Tymon Opublikowano 18 Września 2022 Opublikowano 18 Września 2022 W dniu 4.08.2022 o 17:09, Wenega napisał: Wystarczy 36 od osi do korony. Jak już jakiś widelec na olx/allegro rąk ma to za krótka rura sterowa.. a chce budżetowo naprawić.. Dajcie mnie ten widelec, najlepiej we Wro 😭 Witam, ja ma we Wrocku, sciagniety z ramy L albo XL z malym przebiegiem pisze na priv :)
Greg29 Opublikowano 22 Września 2022 Opublikowano 22 Września 2022 Panowie mam pytanie - wydaje mi się, że gdzieś to już było tutaj opisywane ale jakoś nie mogę znaleźć na szybko a ilość stron jeszcze to utrudnia Czy do wymiany linki hamulca tylnego muszę zdejmować owijkę czy dam radę linkę przecisnąć przez pancerz bez zdejmowania owijki?
FalconHeavy Opublikowano 25 Listopada 2022 Opublikowano 25 Listopada 2022 (edytowane) Koniec sezonu Jakość decatholna! 😄 Edytowane 25 Listopada 2022 przez FalconHeavy
Gość Opublikowano 26 Listopada 2022 Opublikowano 26 Listopada 2022 7 godzin temu, FalconHeavy napisał: Jakość decatholna! 😄 Ale co się...? Widzę rozerwaną taśmę. Obręcz pękła między otworami do nypli?
FalconHeavy Opublikowano 26 Listopada 2022 Opublikowano 26 Listopada 2022 (edytowane) Najpierw przestała się tublessować. Potem jeździłem na detce. Było ok do wtorku gdy rano był kapeć i dziura od strony nypli. Wymieniłem dętkę i następny dzień to samo. Rozebrałem i to zobaczyłem. Edytowane 26 Listopada 2022 przez FalconHeavy
Greg29 Opublikowano 26 Listopada 2022 Opublikowano 26 Listopada 2022 A koło jeszcze oryginalne z wolnobiegiem czy już jakiś upgrade na kasetę? Pamiętam, że generalnie to tam chyba wszystko poza ramą wymieniłeś
Greg29 Opublikowano 29 Listopada 2022 Opublikowano 29 Listopada 2022 Mój T100 wczoraj dostał nowe błotniki - dzisiaj po pracy przetestowane, przestałem omijać mniejsze kałuże, tyłek suchy 😁 1
Greg29 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Opublikowano 1 Grudnia 2022 15 minut temu, Artur74 napisał: debiut Tribana na przełajach Triban dobry na wszystko 💪👍 Ostatnio kilka razy tak mi Komoot trasy wyznaczył, że wszystkie te cyclocrossy i Paris-Roubaix to pikuś 😁
Kessel12 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Opublikowano 17 Grudnia 2022 bry, zima, więc knuje. Kaseta x10 i korba tribanowa? zabangla?
Greg29 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Opublikowano 20 Grudnia 2022 (edytowane) Jest nawet na rynku gravel z tego typu napędem 1x10 - Octane One Gridd 2. Tylko, że tam z przodu jest tarcza 40T, z tyłu kaseta 11-48T a przy Tribanowej 48T i kasecie jak tam będzie po prostu bardziej twardo, raczej nie na góry - chociaż i tak lepiej niż przy oryginalnym wolnobiegu 😁 Edytowane 20 Grudnia 2022 przez Greg29
kaido2 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Kwestia nogi. Przy przełożeniu 1/1 (48/48) nie powinno być problemu wyjechania wszystkiego do czego tego typu rower się nadaje, aczkolwiek ograniczenia są tylko w głowie. Nie ma co pchać nie wiadomo jak miękkich przełożeń na granicy utrzymania równowagi, bo prawda jest taka, że znacznie łatwiej , bezpieczniej, szybciej i ekonomicznie wyjdzie wypych z buta. Na nachylenia rzędu 13-15% nie potrzebowałem zakładać więcej jak 38/32.
