RadS Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 Teraz, Mikkelo napisał: Topeak Barxtender. 69 złotych na alledrogo Lampka nie będzie idealnie w linii mostka
JaW Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 @RadS, @Mikkelo - bardzo dziękuję za podpowiedzi, obydwie ciekawe, przemyślę to
Mikkelo Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 43 minuty temu, RadS napisał: Lampka nie będzie idealnie w linii mostka Topeak jest regulowany w zasadzie w każdym kierunku. Nawet jeśli zamontujesz go na giętej kierownicy (mtb), w miejscu, w którym nie jest "prosto" możesz na etapie regulacji wypoziomować bardzo precyzyjnie.
Chrismel Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 (edytowane) 7 godzin temu, JaW napisał: ja zabieram się do pisania maila do firmy Busch+Müller Raczej powinno się napisać do producenta roweru. I to do każdego. Dlaczego w dobie coraz większej ilości szpargałów które montujemy na kierownicy nie ma standardu grubości kierownicy przez określony dystans od mostka ? Powiedzmy 5 centymetrów z każdej strony. Gdyby każda kierownica była prostą rurką o grubości takiej jaka jest w miejscu mostka na dystansie powiedzmy 10 cm to można by zamiast gumek dystansowych dać stabilną metalową obejmę z ładnego anodyzowanego aluminium. Producenci te kierownice pogrubiają, pocieniają, wykrzywiają, każdy pod innym kątem i inaczej. Nawet te teoretycznie proste są krzywe i każda inna nawet w obrębie tej samej marki. Więc producenci dodatkowego wyposażenia ratują się dając gumowe podkładki dystansowe żeby to jakoś pasowało. I na nich są te luzy. A w przypadku takiej lampki jak Space drgnięcie o 1 mm na kierownicy powoduje w odległości 50 metrów przesunięcie strumienia światła o kilka metrów. Ktoś dobry z matmy podałby precyzyjną liczbę ale na pewno jest to dużo. Stąd pewnie masz wrażenie niestabilności uchwytu który gdyby zamocować do niego lampę MTB o szerokim strumieniu nie dawałby powodów do narzekań. Tak swoją drogą dochodzę właśnie do etapu żeby coś z tym zrobić i zamierzam odwiedzić w najbliższym czasie jakiś zakład mechaniki precyzyjnej z pytaniem: ile by kosztowało wytoczenie dwóch metalowych dystansów dedykowanych do mojej (krzywej oczywiście) kierownicy żeby pozbyć się tych gumowych przejściówek no i czy jest to wykonalne. Gdyby było pozytywne zakończenie dam znać. Edytowane 12 Października 2019 przez Chrismel
JaW Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 @Chrismel masz rację, kierownice powinny mieć jakieś standardy, ale to niemożliwe do wprowadzenia w naszym realnym świecie. Natomiast producent lampki zapewne jest świadom istniejacego bałaganu, i co z tym robi? Nic nie robi. Produkuje JEDEN uniwersalny uchwyt na wszystkie kierownice. JEDEN. A wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego - i właśnie taki jest uchwyt lampki Ixon Space. Co wiecej, producent to renomowana firma, a produkt jest bardzo drogi. Producent projektuje dużą i ciężką lampkę, projektuje i wykonuje dla niej mocowanie na kierownicę - i nie wierzę, że nie zrobili żadnych testów przed seryjną produkcją. Zrobili testy i olali rezultaty. Dopuścili do produkcji świadomie lampkę z niestabilnym uchwytem. Bo problem nie tylko tkwi w różnych kierownicach, ale także w tym okrągłym, wciskanym gnieździe mocowania, które ma luzy. Są filmy na YT, w których ludzie wyraźnie to pokazują. Twój pomysł z metalowym dystansem nie sprawdzi się, lampka nadal będzie łapała wibracje. Skuteczne byłoby coś innego - zalanie uchwytu Super Glue, aby trzymał ze skalistą stabilnością. I demontować lampkę z całym uchwytem. Kto się zdecyduje na takie rozwiazanie?
