Skocz do zawartości

Niezawodne hamulce - do 2000 za komplet

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Puncu zgadza się. Ale wspominała o hamulcach przejściowych ;) Zastanawiam się po co tak delikatnej kobiecie hamulce czterotłokowe? To tak jakby na polowanie na kaczki pojechać z armatą...:P

Opublikowano

Oj tam oj tam :P Rozglądam się za czymś niezawodnym. Póki co wygrywają w rankingu Hope X2 Tech 3.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Franz Mauer napisał:

@Puncu zgadza się. Ale wspominała o hamulcach przejściowych ;) Zastanawiam się po co tak delikatnej kobiecie hamulce czterotłokowe? To tak jakby na polowanie na kaczki pojechać z armatą...:P

Coś w ten deseń?

0004YFSRTFMUGNXS-C116-F4.thumb.jpg.89faab02769874bbba406e89fe62efae.jpg

To jest punt gun "armata" na kaczki :D

Edytowane przez Wojtek
Opublikowano (edytowane)

Nie żebym hejtował, ale... @Sziva

Po pierwsze, jeśli Strava nie kłamie, to jaki sens jest pakować tak drogie hamulce jak tak mało jeździsz?

;)

A tak poważnie, wystarczające i mało zawodne będą choćby najnowsze XT i w zasadzie każde inne hamulce z tego przedziału cenowego.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
7 godzin temu, SpiderMAN napisał:

Po pierwsze, jeśli Strava nie kłamie, to jaki sens jest pakować tak drogie hamulce jak tak mało jeździsz?

;)

A tak poważnie, wystarczające i mało zawodne będą choćby najnowsze XT i w zasadzie każde inne hamulce z tego przedziału cenowego.

Dokładnie i popieram. Hebel 4 tłokowy nie będzie bardziej niezawodny, to po prostu więcej części do zepsucia ;) Nie jesteś koniem więc dobre 2 tłoki wystarczą spokojnie i nie ma co świrować ;) A jak chodzi o niezawodność to mechanik, hydrauliki lubią robić niespodzianki ;) 

Opublikowano

@Sziva, bierz XT, tarcze xt do tego. Te hamulce są bardzo mocne. I dobre.

Za zaoszczędzone pieniądze kup se browara ( skrzynkę) , albo wino jak wolisz

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Sziva posłuchaj @egzo23 , kichaj na hamulce, w to miejsce kup sobie skrzynkę browaru i skrzynkę wina ;) Wtedy będziesz wogóle bez hamuclów jeździć, i to bez strachu :P

Opublikowano

Mam xt od dwóch lat. Mocy jakby to miało zatrzymywać pociąg. Świetna modulacja, łatwe odpowietrzanie, co w hope jest wredne. Łatwy dostęp do poszczególnych części ( wymieniłem oba kable i klamkę, bo zaliczyłem potężną glebę w lesie, tam poszła klamka. I leciałem przez kiere przez łańcuch między barierkami na uczelni. Tam poszły kable. Przyjęły cały impet uderzenia ) Stąd wiem, że serwis prosty :)

Opublikowano
Godzinę temu, egzo23 napisał:

Ma Świetna modulacja, łatwe odpowietrzanie, co w hope jest wredne. 

Bo Hope to typ hamulców które się albo kocha albo nienawidzi. Nie ma nic pomiędzy ;) 

Opublikowano

Jak już jakąś fanaberię musisz mieć, to bym kupił jakieś ultralekkie tarcze pływające i  jakieś ponadprzeciętnie dobre klocki do tych XTków.

Opublikowano

He, kurcze heble za 2000. Ciagle jakos nie dociera do mnie ten ciagly woow z hydraulikami, pare testowalem i jakosc jednak ciagle zostaje przy mechanikach.

Chlopaki maja racje, nie ma co przesadzac. Szkoda kasy

Opublikowano
13 godzin temu, SpiderMAN napisał:

;)

Widzę, że wywołałam małą burzę ;) Dzieci nie mam, psa nie mam, kota nie mam, papugi nie mam, nawet chomika nie mam, mąż na siebie zarabia, więc powiedzmy, że to taka moja fanaberia małoprzebiegowa, bo nie mam na co kasy wydawać ;)

4 godziny temu, Franz Mauer napisał:

@Sziva posłuchaj @egzo23 , kichaj na hamulce, w to miejsce kup sobie skrzynkę browaru i skrzynkę wina ;) Wtedy będziesz wogóle bez hamuclów jeździć, i to bez strachu :P

Tę uwagę wezmę bardzo mocno do serca :D 

3 godziny temu, SpiderMAN napisał:

Jak już jakąś fanaberię musisz mieć, to bym kupił jakieś ultralekkie tarcze pływające i  jakieś ponadprzeciętnie dobre klocki do tych XTków.

XT mam cały czas na uwadze - tak jak pisałam wcześniej, przy moich gripshiftach pewnie byłaby to wersja T8000 z dłuższą klamką. Nie upieram się, że hamulce MUSZĄ kosztować 2000, ale do tej kwoty chcę mieć coś w miarę niezawodnego, bo moje zdrowie szacuję na sporo powyżej 2000.

Teraz robię rozpoznanie i zbieram opinie, a przed wiosną chcę już mieć wybrane i kupione nowe hamulce.

Opublikowano

Testuje xt od dwóch lat. Tyram w górach. Nie mają lekko:) i sprawiają się super

Opublikowano
5 minut temu, egzo23 napisał:

Testuje xt od dwóch lat. Tyram w górach. Nie mają lekko:) i sprawiają się super

Cenna opinia.

Opublikowano

Dodam jeszcze, że podstawowe shimano udało mi się zagotować. Tych nie.

Opublikowano

Też posiadam XT M-800 z klockami bez radiatorów i tarcze 203mm na rzodzie i tyle. Jak piszę @egzo23 jednym paluszkiem zatrzymują pociąg !

Opublikowano

Ja mam starsze XT m785

Opublikowano

Przy tej wadze to mi się wydaje, że 4 tłoczkowe heble dopiero by były niebezpieczne. Chyba każde shimano od slx będzie fajne plus tarcze ice techy 180 / 160. Reszta kasy na ciuchy rowerowe których nigdy za wiele! :-)

Opublikowano

U mnie działają z kompletem tarcz xt 160mm :)

Opublikowano

w MTB mam AvidyBB7-przez kilka uzytkowania nie zaskoczyły czymś złym. Oszem z czasem linka się wyciągnęła ale to żaden problem, w przełajówce TRP Spyre. Subiektywnie to TRP lepiej hamują, takie jest moje odczucie. W obu rowerach średnica tarcz 160 mm.  Moja waga pod 90 kilo czyli o 1/3 więcej niż Twoja. 

Opublikowano

O BB7 moge powoedziec to samo ale wiadomo, w mechanikach trzeba wiecej sily uzyc.

Opublikowano

To jeszcze ja dodam coś od siebie:

Moja waga około 90 kg 

Trasy nadmorskie, las, miasto

Full 29": komplet xt m785 + tarcze 180 = SUPER

HT 26": komplet Deore m615 + tarcze 160 = SUPER (te same hamulce (tarcze 180) miałem jakiś czas w full'u i też byłem zadowolony, jednak z czasem na większych zjazdach poczułem że potrzebuję większej siły hamowania)

Deore kupisz za około 400 zł, XT jak poszukasz za około 600 zł. Moim zdaniem wystarczą Ci m615.

Opublikowano

Kupiłam Sram Guide Ultimate, bo dorwałam nowe w dobrej cenie. W sezonie zobaczę jak się sprawują i dam znać. Dzięki wszystkim za wypowiedzi :)