Skocz do zawartości

Reklamacja czy zwrot roweru ?

blazej42

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście i tak napisałbym do Krossa z żądaniem oddana 100zł. Serwis nie miał prawa skasować ani złotówki.

• Lubię to! 1
Opublikowano
17 minut temu, Raptor napisał:

Osobiście i tak napisałbym do Krossa z żądaniem oddana 100zł. Serwis nie miał prawa skasować ani złotówki.

I tak, i nie. Niekiedy przedmiotem sprzedaży jest rower dostarczony w pudle i obowiązkiem użytkownika jest montaż przedniego koła i założenie (lub wyprostowanie) kierownicy i dokręcenie "padalców", a jeśli klient nie chce maczać w tym rąk, to może zlecić te czynności serwisowi - odpłatnie.

Opublikowano

Kross daje wybór albo kurierem pod drzwi albo odbiór gotowego roweru do jazdy w sklepie. Obydwie opcje są darmowe. 

Opublikowano

No to musiałby się wypowiedzieć autor wątku za co w zasadzie zapłacił ową stówę.

Opublikowano
11 minut temu, zenobek napisał:

No to musiałby się wypowiedzieć autor wątku za co w zasadzie zapłacił ową stówę.

Jakbyś przeczytał dokładnie pierwszy post autora to byś wiedział za co zapłacił. Nie ma to jak trzepać posty bez sensu.😉

• Lubię to! 1
Opublikowano

Przeczytałem po raz kolejny bo myślałem, że coś przeoczyłem. Tam jest tylko info, że zapłacił natomiast nie ma żednej wzmianki ZA CO. CO BYŁO PODSTAWĄ DO WYDANIA TEJ KWOTY. JAKA BYŁA UMOWA MIĘDZY SPRZEDAJĄCYM A KUPUJĄCYM na podstawie której kupujący wydał 100PLN (bez znaczenia: ustana czy pisemna). Zwłaszcza, że nie koresponduje to w żaden sposób z tym co ty twierdzisz, jak piszesz w poście powyżej. Możesz mnie oświecić. Podobno potrafisz czytać "między linijkami". 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Kolega zakupił rower na stronie Kross i wybrał opcję dostawy do wybranego serwisu który współpracuje z Kross. Serwis ma obowiązek wydać klientowi rower złożony i gotowy do jazdy. Taka jest umowa wyszczególnionych serwisów i firmy Kross. Serwis nie ma prawa pobierać żadnych opłat z tego tytułu. Jedynie obowiązkiem klienta jest zrobienie płatnego przeglądu gwaracyjnego. Już jaśniej nie potrafię wytłumaczyć. 

Edytowane przez Raptor
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Raptor napisał:

Kolega zakupił rower na stronie Kross i wybrał opcję dostawy do wybranego serwisu współpracującym z Kross. Serwis ma obowiązek wydać klientowi rower złożony i gotowy do jazdy. Taka jest umowa wyszczególnionych serwisów i firmy Kross. Serwis nie ma prawa pobierać żadnych opłat z tego tytułu. Jedynie obowiązkiem klienta jest zrobienie płatnego przeglądu gwaracyjnego. Już jaśniej nie potrafię wytłumaczyć. 

Dalej nie wiem co było powodem, że serwis zarządał tej stówy od kupującego. @Raptor nie wkurzj się ale ty mi na to pytanie nie odpowiesz (zakładam, że z kupijącym nie wiążą Cie żadna więzy). To jest pytanie do @blazej42. Co widniało choziażby na paragonie. Sprawdziłem na stronie Krossa. W istocie jest tak jak mówisz. Zapewniają, że możesz odebrać osobiście lub w pudle bez dodatkowych opłat.

