Skocz do zawartości

Wahoo

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie działa ze wszystkimi czujnikami. Zarówno na ant+ jak i BT. Nie spotkałem się Jeszcze żeby jakiegoś nie łyknął.

Segmenty wyświetla te które się zagwiazdkuje. Ale to też ma swoje plusy.

Ale odnośnie segmentów to zauważyłem coś fajnego. Od jesieni nie mam stravy premium a segmenty live mi działają.

Nie wiem czy to jakiś błąd ale nawet jeśli to mi się on podoba

W tej gumie i plastiku nie da się zamontować wewnątrz korby bo się nie mieści. Jedyna możliwość montażu to bez tego plastiku ale wtedy też na ramieniu korby się mieści. Tylko nie wiem czy to dobry pomysł zamontować bez tego plastiku i tylko przykleić. Tylko żeby to nie było rozwiązanie tylko na jeden trening i zagubienie czujnika.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

To załóż bez tych gumek i plastików. Mały kawałek taśmy dwustronnej żeby się nie przesuwał i na to albo trytytka albo estetycznie okręcić np czarna izolacja i po problemie.

I tak zdejmujesz go tylko do wymiany baterii.
Opublikowano

A jak to jest z alternatywnymi czujnikami i długością obwodu koła - dane przechowuje licznik (czy też wykrywa) czy sam czujnik?

Pytam bo w Cateye z którego mam czujnik ustawiało się tą długość samemu a w bolt takiej opcji nie widzę.

Opublikowano

Musisz wejść w liczniku w opcje, tam gdzie są wylistowane czujniki, wybrać czujnik prędkości i tam można ustawić obwód koła.
W przypadku czujnika Wahoo można nie ustawiać obwodu, algorytm sam oblicza z uwzględnieniem danych gps. Nie wiem jak w przypadku innych czujników.

Tapatalk'd

Opublikowano

też jest opcja wyboru funkcji "Auto". sprawdzone na czujniku Sigmy i Magene więc na pewno w kazdym innym będzie też dostepna...

nctrns, Dobrze ta funkcja auto działa?

Opublikowano

Wydaje mi się że spoko. Ale nie jeżdżę na dwa liczniki więc ciężko porównać ;)

Tapatalk'd

Opublikowano
Godzinę temu, nctrns napisał:

Musisz wejść w liczniku w opcje, tam gdzie są wylistowane czujniki, wybrać czujnik prędkości i tam można ustawić obwód koła.
W przypadku czujnika Wahoo można nie ustawiać obwodu, algorytm sam oblicza z uwzględnieniem danych gps. Nie wiem jak w przypadku innych czujników.

OK musi się pewnie widzieć z czujnikiem i nie da się wejść w ustawienia gdy jest offline.

Mi między czujnikiem w stosunku do zegarka Polara z GPS wyszło 420m mniej na 25km, ale też nie koniecznie idealnie równo włączyłem i wyłączyłem oba pomiary. Sprawdzając pod drodze prędkości, na ile można wzrokowo stwierdzić, podobne rejestrowały.

Opublikowano
7 minut temu, Zigfir napisał:

OK musi się pewnie widzieć z czujnikiem i nie da się wejść w ustawienia gdy jest offline.

Jesli licznik nie "widzi" czujnika to nic nie ustawisz, bo ustawienie obwodu koła jest w podmenu danego czujnika...

Opublikowano
W dniu ‎11‎.‎03‎.‎2019 o 07:33, Przemcio napisał:

Generalnie działa ze wszystkimi czujnikami. Zarówno na ant+ jak i BT. Nie spotkałem się Jeszcze żeby jakiegoś nie łyknął.

Segmenty wyświetla te które się zagwiazdkuje. Ale to też ma swoje plusy.

Ale odnośnie segmentów to zauważyłem coś fajnego. Od jesieni nie mam stravy premium a segmenty live mi działają. emoji39.pngemoji3.png

Nie wiem czy to jakiś błąd ale nawet jeśli to mi się on podoba emoji7.pngemoji7.png

Dzieki za info. Zbyt duzej roznicy nie ma w cenie miedzu Wahoo Elemnt a Wahoo Elemnt Bundle , wiec chyba zakupie z czujnikami.

Opublikowano

Warto dołożyć. Czujniki i pulsometr pierwsza liga.

Opublikowano
W dniu 11.03.2019 o 23:32, Jimmy napisał:

Jeśli licznik nie "widzi" czujnika to nic nie ustawisz, bo ustawienie obwodu koła jest w podmenu danego czujnika...

Dziś sprawdziłem. Jak "widzi" też nic nie ustawię. Mogę co najwyżej nazwę czujnika zmienić albo go wyłączyć  ale w przypadku czujnika prędkości i kadencji cateye innych opcji tam brak.

