Skocz do zawartości

Hamulce tarczowe do około 750 - 999 zł. Jakie kupić?

Slobodzinski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, paszczak napisał:

i można szpanować

Haha i jeszcze pisakiem napisać XT na zacisku :PxD 

A tak na poważnie, to możesz. W zestawach MT500/501 masz mniej więcej takie połączenie(klamka servo i zwykłe zaciski)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie,
Odświeżę nieco temat, bo chciałbym przeskoczyć z mechanicznych na hydrauliki. Wobec tego jakie hamulce hydrauliczne doradzilibyście w tym przedziale cenowym?
Zastosowanie: rekreacja/MTB,
Najlepiej komplet P+T z klamkami, ale nie jest to konieczność*,
Wysoka modulacja lub przynajmniej średnia (układ 0-1 nie wchodzi w grę - przyzwyczajenie z mechaników).

* - Myślałem również nad tym, by na przód kupić coś bardziej budżetowego, a dołożyć pozostałą kwotę na nieco lepsze z tyłu. No bo ile razy w życiu przydają się lepsze z przodu :D 

Opublikowano
10 godzin temu, Johatsu napisał:

No bo ile razy w życiu przydają się lepsze z przodu :D 

Zawsze przydają się lepsze z przodu!

Opublikowano
W dniu 15.02.2022 o 08:29, Maksiu79 napisał:

Zawsze przydają się lepsze z przodu!

Możliwe, że w bardziej profesjonalnej jeździe, a mając na uwadze, że najczęściej hamowanie odbywa się tylnym zaciskiem, przedni traktowany jest jako wspomaganie, a nie główna siła hamowania. Wobec tego z przodu niekoniecznie muszą być (nieco przerysowując) Sainty. Chyba, że ktoś uprawia DH albo nazywa się MacAskill :D 

Podbijam temat.

Opublikowano
6 minut temu, Johatsu napisał:

Możliwe, że w bardziej profesjonalnej jeździe, a mając na uwadze, że najczęściej hamowanie odbywa się tylnym zaciskiem, przedni traktowany jest jako wspomaganie, a nie główna siła hamowania. Wobec tego z przodu niekoniecznie muszą być (nieco przerysowując) Sainty. Chyba, że ktoś uprawia DH albo nazywa się MacAskill :D 

Podbijam temat.

Kompletnie się nie zgodzę. Niezależnie czy to "profesjonalna" jazda czy wycieczka do parku przedni hamulec sprawniej zwalnia i zatrzymuje rower. Zresztą hamując powinno się używać obu hamulców odpowiednio rozdzielając siłę hamowania.

W prawie każdym pojeździe (samochód, motocykl) z przodu są zakładane lepsze hamulce - nie bez przyczyny w samochodach z przodu montowano tarcze a z tyłu bębny.

Hamując ostro "tyłem" tylne koło szybko utraci przyczepność podczas gdy "przód" spowolni Cię nie tracąc przyczepności.

Zrobisz jak uważasz ale z fizyką nie wygrasz.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.02.2022 o 22:10, Johatsu napisał:

No bo ile razy w życiu przydają się lepsze z przodu :D 

W 11 przypadkach na 10. 

W skrócie podczas hamowania przenosisz masę do przodu. Przednie koło ma wtedy większą przyczepność, tylne ją traci. Dlatego to przedni hamulec robi główną robotę oraz ma znacznie cięższe życie. 

Fajnie do tematu podchodzi Magura i w zestawie np. MT Trail Sport przedni hamulec ma cztery, a tylny tylko dwa tłoczki.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

@Maksiu79 @Fenthin
Kurczę, macie rację Panowie. Zawsze patrzyłem na przedni hamulec w kwestii tego "mniej używanego", bo z przyzwyczajenia częściej używałem wyłącznie tylnego, a zwłaszcza gdzieś na zjazdach w obawie przed lotem nad kierownicą :D ale fizyka mówi sama za siebie - przyczepność w momencie hamowania i przeniesienia ciężaru jest znacznie większa z przodu. Niby banalne, ale od nastolatka używałem w 90% tylnego i ani myślałem o tym, by robić inaczej, także dzięki za celne spostrzeżenie.

