tygrysek Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Panowie proszę o pomoc. Tak jak pisałem rower spadł mi z dachu i uderzył bokiem od strony przerzutki w beton. Na chwilę obecną z 8 przełożeń z tyłu na największej zebatce (najlżejszym przełożeniu) po kilku pociągnięciach korbą łańcuch spada i jakby wózek szorował o szprychy Taka sytuacja jak niżej Pytanie - prostować wózek (ręką, obcęgami) czy raczej iść w strone regulacji przerzutki. Na moje wyczucie raczej trzeba prostować wózek aby był dalej od szprych ale trochę się boję że przesadzę z siłą i całosć szlag trafi. Co doradzicie?
spidelli Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Zacznij od metod najmniej inwazyjnych czyli od regulacji przerzutki. Jak nie pomoże, to wtedy "Gustlik mode" czyli gięcie. Druga sprawa - poszukaj tego: BTWIN Osłona tylnej przerzutki 14.99zł https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-x?mc=8362284 1
FalconHeavy Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Hak wygląda na nie ruszony. On jest dość gruby i prędzej przerzutkę wygniesz. Ja zaliczyłem szlifa ze złamaniami i moja sore wyszlifowałem ale wózek ok Jak to co widzę to turney to mam takiego gdzieś w kartonie i mogę wysłać w cenie przesyłki na paczkomat. Czyli 13zł. Nie wiem jaki ma on stan bo zdjąłem go z roweru dawcy ramy. Osłone też mogę dołożyć. Mam nieużywaną bo bałem się Wagomira. A jeśli to hak to zapytaj decathlon odnośnie gwarancji na ramę. Ja bym spróbował bo to ich wynalazek taka konstrukcja. Edytowane 9 Czerwca 2021 przez FalconHeavy 2
spidelli Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Myślę, że przerzutka to zbyt wiotka dźwignia żeby wygiąć hak. W najgorszym razie skończy się na wymianie przerzutki, która -dzięki @FalconHeavy będzie bezbolesna
FalconHeavy Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Przerzutka wymaga czyszczenia i przesmarowania wd-40. Kołka możesz podmienić na swoje. Ja bym w tej twojej jeszcze spróbował wygiąć wózek na zewnątrz. Jak chcesz tego turneya to na priv pisz. Edytowane 9 Czerwca 2021 przez FalconHeavy
spidelli Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 @FalconHeavy Kolega wie, że WD-40 to nie jest preparat smarujący On zmienia nieruchomości w ruchomości ale smaru nie zastąpi
FalconHeavy Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Niech Ci ktoś napisze jaka jest odległość wózka od szprych na największej zębatce i oryginalnych kołach.
FalconHeavy Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Wiem, ale ona ma przyrdzewiałe śruby. Trochę je psiknąłem. 2 minuty temu, spidelli napisał: Ale przy oryginalnej przerzutce? Tak. Zawsze będzie różnica ale masz jakiś punkt odniesienia.
spidelli Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 No jasne, już miałem się zwlec z legowiska ale ja mam Clarisa. Jeśli zgięta jest przerzutka to bym nawet nie kombinował z wyginaniem - pewnie do pierwotnego stanu już nie wróci, więc albo skorzystać z Twojej propozycji i coś złożyć z obu albo kupić nową i mieć temat z głowy...
FalconHeavy Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Turney to nie claris. Moja sora jest podobna do clarisa. Mogę to zmierzyć ale jutro. https://www.google.com/search?q=prostowanie+wózka+przerzutki&oq=prostowanie+wózka+&aqs=chrome.1.69i57j0j0i22i30.8023j0j4&client=ms-android-xiaomi-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
tygrysek Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Dobra, wziąłem obcęgi i trochę podgiąłem. Na moje oko pomogł przerzutce, teraz najwyższy bieg już działa i chodzi płynnie w miarę. Dzięki łyknięciu koniaku, moje ruchy były zdecydowane i płynne. Pacjent przetrwał Także Triban betonu sie nie lęka. Edytowane 9 Czerwca 2021 przez tygrysek 2
spidelli Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Ale zdobądź zapas, jakby łańcuch spadywał (tfu tfu) albo coś.
