Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.05.2022 o 11:53, tygrysek napisał:

Nie wiem jaką geometrie mają nowe tribany

Tribana ma starego. Model jak z pierwszego postu tego tematu.

Czy jest duża różnica między ramą S a M?

Z tego co pamiętam mój wzrost był na granicy.

Na razie przesunąłem nieco siodełko do przodu i już jest lepiej.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 7.05.2022 o 13:23, Kessel12 napisał:

Tribana ma starego. Model jak z pierwszego postu tego tematu.

Czy jest duża różnica między ramą S a M?

Z tego co pamiętam mój wzrost był na granicy.

Na razie przesunąłem nieco siodełko do przodu i już jest lepiej.

No widzisz, czyli dobrze strzelałem że być może masz troche za dużą ramę i siłą rzeczy po dłuższej jeździe w takiej pozycji będzie bolał kręgosłup od ciągłego pochylenia

W pewnym zakresie możesz to właśnie korygowac przesunięciem krzesełka do przodu lub wymianą mostka na krótszy lub mocniej uniesiony w górę 

O ile jesteś na granicy rozmiarów, to powinno to wystarczyć. Ręcę przy jeździe w górnym chwycie powinny być lekko ugiętę, tak aby amortyzowac wstrząsy. 

To taki domowy "bike fitting". 

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Korba tiagra na pokładzie :D

Wstawiłem tarcze 46 clarisa i do diaska, jest dwa razy cięższa od tej 50T tiagry :D czuję ból, brak profitu. 

Teraz będzie mnie kusiło na zmianę tarczy na lżejszą. No chociaż ta mała Tiagra pasuje bo też 2x lżejsza ;) profit 

20220525_174422.thumb.jpg.76beca1d0911f113a146676f5f922ea9.jpg20220525_164507.thumb.jpg.9bb1b8ff63eba8c4d5aa96890901fde9.jpg

20220525_170522.jpg20220525_172749.jpg

Po kilku km do pracy, mam wrażenie jakbym nigdy tam przyjemnie nie kręcił. Może sobie wmawiam bo kwadrat się rozpadł od środka, a może to w końcu właściwa długość 172,5 mm. Nie wiem ale kręci się jak w masełku. Musiałem tylko minimalnie skręcić śrubkę regulacji przerzutki tą bliżej ramy by łańcuch w dół schodził.

Ten stalowy blat mnie uwiera. Chce kupić coś lżejszego. Co będzie lepsze? 

Serce mówi stronglight:

https://allegro.pl/oferta/stronglight-zebatka-5083-typ-s-46t-110mm-zewnet-11157335187

Czy cięższy, ale jednak shimano:

https://allegro.pl/oferta/tarcza-shimano-fc-cx50-46z-cyclocross-czarna-alu-11188492727

Edytowane przez FalconHeavy
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Hej, czy ma ktoś może ELOPS SINGLE SPEED 500 i chciałby się zamienić na Tribana RC-100? Kupiłem go parę dni temu 

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

@FalconHeavyw

widzę, że ciągle w formie i ciągle walczysz :)

Ja już nie jestem w klubie, mój Tribek zmienił właściciela :)

Pozdrowienia dla wszystkich starych i nowych użytkowników legendy ;)

Edytowane przez spidelli
Opublikowano

Za chwile skończy się na ramie ;)

Jeszcze zaciski nowe wpadną od chińczyków półhydrauliczne. 

Opublikowano

Nowe baryłki i nowy porządek na kierownicy. Uchwyt na telefon jest 👌 

20220602_175713.jpg 20220602_175729.jpg
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

A ja bodajże w kwietniu miałem uszkodzonego Tribanka - chodzące na boki koło z tyłu, niedziałające hamulce, lekko uszkodzona przerzutkę (nie wchodzi najlżejszy bieg z tyłu). Podobno koło było do wymiany, bez tego nie ma sensu nic robić, trzeba wstawiać koniecznie nowe.

