Skocz do zawartości

Romet Boreas 2

galu73

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, crupez napisał:

Dzisiaj objechałem sobie traskę, którą niegdyś gwałciłem na MTB. Jechałem dynamicznie, ale bez spiny. Na sam koniec Strava pokazała jak bardzo dynamicznie da sie jechać po lesie na gravelu, w szoku byłem jaka różnica w czasach jest na różnych segmentach.

Nie będę pokazywał suchych danych, ale na trasie 50km, 600m w pionie średnia w porównaniu do MTB 7km/h większa, do tego kilka segmentów w pierwszej dyszce. Naprawdę proca rower.

A tak co do samego Boreasa, to z tyłu ma bębenek a'la giant, 2 rzędy kulek o jedno łożysko maszynowe, porażka. Przeserwisowałem to profilaktycznie, bo na zewnętrznej bierzni nie było prawie w ogóle smaru.

Pozdrawiam i naprawdę jestem zachwycony tym rowerem.

to jeszcze załóż dobre opony i zrób tubeless - zobaczysz co wtedy się dzieje. Ja mam opony Panracer Gravel King SK 42 mm. Idą pięknie po trasach MTB i całkiem przyzwoicie po asfaltach. Oczywiście bez dętek. Bardzo polecam. Świetna trakcja, dobry komfort i bezpieczeństwo.

Opublikowano

Tubeless wjechało od razu, a te shwalbe ponoć spoko są.

Opublikowano
2 godziny temu, crupez napisał:

Tubeless wjechało od razu, a te shwalbe ponoć spoko są.

A jaki masz rozmiar kapcia?

Powiem Ci, że ja też na wielu podjazdach typowo terenowych zrobiłem znacząco lepsze czasy na gravelu.

Opublikowano

Wg danych na stronie 38mm, a są 40 :P Jeżdżę na 3,0 Bar.

Opublikowano

Miałem nie inwestować w ogóle w ten rower, ale pewnych rzeczy nie da się uniknąć. Sztyca z węgla od majfriendów, idealnie siądzie kolorystycznie.

sztyca.jpg
Opublikowano

Różnica pomiędzy Boreasem 2 i Aspre to przerzutki oraz napęd? Widzę jeszcze, że Boreas ma hamulce hydrauliczne. A te tarczówki z Aspre to mechaniki?

Próbuję wyłapać skąd bierze się różnica w cenie katalogowej -> 3999 zł vs. 2749 zł.

Opublikowano

Jeszcze piasty się różnią i chyba tyle.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.05.2018 o 08:40, crupez napisał:

20180515_094737.jpg

Czyli przy nodze 80 cm, rama 54 będzie za duża?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podłączam się do tematu: Jestem w takim wieku, że pamiętam, kiedy do mojego klubu przyjeżdżał TIR na bydgoskich numerach z rowerami z Rometu. Pierwszokomunijny rower to był Wigry 3. Pierwsze lata kolarstwa przejeździłem na Rometach Sport i Specjal. Od tamtego czasu zmieniło się wiele. Shimano dopiero raczkowało a pedały SPD pojawiły się jako całkowite nowum (są młodsze niż tzw. "lemondka"). Potem całkiem padła komuna i wprowadzono idiotyczny pomysł likwidacji wszystkiego, co kojarzyło się z nią, łącznie z fabrykami. W miejscu wielkiej hali produkcyjnej Rometu zorganizowano hale targowe a biurowce wynajęto prywatnym firmom. Dzisiejszy Romet to wielkie zdziwienie, że można "powstać z popiołów'. To powstanie jednak wygląda jak tylko i wyłącznie reaktywacja wartościowej polskiej marki a raczej znaku handlowego. Romety z lat '80 i '90 miały pazur, były po prostu ścigaczami albo rowerami miejskimi. Geometria ramy pozwalała na przeróbkę pod przełaj. Jednak od juniora wzwyż kolarze przesiadali się na "coś lepszego". Nie było wtedy w polskich drużynach sportowych "sponsoringu sprzętowego". Chyba każdy jeździł na tym, na czym mógł. Ale mimo to mam sentyment do marki. Zanim kupię obejrzę i ocenię, czy to w ogóle Romet. Patrząc na tegoroczną wersję Huragana za 1999 złotych widzę aluminiową ramę Rometu, bez finezji Specjala czy prostoty Sporta. Mimo wszystko kusi mnie marka, kolorystyka. 

