Skocz do zawartości

Głośna praca napędu

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, Puncu napisał:

Tak, wszystko ładnie pracuje. Mi akurat tarło o osłonę łańcucha (rockring) i węższy łańcuch załatwił sprawę.

Nowy łańcuch już do mnie jedzie :) 

Opublikowano

Zamontowałam nowy łańcuch pod 10 rzędów (Connex 10s8). Kultura pracy całego układu wzrosła - biegi wchodzą szybko i bardzo miękko. Wcześniej też było dobrze, ale teraz jest lepiej. Na zębatkach 12T i 11T jest też sporo ciszej. Łańcuch nadal wpada w lekkie wibracje na stojaku, ale jest to zjawisko sporo mniejsze niż na łańcuchu 9-rzędowym. Między łańcuchem a zębatkami sąsiednimi jest teraz odpowiednia odległość i nic nie ociera o boki łańcucha. 

Wibracje łańcucha góra-dół na dwóch najmniejszych koronkach prawdopodobnie spowodowane są tym, że łańcuch opiera się dolną częścią ogniw o dystans między zębatkami.

Obecnie z całości jestem wreszcie zadowolona.

A ten wątek pozostawiam potomnym jako studium przypadku :) 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Trochę odgrzeję ten wątek bo u mnie jest dokładnie to samo. Chałas i wibracje na dużym blacie z przodu i 3 najmniejszych koronkach z tyłu. Na małym blacie z przodu problem nie występuje w ogóle. Również wymieniłem prawie cały napęd (suport, kasetę, przerzutkę, łańcuch na inny), a wibracje i ten dziwny dźwięk nadal występują. Również jako ostatni krok zamierzam wymienić łańcuch i wstawić 11rz do mojego napędu 10rz.