Tomas_h Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 23 godziny temu, Rebeliant86 napisał: warto sobie po prostu podzielić wycieczkę na kilka osobnych tras, na przykład w punktach gdzie planujesz odpoczynek czy inne czynności Komoot pokazuje na czerwono ciekawe punkty warte dołączenia do trasy i odwiedzenia, więc tak to robię planujący zabawy w Puszczy Knyszyńskiej czy też na Roztoczu. Z jednej strony staram się nie przekraczać 100 km ale z drugiej to jest cały czas (wnioskuje po tym co piszesz) jakieś 15-20 minut kalkulacji. To jak za króla Ćwieczka, IMHO. Pozostaje sprawdzić w terenie, niech no się tylko wiosna zrobi
mataman Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Jedynym wyjściem jest odpalić obliczanie trasy przed wyjściem. Wtedy ogarnie do 7min może. Kiedy ruszysz prędkość przeliczania spada drastycznie.
Rebeliant86 Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Tylko przed jazda jeśli chce się liczyć trasę to tez warto położyć Garmina w takim miejscu aby złapał GPS i połączył się z czujnikami. Bo te dwie czynności tez go spowalniają.
Tomas_h Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 W dniu 18.03.2021 o 21:43, Rebeliant86 napisał: połączył się z czujnikami Jakimi? Bo mnie akurat kadencja i tętno kompletnie nie interesują, inaczej bralbym model 520. Te właśnie masz na myśli?
Rebeliant86 Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 W dniu 20.03.2021 o 13:58, Tomas_h napisał: Jakimi? Bo mnie akurat kadencja i tętno kompletnie nie interesują, inaczej bralbym model 520. Te właśnie masz na myśli? Tak, te. Ale to, że Cię nie interesują to nic nie zmieni w kwestii prędkości przeliczania. Po prostu jak byś je miał to mogło by być wolniej Ich brak nie przyśpieszy urządzenia. Jedno jest pewne... Na chwilę obecną Edge Explore ma poważny błąd w oprogramowaniu, do czasu gdy to nie będzie poprawione, to urządzenie jest po prostu słabe. Jeśli to poprawią do tego co potrafiło to urządzenie po premierze (mam film nagrany jak ono działało przed aktualizacjami w 2018 roku), wtedy śmiem powiedzieć, że do turystyki jedno z najlepszych urządzeń.
mataman Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 Prędkość działania to jedno, a tragiczna bateria to drugie.No chyba, że komuś nie przeszkadza targanie ze sobą powerbanka.
Tomas_h Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 Tragiczna bateria, czyli krocej niż 12 godzin?
mataman Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 12? Panie, mi z dwoma czujnikami trzymała 4-5h z włączoną nawigacją.
Tomas_h Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) O rany bosssskie , to kaszan jest wielki 😲 Edytowane 22 Marca 2021 przez Tomas_h
mataman Opublikowano 27 Marca 2021 Opublikowano 27 Marca 2021 Kup lepiej to https://www.pepper.pl/promocje/garmin-edge-530-377107?utm_source=mappshare&utm_medium=referral&utm_content=377107&utm_campaign=2021-03-27
krzysiekkce Opublikowano 28 Marca 2021 Opublikowano 28 Marca 2021 Jestem posiadaczem Explore od tygodnia. Nie zdążyłem po dzisiejszą większa trasą jej dokładnie poznać. Myślałem o 530 jak mataman pisał wyżej ale szukałem urządzenia do nawigowania, bez żadnych opcji treningowych. Mimo szybszego działania 530 nie potrafiłem sobie wyobrazić by po mapie czy wyborze pozycji wszystko klikać przyciskami!!! Dlatego zdecydowałem się na explore i.. 1. Mapę ma zaktualizowaną Garmina i przygotowanie trasy do 30km nie było specjalne długie. Jest OK. 2. Mieszkam w mieście z dużą ilością ścieżek rowerowych i w mieście takimi chciałem się poruszać - mapy nie miały części tras albo prowadziły na drogę - czego nie chciałem albo po gruntach - przy MTB. Mi zależało na rowerowych trasach i mimo zmiany ustawień ciężko ją było zmusić do takiego planowania trasy. 