Skocz do zawartości

Niezawodne hamulce - do 2000 za komplet

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Zalas hope lubię. Tylko ich metody odpowietrzanie niebardzo :) Tu najwygodniejsze jest shimano

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

co do adapterów - rozstawy śrub są znormalizowane więc każdy adapter będzie pasował dla danego typu mocowania. Kwestia jak "głęboko" w adapter wchodzi duży zacisk, widziałem foty jak sainty nie siadały na adapter tak jak powinny bo w środku zacisk się opierał

Opublikowano
2 godziny temu, trollu napisał:

co do adapterów - rozstawy śrub są znormalizowane więc każdy adapter będzie pasował dla danego typu mocowania. Kwestia jak "głęboko" w adapter wchodzi duży zacisk, widziałem foty jak sainty nie siadały na adapter tak jak powinny bo w środku zacisk się opierał

Chyba można się wtedy podkładkami ratować? Teoretycznie mogą być nawet w komplecie z adapterem? Do Shimano chyba są?

Opublikowano

Producenci na ogół nie polecają stosować podkładek, poza Avidami. Podyktowane jest to długością śrub dodawanych do zestawu. Każda dodatkowa podkładka to o 1,5mm płycej wkręcona śruba.

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, egzo23 napisał:

@Zalas hope lubię. Tylko ich metody odpowietrzanie niebardzo :) Tu najwygodniejsze jest shimano

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

No ja bym się kłócił :P Mi się dużo lepiej i łatwiej odpowietrzało Hope enduro 4 niż Shmano Slx :P

Godzinę temu, Puncu napisał:

Producenci na ogół nie polecają stosować podkładek, poza Avidami. Podyktowane jest to długością śrub dodawanych do zestawu. Każda dodatkowa podkładka to o 1,5mm płycej wkręcona śruba.

Dla tego ja mam dłuższe śrubki ;)
@Sziva Jest też kwestia jakiej tarczy używasz. Ja przy tarczy Hope standard, zacisk Shimano SLX i adapter Shimano musiałem dać pod zacisk po jednej podkładce na śrubę ;) 

Opublikowano

do zacisków dostałem śruby ale krótkie, dedykowane do przykręcanych adapterów a nie przelotowych. Ale wykorzystam śruby które są oryginalnie pod przelotowy adapter (średnica tarcz zostaje ta sama więc tutaj nic się nie zmienia). Żeby odsunąć zacisk od adaptera (gdyby się opierał tam gdzie nie powinien) można by wrzucić podkładki ale raz - w/w długość śrub a dwa - odsuwa nam to zacisk jeszcze bardziej od mocowania i od tarczy, mogłoby się okazać, że klocki wychodzą poza tarczę.

Opublikowano

Przy Guide jest napisane, że mają być przykręcane bezpośrednio, ale to faktycznie kwestia długości śruby pewnie.

Tarcze kupiłam Icestop BF:

http://www.akcesoria-rower.pl/icestop-tarcza-bf-180-mm-plywajaca-czarna-p-743.html

Na 100% będę musiała skracać przewody, więc muszę jeszcze kupić zestaw do odpowietrzania. Zacisk w Ultimate wymaga specjalnej końcówki, więc muszę kupić coś co pasuje. Póki co najrzetelniej wygląda zestaw Avid Professional, ale serce boli, że tyle hajsu trzeba wydać na dwie strzykawki, kilka wężyków z końcówkami i parę plastikowych klocków. Płyn DOT 5.1 będe kupować w samochodowym sklepie, bo ceny w sklepach rowerowych są zbójeckie.

Opublikowano

Ogólnie zacisk w guide wymaga specjalnej końcówki ;) gdyby dało radę jakoś ją dokupić czy dorobić to resztę można kupić za grosze a tak jest tak jak napisałaś. Co do przykręcania to najlepiej bezpośrednio ale wystarczy wejść na stronę np treka i można zobaczyć guide na przelotowym adapterze. A takie YT daje przykręcane, różnica w cenach adapterów żadna dla takich firm. U mnie na razie muszą wytrzymać przelotowe 

• 2 lata później...
Opublikowano

Siemka, tak właśnie czytam i się dziwię, moje Magury MT6 model po 2017 roku działają jak marzenie. W swojej historii rowerowej miałem styczność z Shimano XT, XTR, Avidami, Sramami, ale tylko te jedne działają jak powinny działać hamulce z odpowiednią modulacją.