FalconHeavy Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) Sztyca carbon też już jest. Mam nadzieję, że nie pęknie. Nowa pompka i od razu pod wiertło. Rączkę pewnie jeszcze powiercę. Kierownica obniża i skraca pozycje. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez FalconHeavy 1
tygrysek Opublikowano 18 Czerwca 2021 Opublikowano 18 Czerwca 2021 https://www.decathlon.pl/p/kolo-szosowe-tylne-500-17c-700x25-11-rz/_/R-p-335886?mc=8666311 Panowie, czy to koło będzie pasowac do Tribanka? Jak myślicie?
tygrysek Opublikowano 19 Czerwca 2021 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Dzisiaj zaszalałem i wydałem ponad 500 zł w decu Do tribana wpada koło 28 cali na kasetę takie jak powyżej, kaseta 12-32, nowy łańcuch, dętka, plus generalny przegląd. Drugie koło z wolnobiegiem zostanie jako zapasowe, będzie używane z oponką typowo szosową
rowerowy_ Opublikowano 19 Czerwca 2021 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Cześć wszystkim, mój Triban RC100 przeszedł długą drogę, mam zamontowany napęd 2x10 (105 5700), wymienione hamulce i ogółem tylko rama i widelec siedzi oryginalne. Została mi do wymiany korba na jakiegoś HT2 bo teraz siedzi Prowheel na kwadrat i dodatkowo widelec. No i przychodzę do was z pytaniem. Bo na widelcach to się nie znam. Czy ten widelec będzie pasował geometrią do naszego tribanka? https://www.rowertour.com/p/64977/accent-apex-28-widelec-szosowy-1-18-bialo-czarny-polysk?gclid=CjwKCAjwq7aGBhADEiwA6uGZp6Q3wvbCwCpLNaQy2lATSEusQttTrclng575dxGbMf4DmdKh4A2oTRoCWl4QAvD_BwE
tygrysek Opublikowano 19 Czerwca 2021 Opublikowano 19 Czerwca 2021 38 minut temu, rowerowy_ napisał: Cześć wszystkim, mój Triban RC100 przeszedł długą drogę, mam zamontowany napęd 2x10 (105 5700), wymienione hamulce i ogółem tylko rama i widelec siedzi oryginalne. Została mi do wymiany korba na jakiegoś HT2 bo teraz siedzi Prowheel na kwadrat i dodatkowo widelec. No i przychodzę do was z pytaniem. Bo na widelcach to się nie znam. Czy ten widelec będzie pasował geometrią do naszego tribanka? https://www.rowertour.com/p/64977/accent-apex-28-widelec-szosowy-1-18-bialo-czarny-polysk?gclid=CjwKCAjwq7aGBhADEiwA6uGZp6Q3wvbCwCpLNaQy2lATSEusQttTrclng575dxGbMf4DmdKh4A2oTRoCWl4QAvD_BwE Poszukaj w moich wpisach. Ja zmienialem widelec na chinski karbonowy 2 czy 3 lata temu i pasuje idealnie.
rowerowy_ Opublikowano 19 Czerwca 2021 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Godzinę temu, tygrysek napisał: Poszukaj w moich wpisach. Ja zmienialem widelec na chinski karbonowy 2 czy 3 lata temu i pasuje idealnie. Mówiąc szczerze, to właśnie interesuje mnie ten konkretny. Mam zaufanie do marki Accenta.
