Marek Marecki Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 (edytowane) 3 godziny temu, jarom napisał: To ewidentnie problem wszystkich Twoich czytelników w tym wątku. A w ocenie sigmy i jej produktów ewidentnie przyjąłeś złe załozenia poczatkowe, co doprowadziło Cię do dysonansu poznawczego na koniec. Kolego, co za głupstwa wypisujesz? Jakie "założenia początkowe"? Opisuję konkretne funkcje licznika i dołączonego oprogramowania. Co ma do rzeczy np. To że licznik nie wyświetla polskich znaków z nawigacją? Naprawdę przeczytałeś to co napisałem? Z innych słabych punktów można dodać: koszmarnie powolne ładowanie trasy przez blutooth. 2,5 godzinna jazda rejestrowana co sekundę to z 10 minut ładowania do DataCenter. Brak wskaźnika pokazującego czy jazda jest rejestrowana. W Rox 10 był na środku obok prędkości. Brak wskaźnika czy jakiejś strzałki gdzie jechać w przypadku gdy wprowadzona ścieżka przecina się ze sobą lub częściowo powtarza. Jeśli nasz track ma kształt ósemki to po dojechaniu do skrzyżowania licznik nie daje żadnej wskazówki gdzie jechać czy prosto czy skręcić. Po jedenej z ostatnich aktualizacji DataCenter w widoku ścieżki pojawiły się takie strzałki, może za rok pojawią się w liczniku. Gdy w czasie jazdy po wgranej ścieżce zjedziemy z niej to pojawia się komunikat "you left the track", który zasłania widok ścieżki i prze 5 sekund nie mamy możliwości zorientowania się gdzie powinniśmy jechać. Po przestrzeleniu skrzyżowania nie wiadomo czy powinniśmy skręcić w lewo czy prawo dopóki nie zniknie ten irytujący komunikat. 3 godziny temu, jarom napisał: Zapłaciłeś za Dacię. Więc zamiast się frustrować- ciesz się, że za relatywnie tak mało pieniędzy kupiłeś coś, co działa porównywalnie do produktów zwykle dwa razy droższych. Ten licznik kosztuje 3 razy za dużo. Użyte w nim technologie np.wyświetlacz czy szybkość procesora są sprzed 20 lat. I jeszcze jedno. Sigma cloud też źle działa. Zainstalowałem DataCenter na tablecie. Synchronizacja do chmury z PC i z chmury na tablet skopiowała tylko niektóre zapisy i to niechronologicznie, brakuje zapisów ze środka kalendarza albo ze środka tygodnia. Ręczne wymuszenie synchronizacji nie działa, DataCenter pokazuje że wszystko zostało zsynchronizowane. W tym liczniku niedorobione jest wszystko. Można odnieść wrażenie że ci którzy rozwijają jego oprogramowanie to ludzie nie jeżdżący na rowerach. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez Marek Marecki
jarom Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Jest tylko jedno rozwiązanie - musisz zrezygnować z Sigmy. Inaczej nerwowo Cię wykończy. Ja korzystam z rox11 od połowy zeszłego sezonu. W tym czasie przejechałem z tym licznikiem 5tyś km. Głownie MTB. Z czujnikami tętna (od Garmina) i kadencji (od sigmy). Dostałem dokładnie to, czego oczekiwałem od licznika GPS za (wówczas) 550 zł. Prosty wyświetlacz, zwartą i hernetyczną obudowę, nastogodzinny czas pracy na jednym ładowaniu i w miarę proste w obsłudze software (licznik i aplikacja). - gdbybym chciał mieć licznik z nawigacją - kupiłbym co najmniej mio, a najpewniej któryś z Garminów za 2,5 raza więcej. - gdybym chciał mieć przyjzniejsze środowisko do pracy - ściągnąłbym sobie software i sprawdził czy rozumiem ten soft jeszcze PRZED ZAKUPEM LICZNIKA A Ty się po prostu pomyliłeś. Niewłaściwie dobrałeś produkt do Twoich potrzeb wiec jesteś sfrusdtrowany. Chciałeś mieć ewiecej, za mniej. Zrozum wreszcie - masz licznik za 4 razy mniej niż wzorcowy, konkurencyjny. Wiec zamiast marudzić sprzedaj sigmę i zajmij się oszczędzaniem. A potem zacznij narzekać na Garmina. Bo, że bedziesz narzekać - to pewne, jak w banku. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez jarom
Marek Marecki Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 (edytowane) 41 minut temu, jarom napisał: Ja korzystam z rox11 od połowy zeszłego sezonu. W tym czasie przejechałem z tym licznikiem 5tyś km. Głownie MTB. Z czujnikami tętna (od Garmina) i kadencji (od sigmy). Z ROX 10 i 11 przejechałem ponad 26tys kilometrów od 2014 roku, mam znacznie większe doświadczenie. 41 minut temu, jarom napisał: Dostałem dokładnie to, czego oczekiwałem od licznika GPS za (wówczas) 550 zł. Prosty wyświetlacz, zwartą i hernetyczną obudowę, nastogodzinny czas pracy na jednym ładowaniu i w miarę proste w obsłudze software (licznik i aplikacja). - gdbybym chciał mieć licznik z nawigacją - kupiłbym co najmniej mio, a najpewniej któryś z Garminów za 2,5 raza więcej. Ale kogo to interesuje co byś zrobił gdybyś chciał mieć 'licznik z nawigacją'? ROX 11 to nie jest licznik z nawigacją i nie o tym są moje posty. ROX 11 to niedorobiony pod prawie każdym względem licznik z absurdalną ceną. 41 minut temu, jarom napisał: - gdybym chciał mieć przyjzniejsze środowisko do pracy - ściągnąłbym sobie software i sprawdził czy rozumiem ten soft jeszcze PRZED ZAKUPEM LICZNIKA Najpierw zacznij od zrozumienia tego co sam napisałeś 🙂 . Sigma Data Center tak jak każde inne oprogramowanie podlega ocenie przez użytkowników TAKŻE PO ZAKUPIE LICZNIKA 🙂 41 minut temu, jarom napisał: A Ty się po prostu pomyliłeś. Niewłaściwie dobrałeś produkt do Twoich potrzeb wiec jesteś sfrusdtrowany. Chciałeś mieć ewiecej, za mniej. Gdzie się pomyliłem? Błędnie założyłem że jak kupię licznik to np. nie będzie się zawieszał po wgraniu do niego ścieżki z polskimi znakami w nazwie? Licznik ma działać a nie zawieszać się. 41 minut temu, jarom napisał: Wiec zamiast marudzić sprzedaj sigmę i zajmij się oszczędzaniem. A potem zacznij narzekać na Garmina. Bo, że bedziesz narzekać - to pewne, jak w banku To ty tu ciągle marudzisz. Zamiast odnieść się merytorycznie do przedstawionych błędów czepiasz się tych, którzy te błędy wytykają. Stawiasz jakieś diagnozy o tym że ktoś inny się 'pomylił', czytasz w myślach u innych jakie mieli założenia początkowe. to jest coraz bardziej śmieszne 🙂 Ja nie muszę na nic oszczędzać, mogę sobie kupić najwyższy model Garmina do każdego z moich rowerów a ROX 11 wyrzucić do śmietnika. ROX 11 kupiłem ze względu na niewielkie rozmiary bo w MTB lubię montować licznik na mostku a nie ze względu na jakieś twoje urojone wyobrażenia co do moich powodów. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez Marek Marecki
