michalr Opublikowano 4 Lutego 2021 Opublikowano 4 Lutego 2021 @jelenia_BRICKS Miałem tam wtedy napęd 2x z blatami 40/30 i tyłem 11-42. Później zmieniłem korbę ma 38/28 i dalej brakowało jak jeździłem w Świętokrzyskich, więc kolejny etap to zejście na blatach do 36/26 i wciąż 11-42 tylko już 11s.
jelenia_BRICKS Opublikowano 4 Lutego 2021 Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) Długa i męcząca musiała być twa droga by odkryć najbardziej pospolite zestawienie napędu 2x czyli 36-26 i kaseta 11-40/42. Kto Ci tak skrzywdził rower mtb blatami 40/30? Fabrycznie miał takie? Edytowane 4 Lutego 2021 przez jelenia_BRICKS
michalr Opublikowano 4 Lutego 2021 Opublikowano 4 Lutego 2021 Fabrycznie korba była 3x, w ramach modyfikacji budżetowej została zredukowana do 2x natomiast została rozszerzona kaseta do 42T. Optymalny napęd mam dopiero w tym sezonie
serbi Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 Taki mały tips, jesli ktos bedzie chciał montowac sztyce regulowaną w tym rowerku. Pancerz nie przechodzi nad suportem wewn. ramy, bo blokuje go śruba zawiasu zawieszenia. Przynajmniej u mnie nie dalo sie go przepchnąć. Natomiast w w "głównej rurze" nie ma problemu - mozna pancerz zmiescic w otworze na pancerz blokady dampera (jak ktos jej nie ma, ofc:) A do samej sztycy albo wywiercic małą dziurke (niepolecane chyba;), ale po prostu myk-myk z zewn prowadzeniem. 1
ankorst Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) 17 minut temu, serbi napisał: Taki mały tips, jesli ktos bedzie chciał montowac sztyce regulowaną w tym rowerku. Pancerz nie przechodzi nad suportem wewn. ramy, bo blokuje go śruba zawiasu zawieszenia. Przynajmniej u mnie nie dalo sie go przepchnąć. Natomiast w w "głównej rurze" nie ma problemu - mozna pancerz zmiescic w otworze na pancerz blokady dampera (jak ktos jej nie ma, ofc:) A do samej sztycy albo wywiercic małą dziurke (niepolecane chyba;), ale po prostu myk-myk z zewn prowadzeniem. Dzięki za info. Na razie nie przymierzam się do myk myka, ale na przyszłość dobrze wiedzieć .👍a z ciekawości jaki montowałeś? Edytowane 25 Marca 2021 przez ankorst
kotlar Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 Na tym filmie jest wprawdzie Earth 3.0 ale jakoś udało się tam przepchnąć linkę. Dwa tematy mam jeszcze: 1. Na weekend robię tublesy. Czy ktoś z was przechodził na bezdentki w fabrycznych kołach i czy oklejał dodatkowo rawkę taśmą? Pytam dlatego ze widziałem film gdzie nie było to robione. 2. W lipcu jadę tym rowerem Wisłę 1200. Na wszelki wypadek powinienem mieć ze sobą hak przerzutki ale gdzie go kupić jak nigdzie nie ma?
ankorst Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) 3 minuty temu, kotlar napisał: Na weekend robię tublesy. Czy ktoś z was przechodził na bezdentki w fabrycznych kołach i czy oklejał dodatkowo rawkę taśmą? Pytam dlatego ze widziałem film gdzie nie było to robione. Ja miałem na fabrycznych wtb i dali mi w serwisie nową taśmę. Siadło bez problemów. Edytowane 25 Marca 2021 przez ankorst 1
roki25 Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 40 minut temu, serbi napisał: Taki mały tips, jesli ktos bedzie chciał montowac sztyce regulowaną w tym rowerku. Pancerz nie przechodzi nad suportem wewn. ramy, bo blokuje go śruba zawiasu zawieszenia. Przynajmniej u mnie nie dalo sie go przepchnąć. Natomiast w w "głównej rurze" nie ma problemu - mozna pancerz zmiescic w otworze na pancerz blokady dampera (jak ktos jej nie ma, ofc:) A do samej sztycy albo wywiercic małą dziurke (niepolecane chyba;), ale po prostu myk-myk z zewn prowadzeniem. Da się tam przeprowadzić pancerz. Najpierw puścić linkę i dopiero na nią pancerz wtedy przejdzie. Jest tam ciasno ale z takim prowadzeniem da radę i całość chodzi płynnie.
