mataman Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 To już Ci mogę odpowiedzieć. Liczy trasy tak samo wolno jak 520+.
pecio Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 Explore jest na "bebechach" 520/820 i tak samo działa a nawet gorzej.
Rebeliant86 Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 No to mnie zmartwiliście, ale Explore już w drodze, wiec po prostu je wezmę do ręki i sprawdzę. Swoją droga 530 liczy trasę znacząco szybciej od 520+, ale tez to nie jest prędkość nawet prostej nawigacji samochodowej nie mówiąc już o telefonie. Przeczytałem gdzieś, że przeliczanie trasy powinno się odpalać po tym jak licznik złapie fix-a gps i wtedy to przeliczanie jest szybkie. Muszę to sprawdzić bo faktycznie z przyzwyczajenia już uruchamiałem kurs przed wyjściem na rower w domu żeby się zdążył przeliczyć, a może to był właśnie mój błąd. 🤔
pecio Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 Tylko w nawigacji samochodowej nikt się nie szczypie z poborem mocy i można dać mocniejszy (zżerający więcej watów) procesor . W maluśkim rowerowym komputerku jest sztuką zrobić kompromis pomiędzy czasem działania a mocą obliczeniową . W przyszłości będą wychodziły nowe chipy o coraz większej mocy i takim samym poborze prądu albo i nawet mniejszym . Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko. Trzeba być świadomym technicznie na co pozwala obecna technologia i jakie ma ograniczenia . Dawniej śmigało się na 800 i chwaliło pod niebiosa co potrafi . No ale apetyt rośnie w miarę jedzenia 😁😈.
Rebeliant86 Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Dotarł dziś Edge Explore i w mojej ocenie jest dobrze! Nie bardzo dobrze bo bateria faktycznie schodzi w oczach. Ale prędkość urządzenia jest bardzo dobra i na pewno bliżej jej serii ..30 niż ..20. przeliczenie trasy Ok. 60km zajmuje jej dosłownie pare sekund. Film z prędkości obliczania trasy
taki_jeden Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 3 godziny temu, Rebeliant86 napisał: przeliczenie trasy Ok. 60km zajmuje jej dosłownie pare sekund. Kurde to może mój model jest wadliwy albo przeliczanie wydłuża się wraz z czasem użytkowania/zapchania pamięci. Właśnie sprawdzałem, u mnie przeliczenie trasy mającej niecałe 100 km trwało ponad minutę
Rebeliant86 Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) Zrobiłem teraz testowo trasę 130km, przeliczyła się w 15 sek. Przeliczanie trasy 130km Tak więc jeśli chodzi o prędkość działania to nie mam żadnych zastrzeżeń. Edytowane 13 Października 2020 przez Rebeliant86
XGrzesX Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 4 godziny temu, taki_jeden napisał: Kurde to może mój model jest wadliwy albo przeliczanie wydłuża się wraz z czasem użytkowania/zapchania pamięci. Właśnie sprawdzałem, u mnie przeliczenie trasy mającej niecałe 100 km trwało ponad minutę Nie jest to kwestia czasu użytkowania/zapchania pamięci bo mając Explore testowałem czasu po przywróceniu ustawień fabrycznych i czas przeliczania był bardzo długi.
