Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam karbonowy widełek szosowy pod szczękowe na zbyciu. Wyrobiły mi się stery i gibało przy hamowaniu. Zaraz potem przeszedłem na tarcze.

Jak chcesz to mogę go na paczkomat podesłać. Płacisz za przesyłkę. Jest ryzyko, że jest zrypany bo nie wsadzałem go po zmianie sterów. Trochę lakier odłupał od tego gibania przy główce. Opony na jakich to było to 28c przód zwijana i 30c tył drutowa obie Vittoria Zafiro. 

Też mam na sprzedaż, bo w sumie do szosy nie wracam.

IMG_20200719_130905-01.jpeg
Opublikowano
44 minuty temu, rowerowy_ napisał:

Zmieniam, bo robię z niego ultra szosę. 😆

A nie chcesz gotowej? I nie mam tu na myśli T100 :)

Opublikowano

Ultra szosa z Tribana to hmmm, ciekawy pomysł :P
Jak widać Triban 100 wdzięczny przedmiot modów wszelakich... Swoją drogą, to jak dogadam się co do wysyłki z kolegą _rowerowy to znów będę pełnoprawnym uczestnikiem wątku - to pokazuje że kupując Tribana naraża się na cudowne rozmnożenie posiadanych części rowerowych :)

Opublikowano
Godzinę temu, FalconHeavy napisał:

Mam karbonowy widełek szosowy pod szczękowe na zbyciu. Wyrobiły mi się stery i gibało przy hamowaniu. Zaraz potem przeszedłem na tarcze.

Jak chcesz to mogę go na paczkomat podesłać. Płacisz za przesyłkę. Jest ryzyko, że jest zrypany bo nie wsadzałem go po zmianie sterów. Trochę lakier odłupał od tego gibania przy główce. Opony na jakich to było to 28c przód zwijana i 30c tył drutowa obie Vittoria Zafiro. 

Też mam na sprzedaż, bo w sumie do szosy nie wracam.

IMG_20200719_130905-01.jpeg

Dzięki za propozycję, ale już zamówiłem z Allegro. Jutro powinien być nowy. 

Godzinę temu, spidelli napisał:

A nie chcesz gotowej? I nie mam tu na myśli T100 :)

Ja mam ogólnie kilka rowerów, a ten to po prostu eksperyment. 😄

Opublikowano
4 godziny temu, spidelli napisał:

Łańcuch mogę mieć ale ten oryginalny pod 7 rzędów :)

Właśnie o taki mi chodzi, bo złoże po prostu seryjnego Tribana od nowa, przez te wszystkie wymiany mam praktycznie komplet częśći :)

Opublikowano

Popatrzę w garażu, oczywiście jest trochę przechodzony ale jak kupiłem rower w listopadzie to w czerwcu już był na nowym napędzie więc chyba nie jest zjechany. Oddam za zwrot kosztu paczkomatu. Ale sprawdź sobie czy za podobne pieniądze nie dostaniesz nowego, bo to byłby lepszy interes :)

Opublikowano
19 minut temu, spidelli napisał:

Popatrzę w garażu, oczywiście jest trochę przechodzony ale jak kupiłem rower w listopadzie to w czerwcu już był na nowym napędzie więc chyba nie jest zjechany. Oddam za zwrot kosztu paczkomatu. Ale sprawdź sobie czy za podobne pieniądze nie dostaniesz nowego, bo to byłby lepszy interes :)

Sprawdziłęm, nowy można kupić za 15zł, więc chyba nie będzie to opłacalny deal :) Mimo wszystko dzięki.

