Rafał OneGear Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 A jak z dokładnością rysowanego śladu? Czy brak glonass jest widoczny? w sumie starsze Edge ( 800,810 )też nie miały ruskiego wsparcia. Czy to doskwiera w np. lesie?
XGrzesX Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) W dniu 14.10.2020 o 21:28, pecio napisał: Co do map to ściągnij z tej strony http://garmin.opentopomap.org/ Mam problem z instalacją tych map. Zainstalowałem mapy na komputerze, zainstalowałem BaseCamp i w programie tym mam mapy OpenTopmap. Wybieram Mapy->Instaluje mapy i instalacja tych map przebiega pomyślnie ale w urządzeniu map tych nie ma. Po restarcie też tych map nie ma. Co robię źle ? Czy w tym mapach powinny być polskie znaki bo na komputerze nazwy na mapach są bez polskich znaków i wyszukując adresy też trzeba wpisywać bez polskich znaków. Edit: Próbowałem już instalować kilka razy. Nie wiem jak było za pierwszym razem ale przy kolejnych instalacjach na końcu jest komunikat "Dane nie zostały wysłane". Miejsce wolne w urządzeniu jest. Edit2: Mapy pojawiły się w urządzeniu dopiero po ręcznym wrzuceniu na urządzenie plików. Zgodnie z sugestiami wyłaczylem fabryczne mapy ( za wyjątkiem mapy DEM) i włączyłem OpenTop. No i to jest jakaś porażka. Chcę wyszukać adres to miasto się nie podpowiada po wpisaniu pierwszych znaków więc wpisuje "Warszawa", daję dalej to pojawia się lista do wyboru gdzie mam mnóstwo pozycji Warszawa. Potem pojawia się numer domu a na koniec ulica. Seria tak działają te mapy ? Na razie wróciłem do fabrycznych. Edytowane 15 Października 2020 przez XGrzesX
mataman Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 Ja kupuje urządzenie i ma działać bez żadnego mambo jambo. Explore nie działa jak trzeba i zdycha po 5h więc kompletna dyskwalifikacja.Jak ktoś chce to niech kombinuje, ale chyba nie o to chodzi.
pecio Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 10 godzin temu, XGrzesX napisał: Mam problem z instalacją tych map. Zainstalowałem mapy na komputerze, zainstalowałem BaseCamp i w programie tym mam mapy OpenTopmap. Wybieram Mapy->Instaluje mapy i instalacja tych map przebiega pomyślnie ale w urządzeniu map tych nie ma. Po restarcie też tych map nie ma. Co robię źle ? Czy w tym mapach powinny być polskie znaki bo na komputerze nazwy na mapach są bez polskich znaków i wyszukując adresy też trzeba wpisywać bez polskich znaków. Edit: Próbowałem już instalować kilka razy. Nie wiem jak było za pierwszym razem ale przy kolejnych instalacjach na końcu jest komunikat "Dane nie zostały wysłane". Miejsce wolne w urządzeniu jest. Edit2: Mapy pojawiły się w urządzeniu dopiero po ręcznym wrzuceniu na urządzenie plików. Zgodnie z sugestiami wyłaczylem fabryczne mapy ( za wyjątkiem mapy DEM) i włączyłem OpenTop. No i to jest jakaś porażka. Chcę wyszukać adres to miasto się nie podpowiada po wpisaniu pierwszych znaków więc wpisuje "Warszawa", daję dalej to pojawia się lista do wyboru gdzie mam mnóstwo pozycji Warszawa. Potem pojawia się numer domu a na koniec ulica. Seria tak działają te mapy ? Na razie wróciłem do fabrycznych. Ręce opadają . Ktoś kto kupuje komputer na procku i3750 oczekuje ,że po zainstalowaniu czegoś magicznego nagle zrobi mu się i9900K - strasznie się rozczaruje. Można tylko optymalizować, aby dany chipset działał sprawnie i bez zbędnego zamulania. Drogi kolego nawigacja , wyszukiwanie działa w ten sam sposób niezależnie jakie mapy byś nie wgrał. Chcesz bajerów to zamontuj sobie na kierownicę stację z mercedesa. Powiesz "hej Mercedes wytycz kurs do Warszawy" i ona Tobie to zrobi. Jak nie jesteś świadom możliwości i ograniczeń malutkiego rowerowego komputerka to go po prostu nie kupuj . Widzę ,że nie wykorzystasz jego i tak skromnego potencjału w 50 %. Podejrzewam ,że nawet GE 1030+ Tobie by nie dogodził. Sorry ale się trochu "zatelepałem".