MaciekM Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 44 minuty temu, Marek Marecki napisał: Kolego, co za głupstwa wypisujesz? Jakie "założenia początkowe"? Opisuję konkretne funkcje licznika i dołączonego oprogramowania. Co ma do rzeczy np. To że licznik nie wyświetla polskich znaków z nawigacją? Naprawdę przeczytałeś to co napisałem? Z innych słabych punktów można dodać: koszmarnie powolne ładowanie trasy przez blutooth. 2,5 godzinna jazda rejestrowana co sekundę to z 10 minut ładowania do DataCenter. Brak wskaźnika pokazującego czy jazda jest rejestrowana. W Rox 10 był na środku obok prędkości. Brak wskaźnika czy jakiejś strzałki gdzie jechać w przypadku gdy wprowadzona ścieżka przecina się ze sobą lub częściowo powtarza. Jeśli nasz track ma kształt ósemki to po dojechaniu do skrzyżowania licznik nie daje żadnej wskazówki gdzie jechać czy prosto czy skręcić. Po jedenej z ostatnich aktualizacji DataCenter w widoku ścieżki pojawiły się takie strzałki, może za rok pojawią się w liczniku. Gdy w czasie jazdy po wgranej ścieżce zjedziemy z niej to pojawia się komunikat "you left the track", który zasłania widok ścieżki i prze 5 sekund nie mamy możliwości zorientowania się gdzie powinniśmy jechać. Po przestrzeleniu skrzyżowania nie wiadomo czy powinniśmy skręcić w lewo czy prawo dopóki nie zniknie ten irytujący komunikat. Ten licznik kosztuje 3 razy za dużo. Użyte w nim technologie np.wyświetlacz czy szybkość procesora są sprzed 20 lat. I jeszcze jedno. Sigma cloud też źle działa. Zainstalowałem DataCenter na tablecie. Synchronizacja do chmury z PC i z chmury na tablet skopiowała tylko niektóre zapisy i to niechronologicznie, brakuje zapisów ze środka kalendarza albo ze środka tygodnia. Ręczne wymuszenie synchronizacji nie działa, DataCenter pokazuje że wszystko zostało zsynchronizowane. W tym liczniku niedorobione jest wszystko. Można odnieść wrażenie że ci którzy rozwijają jego oprogramowanie to ludzie nie jeżdżący na rowerach. co do synchronizacji, to się dziwię, smartek andek, pc w10 i mam wszystkie, sugeruję sprawdzić ustawienia widoku rodzajów dyscyplin LEWA GÓRA w SDC, otwierasz listę i sprawdzasz co masz zaznaczone, jaki jest użytkownik standard czy jeszcze coś, SDC działa u mnie prawidłowo (używam od kilku lat od wersji 2.1) nie narzekam; mając na uwadze to że rox 7 i 11 docelowo przeznaczone są na szosę zdecydowałem się na zakup Pure Gps dedykowany do MTB. Zaleta sprawdza się zarówno na szosie i w terenie (poprawka zawsze na prędkość) ale zaznaczam jest to tylko rejestrator.
Marek Marecki Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 5 minut temu, MaciekM napisał: co do synchronizacji, to się dziwię, smartek andek, pc w10 i mam wszystkie, sugeruję sprawdzić ustawienia widoku rodzajów dyscyplin LEWA GÓRA w SDC, otwierasz listę i sprawdzasz co masz zaznaczone, jaki jest użytkownik standard czy jeszcze coś, Zaznaczone mam wszystko. Teraz tylko może pomóc założenie nowego konta w SigmaCloud i próba wgrania wszystkiego jeszcze raz.
MaciekM Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 5 minut temu, Marek Marecki napisał: Zaznaczone mam wszystko. Teraz tylko może pomóc założenie nowego konta w SigmaCloud i próba wgrania wszystkiego jeszcze raz. może ta różnica to są błędy nieskończonych transmisji rox'a z Andkiem, a nie programu, próbowałeś zaimportować po kablu do pc'a?
