Skocz do zawartości

Hamulce tarczowe do około 750 - 999 zł. Jakie kupić?

Slobodzinski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, do wiosny zamierzam złożyć rowerek do lekkiego enduro - cross county - coś w tych klimatach.
Rama roweru to dartmoor primal + a widelec to Rock Shox Revelation RLT 140mm. Rower na 29" kołach.

I mam pytanie jakie hamulce polecacie do tego typu jazdy, oraz jakie tarcze do tego wrzucić (rozmiar)?

Cały komplet hamulców z tarczami i adapterami chciałbym zamknąć w kwocie 1000zł.

Opublikowano

Nie bądź leniwy, przejrzyj posty w tym dziale!

Komplet Deore XT M8000 powinien się zmieścić z tarczami w 1000zł.

W tej kwocie możesz kupić także Magurę MT5.

Opublikowano

Napisze tak jak masz zamiar śmigać tak jak pisałeś
Kup sobie slx M7000 +tarcze 180 mm w zupełności ci wystarczy
MT5 oraz Shimano Zee są 4 tłoczkowe do tego co chcesz jeździć są ci zwyczajnie zbyteczne, i wyjdzie mniej niż 1000 zł
Jeszcze ci zostanie
MT5 i zee mam w dwóch rowerach więc wiem o czym pisze, do trzeciego założyłem sram guide r tak samo kotwica ale wszytkie bez tarcz i adapterów 800 w górę

Opublikowano

Nie znam się to się wypowiem.

Sugeruję taki "mod"

1.Klamki XT8000 (zawsze to zacniej wygląda od frontu).

2.Zaciski SLX 7000

3.Tarcze Ashima t/p 160mm

Nie napisałeś ile ważysz ale do 78kg 160mm spokojnie daje radę , tzn. w takim zestawieniu jest brzytwa!

Klocków nie wymieniaj, te z zaciskami + dobra tarcza działają idealnie.

Zalety:

Super modulacja i duża sprawność klamka/zacisk.

Jedne z najlepszych/najlżejszych tarcz z fajnym ciekawym,wyglądem.

Musisz dokupić przewody hamulcowe ale to również na plus. Masz możliwość personalizacji. Możesz kupić przewód czerwony czy niebieski, jaki tam Ci pasuje i dopasować do reszty komponentów. Polecam zestawy Jagwire. Wytrzymałe, ładne końcówki i w cenie zestawu masz takie dodatki jak spinki linek czy gumy ochronne.

Opublikowano (edytowane)

Roman Wawa, wiesz jaki minus wyjdzie? Będzie drożej, zawsze jest tak że jak osobno kupisz zacisk, kabel i klamkę więcej zapłacisz niż cały zestaw a jeszcze trzeba go zalać, odpowietrzyć, nie każdy umie bądź lubi.

Jeśli Kolega Slobodzinski nie chce faktycznie czegoś z 4 tłoczkami to SLX z radiatorami z tarczą 203 i 180 mm wystarczy, XT raczej nic nie wnoszą lepszego ino logo,chyba że wersja m8020 to tak aaale to Siant przemalowany. Jedynie co to nie warto kupować żadnych blaszek jak chodzi o tarcze( te Ashima dla mnie to blaszki ja bym kupił przynajmniej XT'ki lub inne porządne tarcze, wygląd w tarczach nie jest istotny tak bardzo jak to by się nie gięły i falowały), porządne na aluminiowym pająku są jak najbardziej wskazane.

Edytowane przez Kruk
Opublikowano
1 minutę temu, Kruk napisał:

Roman Wawa, wiesz jaki minus wyjdzie? Będzie drożej, zawsze jest tak że jak osobno kupisz zacisk, kabel i klamkę więcej zapłacisz niż cały zestaw a jeszcze trzeba go zalać, odpowietrzyć, nie każdy umie bądź lubi.

Jeśli Kolega Slobodzinski nie chce faktycznie czegoś z 4 tłoczkami to SLX z radiatorami z tarczą 203 i 180 mm wystarczy, XT raczej nic nie wnoszą lepszego ino logo,chyba żęwersja m8020 to tak aaale to Siant przemalowany. Jedynie co to nie warto kupować żadnych blaszek jak chodzi o tarcze, porządne na aluminiowym pająku są jak najbardziej wskazane.

