Gość Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 A speedy ma konto na allegro/OLX?Jak jesteś zainteresowany ko taktem do niego podeślę Ci namiary
Kruk Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 pewnie to podaj mi Priv będę Ci wdzięczny
Kali007 Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 Witam. Mam dylemat i prosze o pomoc. Dylemat taki jak w temacie. Wlasnie skladam rower i sie zastanawiam nad wyborem hamulcow. W gre wchodza XT 8120 1200PLN za komplet, HOPE V4 w stalowym oplocie za 1200PLN rowniez cena kompletu, lub MAGURA MT5 razem z tarczami do wyboru 180/203 lub 203/203 za 885PLN. MAGURE dobrze wspominam bo ponad 20 lat temu mialem HS11, ale jak dzis to wyglada to niewiem. Piasty mam bez center-locka HOPE PRO4 wiec kazda tarcza i tak na standard 6-srub. Poprosilbym o opinie osob ktore mialy stycznosc z podobnymi modelami lub tymi samymi... O wadze rowerzysty nie napisze bo i tak nie uwierzycie. Jezdzil bede po miescie czasem po sciezkach spacerowych nieutwardzonych ale ze wzgledu na wyzej wzmiankowana wage hamulce beda mialy co robic... Pozdrawiam. JGW.
Kruk Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Tutaj masz taniej: https://www.sbike.pl/shimano-hamulce-tarczowe-shimano-deore-xt-br-m8120-komplet-n04c-metaliczne-o_l_12840.html Ogólnie temat jak pomiędzy PS, Xboxem a Nintendo. Wszystkiego wymienione heble mają ciut inną charakterystykę, plusy i minusy. Hopy są świetne ale trochę problematyczne jak idzie o serwis, ale modulacja jest piękna. Magury są świetne ale mają te klamki z "plstiku", ale siła i modulacja to ich atrybut. Shimano są świetne ale lubią im pękać tłoczki ceramiczne czy ciut cieknąć, ale serwis to banał a siła jest straszna. Każdy z forum będzie co innego zachwalał ale ogólnie co byś nie wybrał, źle nie wybierzesz
Accent_Szaj Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Godzinę temu, Kruk napisał: ale serwis to banał a siła jest straszna. Zapomniałeś dopisać,że przy shimano również jest części od groma. Czyli te awarie o których Kruk wspomniał,są bardzo rzadkie,ale jak już się przytrafią,to załatwienie części i naprawa jest dziecinnie prosta Ps.masz jeszcze gwarancje,gdzie shimano przy swoich flagowych produktach rewelacyjnie dba o klienta Osobiście używam M8120(waga 97,7Kg).Nic tylko polecić
Gość Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Zapomniałeś dopisać,że przy shimano również jest części od groma. Wskaż proszę źródło części do hebli Shimano.
Accent_Szaj Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 @PrzeLuka Ostatnio właśnie delikatnie ukruszył mi się ceramiczny tłoczek w moich M8120 i z Krukiem zaczęliśmy szukać zamiennika,który znaleźliśmy właśnie na Aliexpress .
Kali007 Opublikowano 26 Marca 2020 Opublikowano 26 Marca 2020 Dzieki za odpowiedzi. Decyzja podjeta Wybralem Hope V4 RED beda idealnie kolorem do piast pasowac i do mostka. Z czesciami i serwisem HOPE u mnie nie ma problemu bo do producenta mam raptem 300 km, a kilku znajomych mieszka w poblizu ich firmy. Poza tym 1200 pln za wersje tech 3 v4 z oplotem przod i tyl tego nie moglem przepuscic teraz tarcze 203 do tego i zobaczymy jak to smiga... Btw. dzis przyszly mi kola do DH z HOPE VIRTUS 30 DH PRO 4 i powiem tak wykonanie super a solidnosc obreczy ponad wszystko, W nowej wersji zmienili profil obreczy, swoje wazy i tak mialo byc. Chyba najciezsza obrecz na rynki z 30mm rozstawem. jedyne rownie porzadne jakie widzialem to MAVIC 121 SUP CERAMIC, ktore kupilem 20 lat temu i do tej pory zyja i maja sie dobrze. Pozdrawiam. JGW.
