisał:
3 godziny temu, Sziqu napisał:

Mavic Allroad Elite
Shimano SH-RT5L

Oba modele mają podobne zamierzenia jak Bontrager Espresso. Wygląd i sztywność podobna jak w butach szosowych ale przeznaczone są do bloków MTB.

Dlatego o nich wspomniałem. Chodziło mi raczej o jakieś opinie użytkowników, bo dosłownie nic w sieci na ich temat nie znalazłem, aż mi się to podejrzane wydaje.
Co od Bontragerów Espresso to w tym filmiku Janek powiedział o nich o wiele więcej, także wklejam dla potomnych którzy natrafią na ten wątek:)

Opublikowano

Ja  już trochę pokręciłem w tych espresso i z czystym sumieniem polecam. Warte są tej ceny. Trochę się obawiałem jak będzie z wentylacją, ale nie ma z tym problemu. Na plus też BOA.

Opublikowano

Zaletą butow spd jest to, ze mozemy sobie przesunac blok bardziej w stronę pięty co pomoze nam przesunąc siodelko bardziej do tylu na rowerze, lepiej powinno pasowac.

Opublikowano

Przesuwając blok w przód/tył zmieniasz pracę poszczególnych mięśni, w tym przede wszystkim łydki. Wpływa to na efektywność kręcenia, więc tak o sobie przesuwać bym nie przesuwał. Po ustawieniu bloków na fittingu dopiero poczułem, że kręcę jak powinnienem. 

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Też posiadam Bontrager Espresso i z czystym sumieniem polecam. Chodzi się właściwie jak w zwykłych butach. Oczywiście cena internetowa bez problemowo do zbicia w stacjonarnym sklepie. 10% dają raczej bez problemowo.

Wysłane z mojego P30 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Czasy się zmieniają i ja zatwardziały platformowiec od zawsze też zaczynam myśleć o klikach  :). A myślę głównie dlatego że w butach FiveTen Freerider  mam czasem odczucie "poddawania" się buta przy mocniejszym depnięciu w platformę z pinami. Pewnie gdyby nie to, że ostatnio zadaję się z szosowcami problemu by nie było choć... komy kuszą 😈.
Gravel świetnie sprawdza mi się jako pancerna szosa po zmianie opon na typowo szosowe i delikatnym odchudzeniu ale ewidentnie coś tam tracę na platformach.
Gdyby nie to, że jednak chciałbym od czasu do czasu na jakiś żwirek i piaseczek wyskoczyć a i cenię swobodę przemieszczania się w samych bucikach to pewnie poszedłbym w pedały szosowe Speedplay ZERO i do tego dobierał buty szosowe. Tyle że takie polegną w terenie kompletnie a, że ma być uniwersalnie to pozostaje mi chyba tylko SPD. I tu mam dylemat, które buty nadające się na wypady po 150-200km wybrać aby nie tracić specjalnie komfortu ale i podnieść wydajność przekazywania mocy napędu.

Wstępnie w oczy wpadł mi to co podane w tym wątku było już wcześniej ale czy Bontrager Espresso sprawdzi się w takiej roli czy raczej nie ma szans bo będzie za miękki? A może lepiej XC5 albo XC901 (ładniusie acz cena już nieco zniechęca...) ewentualnie coś jeszcze innego?

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano

Na XC9 i SPD mam zero uginania się, but jest bardzo sztywny. Moja moc max to 1200 a FTP koło 330

Opublikowano
Godzinę temu, skraburski napisał:

Na XC9 i SPD mam zero uginania się, but jest bardzo sztywny. Moja moc max to 1200 a FTP koło 330

Czyli faktycznie masz czym depnąć :). Ja niestety nie dysponuję miernikiem a wiadomo dane ze Stravy to lekka abstrakcja... ale raczej nieco niżej.  A robisz w tych bucikach dłuższe trasy?
A może zamiast drogawych 901... xc701?

Opublikowano

Robiłem w nich maks 220km i bylo super. Czasami w jednym miejscu mnie gniotą, ale ja mam szerokie stopy i ogólnie mam z tym problem. Podobno są XC9 w wersji wide ale w PL ciężko dostać, zwłaszcza w dobrej cenie.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie. Pozwólcie, że dołączę do tematu. Szukam swoich pierwszych butów pod SPD-SL. Budżet do 400 zł.

Zastanawiam  się nad Shimano RP-3 https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-rp301-rp3-pd19196/?v_Id=127567

lub Shimano RP-4 https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-rp400-rp4-pd19197/?v_Id=127607.

Różnica z tego co widzę w rodzaju zapięcia - RP3 wyposażone w klamrę, a RP4 w system BOA. 

Miał ktoś styczność? Co polecacie? A może zupełnie coś innego w tym budżecie?

Z góry dzięki :)

Opublikowano
51 minut temu, kapec19911 napisał:

Różnica z tego co widzę w rodzaju zapięcia - RP3 wyposażone w klamrę, a RP4 w system BOA. 

Zapięcie BOA ma tą przewagę, że możesz idealnie dopasować z jaką siłą ma być ściśnięty but. Klamra tego niestety nie zapewni.