Edytowane przez zenobek
Opublikowano

Serwis poleciał w kulki licząc na niewiedzę kupującego. Gdyby nie zaistniała ta sytuacja z korbą kupujący byłby w niewiedzy dlatego najlepiej powiadomić firmę Kross o zaistniałej sytuacji.Jak nie zaczniemy reagować na takie sytuację to niedługo będziemy płacić za rower kupiony w sklepie i do ceny doliczą nam kwotę za złożenie. Nie wyobrażam sobie sytuacji że idę do salonu samochodowego, zamawiam samochód. Auto przyjeżdza na lawecie z fabryki a ja miałbym dopłacić za to że kierowca zjedzie z lawety na plac. ,,Usługa Serwisowa,,🙂

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, zenobek napisał:

Dalej nie wiem co było powodem, że serwis zarządał tej stówy od kupującego. @Raptor nie wkurzj się ale ty mi na to pytanie nie odpowiesz (zakładam, że z kupijącym nie wiążą Cie żadna więzy). To jest pytanie do @blazej42. Co widniało choziażby na paragonie. Sprawdziłem na stronie Krossa. W istocie jest tak jak mówisz. Zapewniają, że możesz odebrać osobiście lub w pudle bez dodatkowych opłat.

W ramach wyjaśnienia, na stronie tego sklepu jest jest jasno napisane, 

Dostawa: Gratis!

Cena montażu zależy od wybranego punktu.
Za montaż zapłacisz przy odbiorze roweru.

Gdy Twój rower będzie gotowy do odbioru, powiadomimy Cię e‑mailem.

Czyli ta kwota jest za montaż roweru ale na paragonie jaki otrzymałem jest serwis roweru.

Ale swoją drogą napiszę odpowiednie pismo do Krossa.

5 godzin temu, Raptor napisał:

W ramach wyjaśnienia dla wszystkich, ten sklep w którym kupiłem ten rower ma na stronie taki komunikat:

Dostawa: Gratis

Cena montażu zależy od wybranego punktu.

Za montaż zapłacisz przy odbiorze roweru.

Gdy Twój rower będzie gotowy do odbioru, powiadomimy Cię w e‑mailu.

Czyli jest kwota za montaż ale przy odbiorze roweru dostałem paragon nie na montaż roweru tylko serwis!

Ale swoją drogą napiszę odpowiednie pismo do Krossa.

23 godziny temu, Łabędź napisał:

Co do serwisu - po telefonie od zniecierpliwionego klienta, któremu kazali czekać trzy dni

Ja nie byłem niecierpliwy, tylko zadzwoniłem grzecznie się zapytać kiedy rower będzie gotowy. Pan oznajmił, że ma dużo pracy i dopiero za 2,3 dni. Ja wiedziałem, że może to trwać do 3 dni. Ale jak po 20 paru minutach przychodzi email ze sklepu, że rower jest gotowy to wybacz, ale każdy by się zdziwił.

Dzisiaj zawiozłem rower do nowego serwisu i grzecznościowo przyjęli mnie bez kolejki. Pracownik serwisu powiedział, że mieli już kilka przypadków gdzie właśnie w tych korbach SR Suntour XCM-T420 40/30/22T śruby same się luzowały. Wszystkie poszły na reklamację. Teraz czekam na telefon. Zobaczę co stwierdzą. 

Bardzo dziękuję wszystkim Forumowiczom za wskazówki. Odezwę się jak odbiorę rower z serwisu. 🖐️

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze przyszło mi do głowy takie coś: (ze strony Krossa)

"Odbierz rower w jednym z naszych 600 punktów"

A może punkt, w którym @blazej42  odbierał rower nie należy do listy owych 600 i robi wolną amerykankę i możemy im nagwizdać..... ;) Handlować rowerami Krossa może wiele podmiotów ale nie każdy musi być "przedstawicielem autoryzowanym".

Edytowane przez zenobek
  • Lubię to! 1
Opublikowano
10 godzin temu, zenobek napisał:

"Odbierz rower w jednym z naszych 600 punktów"

Dziękuję za info. Sprawdziłem i ten serwis jest na liście na stronie Krossa. 

