Skocz do zawartości

B'Twin Rockrider 520 [2017] - Modyfikowany

Zbysio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przedstawiam Rockrider 520 27,5”

Rama : Aluminium 6061, kąt główki ramy 69,5, rozmiar XL

Sztyca podsiodłowa : B’Twin Sport (aluminium), 27,2mm, długość 400mm 

Siodełko : Fi’zi:k Antares VS K”ium [2016r]

Widelec : Rock Shox Recon silver, 27,5', Solo air, Onelock

Hamulce : Shimano Deore M6000, Tarcze 160mm, Klcki G02S

Mechanizm korbowy : Sram NX 30t, 175mm

Kaseta : Shimano SLX CS-HG81 10rz, 11/36

Tylna przerzutka : Shimano SLX RD-M670 GS 10rz

Manetka prawa : Shimano SLX SL-M670 10rz

Łańcuch : Shimano Deore CN-HG54

Kierownica :  Ritchey comp 2x BB 5d, 650mm

Rogi : Kellys Master, 110mm

Chwyty: No name (chwilowo brak ze względu na testowanie ustawień)

Mostek : Ritchey Comp 4Axis bb 6 stopni, 80mm

Pedały : Shimano PD-M520

Stery : A-headset, pół zintegrowane

Koła : Mavic Cross One 27,5’

Opony : Schwalbe Racing Ralph 27,5x2,25

Waga : 14kg 674g (dalej na diecie) NIEAKTUALNE (jest mniej)

Przebieg : 17.10.2017 - 1050km

Ja : 186cm wzrostu, 80kg wagi. 

Zdjęcia robione telefonem tak, że przepraszam za jakość. 

IMG_20170922_120143.jpg IMG_20170922_115728.jpg IMG_20170922_115749.jpg IMG_20170922_115928.jpg IMG_20170922_115848.jpg IMG_20170922_115941.jpg

Edytowane przez Zbysio

Powiem Ci, że wygląda to całkiem fajnie :) 
Ciągle biję się z myślami czy robić swój czy nie... Jak spisują się koła i hamulce? Myślisz nad zmianą na hydrauliki? 
Z tyłu 10rz kaseta wchodzi bez problemu? Napęd 1x to zdecydowanie nie na moją nogę jeszcze ;)
Będę śledził temat z ogromną uwagą.

Koła to miłe zaskoczenie, dalej są proste. Wagi niestety nie znam. Natomiast hamulce wyregulowałem jak tylko się dało i coś tam spowalniają ale tak w przyszłości zagoszczą hydrauliczne. 

Kaseta pasuje idealnie. 

Edytowane przez Zbysio

Wyżyna Lubelska. Ciężko o jakieś większe szczyty xD

"Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie. W krajobrazie Pojezierza przeważają rozległe płaskie równiny urozmaicone łagodnymi wzgórzami morenowymi, pagórkami kredowymi i gdzieniegdzie wydmami. Ich powierzchnia porośnięta jest licznymi zagajnikami i lasami, pośród których znajduje się wiele jezior, bagien i torfowisk. Jest to teren zbudowany z miękkich skał okresu kredowego, wyścielony morskimi osadami trzeciorzędu oraz rozległymi piaskami."

