Skocz do zawartości

Garmin Edge Explore - czy warto?

Tomek Gromół

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No jak za 700PLN wyrwałeś Roam'a to pogratulować :) A możesz napisać czemu jest taki dobry? Może w porównaniu do EE? Tak pisałem mnie zależy głównie na łatwym i szybkim imporcie gpx z trasą wyznaczoną na komputerze. Ale chciałbym żeby licznik też miał jakieś podstawowe, konfigurowalne dane , w tym tętno z paska.

Edytowane przez PawełJakiś
Opublikowano

Daj sobie spokój z EE. Poluj w listopadzie na przecenione 530.

Opublikowano
4 godziny temu, PawełJakiś napisał:

No jak za 700PLN wyrwałeś Roam'a to pogratulować :) A możesz napisać czemu jest taki dobry? Może w porównaniu do EE? Tak pisałem mnie zależy głównie na łatwym i szybkim imporcie gpx z trasą wyznaczoną na komputerze. Ale chciałbym żeby licznik też miał jakieś podstawowe, konfigurowalne dane , w tym tętno z paska.

No właśnie dlatego Wahoo jest tak dobry, odpalenie na nim trasy z Komoot, Stravy czy czystego GPXa to kliknięcie w apce „załaduj” i już można jechać. Samo ładowanie trasy nawet 200km nie trwa więcej niż kilkanaście sekund. Ewentualne zmiany w trakcie to tez najprostsza czynność, odpalasz telefon, dwa kliknięcia i nowa trasa już jest. 
O funkcjach treningowych nie ma co pisać, jest wszystko - puls, kadencja, pomiar mocy, temperatura, kalorie, nachylania itp. 
I na koniec wisienka na torcie - wyświetlacz. Nie ma lepiej widocznego w słońcu wyświetlacza, a przynajmniej ja nie miałem okazji widzieć, a trochę tych komputerków przez ręce mi się przewinęło. 

Opublikowano

OK, dzięki za wszystkie informacje. Poluję więc na Roama lub....Bolt 2 :)

Opublikowano
35 minut temu, PawełJakiś napisał:

OK, dzięki za wszystkie informacje. Poluję więc na Roama lub....Bolt 2 :)

I słusznie! Powodzenia!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dla zainteresowanych

Podczas ostatniej jazdy mój Explore działał 11g14 minut od stanu baterii 99% do 1%. Podłączony pas HR, czujniki speed i cad Garmina.

Podświetlenie 10% i jazda po wgranym śladzie z GC.

Software urzadzenia 5.30 ,mapy 2017 ,nie aktualizowane .

Cóż,oby tak dalej - dla mnie Explore jest zasadniczo wystarczający. Za taka kasę nie kupie urządzenia z kolorowym ekranem 3cale,protokołami Ant+ BT oraz taka aplikacja środowiskową. Dodam że posiadam także Fenixa6xpro wiec tu takiego ciśnienia na niuanse Edga nie bylo. Ma dzialac długo wyświetlać ślad i dane z jazdy na kierownicy. W tym zakresie zadań to urzadzenie mi się po prostu sprawdza.

Opublikowano
9 godzin temu, Rafał OneGear napisał:

Software urzadzenia 5.30 ,mapy 2017 ,nie aktualizowane .

Bardzo dobre posunięcie, na nowszych mapach to urządzenie umiera. 

Opublikowano

Wiem o tym dlatego rozmyślnie nie aktualizuję softu.  To dziala u mnie jako mapnik, reszta nalezy do Fenixa.

• 3 miesiące temu...
Wyprawy Rowerowej Fan
Opublikowano

Garmin Edge Explore - POMYŁKA

Z dużym zainteresowaniem prześledziłem wątek nt. Garmin Edge Explore i stwierdzam z ubolewaniem jedno:  szkoda, że nie dane mi było być na tym forum przed zakupem Edge Explore. Po przetestowaniu EE na trasie uważam, że EE, ze względu na:

1. niezwykle ślamazarnie  przeliczanie tras    2. bardzo słabą baterię 2-3 godziny pracy 3. słabą widoczność ekranu  4. wyjątkowo skąplikowany system wgrywania, aktualizacji (brak map on line)  i wykorzystywania róznych map, 5. Wyprowadzanie na niebezpieczne drogi  6. nieprzyjazny interfejs  6. Trudność znalezienia przydatnych czynnych miejsc typu restauracja, hotel, punkt naprawy rowerów itp. 7. Nie mówiąc o po prostu zawieszaniu się systemu uważam, że system dla miłośników jazdy na rowerze pragnących skupić się na urokach trasy, a nie na zgłębianiu tajników soft-ware'u jest NIEPRZYDATNY i nie wytrzymuje konkurencji z telefonem komórkowym 

