Skocz do zawartości

Kross Earth 2.0 2019 - GreyRacer

ankorst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@jelenia_BRICKS Miałem tam wtedy napęd 2x z blatami 40/30 i tyłem 11-42. Później zmieniłem korbę ma 38/28 i dalej brakowało jak jeździłem w Świętokrzyskich, więc kolejny etap to zejście na blatach do 36/26 i wciąż 11-42 tylko już 11s.

Opublikowano (edytowane)

Długa i męcząca musiała być twa droga by odkryć najbardziej pospolite zestawienie napędu 2x czyli 36-26 i kaseta 11-40/42.
Kto Ci tak skrzywdził rower mtb blatami 40/30? Fabrycznie miał takie?

Edytowane przez jelenia_BRICKS
Opublikowano

Fabrycznie korba była 3x, w ramach modyfikacji budżetowej została zredukowana do 2x natomiast została rozszerzona kaseta do 42T. Optymalny napęd mam dopiero w tym sezonie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Taki mały tips, jesli ktos bedzie chciał montowac sztyce regulowaną w tym rowerku.

Pancerz nie przechodzi nad suportem wewn. ramy, bo blokuje go śruba zawiasu zawieszenia. Przynajmniej u mnie nie dalo sie go przepchnąć.

Natomiast w w "głównej rurze" nie ma problemu - mozna pancerz zmiescic w otworze na pancerz blokady dampera (jak ktos jej nie ma, ofc:)

A do samej sztycy albo wywiercic małą dziurke (niepolecane chyba;), ale po prostu myk-myk z zewn prowadzeniem.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, serbi napisał:

Taki mały tips, jesli ktos bedzie chciał montowac sztyce regulowaną w tym rowerku.

Pancerz nie przechodzi nad suportem wewn. ramy, bo blokuje go śruba zawiasu zawieszenia. Przynajmniej u mnie nie dalo sie go przepchnąć.

Natomiast w w "głównej rurze" nie ma problemu - mozna pancerz zmiescic w otworze na pancerz blokady dampera (jak ktos jej nie ma, ofc:)

A do samej sztycy albo wywiercic małą dziurke (niepolecane chyba;), ale po prostu myk-myk z zewn prowadzeniem.

Dzięki za info. Na razie nie przymierzam się do myk myka, ale na przyszłość dobrze wiedzieć .👍a z ciekawości jaki montowałeś?

Edytowane przez ankorst
Opublikowano

Na tym filmie jest wprawdzie Earth 3.0 ale jakoś udało się tam przepchnąć linkę.

Dwa tematy mam jeszcze:

1. Na weekend robię tublesy. Czy ktoś z was przechodził na bezdentki w fabrycznych kołach i czy oklejał dodatkowo rawkę taśmą? Pytam dlatego ze widziałem film gdzie nie było to robione.

2. W lipcu jadę tym rowerem Wisłę 1200. Na wszelki wypadek powinienem mieć ze sobą hak przerzutki ale gdzie go kupić jak nigdzie nie ma?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, kotlar napisał:

Na weekend robię tublesy. Czy ktoś z was przechodził na bezdentki w fabrycznych kołach i czy oklejał dodatkowo rawkę taśmą? Pytam dlatego ze widziałem film gdzie nie było to robione.

Ja miałem na fabrycznych wtb i dali mi w serwisie nową taśmę. Siadło bez problemów.

Edytowane przez ankorst
  • Lubię to! 1
Opublikowano
40 minut temu, serbi napisał:

Da się tam przeprowadzić pancerz. Najpierw puścić linkę i dopiero na nią pancerz wtedy przejdzie. Jest tam ciasno ale z takim prowadzeniem da radę i całość chodzi płynnie.

Opublikowano
30 minut temu, ankorst napisał:

Dzięki za info. Na razie nie przymierzam się do myk myka, ale na przyszłość dobrze wiedzieć .👍a z ciekawości jaki montowałeś?

https://www.chainreactioncycles.com/pl/en/brand-x-ascend-dropper-seatpost-125mm-150mm-/rp-prod149024

4 minuty temu, roki25 napisał:

Da się tam przeprowadzić pancerz. Najpierw puścić linkę i dopiero na nią pancerz wtedy przejdzie. Jest tam ciasno ale z takim prowadzeniem da radę i całość chodzi płynnie.

To znaczy ze za słaby ze mnie mechanik :) troche sie tez balem, ze cos uszkodze, przez to odpuscilem.

Swoją drogą, droppery to raczej popularny osprzet i że w takim rowerze trzeba kombinować jak koń pod góre, zeby to zamontować... 

Opublikowano

Nic nie trzeba kombinować, puściłem linkę dolną rurą i jest wszystko ok, suport jest przecież cofnięty w ogóle nie przeszkadza, jest tam wystarczająco miejsca, pół godziny roboty.

Opublikowano

To ja mam takie pytanie do właścicieli tego modelu, do jakiej wagi udało Wam się zejść po modyfikacjach względem wagi fabrycznej?

Opublikowano
2 godziny temu, marcin.jka napisał:

Nic nie trzeba kombinować, puściłem linkę dolną rurą i jest wszystko ok, suport jest przecież cofnięty w ogóle nie przeszkadza, jest tam wystarczająco miejsca, pół godziny roboty.