W dniu 20.02.2022 o 15:33, Fenthin napisał:

Fajnie do tematu podchodzi Magura i w zestawie np. MT Trail Sport przedni hamulec ma cztery, a tylny tylko dwa tłoczki.

Dzięki serdeczne za podanie opcji. Składam rower, by wsiąść znów na dwa kółka po paru latach od wypadku i dziś naprawdę ciężko odnaleźć mi się w temacie oferowanych na rynku części, więc pytań w głowie milion.

• 1 rok później...
Opublikowano

Dzień dobry, prosiłabym o poradę, jakie hamulce kupić, ewentualnie jakie tarcze do nich. Obecnie posiadam tektro auriga, nie jestem zadowolona z ich pracy, chciałabym zmienic na shimano. Rower to Haibike edition 7.70, manetki na obejmie xt m780, zależy mi na takich z przedziału do 1000zł z tarczami, zastanawiam się na zakupem br mt520 z klamkami bl mt501, slx m7000, zaciski i klamki oraz starsze slx m675. Z góry dziękuje za pomoc. 

Opublikowano

Wielokrotnie widziałem, że polecane są hamulce Deore serii m6100 ale one są na wąskie klocki i tarcze od rt64/66 w górę. Jednak wszystkie tarcze od tych rt64/66 do nie pamiętam ile jest już produkowanych w Chinach a nie w Japonii jak było wcześniej i odstają jakościowo - wytłaczane, szlifowane tylko z jednej strony, itp. Takie podstawowe minimum żeby dobrze hamowało to mt500 z szerokimi klockami i tarczami, tarcze do rt54/56, które też są niestety krytykowane za kiepską jakość. Na którymś z konkurencyjnych forum jest dość obszerny wątek na ten temat

Opublikowano

Tarcze min. rt84/86 bo to najniższy model produkowany jeszcze jak należy. Jednak z hamulcami będzie kłopot bo nowe klamki gryzą się ze starymi manetkami (tym bardziej, że szkoda pozbywać się manetek xt) a starsze modele hamulców (m7000, m8000, m6000 czy mt520) są już praktycznie niedostępne.

Opublikowano

Dziękuje za jakas podpowiedz, zgadza sie, manetek nie chce sprzedawać, zmieniać, bo cały naped jest na grupie xt780, więc szukam hamulcow na obejmie z boku, i w sumie zostaly mi mt520 można jeszcze kupic w kilku sklepach i na allegro jest kilka atraktyjnych ofert i starsze slx675, znalazlam nowe, tylko obawiam sie, czy po tylu latach lezenia jakies elementy po prostu nie bedą działaly lub będą zuzyte, tarcze, sm rt64 lub rt70(te na stronie shimano zalecaja do zaciskow mt520), oba hamulce sa dostępne na klockach zywicznych. I jestem w kropce co kupic, to duzy wydatek, wiec chce dobrze wybrac, nie jezdze wyczynowo, tylko rekreacyjnie, ale ...sporo waze, wiec zalezy mi na skutecznosci, ale tez zeby hamulce byly dobre jakosciowo i na dlugo posluzyły. 

Opublikowano

M675 to już bardzo wiekowe egzemplarze. MT500 w miarę świeże mogą być.

Tarcze rt64/rt70 tylko pod warunkiem, że uda Ci się kupić produkcję Japan a nie China. Poproś sprzedawcę żeby sprawdził co na tarczy napisane przed zakupem. Te produkowane w Chinach działają na pół gwizdka (z jednej strony klocek prześlizguje się po tarczy zamiast hamować).