Caelian Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 @Kali007 szkoda ze dołączyłem po 27 marca... Sam korzystałem z DB1 w mojej Chudzince(kross level b6 2016) były to hamulce najtragiczniejsze z jakich w życiu korzystałem, były gorsze od V czy U braków. siła chamowania jesli istniała to chyba wsteczna... Postanowiłem więc poczytać poszukać popatrzeć... patrzę komplet najtańszych shimano 60 zł, komplet najtanszych Avidów 85 zl.... myślę wiec tak: Hamulec = cena = jakość skoro Shimano ma hamulce tańsze od DB1 to musza byc jeszcze gorsze, więc z rozmachem kupiłem... Shimano Saint BR-m820. Przy pierwszym hamowaniu na nieprzetartych jeszcze klockach pociągnolem jak za DB1ki... i,..... nie wiedziałem co się dzieje.... miałem wrażenie jakbym kołem asfalt zrywał fałdował i ciągnął za sobą (przesadzam, wiem)\ Saint to na chwile obecną wg mnie i moich potrzeb Hamulec kosa i rzeźnik... na Green Velo DB1 z 10 kg bagażu hamowały wieki kilometr przed postojem musiałem zacząć hamować.. Sainty - jak zacisnąłem to praktycznie rower w miejscu stanie. i co najlepsze piękne i cudowne - Servo wave - naciśniesz brutalnie koło staje, im wolniej i delikatniej zaciskasz tym siła hamowania jest lżejsza, więc można ją dostosować do potrzeb i wagi roweru bagażu i rowerzysty. Hamulce mają tez opcję free ride której nie testowałem jeszcze bo boje się co sie stanie jak dokręcę śrubkę a cena za sztukę Saintów około 650 zł (wtedy)
Kruk Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 No to poszalałem dając takie heble do takiego roweru Ale ja to rozumiem, sam mam od 2 lat Sainty m820 z klamkami XTR m9020 i to są heble bardzo mocno. To raczej większość na forum wie jak hamują Sainty Jest wiele dobrych i mocnych hebli jak Magura Mt7 czy Hope 4.
Kali007 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Do mnie przyszly niedawno HOPE TECH 3 V4. Fakt wykonanie przepiekne, taka wrecz bizuteria rowerowa. Do tego tarcze plywajace 203. I tu rodzi sie pytanie jak ja mam okreslic jaki adapter do ramy i amora potrzebuje obydwa mocowania to PM. ale jak przed montazem zestawu okreslic jaka tarcza jest tzw. fabryczna amorek to aion 35 boost tu ponoc 180... wiec adapter chyba 180-203 ale jak okreslic to samo w tylnym uchwycie na ramie jak w katalogach do tej ramie nic nie pisze a fabrycznie byly w niej montowane tarcze 7" i 6"?
Rokoszoko Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Z Magurą miałem problem, ciągle coś ciekło, reklamację, wymiana na nowy aż w końcu dostałem zwrot kasy, z Shimano się wyleczyłem jak przy 50km/h wywaliło mi bokiem ceramiczny tłoczek Dużo jeździłem na hope, począwszy od 4mono, ale to miałem w rowerze do DH, a shimano i inne bajery w XC'ku. Z Hopem nigdy nie miałem problemów i ma dobrą modulację do siły hamowania, magura też miała dobrą, a na Shimano zawsze jeździ się jak z patykiem w kole
Smrek Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Witam serdecznie Obecnie posiadam hamulce Tektro Xuriga, ale od kupienia dziwnie pulsują. Jeżdżę rekreacyjnie w terenie górskim - drogi asfaltowe i szutrowe o różnych spadkach. Postanowiłem wymienić na coś lepszego komplet z tarczami do 1000zł. Zainteresowałem się zestawem SHIMANO Deore XT BR-M8000 przód + tył + nowe tarcze. To dobry wybór czy iść w coś innego ? W zestawie są przewody 1000/1700mm ja mam 800/1500mm. W sklepach nie chcą za bardzo skracać. Czy skracać samemu czy lepiej poszukać serwisu? Pozdrawiam
Smrek Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Yan napisał: Abra kadabra i problem rozwiązany! No właśnie nie do końca. Czytałem to wcześniej Edytowane 6 Lipca 2020 przez Smrek
RobsonM Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 19.01.2019 o 14:40, piter614 napisał: W dniu 18.01.2019 o 20:37, Kruk napisał: A speedy ma konto na allegro/OLX? Jak jesteś zainteresowany ko taktem do niego podeślę Ci namiary Cześć Piter! Wiem, że temat był ponad rok temu, ale szukam aktualnie Magur Trail w rozsądnej cenie. Masz może jeszcze kontakt do speedy i mógłbyś się podzielić nim na priv? Pozdro, Robert Edytowane 26 Lipca 2020 przez RobsonM