"Personalizacja". Jest takie jak chcę. Nie dyndają za długie przewody , moje kolory itd. takie plusy>

Czy potrafi czy nie? Niech próbuje. Nic nie sprawia większej frajdy jak " home made".

Drożej. Zazwyczaj tak. Ale jest grudzień. taki zestaw z przewodami ok.880 pln. W UK i DE obecnie już wyprzedają te modele. Niestety jagwire zawsze trzyma cenę.

"żadnych blaszek"- Cóż. Dwa projekty na XT (148g.) z pająkiem alu. W każdym pojawia się identyczna przypadłość. Po wygrzaniu np: single zaczynają niemiłosiernie piszczeć. Obecnie moja lepsza połowa ma taki set u siebie i tylko ja wiem ile się nasłucham. Wymiana klocków pomaga na krótki czas. Po kilkunastu zjazdach jest to samo. Piszczące hamulce. Osobiście na rzazie nie wrócę do tarcz shimano (na razie). Z Ashima (86g.)czy prawie identycznym dartmorem nie mam tego problemu.

Pozostaję przy swoim. Tylko blaszki. Tylko dobre blaszki.

Opublikowano

Jak kupujesz przecież nowy hamulec to się dostaje oliwkę do skrócenia hebla co nie :) Kolor inny przewodu...niby tak ale czy to warte?

Noo wiesz, nie każdy potrafi że tak się powtórzę, po ciula ma kupić hebla w rozsypce i się męczyć jak go złożyć, zalać, odpowietrzać, to że my to potrafimy nie znaczy że każdy to trzeba mieć na uwadze.

Kolejne to to żę będzie drożej nawet teraz jak są przeceny i nie każdy kupuje za granicą, ja nigdy nie kupowałem części rowerowych z zagranicy, nie każdy może chcieć coś ściągać,bo to przelew w innej walucie, a to jak coś pójdzie nie tak to się nie dogadasz, różne są osoby, ale fakt na zagranicznych stronach będzie taniej.

Mnie osobiście piszczenie nie przeszkadza ja i tak w słuchawkach zasuwam :P Ja wolę mieć więcej sztywności na tarczy niż potem biegać z kluczem i je prostować a nie raz widziałem jak prostują tarczę łapami na trasie aby tylko dojechać. fakt nie jeździłem na tych Ashimach ale wyglądają na blaszkowate, z samego odprowadzenia ciepła bym wybrał XT;ki bo ten pająk aluminiowy dobrze odprowadza ciepło, XTR są lepsze ciut ale kto jak ma kasę.

Powiem tak, jak coś tak w miarę okey, to SLX z raidiatorami na półmetalikach czy metalikach z tarczą XT 203 przód i 180 tył.

Jeśli coś konkretniej to Magurki mt5 z 4 tłoczkami plus te same tarcze lub dobre i sprawdzone ZEE 4 tłoczkowe z tymi samymi tarczami lub innymi na aluminiowym pająku(nie tylko Simano ma takie :) ).

Opublikowano
2 minuty temu, Kruk napisał:

Jak kupujesz przecież nowy hamulec to się dostaje oliwkę do skrócenia hebla co nie :) Kolor inny przewodu...niby tak ale czy to warte?

Noo wiesz, nie każdy potrafi że tak się powtórzę, po ciula ma kupić hebla w rozsypce i się męczyć jak go złożyć, zalać, odpowietrzać, to że my to potrafimy nie znaczy że każdy to trzeba mieć na uwadze.

Kolejne to to żę będzie drożej nawet teraz jak są przeceny i nie każdy kupuje za granicą, ja nigdy nie kupowałem części rowerowych z zagranicy, nie każdy może chcieć coś ściągać,bo to przelew w innej walucie, a to jak coś pójdzie nie tak to się nie dogadasz, różne są osoby, ale fakt na zagranicznych stronach będzie taniej.

Mnie osobiście piszczenie nie przeszkadza ja i tak w słuchawkach zasuwam :P Ja wolę mieć więcej sztywności na tarczy niż potem biegać z kluczem i je prostować a nie raz widziałem jak prostują tarczę łapami na trasie aby tylko dojechać. fakt nie jeździłem na tych Ashimach ale wyglądają na blaszkowate, z samego odprowadzenia ciepła bym wybrał XT;ki bo ten pająk aluminiowy dobrze odprowadza ciepło, XTR są lepsze ciut ale kto jak ma kasę.