Opublikowano

Dziękuje za pomoc, chyba rzeczywiscie wezmę te br mt520, piszą, że 4 tłoczki ceramiczne, to nie jest xt  ale tandeta chyba przeciez też nie(mam taką nadzieje) a klamka mt501 to w zasadzie jak m6000, więc chyba zle nie będzie. I jak to wydatek, go tego tarcze i 2 adaptery, jeszcze serwis, bo sama tego nie załoze. Mam tylko nadzieje ze sprzdawca z allegro bedzie uczciwy, no cena fajna, po 680zl za komplet p+t

Opublikowano

mt520 komplet p+t za 680zł to nienajgorszy deal

tarcze jeśli nie będzie japońskich rt64/70 to jalbo XT (rt84) albo np. swissstop catalyst one

Opublikowano

Znalazłam jeszcze oferte xt m8000, komplet za 599zl, używane. I teraz nie wiem czy skusić czy zostac przy opcji tych nowych, nieuzywanych,  mt520/501

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć,
Ja też z pytaniem o hamulce.

Kupiłem niedawno Rockridera XC-100 (https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-100-29-deore-1x11/_/R-p-330066?mc=8616937 ), i już przed zakupem wiedziałem, że hamulce Tektro pójdą do wymiany. Praktyka potwierdziła komentarze w necie - nawet przy moich 65kg wagi hamować to one nie hamują...

Dojeżdże je pewnie przez sezon, ale chciałbym się już przygotować na wymianę na coś zdecydowanie mocniejszego. Jeżdżę głównie po lasach, nie boje się zjazdów czy większych prędkości, ale też nie planuję nic super wyczynowego, okazjonalne wypady na Trójmiejskie single czy krótszy wyścig MTB/XC.

Budżet to 1000zł na komplet przód+tył na same hamulce, ew. tarcze jesli trzeba i jeśli zmieszczą się w budżecie. Chciałbym coś 4-tłoczkowego, patrząc po aktualnych cenach opcji jest sporo (ceny z Ale..go):

SHIMANO BR-MT520 BL-MT501 4-TŁOCZKI KPL. P+T D02S + ADAPTERY - 790zł
Shimano Deore BR-M6120 przód+tył okł. met. 794zł
Shimano SLX BR-M7120 przód+tył okł. met. - 948zł

Która z tych opcji to najrozsądniejsze połączenie jakości, mocy hamowania i ceny? Widziałem też dużo dobrych opinii o Magurach, ale nie wiem, na który model miałbym się zdecydować? MT5? MT7? Trail Sport?

Dodatkowo tarcze. Teraz zamontowane są Tektro 180-24 (przód) i 160-24 (tył). Nie mam zdania póki co, co do ich jakości, jedyne pytanie, to czy będą pasować do nowych hamulców?

Edytowane przez konrad-kobik
Opublikowano

IMHO w rowerze, który nie ma nic wspólnego z enduro a tym bardziej DH hamulce 4-tłoczkowe to jedynie zbędny balast. Osobiście szedłbym w 2-tłoczkowe SLX/XT + solidne tarcze hamulcowe (niestety ale solidność zaczyna się na poziomie RT-MT800). SM-RT84/86 i niższe to od pewnego czasu niewiele warta chińszczyzna.

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, vdcmike napisał:

IMHO w rowerze, który nie ma nic wspólnego z enduro a tym bardziej DH hamulce 4-tłoczkowe to jedynie zbędny balast. Osobiście szedłbym w 2-tłoczkowe SLX/XT + solidne tarcze hamulcowe (niestety ale solidność zaczyna się na poziomie RT-MT800). SM-RT84/86 i niższe to od pewnego czasu niewiele warta chińszczyzna.

Dzięki za opinię, czyli wystarczą te hamulce:
https://allegro.pl/oferta/hamulec-przod-tyl-shimano-br-m7100-slx-komplet-11140738754 (komplet akurat drogo, ale można pojedynczo dostać za około 600zł w sumie)

plus porządny komplet tarcz? RT-MT800 widzę dostępne w tej chwili jedynie w wersji centerlock, u mnie mocowanie jest na 6 śrub - da się to zmienić? Jakiś inny model w tej jakości/cenie?