3. Zaplanowałem trasę w naviki - zaimportowałem do Connect gpx i wysłałem do urządzenia. Jakie było moje zdziwienie, gdy po uruchomieniu nawigacji explore zaczął ją przeliczać..Po co skoro byłem metry od punktu startowego - irytujące. 4.Import robiłem po kablu. Chciałbym to robić w terenie przeliczając trasę jeśli trzeba w dogodnej apce - mapy.cz czy naviki... 5. Generalnie zakładam, że będę rasę planował w domu i wysyłał do urządzenia i to mi w zupełności wystarczy i nie czuje że jest wolna bo po śladzie wgranym prowadzi bardzo dobrze. W czym planujecie i exportujecie gpx? Podoba mi się mapy.cz ale nie widzę opcji exportu - po rejestracji również. Za explore zapłaciłem niespełna 800zł za nową i w tej cenie jestem zadowolony. Do treningów nie polecam i pewnie rzeczony 530 będzie lepszym wyborem ale explorując szlaki na rowerze turystycznie - jak to ja zamierzam - działanie urządzenia póki co mnie zadawala + ekran dotykowy który działa naprawdę sprawnie. Klikajcie w 530 po menu przyciskami...nie pojmuję. Pozdrawiam!
mataman Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 Trasy robię w komoot,sa one automatycznie uploadowane na garmina. Trasę planuje i nią jadę, nie mam potrzeby "klikania po mapie"
Rebeliant86 Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 8 godzin temu, krzysiekkce napisał: 5. Generalnie zakładam, że będę rasę planował w domu i wysyłał do urządzenia i to mi w zupełności wystarczy i nie czuje że jest wolna bo po śladzie wgranym prowadzi bardzo dobrze. Jeśli teraz uzywasz odcinków Ok. 30km to jest Ok. Ale pomyśl, że w przyszłości postanowisz sobie zrobić całodzienna wycieczkę 150km. Zrób sobie losowo taka trasę, zaimportuj i zobacz ile Explore będzie ją przeliczać. Wtedy zrozumiesz gdzie tkwi powolność tego urządzenia. A w końcu to właśnie na takich odcinkach potrzebna jest tak naprawdę nawigacja, 30km to objazd komina 😉
krzysiekkce Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 (edytowane) Godzinę temu, Rebeliant86 napisał: 30km to objazd komina 😉 Trasa miała 61km tyle że z powrotem do domu i mimo że innymi trasami to przeliczał tylko w jedną stronę... Ale faktycznie więcej biegam niż jeżdżę i moje trasy mogą nie być wiele więcej niż 60km i dla takich jak ja ta nawigacja jest ok. Zresztą podłączenie Power bank też nie stanowi problemu ostatecznie. Kamoot nie próbowałem gdy wyczytałem że jest płatny. Szkoda ze mapy.cz nie expprtuja gpx. Rację mają też Ci co na baterie narzekają. Gdyby bateria była taka jak w serii 30 byłoby to urządzenie kompletnie do turystyki... Edytowane 29 Marca 2021 przez krzysiekkce
Rebeliant86 Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 Oczywiście, jeśli potrzebne Ci to urządzenie na krótkie trasy to jak najbardziej się sprawdzi, będzie liczył wystarczająco szybko, no a bateri na 30-60km nigdy nie zabraknie. Nie mniej jeśli kiedyś doczeka się następcy i dostanie lepszą baterię i szybszy procesor to wtedy zdecydowanie uznam, że jest to urządzenie warte uwagi.
krzysiekkce Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 Zainstalowałem Kamoot i jest ok ale 9 dolców na województwo to nie mało plus kolejne w razie wyjazdu...mają promocje czasem? Odblokowane mam Katowice ale to fragment tego co mnie interesuje... Widzę, ze jest promo 20 dolarów na mapę świata. Myślę czy nie kupić. Szkoda, że nie da się jej wykorzystać jako nawigacji samochodowej - wówczas oferta byłaby super. Kupowaliście rregiony czy całość?
