Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ale co to za problem rozebrać dolne lagi. odkręcasz 2 śrubki , ściągasz , smarujesz i skręcasz. 15 min roboty. na necie masz pełno filmów jak to zrobić

Edytowane przez Raptor
Opublikowano

Co to za model RockShox, bo info ze strony Deca jest ciutek skromne i nie pozwala go zidentyfikować jednoznacznie?

Opublikowano

"Widelec ROCKSHOX 35 ze skokiem 150 mm.
Z nowymi goleniami Burly o przekroju 35 mm, sztywniejszymi dla większej kontroli, z resorowaniem powietrznym DebonAir™ (ograniczającym tarcie). Lepiej pochłania wstrząsy i lepiej działa pod obciążeniem.
kompatybilna z kołami 27,5" i 29"." Może być specjalny model tylko dla Decathlonu

Opublikowano

Olej przekładniowy do skrzyni biegów np 🤔 Ja bardziej martwię się że sam to chciałbym zrobić 

Opublikowano (edytowane)

Jaki przekładniowy. Na amorku masz nabity numer. Wpisujesz go https://trailhead.rockshox.com/en/search/ i wyskakuje ci wszystko łącznie z manualem jak zrobić przegląd i z jaką siłą dokręcić śruby oraz jaki olej wlać. przypuszczam że do lag będzie 15W ale głowy nie dam. Walicie jakieś oleje a potem płaczecie że amor nie działa. 

Edytowane przez Raptor
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Airman napisał:

Co to za model RockShox, bo info ze strony Deca jest ciutek skromne i nie pozwala go zidentyfikować jednoznacznie?

35 Gold RL 

4 godziny temu, Airman napisał:

To pytanie jaki olej do niego?

Dolne lagi 15WT a amor jak i sprężyna 5WT. 

Polecam odrazu sobie zalać bo jest pusto jak w każdym RS.  😋

20200807_125450.jpg image000000.jpg

W Cube miałem to samo, amor RS Judy Gold 

Edytowane przez Mik0laj
Opublikowano (edytowane)

dolne lagi 15w i po 10ml. w każdą lagę. A do tłumika 5W 170ml

Edytowane przez Raptor
Opublikowano
5 godzin temu, TomekCorsa napisał:

Co prawda rozebrałem rower i złożyłem, oprócz suportu (łożysk) np XC100S ale rozbierać amortyzator w AM... daruje sobie. Może na jesień dam do serwisu a puki co to tylko "brunox" mi zostaje. A swoją drogą to kupujesz i już jest problem. Czym droższy rower to większe problemy.

Brunox to sobie daruj chyba, że Deo ale tylko na szmatkę. Ja używam oleju takiego jak jest w dolnych lagach czyli 15WT smaruje golenie kilka ugięć i olej ładnie wyciąga brud choć jak będziesz robił serwis dolnych goleni co 50h to wystarczy tylko po każdej jeździe usunąć syf z goleni. Ja używam wody z szarym  mydłem do tego. 

Opublikowano

Z Decatlona mi odpisali żeby koniecznie serwisować w "ASO", bo inaczej utrata gwarancji na amortyzator. Ciężki orzech, bo szkoda czasu jeździć po serwisach kiedy trzeba śmigać rowerkiem, puki jeszcze urlop jest :)

Opublikowano (edytowane)

A ja nic z tym nie zrobię Będę jeździł i na jesień późną dam na pierwszy przegląd Zobaczymy jak to wyjdzie W xc100s choć inny amortyzator nic się nie dzieje Tak tak wiem co robię Przekonamy się A dlaczego ? Bo to jest chore żeby tak producent postępował Świadome postarzanie produktu 🤔 

20200822_084613-COLLAGE.jpg

Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano (edytowane)

AMka 😍 na chyba największej w hałdzie w Europie czyli Skalny wygaszonej przez elektrownie na zdjęciu. Daleko w tle Beskid Śląski 😉 VideoCapture_20200821-230717.thumb.jpg.b01c0222631e9aefa51544ebea80b45f.jpg

20200815_175626.jpg 20200815_172943.jpg

Edytowane przez Mik0laj
Opublikowano

Industrialnie :).

Jak sprawują się opony? Oryginalne, czy wymienione? Dętka?

Opublikowano (edytowane)

Ordżinal bez mleka 😉 Toro jak to już zostało wspomniane strasznie się zapycha więc będę wymieniał w następnym sezonie i nie wiem czy nie na Taipan, która naprawdę daje radę.

Edytowane przez Mik0laj
Opublikowano

Napisz jak wrażenia w porównaniu do XC 100S, mniej buja lepiej działa zawieszenie?

Nie masz luzów na przedniej prawej goleni w XC100S?