Opublikowano

Na 6-śrub z produkowanych w Japonii tarcz Shimano są piekielnie drogie modele tarcz RT-MT905. Można rozejrzeć się za alternatywą (SwissStop, Magura, SRAM), praktycznie każda będzie lepsza niż Chińska Shimano.

• Lubię to! 1
Opublikowano
20 minut temu, vdcmike napisał:

Na 6-śrub z produkowanych w Japonii tarcz Shimano są piekielnie drogie modele tarcz RT-MT905. Można rozejrzeć się za alternatywą (SwissStop, Magura, SRAM), praktycznie każda będzie lepsza niż Chińska Shimano.

A taki zestaw:

przód 180

https://www.rowertour.com/p/255067/tarcza-hamulcowa-shimano-xtr-rt-mt905

tył 160
https://www.rowertour.com/p/206032/tarcza-hamulcowa-shimano-deore-xt-sm-rt76

Opublikowano

RT76 z oficjalnej dystrybucji na Europę to chińszczyzna, podobnie jak wszystko włącznie do RT84/86. Jeśli sprzedawca da Ci gwarancję, że to prod. japońska to możesz brać również taką na przód.

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Udało się kupić komplet za niecałe 1000zł:

hamulce:
https://www.rowertour.com/p/209582/hamulce-tarczowe-shimano-slx-br-m7100-czarne

tarcza przód (made in Japan)
https://www.rowertour.com/p/255067/tarcza-hamulcowa-shimano-xtr-rt-mt905#rozmiar-180mm

tarcza tył (made in Japan)
https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-shimano-sm-rt86-160-mm-12111783756

I teraz mam wątpliwość - jak wyciągnąłem tarcze z pudełka, to widzę, że przez te czarne gwiazdy w środku płaszczyzna montażu jest jakby przesunięta względem płaszczyzny samej powierzchni tarczy - czy po montażu na piaście i wyregulowaniu zacisków to będzie działać?

Na zdjęciach oryginalnie zamontowane tarcze Tektro, które są po prostu płaskie, więc płaszczyzna montażu jest na tej samej "wysokości" co powierzchnia tarczy.

IMG_20240521_193335.jpg IMG_20240521_193025.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, 

Chciałbym nieco odświeżyć temat. Rower to Merida Big Nine 500 Lite, hamulce Tektro M275 (P+T) na tarczach Shimano RT10 (P-180, T-160).

Myślałem o wymianie na zestaw z grupy Deore XT: BL-M8100 (klamki), BR-M8100 (zaciski), RT-MT800 (tarcze).

No i teraz kilka pytań: czy pojawiły się jakieś wątpliwości, co do tych komponentów, poza tymi, żeby uważać na chińskie tarcze? Czy muszę wstawić tarcze o tych samych średnicach? Przy demontażu obecnego zestawu, należy odpiąć przewód przy klamce i 'upuścić' olej, a następnie wycofać przewód przez oba inserty w ramie? Czy może być problem z przełożeniem nowego przewodu przez ramę w tym modelu? (o ile po wykręceniu dolnego insertu pojawia się spora 'dziura', to jak rozwiązać sprawę z górnym insertem?).

Dzięki za wszelkie odpowiedzi. 

Opublikowano

Jeśli kabel idzie przez mufę to pomocne noże być wyjęcie suportu.

Nie wylewaj oleju ze starych hampli. Lepiej zaślepka przewód przed jego wyjęciem (wykałaczka).

Możesz też przeciągnąć starym przewodem jakiś sznurek pilotujący dla nowego. Jeśli masz ten tył xt jako easy joint to na końcu przewodu jest gumowy kondom z otworem do przywiązania sznurka. Przełazi (z trudem ale jednak) przez większość ram.