serbi Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 30 minut temu, ankorst napisał: Dzięki za info. Na razie nie przymierzam się do myk myka, ale na przyszłość dobrze wiedzieć .👍a z ciekawości jaki montowałeś? https://www.chainreactioncycles.com/pl/en/brand-x-ascend-dropper-seatpost-125mm-150mm-/rp-prod149024 4 minuty temu, roki25 napisał: Da się tam przeprowadzić pancerz. Najpierw puścić linkę i dopiero na nią pancerz wtedy przejdzie. Jest tam ciasno ale z takim prowadzeniem da radę i całość chodzi płynnie. To znaczy ze za słaby ze mnie mechanik troche sie tez balem, ze cos uszkodze, przez to odpuscilem. Swoją drogą, droppery to raczej popularny osprzet i że w takim rowerze trzeba kombinować jak koń pod góre, zeby to zamontować...
marcin.jka Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 Nic nie trzeba kombinować, puściłem linkę dolną rurą i jest wszystko ok, suport jest przecież cofnięty w ogóle nie przeszkadza, jest tam wystarczająco miejsca, pół godziny roboty.
michalr Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 To ja mam takie pytanie do właścicieli tego modelu, do jakiej wagi udało Wam się zejść po modyfikacjach względem wagi fabrycznej?
serbi Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 2 godziny temu, marcin.jka napisał: Nic nie trzeba kombinować, puściłem linkę dolną rurą i jest wszystko ok, suport jest przecież cofnięty w ogóle nie przeszkadza, jest tam wystarczająco miejsca, pół godziny roboty. Ale mi nie przeszkadzał suport, tylko śruba zawiasu z zawieszenia. Za cholere nie moglem tam wepchnąć pancerza
kpasek Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Ja przeszedłem na mleko odrazu przy zakupie wymiana wentyli i taśma przy oryginalnych oponach. Po 500km wymieniłem hamulce na xt i tarcze z przodu. Jak na razie spisuje się bez problemowo zdjęcia jeszcze przed zmianą hamulcy
djpawelo Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Słuchajcie czy Wy też macie od strony napędowej na wahaczu w pobliżu suportu takie lekkie wybrzuszenie z 3 mm ? Jakby ta poprzeczna rurka, która jest przyspawana do wahacza była ciut za długa i przez to tak się stało. Moim zdaniem powinno to być idealnie równe a jest góreczka taka. Pytam abyście sprawdzili kto ma ten rower bo nie wiem czy zwróciliście na to uwagę. Może tylko ja mam tak a może to jakaś wada produkcyjna. Dzięki z góry za informację. Pozdrawiam życząc zdrowych i spokojnych Świąt Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez djpawelo
ankorst Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2021 4 minuty temu, djpawelo napisał: Słuchajcie czy Wy też macie od strony napędowej na wahaczu w pobliżu suportu takie lekkie wybrzuszenie z 3 mm ? Jakby ta poprzeczna rurka, która jest przyspawana do wahacza była ciut za długa i przez to tak się stało. Moim zdaniem powinno to być idealnie równe a jest góreczka taka. Pytam abyście sprawdzili kto ma ten rower bo nie wiem czy zwróciliście na to uwagę. Może tylko ja mam tak a może to jakaś wada produkcyjna. Dzięki z góry za informację. Pozdrawiam życząc zdrowych i spokojnych Świąt Podeślij zdjęcie. Ja chyba nie mam.