Rebeliant86 Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) Wszystko jasne, to aktualne mapy 2020.10 sprawiają, że to urządzenie przestaje działać. Te poprzednie filmy nakręcone były na mapach z pudełka w wersji 2017, po aktualizacji do 2020 urządzenie dostaje takiego muła, że potwierdzają się wszystkie twierdzenia. W tej okoliczności powstaje jedno pytanie, czy z mapy EU 2020 da się wydzielić tylko mapę Polski? Myślę, że to by rozwiązało problem, bo urządzenie nie radzi sobie z przeładowaną mapą 2020. Edytowane 13 Października 2020 przez Rebeliant86
XGrzesX Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) Ile teraz zajmuje przeliczenie tej samej trasy co poprzednio sprawdzałeś ? Edytowane 13 Października 2020 przez XGrzesX
Rebeliant86 Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) Już nawet nie sprawdzałem całości, ale pierwsze 10% pewnie około minuty. Szkoda, bo gdyby działała na mapach 2020 tak jak na pierwotnych 2017 to byłby to dla mnie sprzęt idealny. A w tej sytuacji pakuję go jutro i odsyłam do sklepu i niestety szukam czegoś dalej Dziś przed tym jak chciałem go już pakować i odsyłać zrobiłem pewien test po przespaniu się z tematem. Utworzyłem w aplikacji Garmin Connect trasę ok. 80km i wysłałem do licznika. Na mapach Garmin Cycle map EU przeliczanie takiej trasy trwało ponad 8 minut. Następnie wyłączyłem mapy garmina i włączyłem jedynie PL Topo - ta sama trasa przeliczyła się w niecałą minutę. Jasne więc staje się, że to mapa 2020 muli to urządzenie niestety, i wydawało by się, że problem rozwiązuje wgranie innych darmowych czy komercyjnych map z mniejszym regionem. No i niestety nie. Ponieważ Garmin pozmieniał coś w trasowaniu z użyciem parametrów jazdy, tylko mapa Garmin Cycle jest w stanie prawidłowo ustalić trasę rowerową jeśli programujemy ją z poziomu urządzenia. PL Topo wyznacza trasę jak dla samochodu, nie ważne jakie ustawienia i pomijanie jakich dróg włączymy, kończy się to tym, że trasę Grodzisk Mazowiecki - Warszawa dla roweru planuje autostradą... ale nie wszystko stracone, bo mapy Garmin Cycle EU z poziomu urzadzenia działają bardzo sprawnie i tak np. automatyczna pętla 100km generuje się ok. 30sek i po tych 30 sekundach ona jest już gotowa do jazdy, nie przelicza się ponownie. Wniosek z tego wszystkiego mam taki, że urządzenie jest używalne i można uznać za szybkie tylko pod warunkiem, że będziemy żonglować mapami. -Do jazdy z użyciem tras wytyczanych z licznika używamy Garmin Cycle map EU (2020 jest podzielona na dwie części więc warto włączyć tylko tą która potrzebujemy) -Jeśli natomiast wcześniej planujemy trasę z użyciem Garmin Connect czy Komoot to przełączamy się na mapę PL Topo, bądź inną. Myślę, że powyższe jest pewnym kompromisem, natomiast sprawa, że urządzenie jest jak najbardziej używalne i wystarczająco szybkie. I szczerze mówiąc już sam nie wiem czy je zostawić czy odesłać, chyba po prostu pooglądam je sobie jeszcze do weekendu i wtedy zdecyduje, na odesłanie mam 14 dni Edytowane 14 Października 2020 przez Rebeliant86
XGrzesX Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 16 godzin temu, Rebeliant86 napisał: Garmin Cycle map EU (2020 jest podzielona na dwie części więc warto włączyć tylko tą która potrzebujemy) Czy wiesz może czym się różnią te części ?
pecio Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 Co prawda nie w Explore ale w 830 i w każdym wcześniejszym Garminie pierwsze co robię to likwiduję te ichniejsze mapy. Potem odchudzam i dostosowuję pod siebie "sofcik " oraz wgrywam swoje pakiety dostosowanych graficznie map wraz z innymi danymi potrzebnymi do poprawnej pracy Edga. Odpalone wszystkie pakiety mapowe dostępne w pamięci urządzenia strasznie zamulają i powodują ,że nawet uruchomienie trwa kilka razy dłużej niż po "optymalizacji" . Jak ktoś nie ogarnia tematu to wystarczy wejść w dany profil aktywności potem nawigacja , mapy i tam jest cała lista pakietów . Te z których nie korzystamy wyłączamy. Zobaczycie jak po takim prostym zabiegu wszystko dostaje kopa.
