Gość Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 No ja mam właśnie napęd 3x9. Spróbuję jeszcze wieczorem z tym krótszym łańcuchem. A nóż-widelec pomoże.
Gość Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 57 minut temu, Sziva napisał: Policzyłam ze wzoru: (44+32)/2+42/0,635+2=106,14 Po zaokroągleniu w górę wychodzi 107, więc łańcuch powinien mieć 108. I tyle mój ma. U mnie te wyliczenia w ogóle się nie sprawdzały, a jestem bardzo dobry z matmy Ja zawsze ustalam długość łańcucha średniowieczną i niejednokrotnie sprawdzoną metodą. Pomijając przerzutki, nakładam łańcuch na największą tarczę z przodu i największą zębatkę z tyłu, napinam i doliczam dodatkowo jedno ogniwo. Sposób sprawdzony w 100%, nie ma opcji pomylenia się np. w obliczeniach. Polecam.
Gość Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Teraz, m4rvell0us napisał: U mnie te wyliczenia w ogóle się nie sprawdzały, a jestem bardzo dobry z matmy Ja zawsze ustalam długość łańcucha średniowieczną i niejednokrotnie sprawdzoną metodą. Pomijając przerzutki, nakładam łańcuch na największą tarczę z przodu i największą zębatkę z tyłu, napinam i doliczam dodatkowo jedno ogniwo. Sposób sprawdzony w 100%, nie ma opcji pomylenia się np. w obliczeniach. Polecam. Właśnie ta metodą dobierałam długość łańcucha - tylko, że dodałam 2 ogniwa, a potem jeszcze o 1 w górę musiałam zaokrąglić do liczby parzystej. Ze wzoru wychodzi to samo.
adios_1984 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Hej. Pytanie może trywialne, ale czy wymieniając napęd, wymieniłaś też pancerze linek, czy zostały stare? Swego czasu walczyłem z podobnym hałasem, a przyczyną okazały się pancerze linek (swoją drogą były roczne). Kolejną rzeczą, którą zauważyłem na filmie, była leniwa zmiana biegu z 9 na 8 przy drugim podejściu. Mam podobne wrażenie co do zrzutu z 8 na 9. Sugeruje to możliwość konieczności korekty ustawienia śrubki H na przerzutce. Osobiście nigdy nie ustawiam jej wizualnie, tylko na słuch. Reguluję ją tak, aby łańcuch szczypał następny bieg od najcięższego, i kręcąc korbą jednocześnie reguluję śrubkę w drugą stronę, do momentu braku niepożądanych dźwięków przy jednoczesnej błyskawicznej zmianie biegu. Możliwe, że warto także zbadać ponownie ustawienie śrubki B. Pisałaś wcześniej o 10mm. Zdaje mi się, że przy tych napędach powinno być coś koło 6mm. Tak czy inaczej, chyba warto ten wątek podjąć, przynajmniej aby go całkowicie wykluczyć. Nie wydaje mi się, aby była to kwestia jakiegoś "docierania" części, czy coś takiego. To nie duży fiat. W dzisiejszych czasach nawet komponenty do rowerów produkuje się z niezłą dokładnością i powtarzalnością. To ma działać dobrze od kilometra 0.
GBike Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 @Sziva z filmu strzelam że to spinka łańcucha albo za długi pin łączący. Ja tam słyszę podbieranie łańcucha. Jeśli moja teoria się potwierdzi załóż łańcuch od 10rz jeśli tylko przednie blaty na to pozwolą. Jak to sprawdzić? Skuć łańcuch ogniwem
Kajgana Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Jestem laikiem.... Ale... Czy wózek przerzutki nie jest delikatnie wygięty w stronę koła?
Nurek_ Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 9 godzin temu, Sziva napisał: Całość wpada w lekkie wibracje, a co do oporu większego, to trudno powiedzieć, bo same zębatki ten opór zwiększają. Mi to wygląda na problem tzw. drgań strunowych. Na małych zębatkach łańcuch pracuje pod dużym obciążeniem. Na większych zębatkach łańcuch zazębia się na 7-10 zębów, na najmniejszej już tylko na 3-4. Dlatego na najmniejszej zębatce obciążenie łańcucha i siły działające między łańcuchem i kasetą są znacznie większe niż na lżejszych przełożeniach - całą siłę napędową muszą przenieść te 3-4 zęby. Stąd też biorą się te wibracje, może to też skutkować głośną pracą napędu. Moją teorię potwierdzałoby to, że na mniejszych tarczach z przodu problem słabnie i zanika. Mniejsza tarcza z przodu to lżejsze przełożenie i mniejsze naprężenie łańcucha. Możesz jeszcze sprawdzić czy problem pojawia się również na młynku jak rozpędzisz koło do prędkości podobnej jak na blacie (o ile się uda). O drganiach strunowych czytałem w jakimś artykule odnośnie napędów 1xX, niestety nie pamiętam teraz gdzie.