Opublikowano (edytowane)

Chyba jest u mnie dobrze Porównanie, jest trudne bo wrażenia są całkiem różne A może właśnie łatwe bo ... to całkiem inne rowery Damper jest bardziej rześki, czulszy Amortyzator to samo Nawet jak napompujesz więcej to cały czas mają tą czułość a w XC 100 S robią się trwardsze i takie drętwe AM 100 S jak podniosę do góry rękoma i go puszczę na ziemię to się ładnie kleii, tłumi XC 100 S odbija jak piłka Podobne ciśnienia ale jednak różnica jest bardzo duża To inna klasa ? Hamulce słabe ale czuć że jeszcze się dotrą bo robią postępy Dzisiaj tylko przed domem bo regulowanemu napęd i nie dokończyłem bo łał deszcz Rower jest super i jak ma się tego tysiąca to jest warto dołożyć Oczywiście wiedząc że to inne zastosowanie ale w sumie bliskie 

Dzisiaj zwróciłem uwagę że: od osi suportu do ziemi jest 36 cm w XC a 2 cm mniej w AM 🤔 XC od osi do osi ma 115 a AM 121,5 ... Reszty nie ma sensu podawać ale ten pierwszy wymiar to mnie zdziwił i czuć go w czasie jazdy.

A, jeszcze jedno. Mam wrażenie jak by rowery pochodziły z różnych fabryk. Np, smar biały w XC był wszędzie a w AM wychodzi tylko z suportu trochę i jest niebieski 🤔

IMG_20200822_175440.jpg IMG_20200822_175415.jpg

• Lubię to! 2
Opublikowano

Rozpakowałem rowerek, nie znam się to się wypowiem: wspaniała maszyna :). Nawet dzwonek i lampki dołaczyli do kompletu (przymocować je przy pomocy oringów?), mogli pójść za ciosem i dołożyć błotniki, bo bez nich był dzisiaj zabłocony uśmiech na ryju :).

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Airman napisał:

Rozpakowałem rowerek, nie znam się to się wypowiem: wspaniała maszyna :). Nawet dzwonek i lampki dołaczyli do kompletu (przymocować je przy pomocy oringów?), mogli pójść za ciosem i dołożyć błotniki, bo bez nich był dzisiaj zabłocony uśmiech na ryju :).

To zależy coś dostał za lampki? Bo my nic 😂 Najwaznieszy banan na twarzy a jaki to już mało istotne 🚴‍♂️

Edytowane przez Mik0laj
Opublikowano

Ej, ale tak poważnie to te lampki, mnie przynajmniej, pasują. 

Opublikowano

A się tu kompendium wiedzy am100s robi  Amortyzator to FS-35G-RL-A1.  Co do gwarancji ,,ASO" to wydaje mi się normalne, sprzęt ma być serwisowany w sposób właściwy, a deklaracją tego jest osoba z papierkiem. Z samochodem jest to samo, nawet jak wlejesz olej innego producenta, pomimo zgodności lepkości, a nie norm to już masz po gwarancji, każda części jest pomalowana na złączach, odgiąłbyś jedną obejmę i już masz kłopoty. 

W RS lepiej patrzeć na wysokość oleju, niż objętość - bo miarki są różne... Od górnej korony chyba (musiałbym popatrzeć do instrukcji, bo nigdy nie pamiętam) ma być 89mm do lustra oleju. Potem sprawdzamy, czy działa na całym skoku, czy działa blokada i gites. 

Wybaczcie, miałem blokadę na posty do dzisiaj :D

Ja lampek też nie dostałem, ale to takie jednorazówki, więc można dać dziecku się pobawić :P

Opublikowano (edytowane)

O wypraszamy to sobie, to bardzo fajne lampki. Mocno świecą i mają wymienialne baterie. Dodatkowe diody wskazują stan baterii. Do każdego z czterech rowerów były w komplecie. Ja zawsze odbierałem rower w sklepie i był poraz pierwszy wyjmowany z pudła przy mnie. Ha ha ha, trochę żartuje ale odbiór roweru to prawda.

P.S.

właśnie dostałem bon na 140 PLN

lubię Decathlon 🤫

Opublikowano

:D Jeśli jeździsz w takim półmroku,  jest jasne niebo (gwieździste, pełnia księżyca) albo po mieście to jest ok. Ale jak kiedyś wyładowała mi się moja lampka, założyłem tą w trasie awaryjnie... To w ciemnym lesie, gdzie zgasiłeś lampę i nawet nie widziałeś swojej ręki to na prawdę, myślałem, że nie dojadę. 

Opublikowano

Wczoraj jeździłem chyba z 20 min "L-ką" między regałami w Decathlonie;-) Niestety XL dalej jeszcze nie jest dostępny 😞 Ale co zauważyłem, otóż przy podnoszeniu przedniego koła amor opadał nagle z 2-3 cm z dziwnym odgłosem, jakby głuchym stukiem ... Pewnie jest to związane z ww. opisywanym brakiem oleju.

Opublikowano
Godzinę temu, C4D4V3R napisał:

Wczoraj jeździłem chyba z 20 min "L-ką" między regałami w Decathlonie;-) Niestety XL dalej jeszcze nie jest dostępny 😞 Ale co zauważyłem, otóż przy podnoszeniu przedniego koła amor opadał nagle z 2-3 cm z dziwnym odgłosem, jakby głuchym stukiem ... Pewnie jest to związane z ww. opisywanym brakiem oleju.

Podczas jazdy na małych nierównościach ten typ tak ma :) Do tego nie był raczej plumpnięty do Twojej wagi :P