Skocz do zawartości

Kiedy wymienić łańcuch w rowerze? Przymiar do łańcucha - kontrola wyciągnięcia.

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Red napisał:

A tak na marginesie to mam dwa przymiary tej samej firmy i każdy mierzy inaczej 😅

O tuż to :D 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.07.2019 o 19:53, piotr.solek napisał:

. Nie czytał twojego postu, że nie jeździ się na "przekosie na stojaka".

Nie tyle co na przekosie co z kieratu( twardego przełożenia)

6 godzin temu, Kruk napisał:

Ja powiem że specjalnie nowy łańcuch XTR 11 rzędowy zmierzyłem i już wpadał do połowy na 0,75 także to też jakość samego pomiaru się liczy, bo nie uwierzę że pudełkowy łańcuch, świeży był już wyciągnięty conajmniej na  0,5 :) 

Nie koniecznie.  W Shimano to się czasem zdarza, swego czasu pewna partia HG 53 na stracie miała 0,5% zużycia, łańcuch przejeżdżał tyle samo  co inny bez tej samej przypadłości.

Różnice w przymiarach 0,2 mm nie mają specjalnie znaczenia, takie błędy można uznać za dopuszczalne. Zajeżdżam łańcuchy do 1,2%, powyżej kaseta jest już do korekcji. Od 1% proces zużycia następuje dość szybko z uwagi na dość spore znikanie warstwy pracującej ogniwa( tej tłoczonej tulei po której obraca się rolka)

Jeżeli ktoś ma zagwozdki związane z przymiarami to zawsze można użyć suwmiarki.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano

Pewnie że można suwmiarki użyć, pytanie jest takie jaka powinna być prawidłowa wartość jeśli rowerzysta przed założeniem łańcucha nie zmierzy ogniw?

Opublikowano

Ja mam dwa problemy, jeden to problem z przerzucaniem, dziś zayważyłem ze dwa razy muszę wcisnąć aby o raz zmienić przełożenie, ale to akurat kwestia regulacji,  a drugi to na niektórych przełożeniach łańcuch przeskakuje, oco chodzi??????

Opublikowano

Zła regulacja lub/i krzywy hak. Napędy 12 są baaaardzo czułe na krzywe haki.

• Lubię to! 1
Opublikowano
12 godzin temu, Kruk napisał:

pytanie jest takie jaka powinna być prawidłowa wartość jeśli rowerzysta przed założeniem łańcucha nie zmierzy ogniw?

132,4 mm mierzone na 11 ogniwach. 133,1 łańcuch teoretycznie do kosza.

Opublikowano

lancuch_wymiana_ogniwa.png

I teraz mnożymy takich podwójnych ogniw x im więcej tym lepiej ( im dłuższy odcinek pomiarowy tym błąd pomiaru mniejszy ) - najlepiej na wiszącym na gwoździu łańcuchu - siła grawitacji napnie łańcuch ) i liczymy ile ogniw mamy na odcinku pomiarowym. Np. dla 30 ogniw = łancuch powinien mieć 77 cm długości. 77 cm to jest 100 %. Mamy np. 78 cm, więc  ( 78x100 ) / 77 = 102 % wyciągnięcia łańcucha. Dla 50 ogniw podwójnych w nowym = 127 cm,  mamy 128 cm = 128x100   / 127 - czyli mamy  łańcuch wyciągnięty w 101 % itd.

• 7 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
Andrzej one-sixty
Opublikowano

Witam

A ja mam pytanie apropo napędu 1x12 slx mianowicie kupilem nowy rower po 600km miejskiej jazdy łancuch do wymiany wg mojego przymiaru?

Przy napędzie 2z11 xt przymiar pokazuje na nowym łancuchu 25% zużycia, a na jakims 8rzedowym nowy to 0 procent rozciagniecia

I to pojawia sie moje pytanie bo przy nowym  łancuchu slx 7100 pokazuje na dziendobry 50% zużycia czy jest to możliwe że przy napedach 12 rzedowych łańcuchy są innej konstrukcji?

Na wszelki wypadek zamowiłem nowy  przymiar shimano tl-cn42

Opublikowano

Konstrukcja jest ta sama, natomiast trzymanie wymiarów - z tym może być różnie.

W przypadku Shimano nie jest to nowością, gdy nowy łańcuch , a przymiar ( pomiar suwmiarką wskazuje) na start 0,5%.

Taka sytuacja związana jest ze sztancami które biją ogniwa. wszystko zależy od kontroli zużycia sztanc prasy przez producenta.

Oczywiście łańcuch gdzie przymiar wskazuje  po założeniu 0,5% przejedzie tyle samo co ten sam na starcie z 0%.

