Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, spidelli napisał:

Idąc od przodu:

1) Torba na ramie - apteczka w jednej kieszeni, w drugiej multitool Leathermana (kombinerki), latarka, gaz na psy, baton, żel energetyczny, żel odkażający do rąk. Na górze telefon ale awaryjnie, bo mam jeszcze uchwyt wodoszczelny na kierownicę ale brak mi miejsca na razie na niego :).

2) Pod ramą - smarki w sprayu, 15-ka do tylnego koła, klucz nastawny, trytki.

3) Podsiodłówka - dętka, łyżki, łatki multitool rowerowy.

Ogólnie taki zestaw Must have. Pompka jest za bidonem, w uchwycie. Na dłuższe trasy biorę plecaczek rowerowy, czasami z bukłakiem, czasami bez.

Oglądałem tego Roswheela w Oszą - podsiodłówka nawet ujdzie ale wodoszczelne sakwy tak waliły gumą/tworzywem, że nie zdecydowałem się na zakup :)

przenośny serwis w tribanie :D ja zazwyczaj mam tylko mini torbe podsiodłową, z detką i mini kluczem z ali wielofunkcyjnym. Czasami jeszcze plecak rowerowy na bulkak bez bukłaka :) Wtedy prawie cały plecak zajmuje mi metrowa fajka gandalfa, którą lubie sobie zapalic w ramach przerwy :)

Opublikowano

Moja żona ma dewizę - "lepiej nosić niż się prosić" więc noszę :)

A z fajką to pewnie podróż za niejeden uśmiech :D

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, KiLLeXX napisał:

Ładnie, u mnie trochę za bardzo wieje. Ja mam 2 bidony na ramie. Mógłbyś zrobić fotki przedniej przerzutki zamontowanej na ramie? 

Tu mam foty wszystkiego. Jak wrócę z pracy to cyknę fotkę przedniego clarisa.

https://photos.app.goo.gl/6iq6U1NKzkwziYRQ6

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Przeglądałem tego linka i takiej fotki, nie dostrzegłem. Dlatego pytam. 

Opublikowano (edytowane)

Wrócę to dorzucę fotkę. Robiłem dużo zdjęć bo nie byłem pewien czy nie będzie trzeba wracać 

W połowie fotek jest takie zdjęcie: https://photos.app.goo.gl/VSBznRZutifRLqhq8

Pytanie co chcesz wiedzieć o montażu?

Jeśli pozostajesz przy kwadracie to musisz kupić krótszy suport, bo inaczej będzie słabo to słabo działać. Zbyt duża odległość dla dźwigu. 

Linka idzie pod ramą do ślizgacza i już bezpośrednio do przerzutki. Przerzutka na DOWN SWING. Trzeba również zwrócić uwagę na średnice obejmy, tak by nie używać podkładek. 

Polecam również zamontować śrubę baryłkową gdzieś na pancerzu, ułatwi to korekty w trasie.

Ustawienie zawsze zaczynam od największego koła z tyłu i małego blatu z przodu. Wysokość to jakieś 2 mm nad dużym blatem.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Wrócę to dorzucę fotkę. Robiłem dużo zdjęć bo nie byłem pewien czy nie będzie trzeba wracać 

W połowie fotek jest takie zdjęcie: https://photos.app.goo.gl/VSBznRZutifRLqhq8

Pytanie co chcesz wiedzieć o montażu?

Jeśli pozostajesz przy kwadracie to musisz kupić krótszy suport, bo inaczej będzie słabo to słabo działać. Zbyt duża odległość dla dźwigu. 

Linka idzie pod ramą do ślizgacza i już bezpośrednio do przerzutki. Przerzutka na DOWN SWING. Trzeba również zwrócić uwagę na średnice obejmy, tak by nie używać podkładek. 

Polecam również zamontować śrubę baryłkową gdzieś na pancerzu, ułatwi to korekty w trasie.

Ustawienie zawsze zaczynam od największego koła z tyłu i małego blatu z przodu. Wysokość to jakieś 2 mm nad dużym blatem.

Ooo dzięki, sporo mi to pomoże. Zależy mi na zdjęciu przerzutki  przedniej z kilku stron względem rury. Z racji iż moja wiedza jak narazie jest niewielka dużo mi ułatwiaja zdjęcie . clarris mam. One wszyskie są chyba na down swing prawda? Mieliście może doczynienia z Łańcuchem shimano cn hg71? 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano (edytowane)

Ale tam nie ma fozofi ;)

Prostopadle do blatu. 2-3mm nad ząbkami dużego blatu. 

Dodałem fotki przerzutki i linki do albumu. Niestety rower jest usyfiony po dzisiejszej trasie. 

Mam łańcuch hg-51 i jest spoko. Ten z decla kmc to był jak z gumy ;).

• Pomógł 1
Opublikowano
1 godzinę temu, FalconHeavy napisał:

Ale tam nie ma fozofi ;)

Prostopadle do blatu. 2-3mm nad ząbkami dużego blatu. 

Dodałem fotki przerzutki i linki do albumu. Niestety rower jest usyfiony po dzisiejszej trasie. 

Mam łańcuch hg-51 i jest spoko. Ten z decla kmc to był jak z gumy ;)

OK  dzięki, ogarnę to jakoś. Będę najwyżej kilka razy testować.  No właśnie kiepski ten łańcuch. Ile ogniw najlepiej żeby miał łańcuch? Wiesz może po czym poznać zużycie wolnobiegu bo boje się, że ten słabej jakości łańcuch dał mu popalić przez 2 lata.

