pecio Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 Gubić nie gubi nawet w gęstym lesie tylko są większe odchyły od precyzji. GE830 i nawet wcześniejsza 820 łapała sygnał GPS w domu to z Explore musi być podobnie . Do chipseta odpowiedzialnego za radio GPS w Garminie przyczepić się nie można . Oczywiście biorąc pod uwagę sprawy energetyczne i wielkość konstrukcji.
Rebeliant86 Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 W domu przy oknie łapie fixa bez problemu. Co do dokładności zapisu to myśle ze jutro będę mógł się wypowiedzieć. Natomiast dalej nie widzę sensu tej analizy? 🙂 Co turyście zmienia to, że na śladzie trasy mam ścięty zakręt? 🙂
pecio Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 Jeszcze tak z urzędu muszę zaznaczyć ,że track przebytej trasy zależy od interwału zapisu tego śladu. Ustawimy zapis co jedną sekundę to wiadomo jak będzie wyglądał track z zapisem np . co dziesięć sekund. To tak ma marginesie.
cepelia Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 Ślad jest, każdy widzi gdzie, nie jest to gesty las tylko park, stracił fixa i nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Nie był to również kawałek który ma 300 m tylko ponad kilometr pomiędzy stawami z dużą ilością zakrętów. Nie żebym bardzo po nim jechał, tylko zwyczajnie się rozczarowałem, to licznik za tysiaka...
Rebeliant86 Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 (edytowane) Dziś zrobiłem jazdę 51,5km. Licznik zapisał calą trasę bez błędów, nie gubił GPSa. Nie miał tez problemu ze współpraca z czujnikiem tętna, rytmu i prędkości. Bardzo dobrze tez nawigował i bezproblemowo i bez zwłoki przeliczał trasę po celowym zjeździe z kursu. I co nawet mnie zaskoczyło, licznik działał łącznie 3,5h i zużył 29% baterii w teorii wiec te 12h jest realne. Dla mnie urządzenie idealne. Zmienię je tylko jak wypuszcza jakiś kolejny model Explore 🙂 https://connect.garmin.com/modern/activity/5698552649 Edytowane 19 Października 2020 przez Rebeliant86 1
XGrzesX Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 Niezly wynik jeśli chodzi o baterię. Jakie miałeś ustawienia wyświetlacza (jasność, usypianie) ? Miałeś cały czas połączenie z telefonem ?
Rebeliant86 Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 Połączenie z telefonem cały czas, wyświetlacz podświetlanie na 50%/15sek., cały czas włączony. Bez oszczędzania baterii.
Wozik Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 W dniu 14.10.2020 o 15:14, pecio napisał: Co prawda nie w Explore ale w 830 i w każdym wcześniejszym Garminie pierwsze co robię to likwiduję te ichniejsze mapy. Potem odchudzam i dostosowuję pod siebie "sofcik " oraz wgrywam swoje pakiety dostosowanych graficznie map wraz z innymi danymi potrzebnymi do poprawnej pracy Edga. Odpalone wszystkie pakiety mapowe dostępne w pamięci urządzenia strasznie zamulają i powodują ,że nawet uruchomienie trwa kilka razy dłużej niż po "optymalizacji" . Jak ktoś nie ogarnia tematu to wystarczy wejść w dany profil aktywności potem nawigacja , mapy i tam jest cała lista pakietów . Te z których nie korzystamy wyłączamy. Zobaczycie jak po takim prostym zabiegu wszystko dostaje kopa. Jaki zestaw map Ci się sprawdza najlepiej?
pecio Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 W 830 najlepiej mi się śmiga na tych co podałem w tym wątku wyżej z tym iż pakiet mapowy jest modyfikowany pod moje specyficzne gusta. Mapy fabryczne mam usunięte Dodatkowo korzystam z map słowackich z tegoż samego serwisu bo prawie codziennie latam po Słowacji.