Czy ktoś z posiadaczy mógłby ocenić napęd 1x w porównaniu z jakimś emtebe? Domyślam się, że taki Boreas nie dorówna Ridleyowi czy Fuji, ale sam kształt ramy boreasa wygląda obiecująco. To samo Aspre. Aż się nie mogę doczekać dogłębnej recenzji obu.

Opublikowano

Osobiście próbowałem ostatnio ścigać Boreasy, ale w każdym sklepie z jakim się kontaktowałem mówili mi, że to są trochę rowery widmo i że ciężko je tak naprawdę gdzieś zdobyć. Z tego co słyszałem, to podobno nawet na dostępność tych wystawionych w internecie nie jest powiedziane, że można liczyć (np. mogą być anulowane zamówienia).

Tak czy inaczej, ponieważ nie mogłem się do niego przymierzyć gdzieś w sklepie, ostatecznie zrezygnowałem z zakupu (a także dzięki przymiarce, o której poniżej).

Mimo wszystko jestem mega zadowolony, bo udało mi się wyhaczyć w lokalnym sklepie Kellys Soot 50 w baardzo dobrej cenie, a rowerek jest świetny (jeszcze będę dalej testował). W ogóle, jeśli nie jest się tak zaciętym na tego Boreasa, to polecam popytać po sklepach, bo wiele jest już teraz w stanie dać naprawdę fajne zniżki.

Opublikowano
W dniu 28.07.2018 o 14:55, mewa napisał:

Osobiście próbowałem ostatnio ścigać Boreasy, ale w każdym sklepie z jakim się kontaktowałem mówili mi, że to są trochę rowery widmo i że ciężko je tak naprawdę gdzieś zdobyć. Z tego co słyszałem, to podobno nawet na dostępność tych wystawionych w internecie nie jest powiedziane, że można liczyć (np. mogą być anulowane zamówienia).

Tak czy inaczej, ponieważ nie mogłem się do niego przymierzyć gdzieś w sklepie, ostatecznie zrezygnowałem z zakupu (a także dzięki przymiarce, o której poniżej).

Mimo wszystko jestem mega zadowolony, bo udało mi się wyhaczyć w lokalnym sklepie Kellys Soot 50 w baardzo dobrej cenie, a rowerek jest świetny (jeszcze będę dalej testował). W ogóle, jeśli nie jest się tak zaciętym na tego Boreasa, to polecam popytać po sklepach, bo wiele jest już teraz w stanie dać naprawdę fajne zniżki.

ZROBIŁEM po swojemu przeczesywanie rynku i okazało się, że po sprawdzeniu ok. 50% partnerów Rometu rower jest do dostania w kilku sztukach i to w cenie niższej niż katalogowa. Jestem w trakcie realizacji zakupu. Jak dostanę i wybiorę się na przejażdżkę to zrecenzuję go. Osobiście podsumowałbym to tak:

Jak ktoś chce kupić to kupi. Nie należy ograniczać się do najbliższego sklepu rowerowego. 

Pozdrawiam

W dniu 11.05.2018 o 17:09, kamusial napisał:

Przymierzałem się dzisiaj do Aspre, niestety tylko do wersji M. Sztyca wysoko w górze i mimo wsadzenia krótszego i z wyższym kątem mostka (z 10cm na 7cm i 15 stopni) czułem się wyciągnięty jak struna po długości. Mam nietypowe gabaryty - wzrost 177, ale przekrok 85cm i relatywnie krótkie ręce:

1686392546_eddyfit.thumb.JPG.8e7703de9fdb62441648b4b53b088f0d.JPG

Z tego co widzę i czytam, to Aspre i Boreasy mają identyczną ramę... ba, sprzedawca zasugerował żebym przymierzył się do Huragana żeby zobaczyć która rama w Aspre mi podejdzie, bo też są podobne:

rowery_gravel_romet_aspre_bb66b.thumb.jpg.d916218202f697d6c96b3f5251e32623.jpg

I teraz pytanie - czy jest sens mierzyć 560?