Opublikowano (edytowane)

Ja przyciąłem na długość starego. Ale można jak na foto. Mała z tyłu, duży blat przód i kółeczka wózka w linii. 

lancuch.jpg Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, masz tam szczegółowo opisane na tym filmie.

Tylko my mamy linkę dołem puszczoną.

Opublikowano (edytowane)

Czekam, az otrzymam wszystkie częsci i bede zdawał relacje na bieżąco :D . Zastanawiam sie tez nad oponami schwalbe durano.  Nie wiem czy dam rade  na takiej oponce przejechac szybko po szutrze, lesie ,krawężnikach.  Mówie oczywiscie o takim samym rozmiarze 700x32. Nie jezdzilem nigdy na oponach slick, ani semi slick.  Czy moge taką opone pompowac na 3,5 bara,?? Przedzial to niby 4 do 6.5 bara

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

Info z Decathlonu odnośnie korby w Triban 100. Mi ona bardzo pasuje, cena też rozsądna szczególnie że jednoblatowych korb 48 lub 50 na kwadrat praktycznie nie ma

Korbę, która jest montowana w tym modelu można tylko zamówić jako cześć zamienna. Nie jest ona dostępna w oficjalnej dystrybucji sklepów Decathlon. Z tego względu w celu zakupu korby należy się zgłosić do jednego z naszych serwisów. Czas realizacji takiego zamówienia wynosi ok. 20dni, a koszt korby to 64.99zł. Stany magazynowe tego artykułu są bardzo ogarniczone, więc sugeruję podjęcie decyzji jak najszybciej. Płatności za zamówiony artykuł dokonuje się przy jego odbiorze

Opublikowano

Dużo ludzi wymienia korbę, pewnie odkupisz za grosze skoro nowa to 65zł.

Opublikowano

Tak wczoraj wyglądała okolica, którą mam zamiar przemierzyć w czerwcu na Tribanie 100 :)

Trip do Austrii i z powrotem, ~500 km w jedną stronę :)

Robiłem rekonesans - samochodem :)

52EBF378-EFFB-48DB-99AD-18CD44A30107.jpeg
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, marcinw1983 napisał:

Info z Decathlonu odnośnie korby w Triban 100. Mi ona bardzo pasuje, cena też rozsądna szczególnie że jednoblatowych korb 48 lub 50 na kwadrat praktycznie nie ma

Korbę, która jest montowana w tym modelu można tylko zamówić jako cześć zamienna. Nie jest ona dostępna w oficjalnej dystrybucji sklepów Decathlon. Z tego względu w celu zakupu korby należy się zgłosić do jednego z naszych serwisów. Czas realizacji takiego zamówienia wynosi ok. 20dni, a koszt korby to 64.99zł. Stany magazynowe tego artykułu są bardzo ogarniczone, więc sugeruję podjęcie decyzji jak najszybciej. Płatności za zamówiony artykuł dokonuje się przy jego odbiorze

Sa rózne tanie korby 1 blatowe shimano , jak dobrze poszukasz w cenie do 70 zł

Mnie najbardziej zastanawiaja koła od tribana 100, za ile by decathlon spylił, albo  jak znalezc tanie, takie same. Chcialem miec drugi komplet takich samich lub podobnych. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

I gdzie ten licznik teraz wsadzić? :)

IMG_20190321_212813.jpg
Opublikowano

Lustereczko spoko. Czasem gdzieś zahaczę i muszę ustawiać w trakcie jazdy. 

Podczas jazdy szosą robi robotę. Jak widzę spowalniacze czy dziury przed sobą to szybki luk czy światła za mną. Dobry zakup jak masz dojazd miastem do pracy. 

Nie musisz się za każdym razem nerwowo obracać. Choć wiadomo, ograniczone zaufanie musi być. 

Gdyby ta lampka miała dolny zaczep to by nie było problemu. Wszystko by się zmieściło. 

Można? Można ;)

Uchwyt, dzwonek, pilot, prox i odblask. 

IMG_20190321_224223.jpg IMG_20190321_224237.jpg
Opublikowano (edytowane)

Kurde musze pomyśleć nad takim lusterkiem. Fajna rzec 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano
15 godzin temu, KiLLeXX napisał:

Sa rózne tanie korby 1 blatowe shimano , jak dobrze poszukasz w cenie do 70 zł

Np? Ja szukałem i nic sensownego  nie znalazłem na kwadrat z ilością zębów 48 lub 50 lub 52

12 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Lustereczko spoko.

O roku mam takie samo z Cateye. Teraz nie wyobrażam sobie jeździć bez tego lusterka

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, marcinw1983 napisał:

Np? Ja szukałem i nic sensownego  nie znalazłem na kwadrat z ilością zębów 48 lub 50 lub 52

Ja tylko nie rozumiem trzymania się kwadratulca na dzisiaj. Tak wiem, sam kupiłem korbę na kwadrat, ale teraz uważam, że to było głupie.

Ile kosztuje taki suport na np. Octalink? + klucz do suportu. Tyle problem, że mogą być potrzebne 2 klucze do kwadratu i octalinku. Technologicznie podobne rozwiązanie, trochę nowsze, ale nie zostajemy ograniczeni do nielicznych korb z kwadratem.

16 minut temu, marcinw1983 napisał:

O roku mam takie samo z Cateye. Teraz nie wyobrażam sobie jeździć bez tego lusterka

Jest spoko, ale wydaje mi się, że lepszym miejscem byłby jednak szczyt manetki. Nie musiałbyś tak daleko wzroku odciągać, co może być równie niebezpieczne jak brak lusterka ;)

Opublikowano

Może bracia ze wschodu to ulepszą ;)

Trochę za duże, nie podoba mi się.