Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodziło mi o porównanie tych dwóch widelców z ali i z allegro co dawałeś linki do nich dwa posty wyżej. Różnica mała cenowy i chyba lepiej wychodzi brać carbon z ali niż alu z allegro ;)

Opublikowano

A ja mam pytanie

Wymieniał ktoś z koleżeństwa linkę hamulca w klamkomanetkach Shimano, u mnie konkretnie prawy claris 8 rzędów

Ja stanąłem w momencie gdy przyszło do przewleczenia nowej klinki przez środek klamkomanetki tak aby ja wyprowadzić do pancerza od klamki do przelotki w ramie. Za Chiny Ludowe nie wiem w które konkretnie miejsce mam celować, a nawet przy wykorzystaniu porządnej lampy nic tam w środku nie widać. 

Pomocy!

Opublikowano
7 godzin temu, tygrysek napisał:

A ja mam pytanie

Wymieniał ktoś z koleżeństwa linkę hamulca w klamkomanetkach Shimano, u mnie konkretnie prawy claris 8 rzędów

Ja stanąłem w momencie gdy przyszło do przewleczenia nowej klinki przez środek klamkomanetki tak aby ja wyprowadzić do pancerza od klamki do przelotki w ramie. Za Chiny Ludowe nie wiem w które konkretnie miejsce mam celować, a nawet przy wykorzystaniu porządnej lampy nic tam w środku nie widać. 

Pomocy!

https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RBSL001-03-POL.pdf

Myślę, że poradnik Shimano powinien Ci wystarczyć. Na 12 stronie masz montaż linki hamulca i wszystko jest dokładnie pokazane ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 1.10.2021 o 13:17, Broda_Gravel napisał:

Chodziło mi o porównanie tych dwóch widelców z ali i z allegro co dawałeś linki do nich dwa posty wyżej. Różnica mała cenowy i chyba lepiej wychodzi brać carbon z ali niż alu z allegro ;)

No jasne że carbon. Tyle że on nie ma mocowań pod hamulce szczękowe, tylko pod tarcze.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nadchodzi zima więc chciałbym w tym czasie zmodować na kolejny sezon swojego Tribana RC100. Planuję zakupić klamkomanetki 7/8/9 oraz dorzucić drugi blat do przodu. Stąd moje pytanie - jaką kasetę i korbę polecacie, żeby wszysko weszlo bez zbędnych kombinacji. Klamkomanetki będą te sprawdzone i przetestowane przez was microshift/micronew. Dziekuję za pomoc

Opublikowano
W dniu 6.10.2021 o 16:53, mis1u1 napisał:

Nadchodzi zima więc chciałbym w tym czasie zmodować na kolejny sezon swojego Tribana RC100. Planuję zakupić klamkomanetki 7/8/9 oraz dorzucić drugi blat do przodu. Stąd moje pytanie - jaką kasetę i korbę polecacie, żeby wszysko weszlo bez zbędnych kombinacji. Klamkomanetki będą te sprawdzone i przetestowane przez was microshift/micronew. Dziekuję za pomoc

Zależy gdzie jeździsz, kompakt 50/34 się sprawdzi, możesz wziąć jakiegoś clarisa na hollowtech np.
U siebie miałem kompletną sorę R3000 którą kupiłem po taniości.
Zawsze też możesz sprawdzić kompatybilnośc kaset/korb na stronie szimano :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam takie pytanie. Chce po taniości zmodernizować mojego Tribana. Czy taki zestaw będzie działać?

Klamkomanetka Claris 8s + wolnobieg SUNRUN 8s 13-28t + tylna przerzutka Altus RD-M2000

Opublikowano

Czy udało się komuś włożyć oponę 42c lub szerszą na fabryczne koło z fabrycznymi hamulcami? Czy ma to sens?
Chciałbym założyć jak najszerszą oponę na fabryczne koło bo coraz więcej jeżdżę po lesie, szutrach i kamieniach.
Widziałem we wcześniejszych wpisach, że 42c wchodzi, ale na szersze koło niż fabryczne.