Ale mi nie przeszkadzał suport, tylko śruba zawiasu z zawieszenia. Za cholere nie moglem tam wepchnąć pancerza

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja przeszedłem na mleko odrazu przy zakupie wymiana wentyli i taśma przy oryginalnych oponach. Po 500km wymieniłem hamulce na xt i tarcze z przodu. Jak na razie spisuje się bez problemowo zdjęcia jeszcze przed zmianą hamulcy

IMG_3476.JPG IMG_3474.JPG
Opublikowano (edytowane)

Słuchajcie czy Wy też macie od strony napędowej na wahaczu w pobliżu suportu takie lekkie wybrzuszenie z 3 mm ?

Jakby ta poprzeczna rurka, która jest przyspawana do wahacza była ciut za długa i przez to tak się stało.

Moim zdaniem powinno to być idealnie równe a jest góreczka taka.

Pytam abyście sprawdzili kto ma ten rower bo nie wiem czy zwróciliście na to uwagę.

Może tylko ja mam tak a może to jakaś wada produkcyjna.

Dzięki z góry za informację. Pozdrawiam życząc zdrowych i spokojnych Świąt :)

169431459_503658397483038_6284189370911204043_n.jpg 169240283_1119096678502810_3959480072091510633_n.jpg 169056995_452309042723451_2368351502431646537_n.jpg Edytowane przez djpawelo
Opublikowano
4 minuty temu, djpawelo napisał:

Słuchajcie czy Wy też macie od strony napędowej na wahaczu w pobliżu suportu takie lekkie wybrzuszenie z 3 mm ?

Jakby ta poprzeczna rurka, która jest przyspawana do wahacza była ciut za długa i przez to tak się stało.

Moim zdaniem powinno to być idealnie równe a jest góreczka taka.

Pytam abyście sprawdzili kto ma ten rower bo nie wiem czy zwróciliście na to uwagę.

Może tylko ja mam tak a może to jakaś wada produkcyjna.

Dzięki z góry za informację. Pozdrawiam życząc zdrowych i spokojnych Świąt :)

Podeślij zdjęcie. Ja chyba nie mam.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ankorst napisał:

Podeślij zdjęcie. Ja chyba nie mam.

Dodałem zdjęcia jak to wygląda. Nawet widać to idealnie w miejscu zadrapania. Nie jest to równa powierzchnia tak jak to moim zdaniem powinno być. Jestem ciekaw czy macie podobnie czy to jakaś wada fabryczna. Miałem pisać z tym do Krossa, ale mówię najpierw zapytam Was czy macie podobnie i dopiero będę interweniował jak coś. Przy przeróbce na elektryka to wkurza bo trzeba dodać podkładkę, która będzie dystansować mocowanie silnika pomiędzy suportem aby był też mm luz do wahacza aby nie ocierało. A przez to też zmienia się linia łańcucha oddalając silnik od suportu, więc każdy zaoszczędzony mm jest ważny. Może za dużo szpachli jest nałożone w tym miejscu i chętnie bym to wygładził aby było idealnie bo mnie to przeszkadza. Dzięki z góry za informację czy macie tak samo.

Edytowane przez djpawelo
Opublikowano

Ciężko ocenić bo ni mam ściągniętego napędu ale wydaje mi się że ja tego wybrzuszenia nie mam

IMG_20210404_201755.jpg IMG_20210404_201737.jpg
Opublikowano

Ramy Krossa mają to do siebie, że ich powtarzalność jest kiepska, jak wyszło tak jest, to wybrzuszenie chyba powoduje, że mniej miejsca jest na zębatkę?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Lubiącym eksperymeny polecam zmianę oryginalnego mostka na krótki (ja mam 50mm Dartmoor Trail).

Musiałem dać też podkładkę, ale rower dostał +10 do stabilności i fun'u na krętych zjazdach. 

Opublikowano
W dniu 9.05.2021 o 10:44, serbi napisał:

Lubiącym eksperymeny polecam zmianę oryginalnego mostka na krótki (ja mam 50mm Dartmoor Trail).

Musiałem dać też podkładkę, ale rower dostał +10 do stabilności i fun'u na krętych zjazdach. 

Ja też mam 50mm ale Pro Koryak i też odnoszę wrażenie, że jest zwrotniej.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Fajny taki czarny. Ale to już carbon. Ciekawe ile waży?

Ja swojego zbiłem do 13.30 kg

Edytowane przez ankorst
Opublikowano

A tak z innej beczki jak wam się opony sprawiają ja fabrycznie miałem schwalbe  i po każdym myciu widzę jakie sito się z nich robi mam może 1000km na nich a mleko wychodziło często oczywiście zawsze uszczelnione ale przeraża mnie widok miejsc zaklejonych. Wbiłem tez ostatnio knota bo dziura była za duża. Na regale leżą już 2 nowe maxxisy ale jakie jest wasze doświadczenie z tymi oponami?

Opublikowano
15 minut temu, kpasek napisał:

A tak z innej beczki jak wam się opony sprawiają ja fabrycznie miałem schwalbe  i po każdym myciu widzę jakie sito się z nich robi mam może 1000km na nich a mleko wychodziło często oczywiście zawsze uszczelnione ale przeraża mnie widok miejsc zaklejonych. Wbiłem tez ostatnio knota bo dziura była za duża. Na regale leżą już 2 nowe maxxisy ale jakie jest wasze doświadczenie z tymi oponami?

Ja będę miał na nich ponad 1000 ale nie charatam ostro i dają radę. Wczoraj na nich jeszcze maraton obleciałem.

Opublikowano
20 godzin temu, kpasek napisał:

Wywaliłem moje Schwalbe po 3 tyg i kilku gumach co pare dni (jezdze na dętkach).