Obecnie jestem na etapie zwrotu EE do sprzedawcy- ten uważa, że przedstawione powyżej mankamenty nie stanowią ukrytej wady produktu:-)

Uściślając: test wykonywałem na trasie Kraków- Budapesz- Balaton.  Sprzedawca nie widział problemu w zapowiedzi 10 godzinnego dnia jazdy, przeliczania trasy dziennej ok 110 km (trasę ok 500 km podzieliłem na mniejsze odcinki ok 100 km) itp.   

W załączniku przesyłam prezentację, dysponuję dodatkowo filmikami. Z góry dziękuję za ewentualny kontakt. 

Wypraw rowerowych Fan - prezentacja nt Garmina Explore, why NOT.pdf

Opublikowano
W dniu 22.12.2021 o 16:18, Wyprawy Rowerowej Fan napisał:

Garmin Edge Explore - POMYŁKA

Z dużym zainteresowaniem prześledziłem wątek nt. Garmin Edge Explore i stwierdzam z ubolewaniem jedno:  szkoda, że nie dane mi było być na tym forum przed zakupem Edge Explore. Po przetestowaniu EE na trasie uważam, że EE, ze względu na:

1. niezwykle ślamazarnie  przeliczanie tras    2. bardzo słabą baterię 2-3 godziny pracy 3. słabą widoczność ekranu  4. wyjątkowo skąplikowany system wgrywania, aktualizacji (brak map on line)  i wykorzystywania róznych map, 5. Wyprowadzanie na niebezpieczne drogi  6. nieprzyjazny interfejs  6. Trudność znalezienia przydatnych czynnych miejsc typu restauracja, hotel, punkt naprawy rowerów itp. 7. Nie mówiąc o po prostu zawieszaniu się systemu uważam, że system dla miłośników jazdy na rowerze pragnących skupić się na urokach trasy, a nie na zgłębianiu tajników soft-ware'u jest NIEPRZYDATNY i nie wytrzymuje konkurencji z telefonem komórkowym 

Obecnie jestem na etapie zwrotu EE do sprzedawcy- ten uważa, że przedstawione powyżej mankamenty nie stanowią ukrytej wady produktu:-)

Uściślając: test wykonywałem na trasie Kraków- Budapesz- Balaton.  Sprzedawca nie widział problemu w zapowiedzi 10 godzinnego dnia jazdy, przeliczania trasy dziennej ok 110 km (trasę ok 500 km podzieliłem na mniejsze odcinki ok 100 km) itp.   

W załączniku przesyłam prezentację, dysponuję dodatkowo filmikami. Z góry dziękuję za ewentualny kontakt. 

Wypraw rowerowych Fan - prezentacja nt Garmina Explore, why NOT.pdf 983 kB · 2 pobrania

Załatw to ze sprzedawcą i nie rób szopki z prezentacją.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 14.10.2020 o 21:28, pecio napisał:

Co do map to ściągnij z tej strony http://garmin.opentopomap.org/  

Potem to co ściągniesz rozpakuj i zapodaj do pamięci Garmina. Aktualizacje tych map są co tydzień i jak dla mnie są najlepsze. Oczywiście nie musisz co tydzień ale jak wiesz ,że się planuje zmiana w topologii drogowej to możesz uaktualnić.

Następnie  wchodzisz do menu i tak jak wyżej napisałem wyłączasz wszystkie pakiety mapowe fabryczne po za tym co wgrałeś z tej strony a w zasadzie dwoma bo jeden jest mapowy a drugi z poziomicami do tej mapy.

Zrób na początek z mapami i od razu odczujesz poprawę. Przy przeliczaniu trasy nie będzie szukał nie wiadomo gdzie tylko od razu tam gdzie mu "wskażesz " poprzez właśnie włączenie lub nie odpowiedniego zestawu mapowego.  Zauważysz poprawę szybkości przy uruchamianiu nawet o połowę .  Mam nadzieje ,że coś z tego na szybkiego mojego pisania zrozumiesz. Reszta zagadnień to bardzo obszerny temat  i wiedza tajemna 😁😉

Próbowałem  wgrywając rozpakowane 2 pliki map do mojego EE.Chociaż na liście map ją widać, ale mapy na podglądzie już nie ma. Próbowałem Bascampem też. Export nieudany. Gdzie może tkwić problem?