Opublikowano

hej, witam,

zacząłem czytać ten wątek  w sierpniu 2021, i dzisiaj skończyłem, aż szkoda że już dobrnąłem do końca...

Ale przez ten czas udało mi się zakupić Tribana 100, prawie nieużywany w idealnym stanie za 750 zł.

Czytając forum i użytkując rower, oczywiście zachorowałem na modowanie, i poniżej wysyłam listę co zakupiłem do roweru :)

Korba SHIMANO ALIVIO FC-MT210 9rz 46/30 175mm HT2

Przerzutka tył SUNRACE M41 RDM41 M40 7/8S 315g

Sensah REFLEX Klamkomanetki 2x8.

Koło tylne 28'' Stars J19DG / Shimano FH-TX500

SHIMANO CN-HG71 Łańcuch 6/7/8s Alivio

Kaseta Shimano 8 rz Alivio CS-HG51 11-32

Owijka na Kierownicę FORCE EVA DUAL Czarno Złota

Opona rowerowa Kenda 700x35c k161 Kross Cyclo Eco

teraz rower stoi w serwisie, czekamy jeszcze na zamówiony support, i jakąś przednią przerzutkę, i niebawem odbieram.

jak wyjdzie po zmianach to prześlę foty.

pozdrawiam

Artur

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 7.01.2022 o 16:39, BlKamil napisał:

Czy udało się komuś włożyć oponę 42c lub szerszą na fabryczne koło z fabrycznymi hamulcami? Czy ma to sens?
Chciałbym założyć jak najszerszą oponę na fabryczne koło bo coraz więcej jeżdżę po lesie, szutrach i kamieniach.
Widziałem we wcześniejszych wpisach, że 42c wchodzi, ale na szersze koło niż fabryczne.

Ja wsadziłem 42 z zaciskami ale tylko testowo bo montowałem tarcze. Niestety miałem już inne koła o szerszej obręczy.

8 godzin temu, Artur74 napisał:

hej, witam,

zacząłem czytać ten wątek  w sierpniu 2021, i dzisiaj skończyłem, aż szkoda że już dobrnąłem do końca...

Ale przez ten czas udało mi się zakupić Tribana 100, prawie nieużywany w idealnym stanie za 750 zł.

Czytając forum i użytkując rower, oczywiście zachorowałem na modowanie, i poniżej wysyłam listę co zakupiłem do roweru :)

Korba SHIMANO ALIVIO FC-MT210 9rz 46/30 175mm HT2

Przerzutka tył SUNRACE M41 RDM41 M40 7/8S 315g

Sensah REFLEX Klamkomanetki 2x8.

Koło tylne 28'' Stars J19DG / Shimano FH-TX500

SHIMANO CN-HG71 Łańcuch 6/7/8s Alivio

Kaseta Shimano 8 rz Alivio CS-HG51 11-32

Owijka na Kierownicę FORCE EVA DUAL Czarno Złota

Opona rowerowa Kenda 700x35c k161 Kross Cyclo Eco

teraz rower stoi w serwisie, czekamy jeszcze na zamówiony support, i jakąś przednią przerzutkę, i niebawem odbieram.

jak wyjdzie po zmianach to prześlę foty.

pozdrawiam

Artur

Może to Cię trochę zainspiruje: https://photos.app.goo.gl/6iq6U1NKzkwziYRQ6

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hejka, 

Padlo mi kolo tylne w tribanie 100 (stara wersja z wolnobiegiem). Mógłby ktoś podpowiedzieć jakie kolo pod 14-34t wolnobieg ? 

Na decathlonie ten sam model to koszt ok 200 zl- prosze o wasze inne (tanie a dobre) propozycje

Pzdr

Opublikowano
6 godzin temu, Karolinkaa napisał:

Hejka, 

Padlo mi kolo tylne w tribanie 100 (stara wersja z wolnobiegiem). Mógłby ktoś podpowiedzieć jakie kolo pod 14-34t wolnobieg ? 

