Skocz do zawartości

Kross Earth 2.0 2019 - GreyRacer

ankorst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Da sie zwiększyć wszytko zależy jak zbudowana jest komora powietrzna
Jak zwiększyć to może się okazać ze trzeba tylko wyjąć podkładkę z szaftu i skok będzie większy

Jest to dość prosty zabieg

Opublikowano
W dniu 23.08.2021 o 11:03, ZooM napisał:

Pochwalę się Earthem „downcountry” :)

skok da się zwiększyć do 120mm na fabrycznym Reckonie

5141AF37-201C-4790-AF28-EB576C111A34.thumb.jpeg.cc35d23eae984dd9549bd347d0cd0d4d.jpeg

Dobry pomysł. Wymieniali Ci tłumik czy tylko wyjęli te podkładki Travel Spacer?

Pytanie mam / sugestię :) masz oryginalny (długi) mostek dalej? Zmien sobie na krótki i przy tak wypłaszczonych kątach, jakie masz teraz dzieki 120 z przodu, zobaczysz różnice 5x wiekszą :)

Opublikowano
44 minuty temu, serbi napisał:

Dobry pomysł. Wymieniali Ci tłumik czy tylko wyjęli te podkładki Travel Spacer?

Pytanie mam / sugestię :) masz oryginalny (długi) mostek dalej? Zmien sobie na krótki i przy tak wypłaszczonych kątach, jakie masz teraz dzieki 120 z przodu, zobaczysz różnice 5x wiekszą :)

Tylko wyjęli podkładki, wymiana tłumika nie była potrzebna :)

Fajny pomysł, ale jestem na styku rozmiarów z 190cm wzrostu i boje się, że krótszy mostek byłby za krótki 

ale dodam, że szersza kierownica niż fabryczna też dużo mi dała, 780mm jest super :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 25.08.2021 o 10:52, ZooM napisał:

Tylko wyjęli podkładki, wymiana tłumika nie była potrzebna :)

Fajny pomysł, ale jestem na styku rozmiarów z 190cm wzrostu i boje się, że krótszy mostek byłby za krótki 

ale dodam, że szersza kierownica niż fabryczna też dużo mi dała, 780mm jest super :)

Cześć

Pochawilbyś się, jak Ci się jeździ na takim Earth z 120mm skoku (i gdzie nim jezdziłeś - może w górach byłeś z nim) ?

Jakieś wrażenia / przemyślenia?

Bede wdzieczny :)

Opublikowano (edytowane)

To ja się wypowiem. Zrobiłem ten sam manewr.

W roli uzupełnienia wystarczy wyjąć podkładkę w widelcu i skok się zmienia. Zrobiłem przy małym serwisie.  Różnica zdecydowanie na plus, na zjazdach jest stabilniej i te ekstra 20 mm zaskakująco robi różnicę. Na podjazdach nie odczułem negatywnych sutków zmiany. Dodatkowo mostek z 80 na 70 zmieniłem (akurat taki miałem pod ręką) i jest dropper wsadzony.

Objechałem trasy w Zawoi na Mosornym. (Sokolice, Diablak, Freeride, Wilcza Łapa) Świetna zabawa.

Edytowane przez roki25
Opublikowano

Czeka mnie właśnie serwis amorów. Myślicie że zmiana na 120mm przy jeździe raczej XC ma sens czy zostać przy 100.?

Opublikowano

Moim zdaniem tak, nowy trend downcountry w XC to właśnie 120mm skoku, nawet przód i tył. 
Ja nie będę wracał do 100mm z przodu, ale jak ci nie podejdzie to zawsze możesz wsadzić tą podkładkę dystansową z powrotem. To nie jest nieodwracalna zmiana :)

Tak jak wspomnial Roki, najwieksza odczuwalna rożnica jest na zjazdach, dużo większa stabilność, bardziej płaski kąt główki 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki Panowie :)

Ide w to, przy robieniu serwisu amorow.

Oprocz zmiany kątów, dźwiga sie też suport troche do góry, wiec to jest super sprawa.

Opublikowano

Gdzieś na necie jest fajny kalkulator co do geometrii, ale nie mogę go teraz namierzyć. Kiedyś się tym interesowałem i o ile dobrze pamiętam to kąt główki zmieni się o niecały 1°, a suport dźwignie o niecały 1 cm, więc szału nie ma... Największa różnica będzie na wysokości kierownicy...

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, ZooM napisał:

Moim zdaniem tak, nowy trend downcountry w XC to właśnie 120mm skoku, nawet przód i tył. 

Wiec i ja spróbuję.

Czy tak samo można zrobić z tylnym?

Opublikowano

Rower wrócił z rowerowego SPA ze zwiększonym skokiem do 120mm, tarczą z tyłu 180mm (trzeba było kombinować z dwoma adapterami, bo uklad śrub na wahaczu, przynajmniej moim, jest jak w szosówce i zacisk wiekszej tarczy nie łapie ot tak po prostu) i po serwisie zawieszenia - ogólnie po "remoncie".
Dropper, krótki mostek, mleko w oponach juz miałem wcześniej, wiec chyba teraz mam rower typu "downcountry" wg marketingowego bełkotu 🤣 😂

Przejechałem sie nim na moim lokalnym singletracku i jesli ktos zna swój rower i wie czego sie po nim spodziewać, umie jeździć po bandach (enduro) i techn. sekcjach, to po zmianie skoku do 120mm czeka go nielicha niespodzianka :) moze w kalkulatorach netowych zmiana w kątach niewielka, ale rower kompletnie inaczej się zachowuje (na +). Zobaczymy po jakiejs dłuższej wycieczce, bo na razie to taka opinia "na świeżo".