Co ciekawe mierząc Tribana 100, wygodniejsza była wersja 560: Geometria_Triban_100.jpg

Edit: Skorzystałem z kalkulatora stack and reach http://www.bikegeo.net/# (kilka wartości musiałem założyć, ale pokrywa się wynikowo wheelbase). Widać na złożeniu jak triban 100/500 (czerwony), aspre M i L (zielony i niebieski) się różnią. Triban ma znacznie wyżej kierownicę -> największy stack i najmniejszy reach:

1821993598_T100aspreMaspreL.thumb.JPG.7b075803b59d5291c121f742d2a4d593.JPG

Szukam więcej komfortu, więc skłaniam się do większej ramy i krótszy mostek. Tylko z tego co widzę, to w Aspre trzeba by tę kierownicę sporo do góry wyciągnąć - 35mm i dopiero wtedy dojdzie się do wymiarów Tribana...

Przepraszam, że się wtrące, ale:

Generalnie rozmiar to rozmiar, czyli długość rury górnej. Tego nie zmienimy. Proporcjonalnie również do tego jest zawsze dobrana rura podsiodłowa. Poza tym, od czego mamy regulowaną sztycę, różne długości mostka kierownicy, podkładki do regulacji wysokości położenia kierownicy, różne rozmiary kierownicy, długości korby i regulowane tył-przód siodełko ? No właśnie po to, żeby sobie wszystko według wymiarów własnego ciała wyregulować. 

Opublikowano (edytowane)

Romet Boreas jest rowerami widmo ? jak to ?

1) A tutaj https://rower.com.pl/romet-boreas-676783

2) A tutaj: https://www.rowerzysta.pl/rower-szosowy-romet-boreas-1-2018.html

3) A tutaj: https://katalog.bikeworld.pl/2018/web/produkt/rowery/gravel/romet/55266/boreas_2

Jakoś niema problemu z dostępnością rowerów Romet. Więc nie rozumiem. Na stronie Romet`a też jest dostępny: https://www.romet.pl/Rower,BOREAS_2,10,735,736,14832,2018.html

W dniu ‎28‎.‎07‎.‎2018 o 14:55, mewa napisał:

ciężko je tak naprawdę gdzieś zdobyć. Z tego co słyszałem, to podobno nawet na dostępność tych wystawionych w internecie nie jest powiedziane, że można liczyć

Jak widzisz to jakaś chyba bzdura :)

Edytowane przez Darom
Opublikowano

1. To rocznik 2017
2. Nie działa link.
3. Niedostępny.
Oficjalna strona to samo.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nadal wyświetlają się jako niedostępne.

Może to problem z moją przeglądarką. Sprawdzał ktoś?

Opublikowano

Wszędzie pusto. To rowery widmo i nikt tego nie obroni :) jak nie złapałeś na początku sezonu w sklepie stacjonarnym gdzie była na nie kolejka, to nie dostaniesz już .

Opublikowano
16 godzin temu, Marriu napisał:

Jak ktoś chce kupić to kupi. Nie należy ograniczać się do najbliższego sklepu rowerowego. 

Bardzo jestem ciekaw, czy udało Ci się nabyć ten rower ;)

Opublikowano

podpisał krwią cyrograf xD

rower widmo, miał narobić szumu i narobił, zagrywka marketingowa

• Pomógł 1
Opublikowano

Boreasa 1 można jeszcze kupić natomiast dwójka to rower widmo.

Opublikowano

Ja tez go kupiłem, bez problemów tylko po przesłaniu kasy okazało się, że muszę czekać trzy miesiące bo na stronie co prawda jest dostępny ale nie mają w magazynie. Na zasadzie nie mam pana płaszcza i co mi pan zrobi. Zakup Boreas skończył się na Fuji Jari 1.5 w konkretnym sklepie z kompetentnym sprzedawcą.

Opublikowano

Ja zamiast Boreasa 2 kupiłem Aspre. Też trudno dostępny ale jakieś pojedyńcze sztuki można ustrzelić.

Opublikowano

A ja cały czas mam i jestem mega zadowolony. Nie wiedziałem, że miałem aż takiego fuksa :P

Opublikowano
W dniu 2.08.2018 o 08:17, de Villars napisał:

Bardzo jestem ciekaw, czy udało Ci się nabyć ten rower ;)

Tak, właśnie go wysłali ze sklepu. Jak dojdzie to obiecuję zrobić test, prezentację i filmik. Kiedy Szajbajk uzna to wstawi u siebie na kanale. Jeśli nie to puszczę link do swojego kanału.

Opublikowano (edytowane)

Rower dotarł w dniu dzisiejszym. To oczywiście model Boreas 1, czyli pomarańczowo- czarny. Różni się od wersji 2 hamulcami, tzn ma hydrauliczne, no i oczywiście klamkami.