Opublikowano

A włączyłeś je w urządzeniu i wyłączyłeś garminowskie.

Opublikowano

Nawet usunąłem te garminowskie. Włączyłem OTM na liście. 

Opublikowano

To teraz za każdym razem będzie płakał o aktualizację map lub sam próbował je dograć  te garminowskie.  Wystarczy jak je wyłączysz a włączysz OTM i powinno hulać. A z drugiej strony coś usuną bo mogłeś skasować nie to co potrzeba . 

Opublikowano

Niestety tak namieszałem, że Garmin zaczął mi się w kółko restartować. Po próbie załadowania map był restart. Musiałem uruchomić go w trybie pamięci masowej czyli trzymając przyciśnięty przycisk LAP przez 30 sekund podłączyć do kompa.Potem przy pomocy Garmin Express wymusiłem ponowną instalację standardowych map. Garmin zaczął działać poprawnie. Następnie pobrałem jeszcze raz te dwa pliki img ze strony OpenTopoMap i wgrałem je do urządzenia. Wyłączyłem w menu mapy standardowe i po długich mękach mam efekt, o który mi chodziło. Wniosek jest taki, że lepiej jest NIC nie kasować w Garminie :)

Opublikowano

Został jeszcze jeden problem po tej zabawie. Mam złą strefę czasową - 8 godzin do tyłu (zamiast 19:24 jest 11:24). Nie mam pojęcia jak ją zmienić. Nie synchronizuje czasu ani z satelity, ani z kompa :(

Opublikowano

Znalazłem metodę na ustawienie poprawnej strefy czasowej. Należy skopiować plik załącznika ze zmieniona nazwą na gmaptz.img do folderu Garmin i złapać sygnał z satelity. Poprawny  czas ustawi się automatycznie. Dla bezpieczeństwa dobrze jest oryginalny plik gmaptz.img zarchiwizować gdzieś.

gmaptz.img.fit

Opublikowano (edytowane)

Pytanie miałem nachyleni terenu w opcji wysokość cos zmieniłem i nie wiem jak przywrócić ktoś wie. W której kategorii jest i jak to jest nazwane bo nie ma czegoś takiego jak nachylenie a było.

asa.jpg

Edytowane przez sierski
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak dziś wygląda Edge Ex.? Warto go kupić jako nawigacja za około 600 zł (używany), czy nadal ma jakieś bolączki oprogramowania?

Opublikowano

A czy to jest ten nowy Explore, który jest na rynku bodajże od jesieni zeszłego roku? Explore 2? Jeśli tak to z tego czytałem to warto bo już tak nie muli jak poprzednik i generalnie cały interface ma z Garmina bodajże Edge 1040 jeśli dobrze pamiętam. Oczywiście bez tych wszystkich zaawansowanych trybów sportowych. Jeśli to jeszcze poprzedni model to raczej nie warto bo jest strasznie krytykowany za "prędkość" działania, a raczej za jej brak. Ja się właśnie czaję na tego nowego Explore o jak się pokażą jakieś dobre promocje albo używki w dobrej cenie to się pewnie skuszę

Opublikowano

Explore 2 to mocno wykastrowana 1030 plus . Gorszy akumulator ,o połowę mniej pamięci,  dalej zablokowany chip GPS ( brak multi) i mniej "wodotrysków treningowych". Za to ma pełną integrację z e-bike i ładowanie przez uchwyt z akumulatora rowerka. Na początku były bóle "wieku dziecięcego" mocno kulał niedorobiony soft ale na obecną chwile już wszystko jest ok. Explorera 1 proponuję wystrzegać się jak ognia. Za to Dwójkę polecam.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za info. Z Explore 1 zrezygnowałem. Zastanawiam się właśnie nad Explore 2.

Wersja okrojona mówicie - ale czego nie ma, czego faktycznie może brakować? 

Nie ma wifi na pewno - czy to problem? Łączy się chyba po bluetooth w takim razie?

Można normalnie planować sobie trasy na Kamoot i on automatycznie też je będzie miał, czy w jaki sposób wygląda transmisja?

W kwocie za około 1000 zł chyba nie ma i tak nic ciekawszego (nowego)? Bo z używanych to chyba tylko 830 w takiej cenie (pytanie czy warto za zazwyczaj 2letnią nawigację płacić 800-1000 zł, bo po tyle chodzą).

Edytowane przez MM0013
Opublikowano

Weź Wahoo Roam v2 i tez będziesz zadowolony.