gladi Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 W dniu 19.10.2020 o 15:27, Rebeliant86 napisał: Dziś zrobiłem jazdę 51,5km. Licznik zapisał calą trasę bez błędów, nie gubił GPSa. Nie miał tez problemu ze współpraca z czujnikiem tętna, rytmu i prędkości. Bardzo dobrze tez nawigował i bezproblemowo i bez zwłoki przeliczał trasę po celowym zjeździe z kursu. I co nawet mnie zaskoczyło, licznik działał łącznie 3,5h i zużył 29% baterii w teorii wiec te 12h jest realne. Dla mnie urządzenie idealne. Zmienię je tylko jak wypuszcza jakiś kolejny model Explore 🙂 https://connect.garmin.com/modern/activity/5698552649 czytałem twoje opinie , zamówiłem właśnie Explore i mam jutro go debrać , jeżdżę tak jak ty bardziej rekreacyjnie niż sportowo, obecnie korzystam z telefonu z mapami open map i chciałem sobie trochę polepszyć , a że jeszcze biegam systematycznie mam zegarek garmina i wybór padł na nawigację garmina, naczytałem się tylko o tej nawigacji że ma słaby gps w lesie itp . moje pytanie czy lepiej dołożyć 250 pln. do edge 530 czy nie panikować i brać tego explorera ? potrzebuje głownie do tego żeby wgrać sobie jakąś trasę z 50 km i w wekkend nią przejechać, żebym widział prędkość i kilometraż, żeby zapisał mi sie trening w garmin Conect z mapą przejazdu, no i żeby na bieżąco mieć podgląd na mapę, więcej danych nie potrzebuje, nie będę używał też żadnych czujników prędkości itp. doradź co robić bo już sam nie wiem czy dokładać kasę do tej 530 ?
Rebeliant86 Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Przy Twoich założeniach Explore w zupełności wystarczy. A w obsłudze będzie wygodniejszy od 530 dzięki dotykowemu ekranowi. Oczywiście Explore tez nie jest urządzeniem idealnym, ale w stosunku cena/jakość do turystyki moim skromnym zdaniem to najlepszy wybór. Jedna uwaga, Explore dość długo przelicza trasy importowane np. z Komoot, i wiele osób twierdzi, że 530 jest znacznie szybsza. Wiec od razu dementuje, nie jest znacznie szybsza, trochę tak, ale nie znacznie. I nie jest to tylko zależne od urządzenia a bardziej od map. Mapy 2020.10 niestety maja słaba optymalizacje pod Explore, pierwsza lepsza mapa TOPO nawet darmowa i trasy będzie Explore liczył równie szybko co 530. Powyższe nie dotyczy planowania z poziomu urządzenia, wytyczanie trasy przez urządzenie np. do wskazanego punktu jest praktycznie natychmiastowe. Tak samo rekalkulacji trasy po zajechaniu z kursu. Edytowane 24 Listopada 2020 przez Rebeliant86
gladi Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 przelicznie trasy nie ma dla mnie dużego znaczenia, trase mogę wgrać wcześniej przed wycieczką bez stresu ,bardziej interesuje mnie to czy w czasie jazdy po wjechaniu do lasu nie wariuje gps i mapa się nie gubi, a jak się już zgubi to czy potrafi sprawnie zmienić drogę i wrócić na zaplanowaną trasę, dla mnie na plus duży jest dotykowy ekran i jego wielkość w stosunku do 530
Rebeliant86 Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Nie miałem jak dotąd żadnych problemów w lesie, zrobiłem co prawda z tym licznikiem dopiero 300km, ale niespodziewam się aby coś miało się zmienić. Czasami z własnej woli zmieniam w lesie trasę, bo np. jakaś inna mi się bardziej podoba pod kątem nawierzchni, licznik od razu odnotowuje zmianę trasy i przelicza nową praktycznie bez zwłoki. Czasem na początku proponuje zawrotkę, ale po minięciu takiej zawrotki wytycza nową trasę w kierunku w którym jadę. Świetną opcją jest tez trasowanie losowych „kółek” o zadanej długości, dzięki tej funkcji poznałem od groma nowych ciekawych miejsc. Po 2 miesiącach użytkowania nie żałuje przesiadki z w sumie wyżej postawionej w hierarchii 530. Edytowane 24 Listopada 2020 przez Rebeliant86
gladi Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 nawigacja kupiona i odebrana, dzięki za pomoc w wyborze Rebeliant86 teraz muszę ogarnąć mapki i jak pogoda pozwoli to w sobotę robię pierwsze testy ! 1
Bart_Z Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 Nie miałem jak dotąd żadnych problemów w lesie, zrobiłem co prawda z tym licznikiem dopiero 300km, ale niespodziewam się aby coś miało się zmienić. Czasami z własnej woli zmieniam w lesie trasę, bo np. jakaś inna mi się bardziej podoba pod kątem nawierzchni, licznik od razu odnotowuje zmianę trasy i przelicza nową praktycznie bez zwłoki. Czasem na początku proponuje zawrotkę, ale po minięciu takiej zawrotki wytycza nową trasę w kierunku w którym jadę. Świetną opcją jest tez trasowanie losowych „kółek” o zadanej długości, dzięki tej funkcji poznałem od groma nowych ciekawych miejsc. Po 2 miesiącach użytkowania nie żałuje przesiadki z w sumie wyżej postawionej w hierarchii 530.A to trasowanie kołek to jest tez w 830 ? Dzięki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gość Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 (edytowane) A jak z pracą w temperaturach ujemnych? I druga ważna sprawa jak długo trwa ładowanie podczas jazdy do 100 % urządzenia ktoś wie? Edytowane 26 Listopada 2020 przez Gość
Rebeliant86 Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 2 godziny temu, Bart_Z napisał: A to trasowanie kołek to jest tez w 830 ? Dzięki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Tak, 830 ma ta funkcję.