Na pierwszy rzut oka wygląda fajnie, elegancko. Jeszcze nie jeździłem, więc tylko wrażenia ogólne: cała rama prócz widelca pomalowana na czarno-pomarańczowo z połyskiem - wygląda to efektownie. Natomiast widelec przedni - nie wiedzieć czemu - jest pomarańczowy i do tego matowy - jakby zapomnieli go polakierować na połysk. Lekko ale jednak ten pomarańcz różni się odcieniem od ramy. Owijka jest wygodna, czuć, że podżelowana. Opony szerokie - wyglądają jak z MTB. Do rasowego przełaju należałoby w pierwszej kolejności wymienić mostek (1 cm za krótki), zmienić sztycę na karbonową, skrócić dla mnie korby do 172,5 mm i wstawić z przodu 2 x czyli blaty 46/36 plus wymiana lewej manetki... No i cieńsze opony. To tak na pierwszy rzut oka. Oczywiście, pobawię się jakiś czas tym, co mam. 

Na pochwałę zasługuje fakt, że mimo fabrycznego opakowania przerzutka jest wyregulowana prawidłowo. Na przednim kole, na jednym z nypli widać ślady nieudolnej regulacji. I to wszystko, do czego się można przyczepić. Rower przyszedł z kompletem odblasków, dzwonkiem (obwód opaski za wąski - nie da się zamontować nigdzie) i jednym bocznym odblaskiem na zatrzask montowanym na szprychach.  Wszystko ładnie otrtytkowane i zabezpieczone pianką. Nic się nie zarysowało i nic nie uszkodziło.

Rower kupiłem w bikeshop.com.pl Na życzenie mogę podać, gdzie jeszcze jest dostępny.

Resztę wrażeń po jeździe (lato, upał, las, ale co tam...).

Już po pierwszej jeździe. Jestem pozytywnie zaskoczony. Przerzutka Sram Apex 1x10 chodzi szybko i gładko. Hamulce też szybko łapią. Przejechałem trasę Gwiazdy Północy w Ełku (12 sierpnia będą zawody). Podjechałem wszystkie podjazdy, jednego zjazdu nie zjechałem (jestem w stanie, ale muszę sobie trochę technikę potrenować, w końcu mam na czym). Rower szybko reaguje, ładnie podjeżdża się. Mimo pierwszego wrażenia ciężkiego na trasie się uwija i współgra z zawodnikiem jak posłuszny konik. Na maksymalnie twardym przełożeniu (11 z tyłu) rozpędza się całkiem przyzwoicie, aczkolwiek już dzisiaj wiem, że i tak założę 2x10. :-) Sztyca aluminiowa może zostać, siodełko selle italia szokująco wygodne. Krótszy mostek nie przeszkadza. Acha, dziwne wrażenie (może niezbyt dobrze ustawione bloki, ale ... tylną częścią prawego buta lekko dotykałem ... tylnego widelca...). Więcej później.

Ten tylny widelec jest po to, żeby koło miało jak najwięcej miejsca i mogło się obracać mimo błota, liści i kawałków małych gałęzi. Coś mi tam przednim hamulcu zaczęło lekko tykać, pewnie nowiuśkie, niedotarte tarcze albo klocki. Opony Schwalbe są fajne, myślałem, że w terenie gorzej się na nich będzie jeździło, ale i tak w suchym i miałkim piasku (takim typu nadmorskiego, pylastym) i tak się zakopują. Miałem ok 5 bar, myślę, że gdyby było ok 4 może i na piasku byłoby wygodniej.

Edytowane przez Marriu
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Super, dzięki za opis i wrażenia. Odnośnie niedoróbek to w danej półce cenowej zdążają się większe lub mniejsze. Wymienione przez Ciebie raczej nie będą wpływać na frajdę z jazdy więc wydaje się, że ok. Najwyżej podpytaj w romecie jak te rowery są składane może tak ma być? Odnośnie różnic między Boreas 1i2 to masz o jedno przełożenie mniej. To jest chyba podstawowa różnica, ale chcesz dokładać tam jeszcze jedną zębatkę. Twój wybór tylko czy nie lepiej od razu było poszukać czegoś z napędem 2x? Teraz dojdą Ci dodatkowe koszty i roboty też trochę będzie z taką wymianą. 

W każdym razie powodzenia i nabijaj kilometry, niech Ci sprzęt służy.