Rebeliant86 Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 No właśnie powoli zaczynam rozumieć o co chodzi w tych urządzeniach Garmina. Da się je naprawdę dobrze zoptymalizować, tylko trzeba mieć o tym jakieś pojęcie. A może masz jakiś pakiet działający w Edge którym chciałbyś się podzielić? 🙂
pecio Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) Co do map to ściągnij z tej strony http://garmin.opentopomap.org/ Potem to co ściągniesz rozpakuj i zapodaj do pamięci Garmina. Aktualizacje tych map są co tydzień i jak dla mnie są najlepsze. Oczywiście nie musisz co tydzień ale jak wiesz ,że się planuje zmiana w topologii drogowej to możesz uaktualnić. Następnie wchodzisz do menu i tak jak wyżej napisałem wyłączasz wszystkie pakiety mapowe fabryczne po za tym co wgrałeś z tej strony a w zasadzie dwoma bo jeden jest mapowy a drugi z poziomicami do tej mapy. Zrób na początek z mapami i od razu odczujesz poprawę. Przy przeliczaniu trasy nie będzie szukał nie wiadomo gdzie tylko od razu tam gdzie mu "wskażesz " poprzez właśnie włączenie lub nie odpowiedniego zestawu mapowego. Zauważysz poprawę szybkości przy uruchamianiu nawet o połowę . Mam nadzieje ,że coś z tego na szybkiego mojego pisania zrozumiesz. Reszta zagadnień to bardzo obszerny temat i wiedza tajemna 😁😉 Edytowane 14 Października 2020 przez pecio
XGrzesX Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 Co to są za mapy ? Czym one się różnią od Garminowych i OSM ? Gdzie w pamięci urządzenia powinienem te mapy zapisać ? Na stronie jest mozliwość pobrania wersji dla Windiws ? Jakiś wtedy program jest potrzebny ? Lepiej pobierać wersję ska Garmin czy Windows ? Przepraszam za tyle pytań:-) Mam fabrycznie takie mapy: INTL Standard Vasemap, NR Garmin Cycke Map EU, North East Garmin DEM Map EU Ktoś moze napisać co zawiera każda z powyższych map ?
Rebeliant86 Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 9 godzin temu, XGrzesX napisał: Czy wiesz może czym się różnią te części ? Różnią się zawartymi krajami. Polska jest w wersji north east. co do plików z mapami o które pytasz to masz następująco: mapę świata ogólną, mapę szczegółowa rowerową północno wschodniej Europy, i mapę zawierającą profile geograficzne. Co do wgrywania i edycji map na urządzeniu to dopiero w ten temat się zaczynam wbijać, nie mniej jest tyyyyle wiedzy na ten temat w necie, że przebrnę przez ten temat. Dla mnie EE jest idealny gdyby nie to mulenie, a skoro mam pewność, że pochodzi ono od map które da się poprawić to na pewno tego tak nie zostawię 😉
pecio Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) INTL Standard Vasemap, NR -- jest to mapa bazowa najprostsza , najmniej szczegółowa , główna sieć drogowa Garmin Cycke Map EU, North East- - mapa naszego regionu (północno -wschodnia część Europy) tkz . rowerowa szczegółowa dane kartograficzne z OSM nie za bardzo aktualna Garmin DEM Map EU- profil wysokościowy na jego podstawie działa między innymi funkcja Climb Pro, potwornie nieprecyzyjny (bardzo duża skala) .Tego nie wyłączamy ! Chyba ,że mapy swoje dane (ja mam osobiście swoje dane w spreparowanym pliku więc to wyłączam). Oprócz tego nie wymieniłeś Garmin Geocode Map EU - baza adresowa , punkty szczególne itp. To też można wyłączyć pod warunkiem wgrania tej mapy co podałem kilka postów wyżej. Pobierasz pliki te bezpośrednio na Garmina ( te na Windows to musisz