FalconHeavy Opublikowano 12 Czerwca 2021 Opublikowano 12 Czerwca 2021 (edytowane) Mam bezdętkowe 38c i odpowiednie ciśnienie wg GCN. Idzie jak dzik po lesie. Hamulce? Ok, choć te bieda zaciski są ciężkie i słabe gdy zjeżdżam stromo po leśnych górkach. Tylko jedno mi nie pasuje, kierownica. Prosi na filmikach lecą po lesie na dolnym chwycie. Ja mam szosową i słabo to czuje. Jest niepewnie i ciężko hamować. Z resztą na zawodach cx też mało kto na dolnym jedzie. Czy to czasem nie chodzi o brak gięcia gravelowego kierownicy? @Faerlossczy ty masz w swoim rowerze kierownicę z Accent Furious? Przymierzałem się kiedyś do Furiousa i kierownica strasznie mi się spodobała. Edytowane 12 Czerwca 2021 przez FalconHeavy 1
spidelli Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 W nowym rowerze mam "flarę" i faktycznie jakby ciut pewniej się ją trzyma w dolnym. Ale mało na nim jeżdżę, bo najpierw czekałem na folię do oklejenia, potem na czas, potem wyskoczyłem Trybikiem na wyprawę a teraz mam niechęć do roweru Tak nawiasem, to gdyby DSX 1 był dostępny to bym go chyba kupił - tak do jazdy na trudniejsze warunki, bo ten mój nowy gravel to taka szosówka bardziej I chodzi mi o dwie sprawy - płaską kierownicę i napęd 1 x 11.
tygrysek Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Akurat tym że profesjonaliści jeżdzą w dolnym chwycie na trudnych odcinkach trasy bym sie nie sugerował. Oni nie dość że są super wyszkoleni technicznie i doskonale wytrenowani w upadaniu z roweru, to jężdza na specjalnie zabezpieczonych trasach wyłączonych z ruchu z pełna obsadą medyczno/techniczną Ostatnio UCI zamierza zakazać kolarzom używania niestandardowych chwytów "aero" jako nazbyt niestabilnych i zagrażających bezpieczeństwu zarówno ściganta jak i innych kolarzy z peletonu - https://www.cyclist.co.uk/news/9217/uci-to-ban-forearms-on-bars-time-trial-position-on-road-bikes Ja osobiście używam dolnego chwytu jedynie w sytuacji gdy czuje że czołowy wiatr z przodu mnie hamuje a i tak nie przejadę w tym chwycie wiecej niż kilka km (plecy bolą), racje preferuje opieranie dłoni na manetkach co zapewnia taki półsrodek między aerodynamiką a komfortem.
Kessel12 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Dzieńdoberek, łańcuch jakiś konkretny szanowne grono poleca? 🙂
Faerloss Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 W dniu 12.06.2021 o 19:22, FalconHeavy napisał: Mam bezdętkowe 38c i odpowiednie ciśnienie wg GCN. Idzie jak dzik po lesie. Hamulce? Ok, choć te bieda zaciski są ciężkie i słabe gdy zjeżdżam stromo po leśnych górkach. Tylko jedno mi nie pasuje, kierownica. Prosi na filmikach lecą po lesie na dolnym chwycie. Ja mam szosową i słabo to czuje. Jest niepewnie i ciężko hamować. Z resztą na zawodach cx też mało kto na dolnym jedzie. Czy to czasem nie chodzi o brak gięcia gravelowego kierownicy? @Faerlossczy ty masz w swoim rowerze kierownicę z Accent Furious? Przymierzałem się kiedyś do Furiousa i kierownica strasznie mi się spodobała. Mam jakiegoś zwykłego Zooma, którego kupiłem po taniości, flary u mnie nie uraczysz...jeszcze:D Z tym hamowaniem na zjeździe w terenie dolnym chwytem, to cóż...jakoś dziwnie układa mi się nadgarstek i mimo że hamulce mam wyregulowane tip top(nawet po maksymalnym docisku klamka nie dotyka do kiery, jest jeszcze sporo miejsca) to nie jest to komfortowy sposób hamowania - jakoś tak niepewnie czuję się mając tylko końcówkę klamki pod palcami. Może jakbym miał hydraulikę byłoby inaczej (przyzywczajenia z MTB robią swoje). O wiele pewniejsze hamowanie mam w górnym chwycie, gdy trzema palcami naciskam klamkę od góry. Chwila urlopu, ale rower musi być Furious śmiga po pomorzu tym razem...a frajdy daje mi przy tym co nie miara. No zakochałem się w tym rowerze, no 1