Beder75 Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 W Komoot kupujesz za 150 zł cały świat dożywotnio.
mataman Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 Najlepiej opłaca się kupić cały świat przez stronę. W apce jest zawsze drożej. Promocje też się zdarzają.
krzysiekkce Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 Jak uważacie, czy mając explore warto zainwestować w Komoot czy nie odczuje dużej różnicy i lecieć na mapach garmina? Jakie są wasze doświadczenia?
mataman Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 Warto zainwestować dla samego komfortu rysowania trasy.
Tomas_h Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) W dniu 29.03.2021 o 09:17, krzysiekkce napisał: Widzę, ze jest promo 20 dolarów na mapę świata. A to prawda, 19,99 euro na cały świat Edytowane 30 Marca 2021 przez Tomas_h
PawełJakiś Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Przeczytałem cały wątek i nie znalazłem pełnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Czy i na ile skomplikowany jest proces importu pliku gpx do EE? Po lekturze wątku mam nieco lepszą wiedzę o ułomnościach tego sprzętu, długiego przeliczania tras (co wg mnie w sprzećie za 1K PLN jest absurdem) i nadal mam spore wątpliwości, czy go zakupić. Z drugiej strony chyba nie ma na rynku czegoś lepszego do turystyki rowerowej. Chciałbym planować trasę w kompie w dowolnym programie/stronie (Naviki, Komoot, Mapy.cz) - wysłać gpx i EE ma mnie po prostu poprowadzić wyznaczoną trasą. Możecie podzielić się Waszymi doświadczeniami na temat takiego wykorzystania EE - jak to wygląda w praktyce jeśli chodzi o poziom skomplikowania (i czasu trwania) takiej operacji @Rebeliant86 - czy masz jakąś odpowiedź z Garmina na założony ticket dot.długiego przeliczania zaimportowanej trasy?
cepelia Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Jeśli chodzi o import to jest bardzo dobrze, tzn Koomot - tworzysz trasę w aplikacji, jednym przyciskiem importujesz do licznika, Nawiki to samo, Strawa jeszcze łatwiej, dodatkowo masz mapy popularności... najłatwiej to zrobić kiedy do licznika wgrasz interesujące cię aplikacje. Przeliczanie trasy nie jest tak tragiczne jak się wydaje, zależy jak długa trasa i chyba od aplikacji a bardziej map jakie używa... tak naprawdę to piszę z własnego doświadczenia tzn trasy nawet jakieś krótkie raczej tworzę w aplikacji Garmina i wtedy odpala się szybko ale jeśli wybierzesz na początku prowadź do celu to minutkę albo dwie musisz poczekać, z Nawiki też trasy mi się troszkę dłużej liczą ale to nie jest problem, niestety bateria nie jest mocną stroną tego urządzenia, normalnie spokojnie wystarcza na 5-6 h, ale jeśli jedziesz odrobinkę obok wytyczonej trasy (np. brzegiem morza a trasa wyznaczona środkiem plaży) Garmin proponuje nową trasę którą ciągle przelicza a to zamorduje baterię znacznie szybciej, zdarzają się również błędy w których Garmin upiera się aby przejechać konkretnie daną drogą (która jest nieprzejezdna) i proponuje jazdę dalej... po czym po 800m trafiasz na rondo a Garmin proponuje aby zawrócić i po sprawdzeniu (zoom) jechać nieprzejezdną drogą... to mnie dwa razy wyprowadziło z równowagi. Niestety nie widzę na rynku aktualnie lepszej alternatywy... mimo wszystko Garmin działa zajefajnie.
Rebeliant86 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 5 godzin temu, PawełJakiś napisał: @Rebeliant86 - czy masz jakąś odpowiedź z Garmina na założony ticket dot.długiego przeliczania zaimportowanej trasy? Jak się można było domyślać, olali temat. Dla nich ten sprzęt już nie istnieje. A co do dobrego sprzętu do turystyki to ja po dobrych poszukiwaniach kupiłem Wahoo Roam za 700pln i jest to pierwszy licznik którego nie mam ochoty się pozbyć😂 do turystyki jest bardzo dobry.
Rekomendowane odpowiedzi