Chrismel Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 (edytowane) 15 minut temu, JaW napisał: Bo problem nie tylko tkwi w różnych kierownicach, ale także w tym okrągłym, wciskanym gnieździe mocowania, które ma luzy. Zgodzę się z Tobą że to nie był dobry pomysł. Miałem IQ Premium gdzie była to szyna w którą wsuwało się lampkę. Identyczną szynę miałem w Fenixie BC25R tyle że tam to było jeszcze lepiej rozwiązane (brawo Fenix!). I miałem tak w Cateye którego używałem przez bardzo wiele lat. Wsuwało się, klik i lampa siedzi. No a tu faktycznie zrobili jakąś wydumkę nie wiadomo po co. I tak dobrze że nas nie potraktowali trytytkami czy innymi zaciskanymi gumkami (trytytki nawet do Garmina za ponad tysiaka mi dali). A z tą obejmą popróbuję jednak chyba że cena będzie nieakceptowalna lub okaże się to niewykonalne. Edytowane 12 Października 2019 przez Chrismel
Nemrod Opublikowano 12 Października 2019 Autor Opublikowano 12 Października 2019 Dobra Panowie troche pokombinowałem. Ogólnie lampkę da się zamontować tak by nie drgała. Trzeba to zrobić po prostu bez tej gumowej podkadki, którą zakłada się na kierownicę. Śrubę mocującą trzeba wtedy dużo mocniej skręcić także polecam tą krótszą. W ten sposób zamontowałem ją blisko mostka tam gdzie kierownica jeszcze się nie zwęża.
Chrismel Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 20 minut temu, Nemrod napisał: W ten sposób zamontowałem ją blisko mostka tam gdzie kierownica jeszcze się nie zwęża. U mnie kierownica się od razu zwęża, potem się rozszerza, potem wygina. Wieloosobowy zespół pracował długo w pocie czoła projektując tak kierownicę żeby nie było ani jednego idealnie prostego kawałka. Trudne to było ale się udało. Brawo firma Scott (czy tam chińczyk od którego to kupili). Właśnie dlatego myślałem o tych metalowych dystansach żeby wyeliminować gumę z uchwytu.
JaW Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 40 minut temu, Nemrod napisał: Dobra Panowie troche pokombinowałem. Ogólnie lampkę da się zamontować tak by nie drgała. Trzeba to zrobić po prostu bez tej gumowej podkadki, którą zakłada się na kierownicę. Śrubę mocującą trzeba wtedy dużo mocniej skręcić także polecam tą krótszą. W ten sposób zamontowałem ją blisko mostka tam gdzie kierownica jeszcze się nie zwęża. Bliżej mostka mam kawałek kierownicy o jednej średnicy. Jednak wtedy lampka mi koliduje z Garminem. Ale ok, zamontuję Garmina na innym uchwycie, a lampkę tuż przy mostku bez gumy. Jednakże i tak zostaje sprawa okrągłego gniazda, do którego wpina się lampkę, bo tam też powstają drgania.
Marcin Kwita Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 👏👏 No i napaliłem się na tego Mercedesa wśród lampek Ixon'a Space. Jednak chyba to nie jest sprzęt dla mnie. Bo ja mam gravela, którego używam jako woła roboczego. Do pracy i z pracy. Max 40 minut po zmroku. Czasami trening wieczorem, nocą. Ale chyba nie więcej niż 2 godziny. Dotąd miałem jakąś lampkę od Authora która mi wiernie służy od kilku lat. Jednak dopiero teraz, po zmianie trasy, zacząłem zauważać że mnie kierowcy czasami nie widzą i robią mega niebezpieczne manewry. Postanowiłem więc kupić coś mocniejszego. I najpierw pomyślałem sobie o lampkach Prox. Mam tylne światełko Prox Minor którego świecenie mi się podoba więc pomyślałem - kupię przód proxa. Potem Szaj wrzucił film o lampkach Raveman. Potem trafiłem na filmik o Knogu. I tak z budżetu który zamierzałem przeznaczyć 150zł, zrobiło się 200, potem 250 teraz już realnie myślę o 300 a nawet 400. No a skoro mam wydać 400 to czemu nie 700? Przecież to cena mojego bezpieczeństwa. No ale ok, studzę emocje. Czyli założenia takie: - Dojazdy do pracy. - Teren miasto i trochę poza miastem. Czasami szutry leśne bez gałęzi na wysokości oczu. - Czasami trening po zmroku szosą tak ze 2 h. Budżet max 350. - zmienne warunki pogodowe gdyż deszczu się nie boję - czy mam nie oślepiać? Szczerze jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi jako kierowca, chyba mi się nie zdarzyło żeby mnie ktoś oślepił. Ale skoro tak się dzieje to pewnie tak jest. - mocowanie stabilne, bo jak zeskoczę z krawężnika to nie chcę by mi lampka opadła w dół. Chciałem zapytać co rekomendujecie ale już tyle napisaliście, że samemu trzeba dokonać wyboru bo wiedzę podaliście na tacy. Więc jeszcze raz dzięki i zmykam czytać zagraniczne fora 😉
JaW Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 @Marcin Kwita - Ixon Space nie zmienia swojego położenia na kierownicy ood wpływem wstrząsów. Pod tym względem mocowanie jest mocne i pewne. Problem tkwi w tym, że na nierownosciach lampka delikatnie się trzęsie, przez co strumień światła drży. Nie jest to pogorszenie widoczności czy bezpieczeństwa, jest to tylko denerwujące dla kogoś, kto lubi mieć sprzęt dopracowany w 100%. Kombinuję z dodatkowym wysiegnikiem, spróbuję też zamocować lampkę bez gumowego pierścienia. Wiem jedno - Ixon Space świeci tak dobrze, że jestem w stanie przełknąć jego wady.