Greg29 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Opublikowano 20 Grudnia 2022 2 godziny temu, kaido2 napisał: Kwestia nogi. Przy przełożeniu 1/1 (48/48) nie powinno być problemu wyjechania wszystkiego do czego tego typu rower się nadaje, aczkolwiek ograniczenia są tylko w głowie. Nie ma co pchać nie wiadomo jak miękkich przełożeń na granicy utrzymania równowagi, bo prawda jest taka, że znacznie łatwiej , bezpieczniej, szybciej i ekonomicznie wyjdzie wypych z buta. Na nachylenia rzędu 13-15% nie potrzebowałem zakładać więcej jak 38/32. W sumie fakt, ja w swoim fitnessie mam korbę 50x34T i kasetę 12-32T, czyli najlżejsze przełożenie nawet twardsze niż 1/1 i daję radę nawet na sporych podjazdach
Kessel12 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Opublikowano 30 Grudnia 2022 bry, ostatecznie wpadła Tiagra 4700 na przód i tył (przerzutki) oraz koła Giant Sr-2 wraz z kasetą 10 rzędową. No i do tego łańcuch KMC X10. Klamkomanetka Microshift Arsis White. Jak to się stało? Nie wiem... magia Świąt zapewne. Tiagra tylna używka, przednia nówka. Łańcuch nowy, koła używane (wyglądały na nieużywane 😄). Klamkomanetka nowa. Montaż zestawy to same zgryzoty. Najpierw łańcuch, 116 ogniw. Wydawał mi się jakiś taki luźny. Skróciłem według metody "przymiaru na największych zębatkach". Teraz wydaje mi się, że jest za krótki...😅 W ogóle to najpierw próbowałem pożenić to wszystko z przednią przerzutką z poprzedniego zestawu, czyli Tourney😅 - wynik wiadomy 1:0 dla Tribana. No i stąd ta Tiagra na przód... Myślę, ta "sama nazwa, będzie plug'n'play... Zamontowałem... ile ja się na kręciłem. Nazdejmowałem i nazakładałem. 🤪 Nie działa. No to po internetach risercz: Tiagra wadliwa, tiagra nie ustawialna, tiagra bla bla... no to sobie myślę: SE WYBRAŁEM... Poddałem się wczoraj. Dziś zasiadłem znowu. Status taki: 1. Przerzutki przerzucają obie. Na największej koronce lekko spada, ale za to na najmniejszej ładnie zrzuca. No albo na odwrót, zależy jak beczułką pokręcę. Czyli jest prawie dobrze. Po patrze jak się gdzieś dalej przejadę. 2. Łańcuch jest za krótki. Test największy blat plus największa koronka równa się nie przerzuci na duży blat. Wózek poziomo😇 3. Śrubeczki od ustawiania przerzutki przedniej rozorane. Za ciemno było. No i robią je chyba teraz z plasteliny 😜 Żeby było śmieszniej mam jeszcze Chińskie przerzutki Micronew tył i przód (przód jeszcze leci z chin), więc może jeszcze grupę zmienię. Tyle.
FalconHeavy Opublikowano 30 Grudnia 2022 Opublikowano 30 Grudnia 2022 W tiagrze 4600 i 4700 jest inny ciąg tylnej linki przerzutki. Może to coś rozjaśni.
Kessel12 Opublikowano 31 Grudnia 2022 Opublikowano 31 Grudnia 2022 (edytowane) To akurat wiedziałem. (znaczy dowiedziałem się po zakupie🤪) Z tym, że jak już zamontowałem tylną to chodziła dobrze. Wszystko wchodziło. To był pierwszy dzień. Potem dokupiłem przednią. Skróciłem łańcuch... i jak przednią wczoraj wyregulowałem to tylna zaczęła grymasić. No ale wygląda to na nie wyregulowane. Niemniej coś jest pewnie na rzeczy bo z nią jak z za krótką kołdrą. albo góra wchodzi albo dół. A beczułki 1/4 obrotu robi taką różnice. Jak to mówią mechanicy. Jeździć obserwować 🤪 Jak się nie da wyregulować i będzie mnie frustrować to mam jeszcze MicroNew. Tak czy siak pobawiłem się w modzenie? Pobawiłem.😁 PS. Pojeździłem dziś troszeczkę. Jedzie lepiej niż jechał. I to jest fajne. No ale przerzutka nie zrzuca na najmniejszą. Manetka Arsis trochę inaczej też zmienia niż R7. No tu pewnie jest to co mi napisał Falcon: nie ten naciąg co cza. Edytowane 31 Grudnia 2022 przez Kessel12
Karolinkaa Opublikowano 3 Stycznia 2023 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Podpowiedzcie jakie kolo tylne do tribana 100 z wolnobiegiem . Te na decathlonie 260 zl kosztuje. Czy macie jakies propozycje tansze a lepsze(albo podobna jakosc) Pzdr
Greg29 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Może to okazja żeby na kasetę wymienić? Ja bym poszedł do jakiegoś lokalnego serwisu rowerowego i zapytał po ile mają. Latem byłem w takim małym lokalnym serwisie gdzieś tam i widziałem jak zaplatali koła, chyba na handel bo full tego mieli i jak zapytałem o cenę to mi chyba 130 zł czy coś koło tego krzyknęli. Wiadomo, DT Swiss to nie było ale do Tribana 100 by się nadawało 1
Rowerowa Szajba Opublikowano 4 Stycznia 2023 Opublikowano 4 Stycznia 2023 8 godzin temu, Karolinkaa napisał: Podpowiedzcie jakie kolo tylne do tribana 100 z wolnobiegiem . Te na decathlonie 260 zl kosztuje. Czy macie jakies propozycje tansze a lepsze(albo podobna jakosc) Pzdr A czemu chcesz nadal koło z wolnobiegiem. Jak jest okazja to warto przejść na kasetę. 1
FalconHeavy Opublikowano 4 Stycznia 2023 Opublikowano 4 Stycznia 2023 Sprzedaj na olx lub oddaj. To najlepsza okazja do przejścia na kasetę. A co się stało ze starym kołem?
Karolinkaa Opublikowano 4 Stycznia 2023 Opublikowano 4 Stycznia 2023 W sumie kolo jest prawdopodobnie ok. Wydaje mi sie ze to kwestia albo krzywej oski albo cos z konusami bo bije cyklicznie podcxas jazdy. Dlatego tj pisalam w wiad. ze albo wymiana kola albo samej oski z konusami_ ale nwm jakie pranetry musi miec taka oska
Rekomendowane odpowiedzi