Edytowane przez Zbysio

Mija 6 miesięcy od zakupu. W związku z tym chciałybm się podzielić moimi spostrzeżeniami. 
Zacznijmy od przerzutki przedniej którą dostajemy z rowerem. Jest to MICROSHIFT MS22. Wymagała ona regulacji średnio co 50-70 km, po pewnym czasie przestałem jej używać i jeździłem wyłączenie na środkowej zębatcje (32z). Stąd decyzja o usunięciu przerzutki, demontażu lewej manetki i rozwierceniu korby.
Przejdźmy do napędu. 
Mechanizm korbowy SRAM S200 trzyblatowy, z tarczami 22 / 32 / 42 zęby. Po około 600 km zębatka środkowa złapała luzy i cała korba wydaje nieprzyjemne dźwięki. 
Kaseta, którą dostałem to SRAM PG820 z 8 zębatkami, od 11 do 32 zębów. Krótko mówiąc plastelina. Zajechana po około 800 km.
Łańcuch dostarczony z rowerem nie jest nigdzie opisany typowy No Name i taka jest też jego jakość, brak słów.
Ogólnie nie mam zastrzeżeń co do jakości wykonania tych elementów, natomiast jakość użytych materiałów pozostawia wiele do życzenia.
Kolejnym elementem są opony B'TWIN ALL TERRAIN DRY w rozmiarze 27,5" x 2,0 o ile oponami można je nazwać. Bieżnik znika w oczach. 

Na plus zasługuje tylna przerzutka 8-rzędowa SRAM X3 oraz manetki SRAM X4 po prostu działają. Nie miałem z nimi żadnych problemów. Miłym zaskoczeniem są również koła, cały czas są proste. 

Edytowane przez Zbysio
PawełZ-Biohazard

Witajcie 

Jestem, szczęśliwym?! Moze i szczęśliwym, posiadaczem owego BTWINKA 520  narazie nie mam co się rozpisywać na jego temat, bo tak naprawdę nie miałem problemu z przednim wózkiem MICROSHIFT MS22 nie regulowalem od zakupu, natomiast w serwisie oczywiście był gdyż przednie koło miało gdzieś ogromne tarcie i stawało niemal od razu od zakręcenia, wymienili- jest dobrze. Piasty wyczyścilem i od razu nasmarowalem finish linem, wymieniłem oponki na przód SCT  BEATER 2x25 a tył SCT tires 2x10.  Przednia gubi trakcje w błocie.

Pierwszy maraton za mną, -mogło być lepiej, ale nie jest źle, problem miałem z zawijaniem się łańcucha na przednim środkowym blacie, od dołu do góry ale dopiero po przejechaniu 6km w błocie piachu i kałużach, problem zaczął być nagminny. finalnie dojechałem na 42 zębach z przodu, było niezle :D

Stoję przed dylematem, składać coś nowego, czy ulepszać tą ramę,  najchętniej przeszedł bym na 2x10 zmienił amor starając się zbić go z wagi. wagę podam później, dzis robimy ważenie :)

Przedemną drugi maraton w tą sobotę, po nim podejmę decyzję co dalej, i napewno wam opiszę zachowanie mojej 520 :)

pozdrawiam ! 

20170923_175054.jpg

270 zł to faktycznie dobra cena. chociaż weź pod uwagę że nie ma w zestawie wkładu supportu. Ciekawe jak z wytrzymałością... daj znac jak to siądzie i jeśli możesz podaj wymiary mufy. Będzie łatwiej innym (na przykłąd mi) dobrac odpowiednią korbę ;)

11 godzin temu, zibi_j1 napisał:

270 zł to faktycznie dobra cena. chociaż weź pod uwagę że nie ma w zestawie wkładu supportu. Ciekawe jak z wytrzymałością... daj znac jak to siądzie i jeśli możesz podaj wymiary mufy. Będzie łatwiej innym (na przykłąd mi) dobrac odpowiednią korbę ;)

Z tego co znalazłem na innyxh portalach cena tej korby wacha się w okolicach 450 zł i też bez supportu.

Na 28. Widziałem kilka takich ale Chodziło mi o to czy zmieści się na tą aktualną. 

EDIT:napisali mi maila z decathlonu że maksymalnie wejdzie 10rzedowa kaseta 

Edytowane przez ZiemniaL

Jeżeli Cie zainteresuje to są kasety 10rz, z zakresem 11-42 np. Kaseta MS3 10rz. 11-42 czarna SUNRACE. Wiadomo stopniowanie już inne ale zakres jest. Co do jakości sie nie wypowiem (nie miałem kontaktu). Opini musiał byś poszukać. 

Edytowane przez Zbysio