Marcin Kwita Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 8 minut temu, JaW napisał: Kombinuję z dodatkowym wysiegnikiem, spróbuję też zamocować lampkę bez gumowego pierścienia. Wiem jedno - Ixon Space świeci tak dobrze, że jestem w stanie przełknąć jego wady. Takie wady to nie wady. Największa to cena A najlepsze, że z tego co piszecie nie ma konkurencji dla niej. Jednak chyba osobiście będę ciął budżet i kupię coś w granicach 300zł. A i tył by mi się taki ładny szosowy przydał. Niczym światła w nowym Volvo świecące ładnym paskiem bez widocznych diod.
Mikkelo Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 @Marcin Kwita W tym budżecie myślę, że nie znajdziesz nic lepszego niż Roxim x4. W ostatnich kilku tygodniach przerobiłem testowo dużo lampek z odcięciem, w tym wiele najnowszych "wypustów", każda ma swoje wady i zalety. Albo świecą daleko ale wąsko (Lezyne pro 115 lux, Trelock 760, Sigma Aura 80), albo szeroko ale blisko (Fenix 25/35, Raveman). Kompromisem jest właśnie x4 - jest sensowny zasięg i akceptowalna szerokość wiązki. Ma podobny rozkład światła do kultowego Sr80. Kolega @Nemrod poleca x7 (nie do kupienia teraz) oraz Roxima x3, który jest "mniejszym bratem" ale niestety w PL niedostępny.
JaW Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Ogarnąłem jako tako moj kokpit z Garminem i Ixonem Space - przynajmniej nie gwałci mojego poczucia estetyki. Lampka, tak jak pisał @Nemrod umocowana do kiery bez gumki. Garmin siedzi na mostku, na gumkach, wrrrr, nie lubię gumek. Niestety, pogorszy to też widzialność ekranu podczas jazdy, ale może się jakoś przyzwyczaję. Dziś jazda testowa, i mam nadzieję, że takie rozplanowanie wypali.
Marcin Kwita Opublikowano 16 Października 2019 Opublikowano 16 Października 2019 (edytowane) @Nemrod lub @lombard mam pytanko jeszcze a propos Roxima X4. Czy w zestawie jest mocowanie np na widelcu nad kołem tak jak mają rowery miejskie. Mój gravel ma taka opcję więc czemu z niej nie skorzystać? I czy ta bateria zewnętrzna jest jakoś mądrze montowana na ramie czy jak? Generalnie to waham się pomiędzy Roxim X4 a Fenixem BC25R. Do południa muszę powziąć decyzję i zamawiam 😊 Edytowane 16 Października 2019 przez Marcin Kwita
Nemrod Opublikowano 16 Października 2019 Autor Opublikowano 16 Października 2019 W komplecie nie ma takiego mocowania, jest tylko gumka do mocowania na kierownicę. Ale można dokupić jakieś, np: B&M: https://allegro.pl/oferta/uchwyt-do-lampy-przedniej-busch-muller-lumotec-7782957070. Sam pakiet baterii znajduje się w małym futerale i jest mocowany do ramy za pomocą opaski zapinanej na rzep. Ogólnie nie mam zastrzeżeń do takiego rozwiązania:
Marcin Kwita Opublikowano 16 Października 2019 Opublikowano 16 Października 2019 @Nemrod uchwyt wydaje się być ok. Dzięki. No to jeszcze sobie rozgryzę dylemat czy warto dopłacić do Roxima czy brać Fenixa. 🙃