Gość Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) 3 godziny temu, GBike napisał: @Sziva z filmu strzelam że to spinka łańcucha albo za długi pin łączący. Ja tam słyszę podbieranie łańcucha. Obserwowałam drogę spinki i to raczej nie ona. Na spince Connexa i na spince Srama jest ten sam efekt, a obie spinki się od siebie trochę różnią. 2 godziny temu, Kajgana napisał: Jestem laikiem.... Ale... Czy wózek przerzutki nie jest delikatnie wygięty w stronę koła? Przykładałam sztywną metalową linijkę na sztorc i zarówno zębatka kasety, jak i oba kółka przerzutki są w jednej linii. Na nowej i na starej przerzutce jest ten sam efekt. 2 godziny temu, Nurek_ napisał: Mi to wygląda na problem tzw. drgań strunowych. Na małych zębatkach łańcuch pracuje pod dużym obciążeniem. Na większych zębatkach łańcuch zazębia się na 7-10 zębów, na najmniejszej już tylko na 3-4. Dlatego na najmniejszej zębatce obciążenie łańcucha i siły działające między łańcuchem i kasetą są znacznie większe niż na lżejszych przełożeniach - całą siłę napędową muszą przenieść te 3-4 zęby. Stąd też biorą się te wibracje, może to też skutkować głośną pracą napędu. Moją teorię potwierdzałoby to, że na mniejszych tarczach z przodu problem słabnie i zanika. Mniejsza tarcza z przodu to lżejsze przełożenie i mniejsze naprężenie łańcucha. Możesz jeszcze sprawdzić czy problem pojawia się również na młynku jak rozpędzisz koło do prędkości podobnej jak na blacie (o ile się uda). O drganiach strunowych czytałem w jakimś artykule odnośnie napędów 1xX, niestety nie pamiętam teraz gdzie. Może i tak być. Zauważyłam też przy bardzo wolnym przesuwaniu łańcucha, łańcuch nie wskakuje płynnie we wszystkie zębatki tylko haczy na co którejś i ze stukiem wskakuje. Widać to dobrze na początku (gdzieś tak trzecie ogniwo): https://drive.google.com/open?id=1XQvN1Lo2sADtjaBrGkoPLtaK5JxMyhaJ Do tego dałam krótszy łańcuch o 2 ogniwa, ale problem pozostał, więc to raczej nie jest związane z długością łańcucha. 4 godziny temu, adios_1984 napisał: Hej. Pytanie może trywialne, ale czy wymieniając napęd, wymieniłaś też pancerze linek, czy zostały stare? Swego czasu walczyłem z podobnym hałasem, a przyczyną okazały się pancerze linek (swoją drogą były roczne). Kolejną rzeczą, którą zauważyłem na filmie, była leniwa zmiana biegu z 9 na 8 przy drugim podejściu. Mam podobne wrażenie co do zrzutu z 8 na 9. Sugeruje to możliwość konieczności korekty ustawienia śrubki H na przerzutce. Osobiście nigdy nie ustawiam jej wizualnie, tylko na słuch. Reguluję ją tak, aby łańcuch szczypał następny bieg od najcięższego, i kręcąc korbą jednocześnie reguluję śrubkę w drugą stronę, do momentu braku niepożądanych dźwięków przy jednoczesnej błyskawicznej zmianie biegu. Możliwe, że warto także zbadać ponownie ustawienie śrubki B. Pisałaś wcześniej o 10mm. Zdaje mi się, że przy tych napędach powinno być coś koło 6mm. Tak czy inaczej, chyba warto ten wątek podjąć, przynajmniej aby go całkowicie wykluczyć. Nie wydaje mi się, aby była to kwestia jakiegoś "docierania" części, czy coś takiego. To nie duży fiat. W dzisiejszych czasach nawet komponenty do rowerów produkuje się z niezłą dokładnością i powtarzalnością. To ma działać dobrze od kilometra 0. Pancerze oczywiście wraz z linkami wymieniłam na Jagwire Sealed Elite. Pokombinuję jeszcze z tym ustawianiem na słuch śruby H. Śrubą B ustawiłam odległość na 6mm z suwmiarką w ręce, problem pozostał. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Gość
Nurek_ Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 8 minut temu, Sziva napisał: Zauważyłam też przy bardzo wolnym przesuwaniu łańcucha, łańcuch nie wskakuje płynnie we wszystkie zębatki tylko haczy na co którejś i ze stukiem wskakuje. Widać to dobrze na początku (gdzieś tak trzecie ogniwo): A czy ten problem występuje tylko na najmniejszej zębatce czy na większych też?
Gość Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Nurek_ napisał: A czy ten problem występuje tylko na najmniejszej zębatce czy na większych też? Tylko na dwóch najmniejszych.