Bart_Z Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 Tak, 830 ma ta funkcję. A jak się nazywa i jak to znaleźć ? Dziekuje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
kolejarz89 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Opublikowano 28 Stycznia 2021 @Rebeliant86 @pecio Czyli ostatecznie z tych konkretnie wymienionych map, które polecacie najbardziej, bo wymienionych było kilka? Zaznaczam, że jeszcze zastanawiam się nad zakupem EE i pod kolarstwo romantyczne gravelem, najbardziej by się nadało dla mnie.
Rebeliant86 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Ja ostatecznie zostałem na mapie Garmina Cycling, tylko tej wersji płatnej dodatkowo, w przypadku tras importowanych z zewnętrznych aplikacji liczy tak na oko 30% szybciej niż darmowa fabryczna mapa. Najszybsza była TOPO PL, ale ona znów nie wyznaczała tras dobrze bezpośrednio z urządzenia, wiec trzeba było się przepinać między mapami. Nie mniej uważam, że korzystanie z fabrycznie implementowanej mapy tez jest Ok. I pewnie już drugi raz bym nie zapłacił dodatkowo tylko na niej został. No ale jak już kupiłem to korzystam.
Tomas_h Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 Może nie w tym dziale, ale zaryzykuję i zapytam Kupiłem EE parę dni temu i dopiero się próbuję rozeznać o co kaman, tym bardziej że to pierwsza tego typu zabawka. Pytanie o planowanie tras - robicie to w Garmin Connect czy w Komoot? Co jest lepsze, no i - dlaczego?
Rebeliant86 Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 Trasy zaplanowane w Garmin Connect będzie Ci przeliczać trochę szybciej niż trasy importowane z Koomot. Czy lepiej jest planować w GC niż w Koomot to już indywidualna sprawa każdego użytkownika. Nie mniej w obydwu przypadkach jeśli planujesz trasy dłuższe niż 50km, to warto sobie po prostu podzielić wycieczkę na kilka osobnych tras, na przykład w punktach gdzie planujesz odpoczynek czy inne czynności. Trasy powyżej 100km dla tego sprzętu są zabójcze. Swoją drogą złożyłem ticket w serwisie Garmina i podobno mają się temu przyjrzeć, bo te przeliczanie długich tras trwa zdecydowanie za długo na tym urządzeniu. Swoją drogą jak ktoś miał możliwość przeliczyć sobie trasę na pierwotnym oprogramowaniu z pierwotną mapą z okolic 2018 roku to mógł zobaczyć, jak realnie może to urządzenie pracować. Trasy 150km liczył w 1-2minuty. Na aktualnym sofcie i mapie potrafi taką trasę męczyć i ponad 25min.
Tomas_h Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 Godzinę temu, Rebeliant86 napisał: Na aktualnym sofcie i mapie potrafi taką trasę męczyć i ponad 25min Żartujesz... 25 minut?????
Rebeliant86 Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 Tak, trasę zaimportowania z Komoot o długości 150km Explore liczył dokładnie 26min 35sek. Zgłosiłem to do Garmina i stwierdzili, ze faktycznie jest coś nie tak, dostali ode mnie wszystkie pliki, logi itp i dostałem po pewnym czasie maila z potwierdzeniem, że ich dział softwareowy się tym zajmie.
Rekomendowane odpowiedzi