Na decathlonie ten sam model to koszt ok 200 zl- prosze o wasze inne (tanie a dobre) propozycje

Pzdr

Mam to koło (było chyba sprawne gdy je zmieniałem, ale to lata temu było) - oddam za dużą czekoladę jakby co /pw

Opublikowano

pewiengosc001 dzieki, będę miała w pamięci. Narazie poradzilam sobie inaczej. 

Powiedzcie mi wasze rady! Kolo na osce nie ma luzu- konusy doktecone, zakontrowane, aleee juz przy dokreceniu kola w tylny widelec jest delikatny luz- co zrobic? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy orientujecie się czy w kołach w RC100 jest kaseta 7rz z podkładką i wejdzie kaseta 8rz? Czy piasty są tylko na kasetę 7rz?

Opublikowano

Ja jeździłem z wolnobiegiem 8rz. Nie było problemu. 

Koniec końców i tak kupiłem koła z tribana rc520.

Przy dzisiejszych cenach części napęd 2x8 nie jest taki zły ;)

Opublikowano
59 minut temu, Fiorino napisał:

Czy orientujecie się czy w kołach w RC100 jest kaseta 7rz z podkładką i wejdzie kaseta 8rz? Czy piasty są tylko na kasetę 7rz?

Kaseta 8rz bez problemu wejdzie. Ktoś tutaj robił modyfikację i wsadził nawet kasetę 11rz. 😉

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy, wiosna, słońce, nowy sezon. :) :)

Poratujcie - jaką srednicę ma kierownica w tribanie. WIem że mostek musi być ahead 1 1/8 cala, ale jaka szerokosc kierownicy?

Opublikowano

Szerokość to zdaje się 42cm.

Średnica rurki przy mostku? Mój miał ten nietypowy mały rozmiar 25.4. Wymieniałem wraz z kierownicą na normalny. 

Pozdrower :)

1648394659705-01.jpeg
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Kiera 42cm, tak jak Falcon rzecze...

U mnie już nie Triban, ale jakoś tak na wspomnienie modowania miło się robi :)

Pozdrower !

IMG_20220324_151015.jpg

Edytowane przez Faerloss
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Wiosna, pora na wymianę skatowanego napędu. Żadnych zmian, no może poza kasetą 22g lżejszą i czerwone no szybsze klocki ;)

IMG_20220329_213256.jpg IMG_20220329_211250.jpg

IMG_20220328_185450.jpg

9 godzin temu, Faerloss napisał:

Kiera 42cm, tak jak Falcon rzecze...

U mnie już nie Triban, ale jakoś tak na wspomnienie modowania miło się robi :)

Pozdrower !

IMG_20220324_151015.jpg

Czy ty masz tu kanapę z T100? 😉

Edytowane przez FalconHeavy
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Wiosna, pora na wymianę skatowanego napędu. Żadnych zmian, no może poza kasetą 22g lżejszą i czerwone no szybsze klocki ;)

IMG_20220329_213256.jpg IMG_20220329_211250.jpg

IMG_20220328_185450.jpg

Czy ty masz tu kanapę z T100? 😉

W rzeczy samej, bardzo wygodnie mi się na niej jeździ :)

mostek i kiera też z tribana, ale już długo ni zabawią.

Edytowane przez Faerloss
Opublikowano

Przymierzam się do zakupu tego roweru w decathlon.

Chciałbym trochę zmienić napęd w tym rowerze. W związku z tym mam pytanie:

1. Czy jest możliwość zamontowania kasety 9 rzędowej lub 11 rzędowej ?

2. Czy jest możliwość zamontowania supportu hollowtech (1 blat dla kasety 11 rzędowej, dwa blaty dla kasety 9 rzędowej) ?

Opublikowano

@budyn457 Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi tak. Skoro od razu zamierzasz zmieniać cały napęd to ja na twoim miejscu zastanowiłbym się jednak nad kupnem używanego tribana.