mieć na kompie zainstalowany program BaseCamp i po zainstalowaniu tych map przez ten program możesz zrobić synchronizację oraz wgranie do Garmina map). Potem to rozpakujesz i masz dwa pliki które po podłączeniu przez USB do komputera najzwyczajniej wklejasz do folderu Garmin. Potem wchodzisz w menu wybierasz dany profil z profile aktywności na którym śmigasz , przewijasz do nawigacja i klikasz, wybierasz mapa , przewijasz do o mapie (wybierz mapę) pokazuje się lista map i wyłączamy wszystko tak jak już pisałem wyżej zostawiając tylko to co wgraliśmy i te dane DEM. Potem wychodzimy ,wyłączamy urządzenie i ponownie załączamy i jazda. Tyle i aż tyle. Można jeszcze usunąć te Garminowskie mapy .Bardzo dużo pamięci się zwalnia tylko ,że one i tak się będą na sile próbowały zainstalować z powrotem . Jak się nie wie jak to zablokować to lepiej je zostawić i tylko tak jak pisałem wyłączyć. Edytowane 15 Października 2020 przez pecio 1
Rebeliant86 Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) A sprawdzałeś jak się sprawuje na tych polecanych mapach trasowanie z poziomu urządzenia? Wykrywa, że chcę trasę dla roweru przełajowego a nie dla szosy np.? Bo to, że kursy generowane wcześniej będą działać jest dla mnie jasne, ale ciekaw jestem czy garmin jest w stanie wytyczać na tej mapie trasy rowerowe (dla konkretnego roweru) z poziomu urządzenia, bo na przykład PL Topo nie potrafi Edytowane 15 Października 2020 przez Rebeliant86
XGrzesX Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 W moim 830 ni ma mapy Garmin Geocode Map EU.
pecio Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 Godzinę temu, Rebeliant86 napisał: A sprawdzałeś jak się sprawuje na tych polecanych mapach trasowanie z poziomu urządzenia? Wykrywa, że chcę trasę dla roweru przełajowego a nie dla szosy np.? Bo to, że kursy generowane wcześniej będą działać jest dla mnie jasne, ale ciekaw jestem czy garmin jest w stanie wytyczać na tej mapie trasy rowerowe (dla konkretnego roweru) z poziomu urządzenia, bo na przykład PL Topo nie potrafi Bo sposób w jaki ma być nawigowanie ustawiasz nie na mapie tylko w typie jazdy z poziomu Garmina i on już będzie preferował takie wytyczanie czy to szosa, czy grawel , MTB itd.
Rebeliant86 Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 37 minut temu, pecio napisał: Bo sposób w jaki ma być nawigowanie ustawiasz nie na mapie tylko w typie jazdy z poziomu Garmina i on już będzie preferował takie wytyczanie czy to szosa, czy grawel , MTB itd. Zgadza się, tylko z tego co mam kłopot z PL Topo i znalazłem kilka wątków na innym forum no i ostatecznie co potwierdził sam producent PL Topo, to na przykład ich mapa nie jest w stanie odczytać parametrów określanych na urządzeniu i wytycza trasę jak dla samochodu zamiast dla roweru, co kończyło się np. prowadzeniem autostradą. Dlatego dopytuję czy sprawdzałeś czy da się na tej wskazanej mapie wytyczyć trasę prawidłowo. Ale jak nie sprawdzałeś to ja sobie sprawdzę, to nie jest jakiś problem
