Skocz do zawartości

Jak czyścicie Łancuch?

Filipo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, RainbowHunterPL napisał:

Ja nawet płukałem w Denaturalu i dawał rade :D

Największy smród ever :$

Opublikowano

No co zrobić jak nie było nic innego pod ręka :D

Opublikowano

Na tym filmiku pan z Australii pokazuje jak wykonać shaker do łańcucha. 

• Pomógł 2
Opublikowano (edytowane)

Chyba po to, żeby łańcuch nie leżał w syfie, który się z niego wypłukał, jak czekasz, żeby to wszystko trochę odstało.

I chyba po to, żeby te drobne pierdoły łatwiej wyjąć.

Edytowane przez Wawrzyniec Wiór
Opublikowano

Ja tam używam przyrządu do mycia łańcucha troszkę lepszego niż te z allegro kupiony na rowerowym.com plus był plyn lecz już się skończył teraz używam Ludwika i wszystko super działa A przyrząd sprawuje się świetnie smar rozpuszcza się szybko do tego szczoteczka do kasety i 5 minut i napęd lśni jak nowy myłem benzyna Ale mało efektywnie bo i za bardzo wyrusza

Opublikowano
4 godziny temu, Wawrzyniec Wiór napisał:

Chyba po to, żeby łańcuch nie leżał w syfie, który się z niego wypłukał, jak czekasz, żeby to wszystko trochę odstało.

I chyba po to, żeby te drobne pierdoły łatwiej wyjąć.

Tylko ten syf to nie opadnie w ciagu 10 min. Zawiesina bedzie dluzej. Ja zalewam do sloika 1L i szejkuje. Lancuch zawsze czysty jak lza. 

Opublikowano

Jakiś czas temu kupiłem myjkę ultradźwiękową, wlewam 100-150ml benz. ekstrakcyjnej odpalam na 2x5min - wyciągam nowy łańcuch. Amen.

Rowerowe_Rozterki
Opublikowano

Mnie  zastanawia skuteczność pianek czyszczących od Fenwicks. Stosował ktoś? Czy faktycznie jest taka genialna na jaką wygląda w filmikach np. z BIKE MARATONÓW ?

Opublikowano

Wiadomo, że najlepiej używać produktów bezpiecznych dla środowiska i dla nas. Ale ceny zdecydowanej większości tych specyfików są z kosmosu. Jeżeli ktoś jeździ w terenie gdzie często trzeba czyścić i smarować łańcuch + mycie roweru kolejnym cudownym środkiem to pójdzie z torbami. Jeżeli ktoś ma grubszy portfel to oczywiście fajnie gdy kupuje takie środki ale dla "zwykłych" kolarzy to nie ma sensu. Takie jest moje zdanie.

Opublikowano

300-400 km - szmata z benzyną 

600-700 km - dwie szczotki albo gąbka, woda, dużo płynu do mycia naczyń. Czyścimy, wycieramy, smarujemy

1000 km - ściągamy łańcuch, wkładamy do słoika z benzyną, a z wieszaczka ściągamy suchutki łańcuch który wyczyściliśmy poprzednio. Smarujemy

czynność powtarzamy 8 do 10 razy w roku ;)

Opublikowano

Kiedy zaczyna skrzypieć, twardą szczotką z plastikowym włosiem i zdrapujemy syf z łańcucha i zębatek, kręcąc korbą do tyłu. Następnie olewamy łańcuch olejkiem wazelinowym. Potem wycieramy nadmiar olejku. 5 minut i można w trasę. Ale jeśli ma błyszczeć, bo rower jest bardziej na pokaz niż do niż jeżdżenia, to polecam "zaawansowane" metody.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 28.04.2017 o 13:47, SzoSowiec napisał:

300-400 km - szmata z benzyną 

600-700 km - dwie szczotki albo gąbka, woda, dużo płynu do mycia naczyń. Czyścimy, wycieramy, smarujemy

1000 km - ściągamy łańcuch, wkładamy do słoika z benzyną, a z wieszaczka ściągamy suchutki łańcuch który wyczyściliśmy poprzednio. Smarujemy

czynność powtarzamy 8 do 10 razy w roku ;)

Moj lancuch do sloika z bezyna trafiaraz na 250 km. Te 1000 km to stanowczo za rzadko. 

Gość SzoSowiec
Opublikowano
17 minut temu, Maki napisał:

Moj lancuch do sloika z bezyna trafiaraz na 250 km. Te 1000 km to stanowczo za rzadko. 

Zgadzam się z Tobą w 100 % .Nie ma nic wspanialszego niż idealnie pracujący napęd, ten szum, to cykanie przerzutki, ten dźwięk wolno-biegu. Zapomniałem dodać istotnej informacji: ten system tyczy się szosy w idealnie suchych warunkach. Na ostatnim wyścigu na górze św. Anny miałem świeżo wypucowany napędzik. Warunki były dość słabe więc słoik poszedł w ruch już po 81 km. Wniosek z tego taki że napęd musi chodzić jak złoto cały czas :D (ps. ja mam system trzyłańcuchowy :))

20170506_160513.thumb.jpg.d7f9fe2e0f1aa023eeb56efa8444b7bc.jpg

Opublikowano

Szczerze polecam do czyszczenia napędu, w tym łańcucha ten preparat: http://fenwicks.pl/sklep/pianka-do-czyszczenia-lancucha-500ml/ Korzystam z niego od kilku miesięcy w ramach testów. Testy wypadły wyśmienicie. Jest to bezrozpuszczalnikowa pianka, którą się spryskuje napęd i łańcuch (na youtube.com można znaleźć wiele filmików instruktarzowych i praktycznych), spłukuje wodą, suszę i smaruje i po temacie. Nie trzeba nawet łańcucha ściągać. Jedyne co zalecają do tego to kupić specjalną gąbkę z nacięciem za jakieś 12 zł. Ja kupiłem w OBI gąbkę 3 razy większą o podobnej strukturze za 7 zł, z której zrobiłem trzy takie i też się sprawdzają. Ważne, że kompletnie nie pływa na ramę, a i do łożyszk się nie dobiera. POLECAM. 