Aplikacja cateye potrafi to zmienić. Jeszcze nie testowałem zmiany żeby sprawdzić czy ma to wpływ na wahoo ale mam ustawione 2040 (tyle wyszło z pomiaru miarą) a z tabelek wychodzi 2070. Bardzo prawdopodobne że to jest przyczyną sporej różnicy - przed następnym wyjazdem zmienię ustawienie. 

Opublikowano

Aplikacja cateye nic Ci nie da. Musisz wyłączyć tryb auto i ustawić wartości w wahoo dla danego czujnika.

Sam czujnik daje tylko impulsy. A wahoo musi się dowiedzieć ile każdy impuls ma długości.

Opublikowano
9 minut temu, Przemcio napisał:

Aplikacja cateye nic Ci nie da. Musisz wyłączyć tryb auto i ustawić wartości w wahoo dla danego czujnika.

Sam czujnik daje tylko impulsy. A wahoo musi się dowiedzieć ile każdy impuls ma długości.

Miałeś do czynienia z Cateye ISC-12 Bluetooth czy twierdzisz, że muszę opisaną czynność zrobić na podstawie doświadczeń z innym czujnikiem?

Postępuje dokładnie zgodnie z instrukcją ustawiania od wahoo:

Under Sensors & Data, select Set Up Sensors.
Under Saved Sensors, tap your paired Speed or Speed/Cadence sensor.

... i po tapnięciu nie mam tam żadnych opcji oprócz zmiany nazwy. Nie mam jak odznaczyć opcji auto bo jej tam nie ma!
W  trakcie sprawdzania czujnik był podłączony.

Gdzię widziałem tez chyba info że licznik Cateye potrafi rozpoznawać różne rowery do których jest podpięty. Raczej robi to po numerze sensora aktywnego ale  może i parametr długości koła czyta... a Bolt może rozumie ten system jako wartość zadaną odgórnie? Trzeba będzie eksperyment przeprowadzić.

Opublikowano

Próbujesz to zrobić w liczniku czy w apce wahoo???

Opublikowano
Teraz, Przemcio napisał:

Próbujesz to zrobić w liczniku czy w apce wahoo???

Sprawdzałem w obu miejscach - opis ze strony dotyczy apki. W liczniku dodatkowo podaje typ połączenia BTLE i pozwala zapomnieć.

Opublikowano

Z tydzień dopiero będę mieć dostęp do licznika to podejrze gdzie to się zmieniało. Coś mi świta ze w standardzie jest ustawione auto. I klikając na auto rozwijało się set

Jeśli nie ma to sprawdź jeszcze jak dodany jest czujnik. Bo może jest jako wspólny speed/cadence

Ja opcje zmiany obwodu koła widziałem tylko jak czujnik był dodany jako speed sensor. Podwójnego nie miałem ale nie sadze żeby pominęli to.

W żadnym czujniki wew nie programujesz obwodu. Czujnik to tak jak napisałem wcześniej to tylko impulsator. Podaje licznikowi impuls ze dany obrót jest zaliczony. Reszta należy do liczników.

Jeśli dodał ci wspólny speed/cadence i nie ma opcji zmiany to spróbuj dodać je oddzielnie.

Poczekaj aż się wygasi czujnik i wzbudź najpierw speed i dodaj jako speed sensor.
Potem oddzielnie cadence.

Musisz pokombinować.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.03.2019 o 20:11, Zigfir napisał:

Dziś sprawdziłem. Jak "widzi" też nic nie ustawię. Mogę co najwyżej nazwę czujnika zmienić albo go wyłączyć  ale w przypadku czujnika prędkości i kadencji cateye innych opcji tam brak.

Aplikacja cateye potrafi to zmienić. Jeszcze nie testowałem zmiany żeby sprawdzić czy ma to wpływ na wahoo ale mam ustawione 2040 (tyle wyszło z pomiaru miarą) a z tabelek wychodzi 2070. Bardzo prawdopodobne że to jest przyczyną sporej różnicy - przed następnym wyjazdem zmienię ustawienie. 

U mnie to wygląda tak... Mam czujnik Sigma R2duo czyli prędkość i kadencja w jednym... Mam podpięty czujnik po ANT+, po BT też jak widac jest widoczny. Aplikacja androidowa, licznik Elemnt.

Screenshot_2019-03-15-21-27-24-377_com.wahoofitness.boltcompanion.jpg Screenshot_2019-03-15-21-28-04-147_com.wahoofitness.boltcompanion.jpg Screenshot_2019-03-15-21-27-45-064_com.wahoofitness.boltcompanion.jpg Screenshot_2019-03-15-21-27-55-240_com.wahoofitness.boltcompanion.jpg

Edytowane przez Jimmy
Opublikowano

O właśnie o to mi chodziło :-)

Opublikowano
10 godzin temu, Przemcio napisał:

O właśnie o to mi chodziło 🙂

Super już wiem gdzie te opcje są u Was, co nie zmienia jednak faktu, że u mnie ich nie ma. U mnie wygląda to tak:

Screenshot_20190316-090155_ELEMNT.thumb.jpg.67337c90bc38427a5023826d749ab0fc.jpg

Jutro jak trochę przestanie wiać postaram się sprawdzić czy moja teoria jest słuszna i czy ustawienia z innej aplikacji mają wpływ na Bolta.

