Skocz do zawartości

Kiedy wymienić łańcuch w rowerze? Przymiar do łańcucha - kontrola wyciągnięcia.

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem nie raz o tym że mi na nowiutkim łańcuchu XTR'a 11 i 12 wpadały przymiary na 0,25 także lepiej liczyć z suwmiarką tak mi się wydaję.

Opublikowano

Nowy łańcuch KMC 0.5 nie wpada 

IMG_20200429_152234.jpg
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć, czy ma znaczenie pomiędzy jakie blaszki (wewnętrze czy zewnetrzne) ogniwa wsadzam przymiar do łańcucha? Sprawdzałem dzisiaj swój łańcuch przymiarem który na zewnętrznych blaszkach nie w padał na 0,7 a na wewnętrznych wpadał już na 1.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Aż mnie zaciekawiłeś tym przymierzaniem wew i zewn ogniw - Sprawdziłem 4 rowery i u mnie nie widać gołym okiem różnicy. Tylko mierząc przez spinki wpadał trochę bardziej

Opublikowano
Cześć, czy ma znaczenie pomiędzy jakie blaszki (wewnętrze czy zewnetrzne) ogniwa wsadzam przymiar do łańcucha? Sprawdzałem dzisiaj swój łańcuch przymiarem który na zewnętrznych blaszkach nie w padał na 0,7 a na wewnętrznych wpadał już na 1.
Źle włożyłeś albo akurat trafiłeś na skopane ogniwko. Innych opcji nie ma, przy czym opcja 2 byłaby co najmniej słyszalna również w trakcie jazdy.
Opublikowano

Przede wszystkim te przymiary są o kant tyłka... bo "wliczają" również samo zużycie rolek co nie ma negatywnego wpływu na kondycję napędu. Pozbawionymi tej wady przymiarami są np. ParkTool CC-4 czy Pedro's Chain Checker Plus 2.

W napędach 11 i 12s wyciągnięcie łańcucha o 0,5% jest sygnałem do wymiany. W innych napędach jest to 0,7%.

Opublikowano

Przede wszystkim te przymiary są o kant tyłka... również ParkTool i Pedro's, gdyż wszystkie te blaszki niezależnie od nazwy Pedro's czy Park wciskasz między zużyte rolki łańcucha, a po za tym łańcuch wcale nie zużywa się równomiernie na całej swojej długości, test dwóch łańcuchów nowego i używanego zawieszonych obok siebie na gwoździu prawdę ci pokaże o ile wydłużył się stary łańcuch względem nowego, ewentualnie pomiar wydłużenia łańcucha przed założeniem i pomiar po przejechaniu 1xxx kilometrów.

Ale skoro już masz taki przymiar do łańcucha w domu i go używasz to traktuj go jako jedyny wzorzec, porównanie jego pomiaru z innymi przymiarami przeważnie kończy się dylematem który przymiar pokazuje właściwy pomiar. One wszystkie pokazują właściwy pomiar gdyż każdy z tych przymiarów jest jakimś wzorcem jakiegoś pomiaru. Chcesz aby twoim wzorcem był pomiar z blaszki Pedro's, to kup sobie Pedro's, chcesz aby to był ParkTool to kup sobie ParkTool, chcesz mieć najbardziej wiarygodny pomiar zużycia łańcucha to powieś go na gwoździu i zmierz go przed i po użyciu.