Skocz do zawartości

Niezawodne hamulce - do 2000 za komplet

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chętnie bym potestował gdzieś je. Jak się mają do moich xt

Chociaż.. To są czterotłoki... Jezu... Kobieto ty to do jakiegoś dh będziesz zakładać

Ale ja nie wziął bym hebli na dota.. Tyle mi różnych avidów na serwisie się przewinęło, że szok. Spustoszenia lakieru po wyciekach to jest dramat... Ale to były avidy.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Podobno mają dobra modulację, więc może nie będę robić fikołka przy każdym hamowaniu ;)

Czy adaptery różnych firm różnią się między sobą jakoś znacznie? Shimano można kupić za 25 złotych,  Avid/Sram chce już minimum 80, a Formula czy XTR to wydatek 40 złotych. 

Ramę i amortyzator mam z mocowaniami IS, a hamulce PM. Tarcze będą odpowiednio 180 przód i 160 tył. Adaptery więc potrzebuję IS/PM 180/160. Macie jakieś sprawdzone adaptery czy to w zasadzie wszystko jedno jaka firma, byle się rozmiar zgadzał?

Opublikowano

U mnie w SLX M7000 klameczka złapała taką awarię :D

klamka.jpg
Opublikowano

Dlaczego dopiero w "sezonie", pogoda teraz taka że jeździ się całorocznie :) Dzisiaj jak jechałem rano do pracy to +5, ciepło jak w Afryce :P

Opublikowano
47 minut temu, Krystiano napisał:

Dlaczego dopiero w "sezonie", pogoda teraz taka że jeździ się całorocznie :) Dzisiaj jak jechałem rano do pracy to +5, ciepło jak w Afryce :P

Bo muszę jeszcze koła kupić i potem złożyć wszystko do kupy, a napęd częściowo też zmieniam.

Opublikowano

Jaro0011, jakim cudem ten walec w klamce co się tak ustawił
Sziva będziesz robić niezłą sensacje z heblami dh w rowerze xc.. Jak się zapomnisz i pociągniesz mocniej przód jednym palcem, to będą loty :)

Opublikowano

Loty będą z całym rowerem, bo mam pedały zatrzaskowe. Na początku będę jeździć w ochraniaczach i mocniejszym kasku typu orzeszek ;) 

Opublikowano

Ile Ci@Sziva rower waży?
A tobie@trollu twój full co dostanie zee? ;) ;)

Opublikowano

Obecnie około 11kg, ale same koła to prawie 2,5kg, więc będę wymieniać je na lżejsze o około 1kg. 

Opublikowano

To zakładaj spokojnie komplet tarcz 160... Kobiet się o wagę nie pyta, ale spróbuję.....

Opublikowano

Już kupiłam  tarcze 180/160. A waga, to okolice 60kg brutto :) 

Opublikowano

Duża tarcza daje teoretycznie lepsze czucie hamulca. I lepiej rozprasza ciepło.

Opublikowano

GrochowaMTB, tak. Ale weź poprawkę na wagę roweru i rowerzystki. I na typ hebli :)
U mnie 160/160. Heble xt, tarcze xt, rower 12, ja 50 i to są kotwice :)

Opublikowano
1 minutę temu, egzo23 napisał:

GrochowaMTB, tak. Ale weź poprawkę na wagę roweru i rowerzystki. I na typ hebli :)
U mnie 160/160. Heble xt, tarcze xt, rower 12, ja 50 i to są kotwice :)

A to inny temat. Ja swoje zdanie wyraziłem kilka postów wyżej. Według mnie to nieco przeinwestowany element, ale kto bogatemu zabroni :) Ja bym tą kasę wydał na ubrania rowerowe, których jakoś ciągle brakuje ;)  A tak jeszcze teoretyzując to może przy tak mocnych heblach i niskiej wadze wszystkiego to duża tarcza pomoże? lepsza modulacja być może pozwoli nie wystrzelić się przez kierownicę w krytycznym momencie? O ile będzie to ostre MTB  i epickie zjazdy :)

PS - ja właśnie zmieniłem starą tarczę 160 mm na nową XT Ice tech 180 mm i jest hamulec mocniejszy i z lepszym czuciem :)

Opublikowano

No właśnie obawiam się, że przy tak lekkim rowerze i rowerzystce, to nawet gdyby było 140 z przodu ( co jest niemożliwe), to to będzie katapulta

Też uważam że przerost formy nad treścią. Ale przejechał bym się xc z heblami dh... Z ciekawości.

Opublikowano

Ciuchy już mi się z szafy wylewają. Jutro jadę po koła, ale pochwalę się dopiero wtedy, gdy je kupię, bo już mi jeden komplet koło nosa przeleciał.