Gość Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Jakby co to służę pomocą i mogę wysłać do testu używaną kasetę Sory lub SRAMa 9, rzędową oczywiście. Bo napęd raczej tak szybko Ci się nie dotrze, a tylko będziesz się irytować.
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zamówiłam jeszcze dwa nowe haki. Spróbuję wymienić i jeszcze ten element wyeliminować.
Franz Mauer Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zmieniłaś długość łańcucha, dało to coś?
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 52 minuty temu, Franz Mauer napisał: Zmieniłaś długość łańcucha, dało to coś? Tak jak pisałam wcześniej - zmieniłam długość na 106 i nic się nie zmieniło.
ahaja Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Mam też 3x9. Podobny efekt mam na 22 (przód) x11 (tył), ale delikatny. Łańcuch się mocno wygina i słychać że nie jest z tego zadowolony ;-). Poza tym jak zerkniesz od góry na kasetę to widać czy obciera o sąsiednią tarczkę? Dobrzy ludzie powiedzieli mi, żebym nie używał skrajnych kombinacji co wpłynie na żywotność napędu. Jak będziesz forsować/docierać na siłę takie przełożenia to napęd się znacznie szybciej zużyje.
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 5 godzin temu, ahaja napisał: Mam też 3x9. Podobny efekt mam na 22 (przód) x11 (tył), ale delikatny. Łańcuch się mocno wygina i słychać że nie jest z tego zadowolony ;-). Poza tym jak zerkniesz od góry na kasetę to widać czy obciera o sąsiednią tarczkę? Dobrzy ludzie powiedzieli mi, żebym nie używał skrajnych kombinacji co wpłynie na żywotność napędu. Jak będziesz forsować/docierać na siłę takie przełożenia to napęd się znacznie szybciej zużyje. Jak zerknę na kasetę, to nie obciera o sąsiednią. U mnie problem pojawia się nie na dużych przekosach, ale na największej tarczy z przodu i dwóch najmniejszych z tyłu. Czyli na Twoim rysunku, na tych zaznaczonych na zielono.
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 To pozostaje kaseta, ona jest winowajczynią. Skoro wszystko inne jest tip tip, a zmiana długości łańcucha nie pomaga. Próbowałaś zdjąć kasetę i założyć od nowa? Dosyć oczywiste pytanie wiem, ale warto zapytać
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 14 minut temu, m4rvell0us napisał: To pozostaje kaseta, ona jest winowajczynią. Skoro wszystko inne jest tip tip, a zmiana długości łańcucha nie pomaga. Próbowałaś zdjąć kasetę i założyć od nowa? Dosyć oczywiste pytanie wiem, ale warto zapytać Nie, ale może warto pójść też tym tropem. Właśnie odebrałam nowe haki do ramy, więc przy okazji zmiany i tak muszę koło zdjąć, więc jeszcze kasetę zdejmę. Jest szansa, że kaseta źle się na bębenku ułożyła?
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Sprawdziłbym wszystko, nawet tego typu szczególiki. Mnie by krew zalała jakby coś było nie tak.
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Godzinę temu, m4rvell0us napisał: Sprawdziłbym wszystko, nawet tego typu szczególiki. Mnie by krew zalała jakby coś było nie tak. A myślisz, że mnie nie zalewa? Przyszły haki, ale okazało się, że kształt piko-identiko, ale śruby mocujące są o oczko większe i muka - nie pasuje to do mojej ramy. Sprawdziłam obecny hak za pomocą magicznych prętów i jest równiutki. Odkręciłam też kasetę, przeczyściłam dodatkowo zębatki i nałożyłam odrobinę smaru na bębenek, żeby się kaseta nie zapiekła w przyszłości (w ferworze walki nie zrobiłam tego za pierwszym razem). Zobaczyłam też, że do nakrętki przyczepiona jest cieniutka podkładka, która była łaskawa się zdeformować i wystawała radośnie w każdą stronę. Wywaliłam ją i przykręciłam kasetę bez niej. Całość po tych czynnościach chodzi tak, jak chodziła. Poobserwowałam jeszcze łańcuch podczas dość intensywnego ruchu i nie wibruje on na boki. Przejechałam dzisiaj 20km na trenażerze i subiektywnie wydaje mi się, że napęd chodzi odrobinę ciszej. Albo to się dociera albo ja już mam majaki. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Gość
Franz Mauer Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Dotrzyj "gnoja" ! Trzymamy kciuki 😉
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 13 minut temu, Franz Mauer napisał: Dotrzyj "gnoja" ! Trzymamy kciuki 😉 Nie pozostaje mi nic innego
Franz Mauer Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Na to wygląda. Chyba przerobiłaś wszystkie możliwe rozwiązania 😀
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 2 minuty temu, Franz Mauer napisał: Na to wygląda. Chyba przerobiłaś wszystkie możliwe rozwiązania 😀 Pozostaje mi zatem radosne pedałowanie, a potomnym zostawiam ten wątek, jako studium przypadku
Rekomendowane odpowiedzi