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ktoś wymieniał może fabryczne koła na takie z szer obręczy wew. 29-30mm? Na jakies DT z lemonbike / dandy horse / daveo?

Czuc roznice pomiedzy obreczami 23mm a 30mm? A jak z oporami toczenia po płaskim?

I czy opona 2,25 bedzie sie dobrze ukladala na takiej obreczy 30mm? 

Opublikowano

Ja mam koła z dandy horse bozon GT. Czyli koła do XC. Szerokość wew. to 25mm. Wiec nie pomogę jeżeli chodzi o różnice w szerokości 30mm, ale szczerze mogę polecić DandyHorse jako firmę produkująca koła. Pełne pro. Moje koła są zbudowane na obręczach dtswiss  xr391 ponieważ swoich nie mieli ze względu na problemy z dostawami od producenta. Jeżeli chodzi o piasty to są ich produkcji. Doradzili mi je ze względu na zastosowanie w nich łożysk takich jakich stosuje się dtswiss240. Tłukę po kamerdolcach jak to w Beskidach i na razie zero problemów. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

ja mam jak na razie tył wymieniony na ex1700 oporów raczej nie zauważyłem nawet bym powiedział że jeździ się szybciej. Przy mojej wadze 108kg w górach tył musiałem co chwile prostować po zmianie na dt swiss problem chwilowo znikł. 

IMG_5352.JPG
  • Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

panowie orientuje się ktoś jakie jest dokładne oznaczenia haka przerzutki  

Opublikowano

Hak przerzutki DP-56.

Na stronie krossa niedostępny, zmieniają tylko cenę było 52zł potem 63zł a teraz jest 74,99zł. Pisałem do krossa w tej sprawie odpowiedz była że hak jest niedostępny a czy będzie dostępny kiedyś niewiadomo:(

Jadąc w 2021 ultramaraton Wisła 1200 Earthem z widomych powodów potrzebowałem zapasowy hak. Udało mi się go kupić na czeskiej stronie:

https://www.cycology.pl/stopa-ramy-kross-dp-56-p1326538/

Hak jest ok, kurier przyniósł go po dwóch dniach, także opcja raczej sprawdzona:)

Opublikowano

Poszukaj na FB Blackbird - Mechanik Rowerowy - dorabia haki i tego też ma w ofercie. Pytałem jakoś w okresie wakacji i wtedy miał od ręki. Sam chcę zamówić na zapas więc pewnie za chwilę sam się będę odzywał.

Opublikowano

Jakbyście zamawiali to dajcie cynk. Chętnie też zamówię na zapas.

Opublikowano

Witam wszystkich.

Zagwostka do posiadaczy Earth-ów.

Jakie macie u siebie hamulcem (zaciski).

Po roku jazdy na tym co producent dał przyszła zmiana na Shimano BR-M6000 cały zestawy klamki + przewody+ zaciski.

Przód fajnie, pasowało. Tył hmmm zacisk okazał się za szeroki.

Przy zastosowaniu tarczy  i adaptera na 160mm nie wchodzi :(. Zaciski opiera się ramię i wypycha tarczę ku kołu.

Mieliście podobny problem?

20220128_232123.jpg 20220128_232132.jpg
Opublikowano

ja zmieniłem przód i tył do deore xt i zmieniłem tarcze na przód poszła xtr 203 a na tył xt 180 jak dzisiaj wrócę to zrobię ci zdjęcie aktualne tyłu. W obu przypadkach musiałem zmienić adaptery do zacisków 

IMG_5452.JPG IMG_5472[28297].JPG
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, mszuli napisał:

Jakie macie u siebie hamulcem (zaciski).

Ja zmieniłem na slx. Problemu nie było.

IMG_20220130_102242.jpg

Pytanie z innej beczki. Przechodziliscie na 1x11?

Mam zamiar przejść i zastanawiam się nad zębatką owalną?

Ma ktoś z was, jak tak to jaka? I czy siadła na fabryczna korbę mt500?

Edytowane przez ankorst
Opublikowano

ogólnie na same zaciski nie było problemu ja musiałem zmienić adaptery tylko z powodu zmiany tarczy na większe 

Opublikowano (edytowane)

Z braku odpowiednich adapterów ( również w sklepie krossa :( zostawiłem ala patent. Wstawiłem tarczę 180 i 2 adaptery. 

Jeden 160 + jeden 180. Ale i tak nie jest to tak jak powinno. Zacisk w miejscu odpowietrzania jest szerszy niż w miejscu gdzie pracują tłoki. Zamówiłem taki adapter na 180 ( są one pod PM) ale myślę że w owalny otwór zmieszczę rozstaw śrub i u góry skręce nakrętka.

Macie może jakiś inny pomysł albo jaki mogę dać adapter aby to pasowało?

Edit

Kupiłem jeszcze adapter na 140mm tył może po zastosowaniu podkładek coś się uda?

20220130_104421.jpg 20220130_104429.jpg 20220130_104437.jpg Screenshot_20220130-105539_Allegro.jpg

Screenshot_20220130-111403_Allegro.jpg Edytowane przez mszuli
Opublikowano

Qrde ja kupiłem adapter kolega z forum mi podesłał linka 

834F9E1F-9471-4E02-A22C-B8C5EC5C32F5.jpeg A74D3882-0148-4296-92EB-1B9FF06C7055.jpeg