djpawelo Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) 7 godzin temu, ankorst napisał: Podeślij zdjęcie. Ja chyba nie mam. Dodałem zdjęcia jak to wygląda. Nawet widać to idealnie w miejscu zadrapania. Nie jest to równa powierzchnia tak jak to moim zdaniem powinno być. Jestem ciekaw czy macie podobnie czy to jakaś wada fabryczna. Miałem pisać z tym do Krossa, ale mówię najpierw zapytam Was czy macie podobnie i dopiero będę interweniował jak coś. Przy przeróbce na elektryka to wkurza bo trzeba dodać podkładkę, która będzie dystansować mocowanie silnika pomiędzy suportem aby był też mm luz do wahacza aby nie ocierało. A przez to też zmienia się linia łańcucha oddalając silnik od suportu, więc każdy zaoszczędzony mm jest ważny. Może za dużo szpachli jest nałożone w tym miejscu i chętnie bym to wygładził aby było idealnie bo mnie to przeszkadza. Dzięki z góry za informację czy macie tak samo. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez djpawelo
ankorst Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Ciężko ocenić bo ni mam ściągniętego napędu ale wydaje mi się że ja tego wybrzuszenia nie mam
marcin.jka Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Ramy Krossa mają to do siebie, że ich powtarzalność jest kiepska, jak wyszło tak jest, to wybrzuszenie chyba powoduje, że mniej miejsca jest na zębatkę?
serbi Opublikowano 9 Maja 2021 Opublikowano 9 Maja 2021 Lubiącym eksperymeny polecam zmianę oryginalnego mostka na krótki (ja mam 50mm Dartmoor Trail). Musiałem dać też podkładkę, ale rower dostał +10 do stabilności i fun'u na krętych zjazdach.
ankorst Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Opublikowano 10 Maja 2021 W dniu 9.05.2021 o 10:44, serbi napisał: Lubiącym eksperymeny polecam zmianę oryginalnego mostka na krótki (ja mam 50mm Dartmoor Trail). Musiałem dać też podkładkę, ale rower dostał +10 do stabilności i fun'u na krętych zjazdach. Ja też mam 50mm ale Pro Koryak i też odnoszę wrażenie, że jest zwrotniej.
serbi Opublikowano 11 Czerwca 2021 Opublikowano 11 Czerwca 2021 https://magazynbike.pl/2019/12/26/kross-earth-trail-downcountry-by-arek-trzcinski/ fajny choc ładowanie takiej klasy komponentow do eartha 2.0 to "lekka" przesada, ale mozna poszukac tanszych odpowiedników. Byłem ostatnio z moim Earthem na EnduroTrails i całkiem fajnie sie jezdziło (mimo opon XC)
ankorst Opublikowano 11 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2021 (edytowane) Fajny taki czarny. Ale to już carbon. Ciekawe ile waży? Ja swojego zbiłem do 13.30 kg Edytowane 11 Czerwca 2021 przez ankorst
kpasek Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 A tak z innej beczki jak wam się opony sprawiają ja fabrycznie miałem schwalbe i po każdym myciu widzę jakie sito się z nich robi mam może 1000km na nich a mleko wychodziło często oczywiście zawsze uszczelnione ale przeraża mnie widok miejsc zaklejonych. Wbiłem tez ostatnio knota bo dziura była za duża. Na regale leżą już 2 nowe maxxisy ale jakie jest wasze doświadczenie z tymi oponami?
ankorst Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2021 15 minut temu, kpasek napisał: A tak z innej beczki jak wam się opony sprawiają ja fabrycznie miałem schwalbe i po każdym myciu widzę jakie sito się z nich robi mam może 1000km na nich a mleko wychodziło często oczywiście zawsze uszczelnione ale przeraża mnie widok miejsc zaklejonych. Wbiłem tez ostatnio knota bo dziura była za duża. Na regale leżą już 2 nowe maxxisy ale jakie jest wasze doświadczenie z tymi oponami? Ja będę miał na nich ponad 1000 ale nie charatam ostro i dają radę. Wczoraj na nich jeszcze maraton obleciałem.
serbi Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 20 godzin temu, kpasek napisał: A tak z innej beczki jak wam się opony sprawiają ja fabrycznie miałem schwalbe i po każdym myciu widzę jakie sito się z nich robi mam może 1000km na nich a mleko wychodziło często oczywiście zawsze uszczelnione ale przeraża mnie widok miejsc zaklejonych. Wbiłem tez ostatnio knota bo dziura była za duża. Na regale leżą już 2 nowe maxxisy ale jakie jest wasze doświadczenie z tymi oponami? Wywaliłem moje Schwalbe po 3 tyg i kilku gumach co pare dni (jezdze na dętkach).
Rekomendowane odpowiedzi