Opublikowano
20 godzin temu, kuba79 napisał:

Teoretycznie to wszystkie śruby i połączenia w rowerze należy co jakiś czas kontrolować, dla własnego bezpieczeństwa. Ale tak osobiście to nie miałem nigdy sytuacji, żeby mi się korba rozkręciła, ani nikomu kogo znam... I nigdy w żadnym swoim rowerze tych śrub nie dokręcałem szczerze mówiąc. Albo te korby są jakieś totalnie lipne albo masz wyjątkowego pecha. Mnie jedyne co zastanawia, to jakim cudem nikt nie wyczuł luzu w momencie regulowania roweru, skoro już po 2,5 km jazdy wypadły wszystkie śruby...

Teoretycznie właźisz pod auto co jakiś czas i kontrolujesz dokręcenie śrub?

Opublikowano

Jazda terenowa? o czym ty gadasz? ;)

Co chciałem przekazać? Serio pada to pytanie? Ano to, że jak raz coś dokręcisz to jest dokręcone, po cholere sprawdzać, tak samo jak nie włazisz pod auto co miesiąc i patrzysz czy ci się łapa silnika nie odkręca, albo drążek kierowniczy. Dlaczego niby stery mają łapać luzy? Po co to sprawdzać? Po to są śruby, żeby je tak skręcić aby same nie odkręcały, a jak wam rowerowi mentorzy zrobili wode z mózgu, że to pęknie to już nie moja sprawa.

Opublikowano
4 godziny temu, blazej42 napisał:

Sprawdziłem i ten serwis jest na liście na stronie Krossa.

W takim razie sytuacja jest w miarę jasna i klarowna.

W takiej sytuacji, tak jak już wcześniej było pisane, pismo do Krossa z opisem niecnych poczynań ww serwisu z podaniem wszystkich danych i ksero paragonu. Domagaj się aby Kross wpłynął na serwis aby zwrócili Ci "WYŁUDZONE" pieniądze. Dopisz, że w twoich oczach i w oczach zaprzyjaźnionego forum tracą jako rzetelny producent. Bo jak można być rzetelnym gdy ma się takich autoryzowanych kontrahentów-podwykonawców.

Do dzieła! (i nie daj się zbyć! wszystko oficjalnie na papierze, nic na gębę!)

18 godzin temu, Raptor napisał:

Serwis poleciał w kulki licząc na niewiedzę kupującego.

@Raptor ty to jednak masz nochala.... ;)

Opublikowano

To nie nos tylko temat z życia wzięty. Po prostu kolega zamawiał rower z oficjalnej strony Kross i wybrał opcję dostawy roweru do serwisu. Wybrał serwis ze strony Kross i po 3 dniach dostał telefon że rower gotowy jest do odbioru. Podjechał, obejrzał, zabrał papiery (karta gwarancyjna ) faktura zakupu przyszła emailem. Pan w serwisie wyjaśnił zasady zrobienia płatnego przeglądu gwarancyjnego i jakby były jakieś problemy z rowerem to ma śmiało podjechać. Nie było mowy o żadnej kwocie za złożenie roweru. 

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 8.09.2020 o 13:22, zenobek napisał:

Domagaj się aby Kross wpłynął na serwis aby zwrócili Ci "WYŁUDZONE" pieniądze.

Coś w tym jest. Ale ze mnie naiwniak. Jak w sklepie zamawiałem to gość tam powiedział, że rower trzeba skręcić. Jakby powiedział, że wystarczy przykręcić pedały i ustawić kierownicę to sam bym to sobie zrobił. Czytam na Kross.pl i faktycznie serwis mnie porobił. 

Od wczoraj jestem w kontakcie z Krossem i wyobraźcie sobie co Pani z Krossa wczoraj zasugerowała... to jest Hit nad hity🤣🤣🤣

Jak mam zdjęcie tej korby to mam przysłać a fachowiec obejrzy zdjęcie i powie czy nie jest nic uszkodzone. Jak stwierdzi, że wszystko jest OK, to przyślą tą 4 śrubę i sam sobie przykręcę. Myślałem, że padnę ze śmiechu. Napisałem 2 pisma, jedno do serwisu Krossa a drugie bezpośrednio do Krossa. Zobaczymy jak to załatwią.