Rebeliant86 Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 No niestety należy sobie to uświadomić o czym pisze @pecio . W pierwszym kontakcie zrobiłem podobnie tak jak Ty @XGrzesX to znaczy u mnie wyglądało to tak, że kupiłem 520+ który strasznie mulił, potem wymieniłem na 530 który co prawda chodził lepiej, ale zaczął mi uświadamiać, że nie na tyle lepiej na ile liczyłem, więc ostatecznie postawiłem na kompromis i EE który po zrozumieniu jego ułomności i zalet jest dla mnie świetnym wyborem. Wiem też, że seria 530/830 to są kombajny niesamowite - ale dla trenujących. Nie wykorzystywałem potencjału tego licznika nawet w połowie, stąd pomysł powrócenia na niższą półkę.
taki_jeden Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 (edytowane) Wszystko to nie zmienia faktu że wydajesz 1k na nawigację którą należy jeszcze w własnym zakresie modyfikować żeby działała tak jak powinna co jest mega słabe. Powinno to być wszystko po wyjęciu z pudełka - analogia o procku jest kompletnie nie trafiona. Edytowane 16 Października 2020 przez taki_jeden
Rebeliant86 Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 1 godzinę temu, taki_jeden napisał: Wszystko to nie zmienia faktu że wydajesz 1k na nawigację którą należy jeszcze w własnym zakresie modyfikować żeby działała tak jak powinna co jest mega słabe. Powinno to być wszystko po wyjęciu z pudełka - analogia o procku jest kompletnie nie trafiona. No nie do końca tak jest, prosto z pudełka masz jak najbardziej sprawne urządzenie z upakowaną mapą całej Europy, czy potrzebnie? W 90% nie, bo taka zwykła PL by wystarczyła, ale Garminowi też łatwiej pracować nad jednym plikiem niż czterdziestoma, a wiesz, na pudełku "Mapa całej Europy" wygląda zachęcająco. A to, że wolno liczy... no cóż... Nie mniej trzeba uznać Garmina za to, że możesz z mapami zrobić zasadniczo co chcesz, i jeśli jesteś trochę bardziej świadomym użytkownikiem to Garmin daje pole do tego żeby polepszyć sobie mapy i ogólną użyteczność przez aplikacje, widżety pola itp. Zastanawiałem się po tej mojej przeprawie z 520+, 530 a następnie Edge Explore czy nie pójść w stronę Wahoo bo wszyscy tak chwalą. Ale to znów +500 pln a tak naprawdę zyskał bym w większości funkje treningowe które turyście takiemu jak ja są do niczego niepotrzebne. Dlatego zacząłem interesować się bardziej tym co można zrobić z Garminem i można naprawdę wiele.
XGrzesX Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 6 godzin temu, pecio napisał: Ręce opadają . Ktoś kto kupuje komputer na procku i3750 oczekuje ,że po zainstalowaniu czegoś magicznego nagle zrobi mu się i9900K - strasznie się rozczaruje. Można tylko optymalizować, aby dany chipset działał sprawnie i bez zbędnego zamulania. Którego fragmentu mojej wypowiedzi dotyczy powyższa odpowiedź, bo na pewno nie zacytowanego.
taki_jeden Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 2 godziny temu, Rebeliant86 napisał: A to, że wolno liczy... no cóż... Właśnie to jest powinno być "no cóż" to że wolno działa, to że ma słabą baterię to są wady które jak najbardziej należy wytknąć. Sam sobie z tym poradziłem korzystając z porady na forum garmina ale to nie oznacza że wykładając w sumie nie małe pieniądze masz dodatkowo grzebać bo producent nie zadbał o to żeby jego urządzenie działało poprawnie. To nie jest normalne podejście do sprawy, zresztą pisałem też mail do garmina w tym temacie ale jedyną ich reakcją był voucher na -10% .....
XGrzesX Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 1 godzinę temu, taki_jeden napisał: To nie jest normalne podejście do sprawy, zresztą pisałem też mail do garmina w tym temacie ale jedyną ich reakcją był voucher na -10% ..... W moim przypadku zachowali się ładnie bo dali mi nowego 830 za Explore.