W pewnym serwisie w Warszawie, taki mocno pro - markowym, do którego oddałem rower, za naprawę policzyli mi koło 900 zł. Rzecz jasna zrezygnowałem, kupiłem nowy rower bo tyle wkładac w serwis Tribanka, to jednak przesada. Na odchodne serwisant zaproponował że może by go odkupił, no za 250 zł..... Za sam widelec dałem chyba z 300 czy 400 zł.....

Z ojcem popatrzyliśmy czy da sie go przywrócic do życia. Dało się - centrowanie koła 30 zł, naprawa hamulców bezkosztowa poza namęczeniem się przez 1-2 godziny. Przerzutki nie ruszałem bo 7 z 8 biegów chodzi płynnie, a ten ostatni na Mazowszu nie potrzebny.

Także uważajcie na te serwisy, bo dawno mnie nikt nie chciał tak wkręcić....

Edytowane przez tygrysek
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Używana przerzutka claris to nie majątek. Sam sprzedałem swoją za 20 PLN. Do serwisu nie chodzę bo to nie samochód. Mam przeczucie, ze lepiej wykonam serwis roweru i nikt mnie nie naciągnie. Ewentualnie zaplatania kół nigdy nie robiłem, ale kto wie ;) 

Te baryłki w tym miejscu to rewelka, bo na stojaku nie wyregulujesz tak dobrze jak podczas jazdy :)

Ja kupiłem koła z tribana rc520 za 400zł, a oni chcieli 900 za wymianę tylnego koła na wolnobiegu? ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 minuty temu, FalconHeavy napisał:

Używana przerzutka claris to nie majątek. Sam sprzedałem swoją za 20 PLN.

Te baryłki w tym miejscu to rewelka, bo na stojaku nie wyregulujesz tak dobrze jak podczas jazdy :)

Wiem, ale Triban zostaje na działce, do jazdy wiejsko - leśnej i dla ojca do jazdy na grzyby i po piwko. Bez nowej przerzutki daje radę.

Ojciec sie napalił, bo patrzy że taki lekki . :)

Opublikowano

A tymczasem cena tribana rc100 skoczyła już do 1699 złotych. W ciągu 3 lat rower zdrożał o ponad 40 %.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mi pozostało do wymiana rama i zacisk sztycy ;)

Opublikowano

Ty chyba znasz juz ten rower lepiej niż jego projektanci 😉

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Raphael80 napisał:

Ty chyba znasz juz ten rower lepiej niż jego projektanci 😉

Już takie myki robiłem, że bania mała :) 

Utknąłem na wadze ramy :D

Szukam zacisku sztycy XD

20220606_193627.jpg

Opublikowano
W dniu 9.06.2022 o 13:36, Raphael80 napisał:

A tymczasem cena tribana rc100 skoczyła już do 1699 złotych. W ciągu 3 lat rower zdrożał o ponad 40 %.

Zgoda, wszystkie komponenty rowerowe bardzo podrożały od czasu Covida

Inna sprawa, że ten rower jest lepiej pomyślany niz pierwotny triban - ma koło pod kasetę + mniejszy blat z przodu. Myślę, że mimo wszystko, dalej jest to świetna oferta dla osób które chcą spróbować jazdy na baranku + nie maja kasy

Mój tata, lat 70, pierwszy raz przejechał sie na tribanie i stwierdził, że jest fajny. :)

• Lubię to! 3
Opublikowano

Hej,

Chce wskoczyć w świat graveli, i mam na oku za 900zl mało jeżdżony Triban Easy w wersji L, na mój rozmiar 175 Lka będzie troche duża, pytanie czy wymiana mostka zrekompensuje tą różnicę? Chce wrzucić do tego Tribana koło 32/35 i używać w mieście, czasem wjechac na szutr czy coś...

Opublikowano

@tygrysek Pełna zgoda. Chociaż moim zdaniem mogliby podnieśc cenę o dodatkowe 100 złotych i zamiast tej "smiesznej" manetki montować tak jak w damskiej wersji tribana klamkomanetki. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, Olejooo napisał:

Hej,

Chce wskoczyć w świat graveli, i mam na oku za 900zl mało jeżdżony Triban Easy w wersji L, na mój rozmiar 175 Lka będzie troche duża, pytanie czy wymiana mostka zrekompensuje tą różnicę? Chce wrzucić do tego Tribana koło 32/35 i używać w mieście, czasem wjechac na szutr czy coś...

