Skocz do zawartości

Jak czyścicie Łancuch?

Filipo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szajbajki,

Mam pytanie jak czyścicie łańcuch. Wiem, że będę musiał go zdjąć gdyż to ułatwia pracę i nie brudzi się ponownie od kasety. Czytałem na wielu forach, że shejki w benzynie ekstrakctjnej dobrze działaja ale słyszałem ze to rozpuszcza smar pomiędzy rolka a tulejka w łancuchu. Wiem ze po umyciu i tak będę musiał go nasmarować. 

Z góry dzięki za odpowiedzi?

Edytowane przez Admin
Niepoprawnie sformułowany tytuł. Poprawiono.
Opublikowano
Witam szajbajki,
Mam pytanie jak czyścicie łańcuch. Wiem, że będę musiał go zdjąć gdyż to ułatwia pracę i nie brudzi się ponownie od kasety. Czytałem na wielu forach, że shejki w benzynie ekstrakctjnej dobrze działaja ale słyszałem ze to rozpuszcza smar pomiędzy rolka a tulejka w łancuchu. Wiem ze po umyciu i tak będę musiał go nasmarować. 
Z góry dzięki za odpowiedzi

Ja shakuje w butelce z benzyną właśnie lub jak mega usyfiony to ropa... Potem suszenie ręcznikami papierowymi i smarowanie FinishLine zielonym, ogniwo po ogniwie...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Są dwie szkoły mycia łańcuchów rowerowych , rowerzyści szejkujący łańcuchy w rozpuszczalnikach i druga szkoła zalecana przez niektórych producentów łańcuchów aby ich nie szejkować  , a jedynie regularnie je myć i czyścić dedykowanymi preparatami wybór należy do właściciela roweru :) 

Edytowane przez alfine-11
  • Pomógł 1
Opublikowano
Są dwie szkoły mycia łańcuchów rowerowych , rowerzyści szejkujący łańcuchy w rozpuszczalnikach i druga szkoła zalecana przez niektórych producentów łańcuchów aby ich nie szejkować  , a jedynie regularnie je myć i czyścić dedykowanymi preparatami wybór należy do właściciela roweru  

Zgadza się, najlepiej nie dopuścić do stanu w którym trzeba shakować.

Opublikowano

Benzyna ekstrakcyjna i pędzel. Zestaw tani i dobrze czyści cały napęd. Potem można jeszcze umyć wodą z jakimś środkiem i koniecznie nasmarować. 

Minus tego taki, że benzyna ekstrakcyjna nie jest dobra dla środowiska.

Opublikowano
Benzyna ekstrakcyjna i pędzel. Zestaw tani i dobrze czyści cały napęd. Potem można jeszcze umyć wodą z jakimś środkiem i koniecznie nasmarować. 
Minus tego taki, że benzyna ekstrakcyjna nie jest dobra dla środowiska.

Jak czyścisz pędzlem to większość wyparuje... Nie ma tragedii.

Opublikowano

Tak minus tej metody to szybkie wyparowywanie benzyny ale można z tym żyć ;)

Opublikowano

Nawet mycie pędzelkiem całego napędu benzyną ekstrakcyjną naraża łożyska piast i suportu na wypłukiwanie z nich smaru , a to zmusza do ich częstej konserwacji

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano
Witam szajbajki,
Z góry dzięki za odpowiedzi

Czasami szejkuje ale tylko wtedy kiedy przekładam łańcuchy (stosuję metodę "na trzy łańcuchy"). Łańcuch jednak czyszczę częściej jak zmieniam a używam do tego dwóch sklejonych do siebie szczoteczek do zębów, mydła (czasami jest to odtłuszczacz) oraz wody.
  • Pomógł 1
Opublikowano

Jak nie chcesz szeklować to weź szmatkę nasączoną odtłuszczaczem i trzymaj przy łańcuchu kręcąc korbą , potem wysusz suchą szmatką i nasmaruj. 

Opublikowano

Czyli nie koniecznie zalecacie zdejmowanie łańcucha?

Opublikowano

Ja szejkuje w ekstrakcyjnej. Brudna bezyne zlewam do 3 litrowego naczynia, a gdy caly brud opadnie na dno to delikatnie przelewam do innego 3 l pojemnika. W ten sposob sa male straty na bezynie.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja po każdej jeździe obowiązkowa myjka ciśnieniowa, dokładnie, cały łańcuch. Wyschnie to na szmatkę ekstrakcyjną i kręcę korbą. Odparuje to smaruję Finishem i po robocie. Szejkowanie w benzynie, bądź w nafcie - tylko przy zmianie (rotacji) łańcucha na kolejny.