pecio Opublikowano 16 Października 2020 Opublikowano 16 Października 2020 To ,że można grzebać w urządzeniu , wgrywać mapy jakie się chce, modyfikować oprogramowanie jest gigantycznym plusem i wielka chwała za to Garminowi . Jak nie lubicie grzebać to wystarczy kupić np. Mio. Z góry jesteśmy skazani na jedyną i słuszną mapę , tylko tego skąpego wycinka na który obowiązuje region zakupu. O aktualizacjach i walorach mapy dyplomatycznie przemilczę. Wahoo świetne urządzenia ale dla ludzi nastawionych sportowo i nawigacja nie jest tam ,że się tak wyrażę priorytetem. Mapy też bardzo odstają . I nie ma możliwości za bardzo kopania w nim. Dla tego Garmin z tą swoja "otwartością " jest ideałem dla ludzi zorientowanych turystycznie z żyłką sportowca jak i również na "koksa". Jak ktoś jest a-techniczny , nie cieszy go kopanie a przez to poznawanie swojego komputerka to nie musi tego robić . Tylko potem piszecie posty pod tytułem "o dżizus jak ustawić godzinę w Edgu?" a wystarczy trochu się tym pobawić /pokopać coś poczytać z bogatej bazy wiedzy dostępnej powszechnie w sieci. 1
taki_jeden Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 (edytowane) @pecio Czyli chcesz powiedzieć że jak kupujesz np. samochód to też plusem dla Ciebie jest to że dostałeś np. poplamioną tapicerkę bo możesz sobie ją sam wyczyścić lub ewentualnie zmienić ? Bo tak to mniej więcej wygląda, dostajesz gotowy produkt który nie działa dobrze, działa akceptowalnie ale to nie jest to czego oczekuję. Naprawdę fajnie że dali opcje żeby sobie samemu zmieniać ustawienia, ale zdecydowanie to nie jest właśnie to co powinno zachęcać ludzi do tego urządzenia. To raczej powinna być opcja a nie konieczność I zdecydowanie jeżeli ktoś kupuje takie urządzenie ma prawo wymagać żeby działało bez konieczności przekopania się przez stos dokumentacji (której niestety i tak oficjalnie nie ma lub jest bardzo skąpa i pozostają różne nieoficjalne źródła) Edytowane 17 Października 2020 przez taki_jeden
pecio Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 (edytowane) Mylisz Pan dwa pojęcia. Poplamiona tapicerka w nowym samochodzie to nie adekwatny przykład. Co innego jak bym kupił samochód i wymienił silnik na mocniejszy. I od razu Tobie powiem TAK . Jest taki kultowy samochód w którym zaraz po kupnie wymieniam 40% części dostosowując go pod siebie. Ten samochód podobnie jak Garmin to umożliwia a nawet zachęca poprzez ogromną bazę części i tak samo ma rodowód z USA. Oczywiście nie musisz tego robić i też autko śmiga. Ale skoro jest taka możliwość i po przeróbkach maszyna jest nie do zatrzymania....... Kolego @taki_jeden nie musisz nic po kupnie zmieniać on działa po wyjęciu z pudełka . Ale przed kupnem proponuję przeczytać specyfikację techniczną aby być ŚWIADOMYM TEGO CO SIĘ KUPUJE. Potem na forach nie brakuje malkontentów ,że taki siaki i owaki. Skoro powszechnie wiadomo ,że Expolore działa krótko na zasilaniu to nie rozumiem potem tych zrozpaczonych wylewających swoje frustracje na forach z tego powodu. No chyba ,że nie zadał sobie trudu , bądź czytanie specyfikacji boli . To samo dotyczy "mocy obliczeniowej" zastosowanej pamięci itd. A w dobie globalnej unifikacji , gdzie jeden soft jest pod cała rodzinę urządzeń też trzeba mieć świadomość ,że na tym z najwyższej półki będzie to "latało" na "średniaku" chodziło a na tym low end "kuśtykało". Co oczywiście żadnego z nich nie wyklucza bo każdy działam zaraz po wyjęciu z pudełka i nie wymaga od a-technicznych żadnej ingerencji. Z jeszcze innej strony Garmin sam co jakiś czas wydaje aktualizacje firmware do swoich urządzeń , w których są poprawki , usprawnienia , dodawane nowe funkcje. Czemu nie być krok przed Garminem. 😁 Edytowane 17 Października 2020 przez pecio
taki_jeden Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Wyobraź sobie że byłem świadomy tego co kupuje i byłem świadomy ograniczeń (chociaż może nie w 100%), niemniej jestem w stanie dostrzec pewne nieciągnięcia więc nie widzę powodu dla którego miałbym je przemilczeć, warto o nich wspomnieć chociaż by po to żeby jak to napisałeś nie było potem tych "zrozpaczonych wylewających swoje frustracje na forach" Proponuje EOT bo odeszliśmy tak czy tak mocno od tematu, tak że mojej strony to tyle.