CoolBreeze Opublikowano 17 Października 2019 Opublikowano 17 Października 2019 Panowie/Panie, czy ktoś z was miał już w swoich rękach lampkę Eyen Streak 750 (lub wersję 1000)?https://www.centrumrowerowe.pl/lampka-eyen-streak-750-pd19969/Wygląda na bdb stosunek możliwości, wyposażenia i ceny. Ale jak się sprawa ma w praktyce?Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Marcin Kwita Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 lampki już dotarły Zakupiony zestaw to: Przód: Roxim X4 oraz Prox Line F. Tył: Prox Minor. Zestaw mocny, dobrze widoczny. Roxim X4 spełnia moje potrzeby odnośnie rozkładu światła i wiązki.Lampka też mi się podoba wizualnie. Będę testował jeszcze nocą na szutrach lasem ale jestem pewien, że da radę. A Prox'a Line F kupiłem głównie jako sygnałówkę na dzień bo mnie do szału doprowadzają wyprzedzający kierowcy z naprzeciwka którzy koniecznie chcą mieć ze mnie marmoladę na masce. 😠 Prox Minor miałem przez 1,5 roku do czasu gdy mi lampki ktoś nie ukradł. Byłem zadowolony z jej działania. Jedynie czerwona obwódka wyblakła od słońca, co w sumie nadało lampce charakteru vintage W sumie to przydałby się podobny wątek tyczący doświadczeń z lampkami tylnymi. Bo są różne z bajerami które się odpalają na 100% przy hamowaniu, laserami i innymi wynalazkami ale mało opinii o nich. Czy lepiej brać na diodach COB czy nie? Korcił mnie produkt Knog Blinder ale jakaś taka brzydka na zdjęciach i opinii o niej mało. Prox Line F - pierwsze wrażenia. Słaba gumka mocująca, tzn. cieniutka jakaś, obawiam się że się urwie za jakiś czas. Światło mocne. Od biedy można nią śmiało oświetlić sobie nocą ścieżkę. Na pewno oślepia tych z naprzeciwka. Ale ja chcę jej używać tylko w dzień w trybie mrugającym. @Nemrod chciałem zapytać czy bateria w tym woreczku aby na pewno jest wodoszczelna? Bo ja rower zostawiam na 8 godzin w czasie pracy na dworze i czasami ulewy lub deszcze potrafią lać całe osiem godzin. Chociaż co tam. Gwarancja jest. Jak się zepsuje to zareklamuję a za rok przynajmniej będę mógł napisać jak zniosła sezon ciorania.
Nemrod Opublikowano 23 Października 2019 Autor Opublikowano 23 Października 2019 Tyle godzin na deszczu to ona u mnie nie była. Ale zawsze możesz wsadzić sam pakiet baterii do woreczka foliowego i wtedy dopiero do pokrowca.
piotr.solek Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) Wasza wina...po przeczytaniu wszystkich postów Ravemen PR1600 USB zamówiony na próbę. Ileż można jeździć na oświetleniu ulicznym? Odp. Dopóki lampy działają.. Oprócz oczywistych zalet skusił mnie nowy port USB-C oraz bezprzewodowy pilot. Jak tylko lampka dotrze, to biorę gopro i jadę na pierwszą nocną trasę! Edytowane 24 Października 2019 przez piotr.solek
Szpirit Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 Ja kupiłem Ravemena 1200 - jestem bardzo zadowolony, a gdzie i za ile wyrwałeś 1600?
piotr.solek Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) 15 minut temu, Szpirit napisał: Ja kupiłem Ravemena 1200 - jestem bardzo zadowolony, a gdzie i za ile wyrwałeś 1600? £112. Gdyby nie port typu C i ten bezprzewodowy pilot, to pewnie bym kupił model 900 lub 1200. Noc pokaże, czy nie przekombinowałem. Edytowane 24 Października 2019 przez piotr.solek
Szpirit Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) Ja mam na kabelku pilot i jest bardzo wygodny do doświetlania, natomiast nie można zmieniać trybu krotkie/długie z pilota, w tym bezprzewodowym chyba się da - tego mi brakuje. Edytowane 24 Października 2019 przez Szpirit
Rekomendowane odpowiedzi