Skocz do zawartości

Jak czyścicie Łancuch?

Filipo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlaczego nikt nie używa zwyczajnych rozpuszczalników do smarów, degreaserów, chain cleanerów tylko benzyna? Ja osobiście nie wyobrażam sobie szejkować mojego łańcucha i zawsze czyszcze go preparatami od Muc-off. 

Opublikowano

Po kropelce na ogniwo daje i na drugi dzień bardzo ale to bardzo dokładnie czyszcze z nadmiaru i nic się do niego nie klei nadmiernie ;) póki co moim faworytem jest PTFE od Shimano dobrze smaruje i nie syfi nawet pomimo nie wytartego nadmiaru.Ciekawią mnie oleje od Muc-Offa używał ich ktoś?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, RainbowHunterPL napisał:

Ciekawią mnie oleje od Muc-Offa używał ich ktoś?

Ja używam, sprawują się bardzo dobrze i nigdy nie narzekałem. I ten wspaniały zapach rzeczy od Muc-off'a :x

Opublikowano

Ja benzyną ekstrakcyjną na szmatce wycieram cały łańcuch tyle ile zdołam (nie ściągam i nie szejkuję, a przynajmniej do tej pory tak nie robiłem) i potem na każde ogniwko po kropelce smaru, oczywiście uprzednio wycierając łańcuch suchą szmatką.

Opublikowano
Ja używam, sprawują się bardzo dobrze i nigdy nie narzekałem. I ten wspaniały zapach rzeczy od Muc-off'a 

Jak wygląda porównanie z rohloffem i finish linem? nie łapią dużo syfu? ile mniej więcej wytrzymuje on na łańcuchu? ;)

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
23 minuty temu, RainbowHunterPL napisał:

Jak wygląda porównanie z rohloffem i finish linem? nie łapią dużo syfu? ile mniej więcej wytrzymuje on na łańcuchu? ;)

Dla mnie wypadają o niebo lepiej, używałem tylko finish line i mogę powiedzieć, że łańcuch jest o wiele czystszy i łapie mniej brudu. Lecz z wytrzymałością to zależy od smaru. Ja mam dwa, wet i dry i suchy wytrzymuje niestety dość krótko, niestety płacimy tą cenę za praktycznie zerowe klejenie się pyłu. Z dry jest już lepiej i można sporo śmigać bez przeszkód. 

Opublikowano

Ja używam do czyszczenia benzyny ekstrakcyjnej, ropy, szmatki, 1-2 szczoteczki do zębów.

Jeżeli łańcuch jest po grubym wypadzie i jest praktycznie całkowicie czarny z brudu, rozpinam łańcuch i szejkuję go w grubej butelce 2x razy w benzynie do tego stopnia gdzie wiem że wszystko zostało w nim wypłukane, następnie . Następnie doczyszczam go szczoteczką po bokach i wycieram szmatką. Nastepnie  krótki szejk w robie i czekam aż ładnie wyschnie. Ogólnie ropa jest dobra na końcowy etap bo sam łańcuch wyczyścić benzyną troszkę nie bardzo ponieważ benzyna jest sucha a roba tłusta.

Oczywiście nie wylewamy użytej benzyny tylko przelewamy ją do małego pojemniczka gdzie będzie leżeć do następnego czyszczenia łańcucha, lecz wypadało by zajrzeć i zobaczyć czy cały zgromadzony syf w benzynie osadził się na dnie. Jeżeli tak to następnie delikatnie odsysamy ją strzykawką tak żebyśmy nie zburzyli brudu osadzonego na dnie i przelewamy ją do czystego naczynia w celu dalszego użytkowania jej.

Co robimy z brudnymi ściereczkami i naczyniami których już nie da się odczyścić każdy powinien wiedzieć chyba że jest leniem i po prostu wyrzuca do kosza nie zwracajac uwagi na podejście do eko.

• Pomógł 1
Opublikowano
Dnia 12.04.2017 o 22:48, Surciol napisał:

Dlaczego nikt nie używa zwyczajnych rozpuszczalników do smarów, degreaserów, chain cleanerów tylko benzyna? Ja osobiście nie wyobrażam sobie szejkować mojego łańcucha i zawsze czyszcze go preparatami od Muc-off. 

Bo tania i dobrze czysci. 

Opublikowano

Testował ktoś płyny do mycia silników np. od K2 albo Platinium z orlenu? Są dość tanie, ładnie pachną i w teorii powinny ładnie usuwać smary.

Ja się tak zbieram do testowania... ale coś mi to nie wychodzi :D

Opublikowano
3 minuty temu, Chris napisał:

Testował ktoś płyny do mycia silników np. od K2 albo Platinium z orlenu?

Ja od dłuższego czasu używam K2 Akra i sprawdza się idealnie. Wspominałem o tym tutaj na forum też w temacie o myciu łańcucha.