Rebeliant86 Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Panowie obydwaj macie rację Z jednej strony zgadzam się z kolegą @taki_jeden bo płacąc ponad 1000pln za nawigację rowerową spodziewasz się trochę więcej (tym bardziej, że kupiłeś Garmina) i rozczarowanie może dopaść. Z drugiej strony jeśli się temu wszystkiemu przyjrzeć to nie sposób nie zgodzić się z twierdzeniami kolegi @pecio, trzeba tylko nabrać pewnej świadomości W mojej ocenie, po analizie kilku różnych komputerków, do turystyki rowerowej lepszego nie znalazłem. Jeśli ktokolwiek jest w stanie wskazać w podobnym pułapie cenowym inne urządzenie które: -Ma połączenie z telefonem (powiadomienia, informowanie o zdarzeniach) -Obsługuje aplikacje komoot -Łączy się z czujnikami po bt/ANT+ (Kadencja, prędkość, tętno) -Wyznacza trasy z poziomu urządzenia (po adresie) -Pozwala korzystać z różnych map -Na marginesie tylko wspomnę o widżetach, polach i aplikacjach dodatkowych które można doinstalować (korzystam). A przy tym wszystkim będzie znacząco szybszy od Edge Explore, to biorę w ciemno
XGrzesX Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 W dniu 16.10.2020 o 09:06, pecio napisał: Drogi kolego nawigacja , wyszukiwanie działa w ten sam sposób niezależnie jakie mapy byś nie wgrał. Mam Ci nagrać film pokazujący, ze nie masz racji ? Sprawdzałem 3 razy.
Rebeliant86 Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 (edytowane) Przydał by się słownik pojęć Nawigacja - jako funkcja pokazująca nam na mapie dokąd mamy jechać - będzie działać tak samo. Natomiast koledze @XGrzesX chyba chodziło o to jak są wytyczane trasy, i tutaj ma znaczenie jaka to jest mapa. Edytowane 17 Października 2020 przez Rebeliant86
XGrzesX Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Nie chodzi mi o wytyczanie trasy tylko o samo wskazywanie za pomocą opcji Szukaj adresu docelowego.
Rebeliant86 Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 To teraz to i ja nie rozumiem, różne mapy pokazują Ci ten sam adres różnie?
Rafał OneGear Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Kto pokaże jakieś ślady rysowane przez Explore? (GC ,Strava ,Endo)
pecio Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 3 godziny temu, Rebeliant86 napisał: To teraz to i ja nie rozumiem, różne mapy pokazują Ci ten sam adres różnie? Bo w Garminie fabryczne mapy nie są za bardzo aktualne w porównaniu do map które mają co tydzień "nowe wydanie " i najbardziej aktualną bazę adresową. Dla przykładu trochu abstrahując Google mapy w moim rejonie nie potrafi nawigować do 1/3 adresów bo ich nie ma pomimo ,że na mapie są kontury budynku. W OSM może się znajdzie jeden budynek niedawno wybudowany. Jak już pisałem każda mapa ma swoje definicje ,bazy adresowe, POI ,itd .Każdą mapę jej sposób wyświetlania można dostosować . Można robić mapy stricte rowerowe, samochodowe, turystyczne itp. Jak komuś nie odpowiada taka mapa to są dosłownie dziesiątki innych zrobionych jako IMG pod Garmina. Szukajcie ,aż znajdziecie 😀 Rzuciłem przykład mapy , nie pasuje to idę w inną mapę lub zostaje na fabrycznej. I to jest właśnie piękne ,że jest dowolność w tym temacie. Jak ktoś ogarnia temat to można sobie zrobić samemu hiper wyrąbany mapset.
Rebeliant86 Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 4 godziny temu, Rafał OneGear napisał: Kto pokaże jakieś ślady rysowane przez Explore? (GC ,Strava ,Endo) Mam go od kilku dni i pogoda na razie nie dopisuje, ale może w poniedziałek się uda skoczyć na rundkę to podeślę ślad. A tak BTW, jakie to ma znaczenie? Bo wiele osób na to zwraca uwagę a ja w sumie nie wiem dlaczego 🙃
pecio Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 Koledze @Rafał OneGear za pewnie chodzi o precyzję GPS-u. Można tą samą testową drogę zapisać przy włączonym samym GPS , potem zrobić ten sam przejazd z GPS+ Glonass, GPS+Galileo , GPS+Beidu . Hehe będzie jeżdżenia i zabawy 😁
Rebeliant86 Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 Rozumiem co chce zobaczyć kolega, ale zastanawiam się jakie to ma potem znaczenie? Przecież nie będę tego potem oglądać z dokładnością 1m 🙂 i pewnie żaden turysta nie będzie. Natomiast jeśli już komuś zależy na wysokiej dokładności zapisu to co z tym potem robią?
cepelia Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) Może chodzi o to czy nie gubi punktów bo używa tylko GPS... to tak, gubi i jest kreska zamiast trasy, do momentu aż się znajdzie. A gubi w lesie, tam gdzie telefon i Sigma Rox nie. Edytowane 18 Października 2020 przez cepelia
Rekomendowane odpowiedzi