Marek Marecki Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Właśnie znalazłem kolejnego buga w DataCenter. W widoku kalendarza można w dolnej części ustawić wyświetlanie dodatkowych statystyk np. Tętna czy czasu jazdy w poszczególnych strefach. Wykresu czasu w strefach intensywności aplikacja nie ma ochoty wyświetlać dla niektórych miesięcy, mimo że aktywności takie dane posiadają. I taki to właśnie wygląda dla większości funkcji.
Marek Marecki Opublikowano 16 Czerwca 2018 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Jedziemy dalej. Następny dość częsty problem to znikająca podczas jazdy ścieżka w widoku nawigacji. Czasem znika połowa, czasem wszystko i przez kilka sekund nie widać śladu GPS w polu z nawigacją. Jeśli cały czas nie patrzymy na licznik i spojrzymy w momencie gdy zniknie to mamy zagadkę "czy przestrzeliliśmy skrzyżowanie?".
Marek Marecki Opublikowano 19 Czerwca 2018 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Następny odcinek o Sigma DataCenter. O tym że aplikacja działa powoli, już pisałem. Kuriozalne jest to że Strava pod przeglądarką internetową działa szybciej niż desktopowa wersja Windows Sigma DataCenter. Przejechaną trasę można zapisać jako ścieżkę do wgrania jako ślad do licznika. Problem pojawia się gdy tak utworzoną ścieżkę próbujemy edytować, najczęściej po prostu się nie da(!). Próba dodania punktu kontrolnego gdzieś w środku trasy kończy się porażką, punkt nie chce się dodać w ogóle lub pojawia się kilka kilometrów dalej.
Motke Opublikowano 19 Czerwca 2018 Opublikowano 19 Czerwca 2018 7 godzin temu, Marek Marecki napisał: O tym że aplikacja działa powoli, już pisałem. Kuriozalne jest to że Strava pod przeglądarką internetową działa szybciej niż desktopowa wersja Windows Sigma DataCenter. Sigma Data Center nie do końca jest programem desktopowym tylko napisanym pod Adobe Air.
Marek Marecki Opublikowano 20 Czerwca 2018 Opublikowano 20 Czerwca 2018 8 godzin temu, Motke napisał: Sigma Data Center nie do końca jest programem desktopowym tylko napisanym pod Adobe Air. SigmaDataCenter ma oddzielne wersje pod system na którym ma być uruchomiona, więc nie jest to jedna aplikacja uruchamiana na wszystkim. A to że tak wolno działa i ma słaby interfejs to jest właśnie konsekwencja pisania pod jakieś wynalazki typu AdobeAir zamiast natywnie pod system np. C++/MFC.
Marek Marecki Opublikowano 20 Czerwca 2018 Opublikowano 20 Czerwca 2018 A jak już jesteśmy przy temacie aplikacji. Czy jest coś podobnego do SigmaDataCenter pod Windows?
Jimmy Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Chyba tylko Golden Cheetah, Darmowy i podobno o dużych możliwościach, ale na razie nie potrafie go dobrze obsługiwać żeby potwierdzić jego zalety.
Mwawe Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 Od jakiegoś czasu licznik gubi sygnał GPS. Jadąc po trasie wcześniej wgranej, pokazuje komunikat że zjechałeś z trasy lub zawróć. U Was też tak się dzieje?
Marek Marecki Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 21 minut temu, Mwawe napisał: Od jakiegoś czasu licznik gubi sygnał GPS. Jadąc po trasie wcześniej wgranej, pokazuje komunikat że zjechałeś z trasy lub zawróć. U Was też tak się dzieje? W przypadku ROX 11 nigdy nie miałem takiego problemu.
Mwawe Opublikowano 2 Lipca 2018 Opublikowano 2 Lipca 2018 8 godzin temu, Marek Marecki napisał: W przypadku ROX 11 nigdy nie miałem takiego problemu. W sumie to raczej gubi slad niż satelity. Rozmawialem ze znajomym, on ma 7.0 i ma podobna sytuację.
krzysztof84pp Opublikowano 11 Lipca 2018 Opublikowano 11 Lipca 2018 Witam. Nie mam problemów z samym urządzeniem, ale z chmurą aplikacji - Sigma Cloud, a mianowicie nie mogę się na nią zalogować. Wcześniej wszystko był w porządku. Czy ktoś ma podobne problemy?