Szukaj M lub inny rower. Nie kombinuj na starcie ;)

10 minut temu, Raphael80 napisał:

@tygrysek Pełna zgoda. Chociaż moim zdaniem mogliby podnieśc cenę o dodatkowe 100 złotych i zamiast tej "smiesznej" manetki montować tak jak w damskiej wersji tribana klamkomanetki. 

Klamki chińskie to przynajmniej 250+

• Pomógł 1
Opublikowano
9 minut temu, FalconHeavy napisał:

Szukaj M lub inny rower. Nie kombinuj na starcie ;)

Co w podobnym budżecie za okolo 1000/1500 zł?  Wspomniane było że nowe tribany 100 mają jakieś ulepszenia, może warto sie nad nowym zastanowić?

Opublikowano (edytowane)

Mnie nie pytaj, ja mam już tylko ramę i zacisk sztycy. Rama modyfikowana. 

Jak triban to 520. Nie wiem tylko jakie opony to przyjmie. 

https://m.olx.pl/sport-hobby/rowery/q-triban-520/?gclid=Cj0KCQjwwJuVBhCAARIsAOPwGARHn4koCoWksb1oEXpVESw_B9pl4MLg6yBsARt3EG99am2fzyekwF8aAm5LEALw_wcB&utm_campaign=[sport_hobby]dsa&utm_medium=cpc&utm_source=google

W sumie 🤔 to bym go wziął dla siebie na ramę, ale trudno by tam adapter tarczowek zrobić. 

Opublikowano
21 minut temu, FalconHeavy napisał:

W detalu. Poza tym ja mam na myśli wersję microshift 1x7 😉 W damskiej jest 1x8 plus hamulce przełajowe i rower kosztuje "tylko" 200 złotych więcej niż wersja podstawowa z tą niewygodną manetką. 

1 godzinę temu, Olejooo napisał:

Hej,

Triban Easy w rozmiarze L ma dokłądnie taką samą geometrię jak L w Tribanie RC100 a ten jest na 182-190 cm. Różnica jest tylko w długości mostka 90 vs 110 mm wiec stąd się biorą mniejsze widełki jeśli chodzi o dopasowanie rozmiaru w damskiej wersji. Oczywiście mogłbyś jeszcze mniejszy mostek założyć ale po pierwsze rower przez to stanie się bardziej "nerwowy" w prowadzeniu a po drugie istnieje spore ryzyko, że rower będzie dla Ciebie nadal za duży. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Mnie nie pytaj, ja mam już tylko ramę i zacisk sztycy. Rama modyfikowana. 

Jak triban to 520. Nie wiem tylko jakie opony to przyjmie. 

https://m.olx.pl/sport-hobby/rowery/q-triban-520/?gclid=Cj0KCQjwwJuVBhCAARIsAOPwGARHn4koCoWksb1oEXpVESw_B9pl4MLg6yBsARt3EG99am2fzyekwF8aAm5LEALw_wcB&utm_campaign=[sport_hobby]dsa&utm_medium=cpc&utm_source=google

W sumie 🤔 to bym go wziął dla siebie na ramę, ale trudno by tam adapter tarczowek zrobić. 

Mowa o starej 520? Duża różnica między 500 a 520 jest? 

Opublikowano (edytowane)

Na olx jest i ten nowy. Po przetarciu widelca można sądzić, że będzie wymagał dużo pracy. Ja nie ogarniam jak oni te linki poprowadzili, że prawie wideł przepiłowało i jak taki "prawie nowy" może mieć taki szlif na widełku? 😏 

https://m.olx.pl/d/oferta/rower-triban-520-prawie-nowy-CID767-IDPdjN8.html

Ja się pochwalę moim ulepem 🤗 Szedł dzisiaj po lesie i błocie jak wściekły borsuk.

20220613_183132.jpg 20220613_183120.jpg 20220613_183050.jpg

20220613_183215.jpg Edytowane przez FalconHeavy