spidelli Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 (edytowane) Mój dostał przegląd - odczyściłem z grubsza korbę i kasetę z piachu i syfu po wyprawie, dokończę jak będę wymieniał łańcuch - będzie okazja dostać się w każdy zakamarek. Troszkę podcentrowałem koła, na tyle, na ile umiałem, chyba kupię sobie centrownicę, fajna zabawa Wymieniłem też dętkę z przodu, bo starą (oryginalną) łatałem na smarki w sprayu w ostatni dzień wyprawy. No i creme de la creme - wyrzuciłem do kosza stare, oryginalne opony i wrzuciłem nowe, zwijane szwalbiaki X-ONE SPEED 700x33C. Fajnie się prezentują i fajnie jeżdżą, chociaż zrobiłem tylko kółko po osiedlu Będzie się nimi już cieszył przyszły właściciel, bo T100 idzie na sprzedaż, jak skończę go serwisować. Muszę tu podkreślić, że bodajże od jesieni 2018 r. do dziś wczoraj jeździłem na oryginalnych gumach, natrzaskałem na nich naprawdę sporo kilometrów, bo był to mój podstawowy rower; w tym dwie wyprawy - ponad 600 km i ponad 900 km. Wprawdzie poszła dętka w ostatnim dniu i na oponach widać już spękania ale dały radę. Edytowane 20 Czerwca 2021 przez spidelli
Faerloss Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 W dniu 19.06.2021 o 16:35, rowerowy_ napisał: Cześć wszystkim, mój Triban RC100 przeszedł długą drogę, mam zamontowany napęd 2x10 (105 5700), wymienione hamulce i ogółem tylko rama i widelec siedzi oryginalne. Została mi do wymiany korba na jakiegoś HT2 bo teraz siedzi Prowheel na kwadrat i dodatkowo widelec. No i przychodzę do was z pytaniem. Bo na widelcach to się nie znam. Czy ten widelec będzie pasował geometrią do naszego tribanka? https://www.rowertour.com/p/64977/accent-apex-28-widelec-szosowy-1-18-bialo-czarny-polysk?gclid=CjwKCAjwq7aGBhADEiwA6uGZp6Q3wvbCwCpLNaQy2lATSEusQttTrclng575dxGbMf4DmdKh4A2oTRoCWl4QAvD_BwE W tym widelcu od accenta jest mniejsza odległość od osi do bieżni - 375mm, a w Tribanie jest 405mm z tego co pamiętam.
Faerloss Opublikowano 21 Czerwca 2021 Opublikowano 21 Czerwca 2021 6 godzin temu, FalconHeavy napisał: byłem blisko
FalconHeavy Opublikowano 22 Czerwca 2021 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Teraz mam 430, trochę wysoko ale z szeroką oponą nie jest źle.
edisk Opublikowano 22 Czerwca 2021 Opublikowano 22 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 20.06.2021 o 08:18, spidelli napisał: Jaki masz rozmiar ramy? Zostało coś miejsca na ewentualnie szerszą oponę? Jak wyglada X-ONE SPEED 700x33c. Edytowane 22 Czerwca 2021 przez edisk
rowerowy_ Opublikowano 22 Czerwca 2021 Opublikowano 22 Czerwca 2021 W dniu 20.06.2021 o 23:02, Faerloss napisał: W tym widelcu od accenta jest mniejsza odległość od osi do bieżni - 375mm, a w Tribanie jest 405mm z tego co pamiętam. Czyli będzie problem z jazdą na takim widelcu? Nie wiem co dokładnie może zmienić te 30mm w przypadku widelca. Jeżeli byłoby to problematyczne to czy masz może jakiś widelec karbonowy który by do niego na 100% pasował?
Faerloss Opublikowano 22 Czerwca 2021 Opublikowano 22 Czerwca 2021 15 minut temu, rowerowy_ napisał: Czyli będzie problem z jazdą na takim widelcu? Nie wiem co dokładnie może zmienić te 30mm w przypadku widelca. Jeżeli byłoby to problematyczne to czy masz może jakiś widelec karbonowy który by do niego na 100% pasował? po prostu zmieni Ci się geometria roweru, przód pójdzie bardziej w dół - o te 3 cm. Jeżeli jeździsz sporo i wiesz na co zwracać uwagę chcąc zmaksymalizować wygodę/zoptymalizować pozycję na rowerze, to pewno to odczujesz. Jeśli tylko wsiadasz i jedziesz, to myślę, że różnicę odczujesz w niewielkim stopniu. 