Może nie jest najtańszy, ale kupiłem 500ml puchę i po umyciu 6 napędów mam wrażenie, że jeszcze przynajmniej połowa jest. Zatem jest też wydajny.

Opublikowano

Jak polowa umyje 6 napedow to calosc 12. Jak za 54 zl to mega drogo. Benzyna ekstrakcyjna duzo tansza. 0,5 l benzyny umyje spokojnie z 10 razy lancuch i kasete. Czyli koszt to 10 lub nawet wiecej raza mniej od tej pianki. 

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Pianka z dużą ilością detergentu po prostu. Pod ciśnieniem generuje pianę. Prawie to samo uzyskujesz, mieszając 50/50 wodę i płyn do naczyń. BTDT

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Maki napisał:

Jak polowa umyje 6 napedow to calosc 12. Jak za 54 zl to mega drogo. Benzyna ekstrakcyjna duzo tansza. 0,5 l benzyny umyje spokojnie z 10 razy lancuch i kasete. Czyli koszt to 10 lub nawet wiecej raza mniej od tej pianki. 

Myślę, że pianka starczy zdecydowanie na więcej niż podałem, ale używam ją od niedawna i jeszcze wyczucia nie mam. Na filmikach uzyskują ten sam efekt co ja, ale ja widzę dają jej zdecydowanie mniej. Jedno co mogę powiedzieć to to, że mycie benzyną i tą pianką to nie to samo. Pianką można wyczyścić napęd prosto po jeździe lub zawodach w ciągu 3-4 minut. Do benzynki łańcuch trzeba ściągać i z kasetą też trzeba się pobawić. Jeśli nie próbowałeś to wypróbuj, to nie są wielkie pieniądze,a sam się przekonasz.

1 godzinę temu, Andrzej Sawicki napisał:

Pianka z dużą ilością detergentu po prostu. Pod ciśnieniem generuje pianę. Prawie to samo uzyskujesz, mieszając 50/50 wodę i płyn do naczyń. BTDT

To umyj i daj znać jak poszło ;)  Jakby to było to samo to by sprzedawali płyn do naczyń. (uwielbiam takie mądrości)

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
14 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Jeśli nie próbowałeś to wypróbuj, to nie są wielkie pieniądze,a sam się przekonasz.

Jak 54 zł to nie wielkie pieniądze to aż głowa mnie boli. Nie chcę się przekonywać, nie za tą cenę.

15 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Jedno co mogę powiedzieć to to, że mycie benzyną i tą pianką to nie to samo

Efekt ten sam ale za to 10 razy taniej. Jedynie co to więcej czasu zajmuje. Ale myślę że w 15 min to max zajmuje benzyną.

A jeśli ktoś ma jakiś garaż albo inne miejsce gdzie zapach nie przeszkadza to można myć w zwykłej PB95. Wtedy wychodzi 20razy raniej niż tą pianą.

Opublikowano
23 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał:

Po pierwsze, płyn do naczyń nawet nie rozpuszczony naprawdę średnio sobie radzi z czyszczeniem łańcucha z brudu. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Po drugie, pianka Fenvick'a to bardziej rodzaj musującego odtłuszczacza w spreju, który "szoruje" za nas. Działa na podobnej zasadzie jak myjka ultradźwiękowa.

A że sporo kosztuje to inna sprawa.

Opublikowano

Ja tylko przecieram łańcuch szmatką, nie zdejmuję go i nie szejkuję bo nie mam spinki. Istotnie, łańcuch nie jest sterylnie czysty, ale trudno demontować koło praktycznie co drugą przejażdżkę. Może przy następnym łańcuchu zmienię praktykę, jeśli się okaże, że tak konserwowany łańcuch za dużo nie wytrzyma. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Kilka fotek z wczorajszego zabiegu mycia łańcucha, zakładam rękawiczki i do roboty.

Tak wyglądał po zdjęciu (przebieg jakieś 500km), szkoda że nie zrobiłem zdjęcia przed włożeniem do benzyny.

20170707_184846.thumb.jpg.1942458613148c5b6e0d515afb82421f.jpg

Wlewam jakieś 50-80ml benz. ekstrakcyjnej, odpalam myjkę po 3 min na stronę.

20170707_185146.thumb.jpg.3ffaa520f00a769cab9179082dc9bc78.jpg

Wyciągam łańcuch wygląda tak

20170707_185535.thumb.jpg.4df5997b2205157836562978e3b072ad.jpg

Wycieram starym ręcznikiem, (dla porównania odcięty nowy kawałek)

20170707_185849.thumb.jpg.26c5ea44773946bc7538bec23886cf62.jpg

Cała operacja, zdjęcie łańcucha, mycie, wycieranie i założenie to ok 10 min roboty. Zdejmuję rękawiczki łapy mam czyste czego i Wam życzę ; )

Edytowane przez MadOnion
Opublikowano

To ta myjka ultradźwiękowa za 180zł?