Opublikowano
1 minutę temu, Robak88 napisał:

Ja od dłuższego czasu używam K2 Akra i sprawdza się idealnie. Wspominałem o tym tutaj na forum też w temacie o myciu łańcucha.

O widzisz, czyli trzeba będzie te testy przyśpieszyć. Robisz w tym shake czy tylko z wierzchu myjesz? 

W myciu łańcucha chodzi głównie i wypłukanie drobin piasku spomiędzy ogniw. One tam działają jak papier ścierny.

Opublikowano

Spryskuję cały napęd K2 Akrą i korzystam z myjni samochodowej. Ciśnienie wszystko ładnie wypłukuje. Potem szmatka, aby przetrzeć wszystko do sucha i nasmarować. Szybko, bezboleśnie, a efekt końcowy bardzo dobry.

Opublikowano

Ciekawi mnie jak długo i jak wyglądają piasty, bębenek, suport w środku po takich zabawach... jeśli ten środek rozpuszcza smary, a jeszcze używasz myjki, to może to być kiepskie w skutkach.

Opublikowano
Dnia 8.04.2017 o 22:44, Red napisał:

Czasami szejkuje ale tylko wtedy kiedy przekładam łańcuchy (stosuję metodę "na trzy łańcuchy"). Łańcuch jednak czyszczę częściej jak zmieniam a używam do tego dwóch sklejonych do siebie szczoteczek do zębów, mydła (czasami jest to odtłuszczacz) oraz wody.

Wielu moich znajomych używa tak sklejonch szczoteczek ale zamiast mydła używają odtłuszczacza.

Opublikowano

Jak kiedyś ten K2 używałem do umycia silnika i szału nie robi. Benzyna ekstrakcyjna dużo lepiej  myje i kosztuje około 10zł za litr. Choć jak ktoś chce jeszcze taniej to zwykła PB95 jest tańsza ale ma tę wadę że szybko paruje i mocno śmierdzi.

Opublikowano
10 minut temu, Maki napisał:

Jak kiedyś ten K2 używałem do umycia silnika i szału nie robi. Benzyna ekstrakcyjna dużo lepiej  myje i kosztuje około 10zł za litr. Choć jak ktoś chce jeszcze taniej to zwykła PB95 jest tańsza ale ma tę wadę że szybko paruje i mocno śmierdzi.

U mnie w gre nie wchodzi żadna benzyna. Mieszkam w bloku, podwórko jako takie nie istnieje, nie mam gdzie tego czyścić. Dlatego interesuje się środkami, które wręcz pachną...

Opublikowano

Ja też mieszkam w bloku, podwórka nie mam wcale jedyne co to kantorek 1,5x1,5m. Ale łańcuch szejkuje w benzynie ekstrakcyjnej w łazience. Ekstrakcyjna nie paruje mocno i nie śmierdzi zanadto więc bez obaw można to robić w łazience. 

Opublikowano

Przetestowałem dziś nowy sposób spryskiwacz ciśnieniowy z benzyną ekstrakcyjną wrzucam 3x9 i kręce korbą do tylu pryskając na łańcuch i jest bardzo dobrze wyczyszczony i ani piasta ani łożyska nie ucierpią ;)

Opublikowano

W ten sposob bardzo marnuje sie benzyne. Najmniej marnuje sie szejkujac. 

Opublikowano
5 minut temu, RainbowHunterPL napisał:

Przetestowałem dziś nowy sposób spryskiwacz ciśnieniowy z benzyną ekstrakcyjną wrzucam 3x9 i kręce korbą do tylu pryskając na łańcuch i jest bardzo dobrze wyczyszczony i ani piasta ani łożyska nie ucierpią ;)

Tobie się tak wydaje. Jak krople zaczną spływać do piasty i innych elementów to po kilku takich myciach będzie kiepsko. Poza tym tak jak wyżej, sporo marnujesz. 

Opublikowano

Dlatego mówie że tylko przetestowałem nie zamierzam stosować tego na dłuższą metę ;)

Opublikowano

A ma ktoś lepszy niż wykałaczka patent na czyszczenie łańcucha sram hollow pin? mnie te dziury doprowadzają do szaleństwa.

Opublikowano

cześć.Czy przy czyszczeniu łańcucha zamiast benzyny ekstrakcyjnej mogę użyć zwykłego rozpuszczalnika a przy smarowaniu zamiast specjalnego  oleju użyć przepalony olej ? Chodzi mi czy mogę w jakiś sposób uszkodzić łańcuch ? Wiem lepiej używać specjalnych smarów .Ale teraz mam sporo innych wydatków i wolę zrobić  na twz.. ,Janusza '' ponieważ łańcuch dawno nie był czyszczony. z góry dzięki :)

Opublikowano

Do mycia mozna stosowac co kolwiek co rozpuszcza smar. A do smarowania jak juz nie chcesz kupowac dydykowanego to uzyj silnikowego ale swiezy i tylko po kropelce na ogniwo.

Opublikowano

Ja nawet płukałem w Denaturalu i dawał rade :D