Opublikowano

W sumie nie wiadomo czy śmiać się czy płakać.

Opublikowano

Dlatego nigdy więcej Krossa bo procedury reklamacyjne to totalna porażka. Moja przygoda z Krossem to kupiłem , reklamowałem , sprzedałem.

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, blazej42 napisał:

Jak stwierdzi, że wszystko jest OK, to przyślą tą 4 śrubę i sam sobie przykręcę

Zapytaj tej wesołej Pani, jak? Przecież nie masz klucza dynametrycznego,to raz.

Druga sprawa ,to co oni na tą wyłudzoną stówę? 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nic nowego przecież tam siedzą odklejeni ludzie nie mający pojęcia o rowerach

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, blazej42 napisał:

Coś w tym jest. Ale ze mnie naiwniak. Jak w sklepie zamawiałem to gość tam powiedział, że rower trzeba skręcić. Jakby powiedział, że wystarczy przykręcić pedały i ustawić kierownicę to sam bym to sobie zrobił. Czytam na Kross.pl i faktycznie serwis mnie porobił. 

Od wczoraj jestem w kontakcie z Krossem i wyobraźcie sobie co Pani z Krossa wczoraj zasugerowała... to jest Hit nad hity🤣🤣🤣

Jak mam zdjęcie tej korby to mam przysłać a fachowiec obejrzy zdjęcie i powie czy nie jest nic uszkodzone. Jak stwierdzi, że wszystko jest OK, to przyślą tą 4 śrubę i sam sobie przykręcę. Myślałem, że padnę ze śmiechu. Napisałem 2 pisma, jedno do serwisu Krossa a drugie bezpośrednio do Krossa. Zobaczymy jak to załatwią.

Na stronie www Kr.ossa jest wyraźnie napisane, ze wybierając opcję dostawy do sklepu/ser.wisu z ich mapki, otrzymujesz rower w 100% gotowy do jazdy. Jeśli kurierem to musisz montować pedały i kierownicę. Powinieneś więc z ser.wisu/punktu odbioru otrzymać gotowy do jazdy rower bez dodatkowych opłat.

Jesli kupujesz bezpośrednio u pośrednika to w porządku, niech sobie doliczają ile chcą (o ile jest to dopuszczalne w umowie dystrybucyjnej między pośrednikiem a producentem), wtedy jeśli oplata za wydanie roweru jest dla kupującego zbyt wysoka to może wybrać tańszy sklep.

Tu nie dość, ze wzięli stówę to jeszcze wydali rower aby tylko wydać na szybko zamiast wpisać go w harmonogram rowerów i wydać po 3 dniach skoro mieli obłożenie. Może chcieli pójść na rękę ale zawalili temat. Chyba, ze zrobili jakiś płatny przegląd zerowy, o którym nie wspomnieli i go spartolili. Tak czy siak, nie pierwszy rower, który wydali i ewentualne luzy na śrubach pewnie były znane to mogli powiedzieć, czego się spodziewać i zasugerować aby przypilnować okresowego sprawdzenia i ewentualnego dokręcania połączeń.

Najlepiej wyjaśnić z Kro.ssem czy ta stówa jest w ogóle zasadna i czy sklep nie wprowadził w błąd i nie skasował za coś dodatkowego bez dokładnej informacji za co konkretnie się ta opłata im należy.

Edytowane przez Frost
Opublikowano
3 godziny temu, blazej42 napisał:

Jak mam zdjęcie tej korby to mam przysłać

Ja bym odpalił natychmiastowo: "Przepraszam ale nie mam aparatu foto. Jestem typem samotnika i nie mam od kogo pożyczyć".

xD

Opublikowano

To jest ogólnie kolejny raz o którym słyszę gdzie Kross zawodzi. 

• Lubię to! 1