Gregor Opublikowano 11 Lipca 2018 Opublikowano 11 Lipca 2018 Panowie, czy ktoś ustawiał profil rowerowy w rox 11? wszystko jest pięknie do momentu ustawień, tam pojawiaja się rzeczy typu: chwyt kierownicy, obwód koła, nie mogę tego obejść i wydaje mi sie, że później te parametry maja wpływ na pomiar odległości, na odcinku 150 metrów pomyłka w odległości 40 m. Jakieś rady?
MaciekM Opublikowano 11 Lipca 2018 Opublikowano 11 Lipca 2018 5 godzin temu, krzysztof84pp napisał: Witam. Nie mam problemów z samym urządzeniem, ale z chmurą aplikacji - Sigma Cloud, a mianowicie nie mogę się na nią zalogować. Wcześniej wszystko był w porządku. Czy ktoś ma podobne problemy? Nie, właśnie się zalogowałem i zaktualizowałem logi.
Marek Marecki Opublikowano 11 Lipca 2018 Opublikowano 11 Lipca 2018 4 godziny temu, Gregor napisał: Panowie, czy ktoś ustawiał profil rowerowy w rox 11? wszystko jest pięknie do momentu ustawień, tam pojawiaja się rzeczy typu: chwyt kierownicy, obwód koła, nie mogę tego obejść i wydaje mi sie, że później te parametry maja wpływ na pomiar odległości, na odcinku 150 metrów pomyłka w odległości 40 m. Jakieś rady? Obwód koła ustawia się właśnie po to żeby licznik prawidłowo liczył prędkość jazdy. Jak odłączysz czujnik prędkości to powinien określać prędkość na podstawie gps.
ppawel13 Opublikowano 22 Lipca 2018 Opublikowano 22 Lipca 2018 (edytowane) A czy sigma 7/11 pokazuje teoretyczny chociaż pomiar mocy bez czujnika pomiaru? Jest możliwość podpiecia czujników np. garmina do sigmy 11? Edytowane 22 Lipca 2018 przez ppawel13
HAZAK Opublikowano 23 Lipca 2018 Opublikowano 23 Lipca 2018 Witam serdecznie, jestem posiadaczem licznika ROX 11 od jakiegoś czasu nie wskazuje mi kadencji, nie wiem co może być powodem. Magnes na korbie jest, prędkość wskazuje poprawnie, tak że ewentualnie słabą baterię wykluczam. Proszę o pomoc.
nctrns Opublikowano 23 Lipca 2018 Opublikowano 23 Lipca 2018 Magnes i czujnik są w zasięgu? Jak kręcisz korbą, na czujniku powinna zapalić się dioda.
HAZAK Opublikowano 23 Lipca 2018 Opublikowano 23 Lipca 2018 Tak, magnez i czujnik są blisko siebie, dioda? muszę sprawdzić, napiszę po sprawdzeniu.
matid95 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Na wstępie się przywitam bowiem jest to mój pierwszy post tutaj. Od kwietnia jestem szczęśliwym (przynajmniej tak było do dzisiaj) posiadaczem Sigmy Rox 11.0. Dziś rano przytrafiła się niemiła niespodzianka bowiem podczas uruchamiania Rox zawiesił się na ekranie startowym i przestał działać. Nie jestem w stanie nawet go wyłączyć.... Czy ktoś miał może podobną przygodę? Do tej pory nie miałem żadnego problemu. Nigdzie mi nie upadł, nie został zbyt mocno zmoczony przez deszcz czy nawet nie był narażony na długotrwałe nagrzanie przez słońce w czasie ostatnich upalnych dni.
Rekomendowane odpowiedzi