Opublikowano

Cztero-tłoczkowy Hope, tarcza 203mm, sztywny widelec i rower fitness :D

20170426_163801.thumb.jpg.ab89f0d73ca7154b9851948405e99175.jpg

Godzinę temu, GrochowaMTB napisał:

A tak jeszcze teoretyzując to może przy tak mocnych heblach i niskiej wadze wszystkiego to duża tarcza pomoże? lepsza modulacja być może pozwoli nie wystrzelić się przez kierownicę w krytycznym momencie?

Nie, im większa tarcza tym łatwiej zablokować koło ale modulacja jest mniejsza. Przesuwasz tą granice blokowania się koła. 

Opublikowano

@Puncu, szpan ma dzielni

Opublikowano
1 minutę temu, Puncu napisał:

Cztero-tłoczkowy Hope, tarcza 203mm, sztywny widelec i rower fitness :D

20170426_163801.thumb.jpg.ab89f0d73ca7154b9851948405e99175.jpg

Nie, im większa tarcza tym łatwiej zablokować koło ale modulacja jest mniejsza. Przesuwasz tą granice blokowania się koła. 

Mniejsza czy większa ta modulacja? Ja po wymienia kół a zatem i tarcz na porządne XT i rozmiar większy (180) zauważam, że kontrola jest lepsza nad heblem. Ale to może być spowodowane zupełnie inną, nową tarczą a nie rozmiarem. Poprzednia była już na maksa zjechana.

Opublikowano
2 minuty temu, GrochowaMTB napisał:

Mniejsza czy większa ta modulacja?

Im większa tarcza tym gorsza modulacja.

Dlatego np. w trialu używają hydraulicznych szczękowych. To tak jakbyś miał tarcze hamulcową ~26'. Blokuje od razu, ale z płynnością i wyczuciem momentu blokowania się koła ma mało wspólnego ;)

Opublikowano

Prawda... Mniejsza tarcza daje lepsze czucie.
Szczękowe hydro.. Kultowe magury

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Puncu napisał:

Im większa tarcza tym gorsza modulacja.

Dlatego np. w trialu używają hydraulicznych szczękowych. To tak jakbyś miał tarcze hamulcową ~26'. Blokuje od razu, ale z płynnością i wyczuciem momentu blokowania się koła ma mało wspólnego ;)

No widzisz, myślałem, że jest zupełnie odwrotnie. No nic, przyjmuję tą informację na słowo. Tak czy inaczej po zakupie nowych tarcz jest mi lepiej. Wniosek -  pomiędzy starą, tanią, dojechaną tarczą hmmmm chyba Tectro a nową Shimano XT jest przepaść w działaniu hebla. A więc warto i temu czasami się przyjrzeć tarczom jak nie jesteśmy zadowoleni z hamulcy. A nie lecieć od razu po nowe zaciski.

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano

Czułem ogromną różnice po przesiadce z tarcz tektro na tarcze xt. Rozmiar ten sam

Opublikowano

u mnie kompletują się graty i wlecą zaciski Zee, dzisiaj przyszły klocki metaliczne EBC, czekam na kable. Zaciski będą współpracować z klamkami MT500. Na razie będę zarzynał ori tarcze ale za miesiąc - dwa wlecą nowe. Większą tarczę łatwiej zablokować bo jest dłuższe ramie na jakim działamy. Większa powierzchnia klocka za to powinna wpływać na lepszą modulację ale tutaj też wchodzą takie czynniki jak materiał klocków itd

Opublikowano
18 godzin temu, egzo23 napisał:

Ale ja nie wziął bym hebli na dota.. Tyle mi różnych avidów na serwisie się przewinęło, że szok. Spustoszenia lakieru po wyciekach to jest dramat... Ale to były avidy.

Hope są na dota też i nie ma zbyt wiele problemów z nimi. A porównywać Avida do Hope nie będę bo nie porównuje się kupy do złota ;) I tak w ogóle Avid = Sram.

6 godzin temu, Sziva napisał:

Czy adaptery różnych firm różnią się między sobą jakoś znacznie? Shimano można kupić za 25 złotych,  Avid/Sram chce już minimum 80, a Formula czy XTR to wydatek 40 złotych. 

Macie jakieś sprawdzone adaptery czy to w zasadzie wszystko jedno jaka firma, byle się rozmiar zgadzał?

Nie powinny się różnić od siebie jakoś bardzo. Grunt, żeby rozmiar się zgadzał, jednak zawsze może być jakiś fail z doborem adaptera ;) Z tego co się orientuję niektóre modele miały swoje dedykowane adaptery ale nie pamiętam już jakie :/