16 godzin temu, FalconHeavy napisał: Teraz mam 430, trochę wysoko ale z szeroką oponą nie jest źle. A to ciekawe, sam poszukuję widelca do Furiousa(wysokośc oś-bieżnia musi być taka jak w Tribanie, 410mm) i mało jest takich pod te 410mm, ale są dostępne właśnie takie które mają te 430 - nie wiem czy realnie ma to wpływa na odczucia z jazdy. Jeśli rower miałby pójść "W dół" to myślę. że bym się nie skusił, ale że w górę to może i jakoś by to było... Wszystko przez to, że w obecnym koło ucieka mi bardziej w jedną stronę, nieważne ile razy ustawiałbym je na wprost - podejrzewam, że to wada konstrukcyjna widelca. W akcie deperacji myślałem już nad oryginalnym widelcem accenta, tyle że 520zł mnie trochę odrzuca Planuję zakup takiego z Ali: https://pl.aliexpress.com/item/1005002304220339.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.7dc12e0e3V4X1z
FalconHeavy Opublikowano 23 Czerwca 2021 Opublikowano 23 Czerwca 2021 7 godzin temu, rowerowy_ napisał: Czyli będzie problem z jazdą na takim widelcu? Nie wiem co dokładnie może zmienić te 30mm w przypadku widelca. Jeżeli byłoby to problematyczne to czy masz może jakiś widelec karbonowy który by do niego na 100% pasował? Jeżeli skrócisz wideł tak jak ja wcześniej miałem szosowy, to musiałem zmienić hamulec przedni na taki z krótszymi ramionami. Ja wtedy kupiłem tiagrę. Jakby się uprzeć to wystarczy odpowiednio nawiercić jedno ramię zacisku. No ale to hamulec Odnośnie furiousa to ja bym szedł w komplet accenta.
spidelli Opublikowano 23 Czerwca 2021 Opublikowano 23 Czerwca 2021 @edisk 1. Rama to M. 2. Wygląda tak https://duckduckgo.com/?t=ffcm&q=X-ONE+SPEED&iax=images&ia=images ale rozumiem, że raczej interesuje Cię, jak na moim rowerze wygląda Po południu wyciągnę rower z piwnicy i zrobię zdjęcie, jeśli chcesz z uwzględnieniem zapasu na oponę. Koledzy może coś podpowiedzą - ile wejdzie na stockowej obręczy i jaki jest max w ogóle, biorąc pod uwagę nowe obręcze?
rowerowy_ Opublikowano 23 Czerwca 2021 Opublikowano 23 Czerwca 2021 6 godzin temu, FalconHeavy napisał: Jeżeli skrócisz wideł tak jak ja wcześniej miałem szosowy, to musiałem zmienić hamulec przedni na taki z krótszymi ramionami. Ja wtedy kupiłem tiagrę. Jakby się uprzeć to wystarczy odpowiednio nawiercić jedno ramię zacisku. No ale to hamulec Odnośnie furiousa to ja bym szedł w komplet accenta. A, to wszystko jest super. Mam już hamulce Tiagry, nawet zamontowane do starego widelca, choć ramiona nie sięgają. Czyli zamawiam widelec i widzimy się niedługo na ostatecznych fotkach. 7 godzin temu, FalconHeavy napisał: Jeżeli skrócisz wideł tak jak ja wcześniej miałem szosowy, to musiałem zmienić hamulec przedni na taki z krótszymi ramionami. Ja wtedy kupiłem tiagrę. Jakby się uprzeć to wystarczy odpowiednio nawiercić jedno ramię zacisku. No ale to hamulec Odnośnie furiousa to ja bym szedł w komplet accenta. 15 godzin temu, Faerloss napisał: po prostu zmieni Ci się geometria roweru, przód pójdzie bardziej w dół - o te 3 cm. Jeżeli jeździsz sporo i wiesz na co zwracać uwagę chcąc zmaksymalizować wygodę/zoptymalizować pozycję na rowerze, to pewno to odczujesz. Jeśli tylko wsiadasz i jedziesz, to myślę, że różnicę odczujesz w niewielkim stopniu. A to ciekawe, sam poszukuję widelca do Furiousa(wysokośc oś-bieżnia musi być taka jak w Tribanie, 410mm) i mało jest takich pod te 410mm, ale są dostępne właśnie takie które mają te 430 - nie wiem czy realnie ma to wpływa na odczucia z jazdy. Jeśli rower miałby pójść "W dół" to myślę. że bym się nie skusił, ale że w górę to może i jakoś by to było... Wszystko przez to, że w obecnym koło ucieka mi bardziej w jedną stronę, nieważne ile razy ustawiałbym je na wprost - podejrzewam, że to wada konstrukcyjna widelca. W akcie deperacji myślałem już nad oryginalnym widelcem accenta, tyle że 520zł mnie trochę odrzuca Planuję zakup takiego z Ali: https://pl.aliexpress.com/item/1005002304220339.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.7dc12e0e3V4X1z A jeszcze pytanie. W naszej ramię są proste widelce 1 1/8, prawda? Bo nie wiem czy brać prosty czy tapered.