Powiem tak, jak coś tak w miarę okey, to SLX z raidiatorami na półmetalikach czy metalikach z tarczą XT 203 przód i 180 tył.

Jeśli coś konkretniej to Magurki mt5 z 4 tłoczkami plus te same tarcze lub dobre i sprawdzone ZEE 4 tłoczkowe z tymi samymi tarczami lub innymi na aluminiowym pająku(nie tylko Simano ma takie :) ).

Popieram ten tok i doświadczenia.

Dwóch szajbajk-ów , dwa spojrznia/doświadczenia.

Kolega założyciel posta niech dokona wyboru.

Dzięki, miło było wymienić się spostrzeżeniami. Pozdro.

Opublikowano

Również dzięki, każdy ma inne doświadczenia i po to jest forum by się wymieniać zdaniami.

Też tak uważam, my możemy my tylko doradzać.

Pozdrowienia mocnego hamowania i przyspieszenia :)

A i oczywiście jak Autor postu dokona wyboru czy też zakupu niech napiszę co i dlaczego wybrał, chętnie poczytam.

Opublikowano

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi i uściślając: ważę 73 kg 

Tarczę rzeczywiście wezmę grubszą bo w poprzednim rowerze miałem cieniutkie i faktycznie mają tendencję do odkształcania się i ustawienie hamulca to była ciągła zabawa. Tarczę planuję przód 180 tył 160 raczej na aluminiowym pająku.

A jeżeli chodzi o hamulce to zastanawiam się nad trzema:

Shimano XT M8000 - cena za komplet około 730zł

Shimano Zee BR M640 - cena za komplet około 1000zł

Magura MT5 - cena za komplet około 800zł

Najbardziej wizualnie podobają mi się MT5 i dodatkowo cena jest bardzo atrakcyjna - chyba najtańsze z 4 tłoczkowych. Chyba się na nie zdecyduję co o tym wyborze sądzicie? Czy warto je zakupić? 

Opublikowano

Napisze tak MT5 mam używam są rewelacyjne
Bardzo lekkie
Łatwość odpowietrzania od 1 do 10 oceniam na 3
Awaryjność zerowo
Jedynie co się wydarzyło to że pękła klamka jednak odesłałem do sklepu sklep de producenta dostałem nowy komplet czas oczekiwania to ok 3 tygodni
Bardzo dobrze sprawdzają się w deszczu nie piszczą jak niektóre
Gereralnie oceniam bardzo dobrze
Mam też Shimano ZEE i oceniam w ten sam sposób
Jak chcesz znajomy jest przedstawicielem centrum rowerowe i dadeo.pl z tego co pamiętam koszt był 380 nie wiem czy teraz nie będzie taniej a i wysyłka jest za free
Jak się zdecydujesz daj znać mogę napisać do niego i dam ci najwyżej na niego namiary
Kupowałem u niego dużo jestem mega zadowolony towar szybko dotarł
Tylko teraz wiadomo za kilka dni święta więc wiesz jak jest

Cena Shimano zee miałem za 800 zł

Opublikowano

Poproszę o namiar chętnie bym kupił 

Opublikowano

Napisze ci na priv jak powrócę do domu

Generalnie wszytko kupowałem u niego zawsze miałem kilka lub kilkanaście euro polskich taniej

Opublikowano

No to sprawa zamknięta, miłego użytkowania hamulca i może daj znać jak kupisz jak się sprawują. 

• Pomógł 1
Opublikowano
spoko, dzięki za pomoc 
Napisz jak przyjdą bo wiem że pisałeś do speedy
Opublikowano
W dniu 22.12.2018 o 10:06, piter614 napisał:

Napisz jak przyjdą bo wiem że pisałeś do speedy emoji16.png

Spoko napiszę :) od razu tarcze sobie od niego wziąłem Magure stom 180 i 160 ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj przesyłka dotarła, wszystko jak należy i cena dobra była - jeszcze raz dzięki za kontakt do speedy. 

Opublikowano

Spoko loko
Teraz masz namiar do niego zawsze możesz napisać i cos będziesz miał taniej

Opublikowano

Raczej nie sądzę by tam miał

On ma współpracę ze sklepami różnymi i zawsze kupowałem taniej u niego np 380 za Magura MT5