FalconHeavy Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 U mnie problem jest raczej w tym, że te spowalniacze mają długą dźwignie i słabo to współpracuje z klamkomanetkami. Klamki prawie dotykają owijki. Mam to jako tako wyregulowane ale są do wymiany. Ja już zamówiłem kierę do Furiousa. Dzisiaj powinna być do odbioru
tygrysek Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 14.06.2021 o 17:29, Kessel12 napisał: Dzieńdoberek, łańcuch jakiś konkretny szanowne grono poleca? 🙂 Na pewno nie polecam łańcucha z Deca, tego z 2020 114 zębów 6-8 rz. Jest tani, ale to jest jakaś kpina. Łancuch wyszejkowany po wyjęciu z pudełka, nasmarowany. Po 250 km znowu szejk, smarowanie, to samo po 370 km. Następnie jazda 85 km, fakt że w deszczu, po przyjeździe wyciagniety około 1 %, być moze zaczął juz niszczyć zebatkę. A ma przejechane raptem koło 450 km. W ogóle moja obserwacja jest taka że napędy jednoblatowe z brzodu zajeżdzają te łańcuchy z prędkością światła, nawet gdy non stop sie je czyści i smaruje. Dochodzę do przekonania że czyszczenie sie w ogóle nie opłaca, lepiej co 3-4 jazdy zakładać nowy łańcuch po prostu. Będzie szybciej i taniej, Teraz pytanie do Kolegów Jakie koło tylne pod kasetę będzie pasować do Tribana? Zakładam że szerokość obręczy 17-19 mm, musi byc dostosowane do hamulców szczękowych, ale jakie inne wymiary są ważne? Edytowane 16 Czerwca 2021 przez tygrysek 1
spidelli Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) 29 minut temu, tygrysek napisał: Jakie koło tylne pod kasetę będzie pasować do Tribana? Zakładam że szerokość obręczy 17-19 mm, musi byc dostosowane do hamulców szczękowych, ale jakie inne wymiary są ważne? A chcesz się doktoryzować czy po prostu jeździć? Ja wsadziłem koło z Dekla, od jakiegoś innego Tribana, mieli kiedyś w ofercie. Być może to nawet to: https://www.decathlon.pl/p/kolo-szosowe-triban-520-tylne-700-dwukomorowe-do-kasety/_/R-p-200632?mc=8528054 Tylko ja mam kasetę 8 rz. - nie wiem jak u Ciebie. Edyta: jak dobrze policzyłem, to masz siódemkę z tyłu? Mają też pod wolnobieg w ofercie: https://www.decathlon.pl/p/kolo-szosowe-700-do-triban-100-tylne-dwukomorowe-do-wolnobiegu/_/R-p-200635?mc=8528051 Szyte na miarę. Ale jest okazja na większe zmiany... Edytowane 16 Czerwca 2021 przez spidelli
tygrysek Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Dzięki za odpowiedź. Te koło mi troche nie pasuje, bo wolałbym cos co umożliwia załozenie szerszej opony. Na oryginalnej udało mi sie wcisnac 35 mm, ale wiecej chyba było by juz trudno Mam wolnobieg 8 rzędów.
spidelli Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 A to źle policzyłem, zdjęcie niewyraźne Przejrzyj jeszcze ich ofertę, może mają więcej kół, skoro rowerów całe mnóstwo wypuścili - zawsze to mniej kombinowania - kupujesz, zakładasz i gra...
FalconHeavy Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) Mam kiere Accenta. No cudo, dzieło sztuki z tymi gięciami. Spłaszczenie w górnym, specjalny profil na dolny. Jestem zauroczony choć jeszcze nie założyłem :D. Profil górnego chwytu sprawia, że chyba założę podkładkę pod spód bo ona się obniża ku bokom. Aczkolwiek ciężkawa 322g. Obecna scorpo obklejona całym syfem 299g. Ktoś chętny na kiere? Edytowane 16 Czerwca 2021 przez FalconHeavy 1
spidelli Opublikowano 16 Czerwca 2021 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Mój bratanek jak dostał od Mikołaja taki duży samochód - śmieciarkę to pierwszą noc z nim spał Miłego modzenia! 1 1
Rekomendowane odpowiedzi