spidelli Opublikowano 23 Czerwca 2021 Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Miejsca na szerszą oponę nie jest za wiele, w zasadzie może 35 wejdzie. Zwróć uwagę, że nie są to dokładne pomiary, miarka to tylko punkt odniesienia, najpierw chciałem palec przykładać ale to dopiero nic nie mówi Edytowane 23 Czerwca 2021 przez spidelli
Faerloss Opublikowano 23 Czerwca 2021 Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) 11 godzin temu, rowerowy_ napisał: A, to wszystko jest super. Mam już hamulce Tiagry, nawet zamontowane do starego widelca, choć ramiona nie sięgają. Czyli zamawiam widelec i widzimy się niedługo na ostatecznych fotkach. A jeszcze pytanie. W naszej ramię są proste widelce 1 1/8, prawda? Bo nie wiem czy brać prosty czy tapered. Tak, prosta rura sterowa 1 1/8. Z ciekawości - dlaczego chcesz zmienić fabryczny widelec? Panowie (i Panie?) okazało się że brakuje mi jakimś cudem nieco części do tribana i nie mogę złożyć swojego z powrotem do pierwotnej wersji. Czy ma ktoś z Was na sprzedaż: - Korba (+ew. Łańcuch) - mostek - siodełko - pedały Wiem ze powyższe części nowe mogę kupić za 100-130zl, no ale ma być budżetowo.. a może komuś zalegają, z chęcią odkupię i powołam tribana na powrót do życia Ew zamienię za widelec pod tarcze - do wyboru stalowy(można na nim też zamontować hamulce szosowe) lub karbon 😆 Edytowane 23 Czerwca 2021 przez Faerloss
spidelli Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Łańcuch mogę mieć ale ten oryginalny pod 7 rzędów
FalconHeavy Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 (edytowane) Mi się udało speed ride 42c na obręczach 19 mm wsadzić. Edytowane 24 Czerwca 2021 przez FalconHeavy
spidelli Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 23 minuty temu, FalconHeavy napisał: na obręczach 19 mm wsadzić O, dzięki. To te fabryczne?
FalconHeavy Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Nie, fabryka to chyba 17mm. Teraz mam 17 mm ale z rc520 i wsadzone g-one 38c Ja mam jeszcze fabryczne koła na sprzedaż.
spidelli Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Ok, dzięki @FalconHeavy Te "semislicki" fabryczne albo te nowe szwalbiaki to wciąż bardzo szybkie opony na asfalt, takie mam wrażenie. Jak jechałem ostatnio z sakwami, to z górki zawsze byłem szybszy niż żona na swoim rowerze, przy swobodnym zjeździe. Natomiast na szutrach czy piachach to już gorzej było. No i amelinium do kupy dały mi strasznie po łapach - za twardo.
rowerowy_ Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 8 godzin temu, Faerloss napisał: Tak, prosta rura sterowa 1 1/8. Z ciekawości - dlaczego chcesz zmienić fabryczny widelec? Panowie (i Panie?) okazało się że brakuje mi jakimś cudem nieco części do tribana i nie mogę złożyć swojego z powrotem do pierwotnej wersji. Czy ma ktoś z Was na sprzedaż: - Korba (+ew. Łańcuch) - mostek - siodełko - pedały Wiem ze powyższe części nowe mogę kupić za 100-130zl, no ale ma być budżetowo.. a może komuś zalegają, z chęcią odkupię i powołam tribana na powrót do życia Ew zamienię za widelec pod tarcze - do wyboru stalowy(można na nim też zamontować hamulce szosowe) lub karbon 😆 Zmieniam, bo robię z niego ultra szosę. 😆 Podeślę zdjęcia niedługo. Mam korbę bez łańcucha, mam mostek, mam siodełko i pedały jakieś też mam. Pisz PW jak coś. 1
Rekomendowane odpowiedzi