Gość Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 HejOn już nie zajmuje się sprzedażąPozdrawiam
sadam1988 Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 (edytowane) cześć, obecnie w rowerze mam hamulce tarczowe hydrauliczne Tektro HD-275 (rower cross'owy) jak jeździłem sam to jeszcze dawały radę, natomiast ostatnio często zabieram ze sobą 2 dzieciaków w przyczepce, nie długo pewnie dołączy trzecie na siodełku i w sumie będzie do wyhamowania prawie 180kg. Już teraz czuję że trochę brakuje siły hamowania. przez zwiększoną masę też szybciej się zużywają i nie długo będę musiał wymienić przynajmniej klocki, a najchętniej wymieniłbym też i cały zestaw na bardziej wydajny. Bardziej doświadczonych proszę o poradę, co wybrać jeżeli chodzi o hamulce to cena nie gra roli jazda głownie po utwardzonych ścieżkach, ukształtowanie różne, raz płasko, raz górki, po kilkadziesiąt km. z góry dziękuję za porady Edytowane 28 Lipca 2020 przez sadam1988
Gość Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 https://www.sbike.pl/hamulce-tarczowe-shimano-deore-xt-br-m8120-komplet-n04c-metaliczne-o_12840.htm https://www.bikestacja.pl/zestaw-hamulcow-tarczowych-magura-mt7-pro-hc-carbotecture-sl-bez-tarcz-p-8098.html https://allegro.pl/oferta/komplet-shimano-saint-br-m820-okl-metaliczne-7090833565?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Akcesoria+i+części&gclid=EAIaIQobChMIhO6Z4NLv6gIVheJ3Ch2qxARbEAQYASABEgKdv_D_BwE
sadam1988 Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 myślałem o wymianie tarcz + klocków + zacisków, bo wydawało mi się że tak jak w świecie samochodów te elementy mają największy wpływ na siłę hamowania. użyłem słowa zestaw co faktycznie w świecie rowerowym może znaczyć coś innego czyli klamka i zacisk . Wynika to z tego że w świecie rowerowym nie orientuję się w częściach wcale. pytanie, jak duże znaczenie ma klamka hamulcowa ? bo zacisk 1 a 4 tłoczkowy to rozumiem, tak samo z chłodzeniem. Na odchudzaniu roweru mi nie zależy, bo przy tej masie pare gram nie ma znaczenia , czy wymieniając zacisk trzeba też wymienić klamkę, wężyk, czy są kompatybilne z innymi? i widzę że nieograniczony budżet to więcej niż myślałem więc sprecyzuje powiedzmy że szukam klocków tarcz i zacisków w sumie do ~ 1000zł.
sadam1988 Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 nie wiem co to jest centerlock, ale widzę że mam śruby więc to pierwsze
Gość Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Google... Moja propozycja (przykładowa): https://allegro.pl/oferta/shimano-zee-br-m640-hamulce-tarczowe-kpl-okl-met-7169174168?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Akcesoria+i+części&gclid=EAIaIQobChMI_qvNvOXv6gIVjeR3Ch1Y_gbtEAQYBCABEgIZXvD_BwE https://allegro.pl/oferta/alhonga-adapter-do-tarcz-centerlock-na-6-srub-8372595689 https://allegro.pl/oferta/shimano-slx-sm-rt66-tarcza-hamulcowa-160mm-9139912236?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aquery&bi_c=OWFjMzk5NjItNTUyNS00YjJiLTk0ZmUtN2JjYTAzZDI0MjhlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=de36c4ae-433c-47aa-9e9e-c3cc71fe7a16 Zamiast tarcz 160 mm możesz wziąć 180 mm ale potrzebne będą adaptery pod zaciski. Co do wymiany samych zacisków... Dobre zaciski z kiepskimi klamkami nie zrobią roboty. Klamka ma ogromne znaczenie, bo to ona generuje siłe działającą na tloczki. Zaciski są 2 i 4tłoczkowe.
sadam1988 Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 dziękuję, nie chciałem poprostu sortować po cenie ale i brać najdroższe ale poznać opinie. czyli lepiej nastawić się na zmianę klamek razem z zaciskami i to będzie główny koszt. 160 vs 180mm > warto iść w tą strone? siła będzie większa tylko czy konstrukcja z tym adapterem nie przysporzy jakiś problemów ?
Rekomendowane odpowiedzi