• Lubię to! 1
Opublikowano

A mój w takim razie zostanie przekwalifikowany na bacik do odkręcania kaset ;)

Opublikowano

Hej,

Od jakiegoś czasu jeżdzę Tribanem 100 rozmiar M. Mam 186cm wzrostu, pierwotnie chciałem rozmiar L, ale pojawiła się okazja i nie wytrzymałem, bo bardzo brakowało mi roweru :D Zastanawiam się czy powinienem szukać modelu z ramą L czy może samo zamontowanie dłuższego mostka wystarczy? Nie jeżdzę zbyt dużo, powiedziałbym że takie 10km w tydzień, ale nie chciałbym sobie robić krzywdy nieświadomie. Raz bolały mnie kolana po ok. 50km, ale było to spowodowane za nisko ustawionym siodełkiem, poza tym nie zauważyłem nic niepokojącego. Z drugiej strony jestem laikiem jeśli chodzi o bikefitting i ogólnie rowery, a do tego gościem, który stara się nie zwracać uwagi, że go coś boli...

Możecie doradzić? Czy przy moim wzroście (186cm) prawdopodobnie robię sobię krzywdę jeżdząc na ramie M?

Opublikowano
21 minut temu, vaZ napisał:

Hej,

Od jakiegoś czasu jeżdzę Tribanem 100 rozmiar M. Mam 186cm wzrostu, pierwotnie chciałem rozmiar L, ale pojawiła się okazja i nie wytrzymałem, bo bardzo brakowało mi roweru :D Zastanawiam się czy powinienem szukać modelu z ramą L czy może samo zamontowanie dłuższego mostka wystarczy? Nie jeżdzę zbyt dużo, powiedziałbym że takie 10km w tydzień, ale nie chciałbym sobie robić krzywdy nieświadomie. Raz bolały mnie kolana po ok. 50km, ale było to spowodowane za nisko ustawionym siodełkiem, poza tym nie zauważyłem nic niepokojącego. Z drugiej strony jestem laikiem jeśli chodzi o bikefitting i ogólnie rowery, a do tego gościem, który stara się nie zwracać uwagi, że go coś boli...

Możecie doradzić? Czy przy moim wzroście (186cm) prawdopodobnie robię sobię krzywdę jeżdząc na ramie M?

Krzywdę to nie wiem, ale ja czułbym dyskomfort na pewno (też mam 186cm wzrostu, a do tego przekrok większy niż standardowo przy tym wzroście).
Sztycę pewno masz na maks wysuniętą ?
Sam mostek jedynie bardziej Cię "wyciągnie" na rowerze.

Opublikowano (edytowane)

L zdecydowanie od 181 cm.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź @Faerloss i @FalconHeavy.

Sztycę mam wysuniętą na tyle, aby na palcach sięgać ziemii siedząc na siodełku  W dolnym położeniu pedała wydaje mi się że nogę mam wyprostowaną w 85-90% (wydaje mi się że lepiej gdyby prostowała się trochę bardziej...)

Według metody mierzenia przekroku przy pomocy ksiązki mam 88-89cm przekroku. Pomnożyłem to *0.66 (stała dla szosy) i wychodzi mi ok. 58cm. Ale ni jak nie mogę tego porównać z wielkościami Tribana100 podanymi w decathlonie (wychodzi ze XL byłby za mały)... Może nie powienienem brać 0.66 tylko jakąś mniejszą wartość w przypadku tego roweru?

Co do uwag, które mi się przypomniały - tyłek lubi mi zjeżdżać do przodu. Siodełko mam "prawie" poziomo, chyba jest leciutko pochylone do przodu (siodełko fabryczne) i myślę, że to przez to. Czy może to być spowodowane za małą ramą?

Od jakiegoś czasu poluję na Tribana rozmiar L i chciałbym przełożyć koła + napęd tylni (mam wymienione koło z kasetą zamiast wolnobiegu) z tego co mam teraz :), ale ciężko upolować coś sensownego przy takim deficycie rowerów (i sezonie na nie).

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, vaZ napisał:

Dzięki za odpowiedź @Faerloss i @FalconHeavy.

Sztycę mam wysuniętą na tyle, aby na palcach sięgać ziemii siedząc na siodełku  W dolnym położeniu pedała wydaje mi się że nogę mam wyprostowaną w 85-90% (wydaje mi się że lepiej gdyby prostowała się trochę bardziej...)