A tak przy okazji, czy aby wyświetlać dane o segmentach ze stravy (+ gwiazdki) musi być wczytana mapa z niej czy wystarczy z Komoot?

Opublikowano
1 minutę temu, Zigfir napisał:

A tak przy okazji, czy aby wyświetlać dane o segmentach ze stravy (+ gwiazdki) musi być wczytana mapa z niej czy wystarczy z Komoot?

Potrzebny jest płatny pakiet Analysis na stravie

Opublikowano

Jedyne co musi być zrobione, to gwiazdka przy segmencie na stravie i oczywiście pakiet płatny
Opublikowano

Pisałem wcześniej już o tym. Sprawdźcie u Siebie.

U mnie już od ponad pół roku nie wykupuje pakietu stravy żadnego a segmenty live mi chodzą.

fa5b67f982639cbce24282d9baec978d.jpg

Nawet więcej jak pół roku. :-)

Opublikowano
4 godziny temu, Zigfir napisał:

Super już wiem gdzie te opcje są u Was, co nie zmienia jednak faktu, że u mnie ich nie ma. U mnie wygląda to tak:

Screenshot_20190316-090155_ELEMNT.thumb.jpg.67337c90bc38427a5023826d749ab0fc.jpg

Roznica jest taka że mój czujnik jest podpięty po ANT+ a u Ciebie jest po BT może to jest przyczyną?

Opublikowano
10 minut temu, Jimmy napisał:

Roznica jest taka że mój czujnik jest podpięty po ANT+ a u Ciebie jest po BT może to jest przyczyną?

Może ale inaczej mojego się podpiąć nie da. Mam nadzieję ze jutro uda mi się wyrwać w trasę to i testy różne przeprowadzę. Ogólnie to i na nawigację mam zamiar zerknąć i na powiadamiania ze stravy ale i sprawdzę jak po przestawieniu reaguje licznik na dystans podawany przez czujnik. 

58 minut temu, Przemcio napisał:

Pisałem wcześniej już o tym. Sprawdźcie u Siebie.

U mnie już od ponad pół roku nie wykupuje pakietu stravy żadnego a segmenty live mi chodzą.

fa5b67f982639cbce24282d9baec978d.jpg

Nawet więcej jak pół roku. 🙂

Chodzą Ci te które miałeś przed datą końca zsynchronizowane, czy też nowe?

Opublikowano

Dziś przetestowałem pozostałe opcje licznika, których wcześniej nie miałem okazji sprawdzić.

Zmiana ustawień w czujniku przez aplikację Cateye coś chyba dała bo wyszło na to że na 47km wyszło mi 400m (niby wartość różnicy zbliżona do tej z 25 km ale 47 to jednak większym dystan) Akurat obecny rozmiar dobieram trochę na czuja bo gumy hurricane 26x2,0 50-599 są nieco cieżkie do odczytania z tabeli i pewnie trzeba by zmierzyć albo dobrać wartość eksperymentalnie. Wychodzi mi z przeliczeń, że 2080 mm powinno być idealną wartością.

Prowadzenie po śladzie i trasie działa ok z jednym wyjątkiem - w apce wahoo nie bardzo mogłem odwrócić wpisanej przez Komoota na kpmpie  trasy. Niby opcji używałem ale na liczniku cały czas miałem ją odwrotnie. Dopiero poprawienie w Koomot zadziałało. Powiadomienia nawigacji na leadach i wyświetlaczu działały super, choć same ledy w słońcu są nieco mało widoczne. 

Segmenty zadziałąły super.

Opublikowano

Nie chce Cię martwić ale zmiana w cateye nic nie dała bezpośrednio wahoo. Zmiana może wynikać z tego ze wahoo w trybie auto sam kalibruje sobie impulsy. Każdy czujnik daje tylko impuls a nie przesyła wartości oraz nie ma żadnej wartosci zapisanej w sobie.

Różnice pomiędzy wskazaniami liczników gps a mechanicznych wynikają również z przewyższeń.
Dodatkowo przy mechanicznej impulsacji z koła nawet jak ustawisz odległość co do mikrona to każdy ostrzejszy zakręt który pokonujesz w pochyleniu już wprowadza przekłamania poprzez zmianę obwodu koła w pochyleniu.

Wiec generalnie walka z wiatrakami.
Tym bardziej ze ten 0,5-1% w przebytym dystansie nic nie wnosi do niczego.