Skocz do zawartości

Garmin Edge Explore - czy warto?

Tomek Gromół

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można zainstalować przez program Garmin Base Camp. Mapa jest Aktualizowana raz w miesiącu i to jest duży plus. Jeżeli nanoszę zmiany w Open Street Map to góra za 30 dni mam te zmiany na mapie w urządzeniu. Po drugie mi odpowiada jak są zaznaczone konkretne kategorie dróg oraz POI i do tego są numery budynków. Nie pamiętam czy w mapie Garmina budynki są numerowane.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy działa Wam funkcja Auto Zoom ? Na czym ona polega ?

Opublikowano

Może działa w trybie nawigacji po wyznaczonym kursie. Jak zbliżasz się do punktu gdzie masz skręcić lub wykonać manewr to wtedy mapa się przybliża.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, PingNoMore napisał:

Może działa w trybie nawigacji po wyznaczonym kursie. Jak zbliżasz się do punktu gdzie masz skręcić lub wykonać manewr to wtedy mapa się przybliża.

Tak w pierwszej chwili rozumiałem tą funkcjonalność ale u mnie nie działa. Zadzwoniłem do pomocy technicznej i powiedzieli, że przybliżenie działa przy zmianie prędkości ale u mnie też w ten sposób nie działa.

A u Ciebie ta funkcja w ogóle coś zmienia w wyświetleniu mapy ?

Edytowane przez XGrzesX
Opublikowano

Ja mam Edge 530, ale myślę, że działa to tak samo. Jutro sprawdzę.

Opublikowano

Poczytałem instrukcję i:

Autom. zoom
Umożliwia wybranie poziomu powiększenia mapy. W przypadku wybrania opcji Wyłączone operacje powiększania i pomniejszania trzeba wykonywać ręcznie.

Opublikowano
17 minut temu, PingNoMore napisał:

Poczytałem instrukcję i:

Autom. zoom
Umożliwia wybranie poziomu powiększenia mapy. W przypadku wybrania opcji Wyłączone operacje powiększania i pomniejszania trzeba wykonywać ręcznie.

Tyle to i ja przeczytałem ale kiedy to powiększanie mapy powinno następować ? Intuicja mówi ze przed manewrem, pomoc techniczna mówi ze po zatrzymaniu a rzeczywistiść pokazuje, ze mapa nigdy nie jest powiększana.

Opublikowano

Sprawdziłem jak to wygląda u mnie. Wybrałem na mapie punkt do którego wyznaczyłem trasę. Przy włączonym auto zoomie skala mapy zmienia się na około 150 metrów przed wykonaniem manewru. Przy wyłączonym auto zoomie skala mapy się nie zmienia.

Opublikowano

Nie macie problemów z pokazywaniem stanu baterii ? Dzisiaj trochę jeździłem po pełnym naładowaniu baterii. Po skończonej jeździe stan baterii wynosił 87%. Po skończonej jeździe wyłączyłem urządzenie i włączyłem pół godziny później. Po włączeniu urządzenia pokazywało 100% naładowania baterii. Oczywiście urządzenie nie było doładowywane.

Opublikowano

Macie... u mnie pokazuje czasem 12% a potem ponad 80% nie mam pojęcia dlaczego... dodam tylko ze powiadomienia z telefonu o naładowaniu baterii to inna bajka... 

Opublikowano

Bateria to chyba główna bolączka tej nawigacji (długie przeliczanie trasy jestem ostatecznie w stanie wybaczyć). 
Kupowałem ją z nadzieją że będzie służyć na dłuższe wyjazdy, a często kończyło się tym że nawigować musiałem końcówkę na telefonie + locus. Na kolejny sezon planuje poszukać czegoś w zastępstwie - już raczej nie od garmina. 

Opublikowano

Już pozbyłem się Garmin Edge Explore i jestem w posiadaniu Garmina Edge 830.

Fakt, że jestem dosyć wymagającym konsumentem ale Edge Explore sprawia wrażenie jakiegoś przedprodukcyjnego prototypu. Zobaczymy co będzie z 830.

• Lubię to! 1
Opublikowano
48 minut temu, XGrzesX napisał:

Już pozbyłem się Garmin Edge Explore i jestem w posiadaniu Garmina Edge 830.

Fakt, że jestem dosyć wymagającym konsumentem ale Edge Explore sprawia wrażenie jakiegoś przedprodukcyjnego prototypu. Zobaczymy co będzie z 830.

Będzie Pan zadowolony :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 29.09.2020 o 09:02, taki_jeden napisał:

Bateria to chyba główna bolączka tej nawigacji 

To urządzenie można podobno ładować podczas jazdy, ponieważ uchwyt nie zasłania portu ładownia a w połączeniu z lampką z funkcją power banku wydaje mi się że problem baterii jest rozwiązany ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek Gromół napisał:

To urządzenie można podobno ładować podczas jazdy, ponieważ uchwyt nie zasłania portu ładownia a w połączeniu z lampką z funkcją power banku wydaje mi się że problem baterii jest rozwiązany ;) 

To jest raczej obejście problemu :) nie zmienia to faktu że bateria jest za słaba.

Opublikowano

Zamówiłem i ja Edge Explore, pewnie większość uzna to za błąd bo przesiadam się z 530, ale totalnie nie wykorzystywałem funkcji treningowych, a do turystyki większy ekran się przyda 😉

Opublikowano

Większy ekran do turystyki ok, ale bateria w Explore to jest słaba.

Opublikowano

No jest, ale i tak mam na kierownicy gravela torebkę zawieszoną, wiec nie widzę problemu żeby podłączyć sobie powerbank. 

Opublikowano

Jak wrażenia z użytkowania? Zastawiałem się nad Explore, ale kupiłem Edge 530.

Opublikowano
Zamówiłem i ja Edge Explore, pewnie większość uzna to za błąd bo przesiadam się z 530, ale totalnie nie wykorzystywałem funkcji treningowych, a do turystyki większy ekran się przyda
On wcale nie jest tak dużo większy. Ta przesiadka to błąd życiowy
Opublikowano (edytowane)

Ja nie polubiłem się z explore. Temperatura w ferenheitach, auto zoom nie działa, powolny. Teraz mam 830.

Edytowane przez XGrzesX
Opublikowano
8 godzin temu, mataman napisał:

On wcale nie jest tak dużo większy. Ta przesiadka to błąd życiowy emoji6.png

Zobaczymy... nie korzystałem z funkcji treningowych w 530 w ogóle, a brakowało mi po prostu czasem przestawienia sobie nawigacji z urządzenia. Nie mniej sprawdzę jak ten Explore sobie radzi, brałem nowy wiec zawsze mogę oddać. Jeśli kulturą nawigacji bliżej mu do 520+ niż do 530 to pewnie wróci do sprzedawcy. Jeśli natomiast liczy trasy i kursy podobnie co 530 to myśle, że się jakoś dogadamy. A jak nie to będę szukać dalej. A są jakieś przecieki czy Explore doczeka się następcy?