Opublikowano

Potwierdzam, u mnie łańcuch XTR 11 i 12 rzędowy jest wyciągnięty od nowości na 0,25 

Opublikowano

To jakby człowiek chciał wymieniać łańcuch przy 0,5% to wpadnie w pętlę :P

Opublikowano

Nooo tak jest. I u mnie to nówki łańcuchy może 1 km miały i takie wyciągnięcie, pudełkowa wersja, świeże z folii. Także by trzeba chyba mierzyć suwmiarką i zapisywać sobie. 

Opublikowano

Dlatego kiedy kupowałem jeszcze łańcuchy to mierzyłem suwmiarką zamiast używać przymiaru. Obecnie przymiar mi "mówi" kiedy należy wywalać łańcuch na "zasadzie szybkiego wpadu na 1%" - jasne jest wtedy, że tłoczone tuleje ogniw przetarły się na amen na odcinku roboczym. Jeżeli nówka 0,5%, będzie długo trzymała się w okolicach 0,75% a 1 oznacza to, że właśnie się dotarło ( nie dotyczy też wszystkich bo zależy to od precyzji wykończenia przypadków z przesuniętymi wymiarami startowymi), pracuje na  optymalnej pełnej powierzchni i że jeszcze wiele km przed zgonem ( jest w kwiecie swego żywota). Oczywiście przy takich łańcuchach bywa iż może zaistnieć potrzeba poprawy zębów koronek na których był używany z uwagi na "przesunięte" wartości przy których pracował( koronki różnych producentów, mają różne wysokości zębów, a bywa, że i profile).

Opublikowano

Jakiś czas temu kupiłem przymiar Unior bardzo dokładny, z obrotową podziałką i zmierzyłem dwa nowe łańcuchy KMC X11 i X12 to okazało się, że oba są wyciągnięte na starcie 0.5%.

Opublikowano

Wskaźniki nigdy nie są dokładne pod tym względem, ponieważ różni producenci stosują różny luz roboczy na rolkach łańcucha. Najlepiej mierzyć wyciągnięcie za pomocą suwmiarki. Ustawiasz na suwmiarce wartość 127mm i mierzysz odległość od pinu do pinu. Jeśli ta odległość wynosi 128,27mm, łańcuch należ wymienić. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Dokładnie jak RED piszę, przed chwilą sprawdziłem 127mm jak byk. 

Opublikowano

Można na 11-tu ogniwach.

132,4 - nowy łańcuch, 133,2- łańcuch do wyrzucenia.

Andrzej one-sixty
Opublikowano

Czyli mając 1x12 shimano smigam do 1 rozciagniecia czy sie dotarł i tą 1 potrzyma jeszcze np 200km? bo 0.7 to tydzien po kwarantannie narodowej albo szybciej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.04.2020 o 14:58, Kruk napisał:

Dokładnie jak RED piszę, przed chwilą sprawdziłem 127mm jak byk. 

Mi od pinu do pinu wychodzi 131 mm czyżby tak się wyciągnął  mocno ? :D

Opublikowano

Najlepszą metodą jest IMHO jazda na 2 (w drogich napędach na 3 lub więcej) łańcuchy (polecam ten sam model). Co 300-400km łańcuch się zamienia i wybiera najkrótszy z posiadanych (trzeba sobie wszystkie powiesić na gwoździu). Jeśli zjeżdżona zostanie kaseta to się ją zmienia wraz z kompletem nowy łańcuchów, sprawdza się blaty korby...  Ten sposób ma wielkiego plusa w postaci znaczącego przedłużenia żywota całego napędu w stosunku do zmiany łańcucha przy mitycznych 0,75.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, vdcmike napisał:

Co 300-400km łańcuch się zamienia i

To znaczy że mam raz w tygodniu podmieniać łańcuch? Według tego sposobu to ile zrobię kilometrów aż całkowicie nowy łańcuch  zacznie przeskakiwać na zębatkach? Ciekawe co by powiedział na ten pomysł Kolega Kaido2, on by musiał zmieniać łańcuch co drugi dzień.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Coś za coś. Biorąc pod uwagę, że możesz przedłużyć życie kasety za 600zł o ponad 30% relatywnie niewielkim nakładem (ile trwa podmiana łańcucha? 3 min?). 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zakupiłem polecany PARK TOOL CC-3.2 Tester zużycia łańcucha przymiar i sprawdzałem u znajomego łańcuch w nowym rowerze który ma przejechane z 200 km i przymiar wpada z luzem w 0.75 ? Już by łańcuch był złom czy przymiar lipa. 

USER_SCOPED_TEMP_DATA_MSGR_PHOTO_FOR_UPLOAD_1587592763085_6658846676581847304.jpeg