Według metody mierzenia przekroku przy pomocy ksiązki mam 88-89cm przekroku. Pomnożyłem to *0.66 (stała dla szosy) i wychodzi mi ok. 58cm. Ale ni jak nie mogę tego porównać z wielkościami Tribana100 podanymi w decathlonie (wychodzi ze XL byłby za mały)... Może nie powienienem brać 0.66 tylko jakąś mniejszą wartość w przypadku tego roweru?

Co do uwag, które mi się przypomniały - tyłek lubi mi zjeżdżać do przodu. Siodełko mam "prawie" poziomo, chyba jest leciutko pochylone do przodu (siodełko fabryczne) i myślę, że to przez to. Czy może to być spowodowane za małą ramą?

Od jakiegoś czasu poluję na Tribana rozmiar L i chciałbym przełożyć koła + napęd tylni (mam wymienione koło z kasetą zamiast wolnobiegu) z tego co mam teraz :), ale ciężko upolować coś sensownego przy takim deficycie rowerów (i sezonie na nie).

Z  mierzeniem przekroku to się nie wypowiem, bo nie znam się na tym współczynnikach, u siebie przekrok mierzyłem, bo dziwne było dla mnie to, gdy kolega o wzroście 3cm mniejszym mówił zę rower jest dla niego idealny, a ja miałem wrażenie, że niemalże jadę na dziecięcym :P

Jeśli siodło masz zbyt pochylone i sztyca jest za mało wysunięta, to kolana odczują to bardziej, to na pewno.
Optymalna pozycja to wtedy gdy masz piętę na pedale który jest na godzinie piątej, a noga jest delikatnie zgięta w kolanie.

A propos ramy mam L, ale chcę na niej złożyć tribana od nowa, bo sprzedając części pojedynczo to mi chyba rok zejdzie zanim wszystko opchnę :D

Edytowane przez Faerloss
Opublikowano
17 godzin temu, Faerloss napisał:

Czy ma ktoś z Was na sprzedaż:

- Korba (+ew. Łańcuch)

- mostek

- siodełko 

- pedały

Mam fabryczny mostek 110 mm z rozmiaru L oraz fabryczne pedały platformowe lub inne (też platformy) z minimalnym przebiegiem, prawie jak nowe ;)

Opublikowano

Miałem L i było 100. Widocznie to zmienili w rc. Ale to dziwne, bo było:

M=90

L=100

XL=110

Teraz L=XL 

Opublikowano

O to chodzi, że ja nie mam wersji RC, tylko tą podstawową. I na stronie podają, że w L 110 mm i w rzeczywistości też 110 mm, bo mierzyłem

Opublikowano

To jest na tyle nie dzisiejszy mostek, że pewnie czyszczą magazyny. Żeby zmienić kiere trzeba zmienić mostek. 

Opublikowano

Mój mały potworek. 

Zostały do wymiany koła i korba na HT2. 

20210627_151349.jpg
  • Lubię to! 3
Opublikowano

Spróbuj dać mostek na samą górę ale w negatywie. Powinno to lepiej wyglądać bez tego kołka.

Opublikowano
3 godziny temu, rowerowy_ napisał:

Mój mały potworek. 

Zostały do wymiany koła i korba na HT2. 

20210627_151349.jpg

fajnie się prezentuje, naklejki na ramie ładnie się spasowały z motywem z widelca. No ale rzeczywiście zrobiłbym tak jak Falcon pisze :)

Opublikowano
18 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Spróbuj dać mostek na samą górę ale w negatywie. Powinno to lepiej wyglądać bez tego kołka.

Ten kołek będzie ucinany, zostawiłem początkowo żeby sobie dopasować pozycję. 

Opublikowano

Nie ucinaj, zrób negatyw. Lepiej to będzie wyglądać i zostawisz pole manewry dla następnego kierownika.