Opublikowano

Metoda dobra przy regularnym czyszczeniu, bez rozpinania łańcucha

Spryskuję obficie WD40 kręcąc napędem, oczywiście blaty, kasetę również, czekam chwilę. Potem całość myję gorącą wodą z jakimś środkiem typu płyn do naczyń.

Po wyschnięciu naoliwić każde ogniwo i tyle.

Opublikowano

Najlepszym sposobem na czyszczenie łańcucha jest... systematyczność i regularność. Shake polecam tylko w przypadku bardzo zaniedbanego łańcucha. Szmatka, trochę benzyny, pędzel z twardym włosiem i powoli, ogniwo po ogniwie... 

Ogólnie moim zdaniem trzeba dać o higienę napędu.

Opublikowano

Ja również zawsze shakowałem, ale obecnie mam problem ze znalezieniem odpowiedniego pojemnika to shakowania. Czego używacie? Miałem kiedyś taki specjalny słoik, ale od benzyny rozpuściła się uszczelka i obecnie mocno to przecieka. Szukam czegoś z dużym "wlewem", nie rozpuszczalnym przez benzynę. 

p.s. Smaruję Rohloffem. Dla mnie mega wydajny, o niebo lepszy niż np. zielony finish line.

Opublikowano
4 minuty temu, psu napisał:

Czego używacie?

Stary bidon. 

Opublikowano

Ja cały czas używam słoika z rozpuszczalnikiem. Nawet nie wiem czy przecieka, bo jak mieszam to na boki, żeby do samej zakrętki nie chlapało ;)

Opublikowano
Metoda dobra przy regularnym czyszczeniu, bez rozpinania łańcucha
Spryskuję obficie WD40...

WD-40 to jest dobre spryskać ramę żeby błoto nie przywierało A na poważnie (pierwsze zdanie też było poważnie) dobrze się sprawdza przy bardzo zaniedbanym łańcuchu. Niedawno miałem okazję używać na łańcuchu który właściciel wygotował w smarze (stary motocyklowy trik) co sprawiło że napęd po prostu zaklejło.
Opublikowano

Sa maszynki do czysczenia lancuja ja swoja kupilem w markiecie za cale 20 zl .zalewam ja benzyna wisi ona na lancuchu a ja krece korba .lancuch swietnie sie czysci .nie trzeba go rozpinac .czasowo chwila .no i smarowanie na koniec

Slabe foty na szybko z garazu .maszynka juz swoje przeczyscila :)

20170409_115235.jpg

20170409_115309.jpg

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi 

Na pewno przetestuje wiele ze sposobów ☺

Opublikowano

Od wielu lata ściągam łańcuch i do butelki. Wymieszać porządnie i jest gitara .Dla mnie to najszybszy sposób. Nie ma  zamiaru i nie mam czasu babrać się pędzelkiem :) Kiedyś płukałem w ropie teraz w benzynie ekstrakcyjnej. I w ropie naprawdę ładniutko się umywał wyglądał  jak funkel nówka to w benzynie nie jest tak różowo. Nie czyści, aż tak dobrze jak  ropa i bardzo bardzo wysusza łańcuch. Czy jakoś to szkodzi łańcuchowi nie wiem ,nie pytałem się go ;P W każdym bądź razie jest bardzo suchy, dlatego też bardziej wole ropę, do której wrócę.  Potem wycieram łańcuch  szmatką , zakładam  na rower  smaruje i jadę. Wiem wiem lepiej jest odczekać, ale  ja nie mam czasu na to :)   .Co do samej maszynki do czyszczenia. Miałem taką. Moja zakupiona w Czechach ,średnio się spisywała.Dlaczego ? Po pierwsze brudziła  mi rower. Kiedy łańcuch  przechodził przez te szczoteczki to syf nie zostawała w środku chlapała po rowerze.Sam łańcuchu po takim czyszczenie średnio wyglądał. Być może ,nie mówię  że nie moja maszynka była kiepskiej jakości.

• Pomógł 1
Opublikowano

Szejkuje w butelce po płynie do płukania ubrań :D wracając do tematu smarów według mnie finish line zielony jest słaby wycieka z łańcucha pomimo porządnego wytarcia ja używam Shimano PTFE I Rohloffa niema lepszych smarów :)