pecio Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) Dla mnie PL Topo jest nie wartą kasy mapą . Jak chcesz dobrą topo to zainstaluj tą która podałem . Do tej mapy możesz dograć nakładki szlaki turystyczne, trasy - magistrale- ścieżki rowerowe . Pomijam fakt ,że nie które regiony tej twojej PL Topo mają tak kiepskie pokrycie aż żal cztery litery ściska. PL Topo była robiona dla ręczniaków Garmina czyli turystyków . Swoją genezę ma z map UMP. Czyli dojazd samochodem pod szlak i dalej z buta tak tłumacząc obrazowo i w skrócie. Pod navi rowerową totalnie się nie nadaje i nie wiem czemu ją na siłę ładują do Edgów (tzn. wiem - można sie domyślić). Ja z PL Topo nie korzystam , choć mogę. Wolę mapy oparte na danych z OSM bo w moim regionie mam duży wpływ na edycję zawartych w niej danych . Jak coś wychwycę nowego to od razu nanoszę bądź robię korekty i przynajmniej wiem ,że nawigacja działa prawie jak ideał (w moim rejonie działań operacyjnych 😁). Pomijam fakt ,że pakiety mapowe można ich sposób wyświetlania/ prezentacji danych dostosować pod siebię oraz "zatopić" w pakiecie wszystko tak jak pisałem wyżej a nawet więcej. Tak dodam jeszcze - mapa wektorowa ( bo na takich Edge działa)to nie tylko obrazki na ekranie ,to kupa definicji każdej linii, każdego węzła itd . Jeżeli dana droga zawiera skąpe informacje np. o nawierzchni , co może po niej jeździć , nachyleniu itd. to nawigacja w urządzeniu ze swoimi algorytmami może Ciebie po tej drodze nie poprowadzić i wybierze inną choć ta ,która nie wybrała była by lepsza do jazdy na rowerze. Nie wiem czy zrozumiałeś mój przydługawy wywód. A nawigacja nawet samochodowa nie powinna Ciebie prowadzić po autostradzie jak wykluczysz taki sposób nawigowania. W Garminie też są wykluczenia po czym nie może nawigować , miedzy innymi są autostrady/ drogi płatne , promy itd wystarczy to poustawiać. Edytowane 15 Października 2020 przez pecio
Rebeliant86 Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) W 100% się z Tobą zgadzam, wcisnęli mi PL Topo twierdząc, że jest najlepsza, a jak się okazało w serii Edge bezużyteczna i tak też czekam na zwrot pieniędzy za PL Topo (choć mi ją zostawili). Na pewno wgram mapy które mi wskazałeś, zaczynam też dopiero rozumieć na czym to wszystko polega jeśli chodzi o mapy. Sporo nauki jeszcze przede mną. Zrozumiałem też, że samo urządzenie Garmin Edge Explore jest niezłe i na moje potrzeby wręcz idealne, ale prosto z pudełka wychodzi po prostu z pakietem nazwijmy to "komercyjnym" który ani to dokładnością nie grzeszy ani tez optymalizacją. Ale jest i to od razu na całą Europę i z darmowymi aktualizacjami, co często dla ludzi niedociekliwych jest haczykiem. Szkoda tylko, że potem spotyka ich zawód, że urządzenie ledwo chodzi i sypią się negatywne komentarze, a tak naprawdę wystarczy zrobić porządek z mapami. Obstawiam, że 95% użytkowników nie wykorzysta nawet mapy Polski dobrze, a co dopiero mówić o innych europejskich krajach. To samo tyczy się innych bolączek tego sprzętu: Temperatura w widżecie w F? Żaden problem, wyłączamy widżet garmina i instalujemy z Garmin IQ dużo lepszy. Krótka praca na baterii? Bez przesady... Ok, nie osiągnie 20h jak seria x30, ale zostawione na parapecie bez podświetlania z włączonym ekranem, z zapiętym telefonem, GPS, włączoną rejestracją i 3 czujnikami pracowała 10h, więc realnie liczę na 5-6h i mi to wystarczy. A podpięcie zewnętrznego źródła też nie stoi na przeszkodzie na dłuższej wycieczce. Dzięki @pecio za wprowadzenie w temat. Muszę jeszcze dużo się nauczyć Edytowane 15 Października 2020 przez Rebeliant86
pecio Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 Jak będziesz potrzebował trochu wiedzy tajemnej to pisz na priva , zawsze pomogę. 1
Rekomendowane odpowiedzi