wyscigowiec Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Przepraszam jeżeli wątek założyłem na złym forum ale jestem nowy. Dobra przychodze do was z pytaniem jaki komplet hamulców kupić do 800-1000zl zaznacze że mają to być dwa hamulce (przód i tył). Interesyje się głównie hamulcami 4 tłokowymi ale jeżeli hamulec 2 tłokowy bedzie miał dobrą siłe hamowania to fajnie. Mam bardzo agresywny styl jazdy (enduro lekki dh) potrzebuje hamulcow bardzo mocnych, które umieją i zwolnić rower oraz go zatrzymać. Jazde uprawiam w bardzo ciężkim terenie wiec raczej oczekuje, że hamulce będą niezawodne. Z mniej ważnych aspektów to fajnie gdyby hamulce były łatwe do odpowietrzania bo nie mam serwisu w okolicy. Warto też dodac że waże mało 70kg i mam tarcze 180mm. Hamulce zee odpadaja ponieważ mój kolega ich używa i nie ma o nich zbyt dobrej opinii. Myślałem nad mt5 lub formula cura ale cura są 2 tłokowe i nie wiem czy wystarczy mi mocy.Z góry pozdrawiam i mam nadzieje, że mi pomożecie Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
Huberto20 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 😅😂🤣 A teraz na serio zobacz hamulce trp lub saint'y jeśli się uda na jakiejś promce. Możesz też pomyśleć nad magurą mt5. Mocy raczej wystarczy. Saint'y polecam bo jeździłem
PiotrekGT Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) Ale po co sainty skoro wystarczą mu SLX'y... Zainwestuj pierw do dobre tarcze, mogą być np SM RT66, magury storm HC, po zakupie hamulców od razu klocki metaliczne bez zabawy w jakieś ceramiczne albo kevlarowe. Magura MT5 to też dobry wybór, szczególnie jak polączysz sobie to z klamką shimano, jakąkolwiek powyżej deore Mogą się pojawić pytania odnośnie tarcz XT. Mam, drugi raz bym nie kupił, szkoda kasy bo właściwie zero korzyści, jesli już chcesz koniecznie coś na pająku to SM RT76, są jednolite bez żadnego alu rdzenia. Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez PiotrekGT
vdcmike Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Sainty i Zee należy uznać obecnie za ciekawostkę historyczną (grupy nierozwijane od 2014). Dzisiaj mamy 4 tłoczkowe deore = zee i 4 tłoczkowe XT/XTR=saint. Wychodzi taniej a jest tak samo skutecznie.
Huberto20 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Nie zgodzę się z Tobą @vdcmike. Skoro te grupy nie są rozwijane to znaczy że są na tyle niezawodne że nie jest to konieczne. Pełno osób śmiga na osprzęcie zee i nikt nie narzeka. Każdy wybiera to co mu bardziej pasuje, ale moim zdaniem zee i saint są lepsze, chociaż ze wzgledu na wygląd który mi bardziej pasuje. Pozdrawiam Niby zee lubi pęknąć jak w tym memie wyżej ale to raczej wynika z osób które dokręcają śruby lub też z materiału jaki obecnie jest używany do ich produkcji
vdcmike Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Dzisiaj wszędzie boost, szeroka rozpiętość kasety, 12s... Hamulce "cywilne" dorównały tym "grawitacyjnym".
PiotrekGT Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 44 minuty temu, Huberto20 napisał: Nie zgodzę się z Tobą @vdcmike. Skoro te grupy nie są rozwijane to znaczy że są na tyle niezawodne że nie jest to konieczne. Pełno osób śmiga na osprzęcie zee i nikt nie narzeka. Każdy wybiera to co mu bardziej pasuje, ale moim zdaniem zee i saint są lepsze, chociaż ze wzgledu na wygląd który mi bardziej pasuje. Pozdrawiam Niby zee lubi pęknąć jak w tym memie wyżej ale to raczej wynika z osób które dokręcają śruby lub też z materiału jaki obecnie jest używany do ich produkcji No ja sie z tobą nie zgodze bo raz, że zee to ta sama konstrukcja co reszta a dwa, że nie narzeka bo na co ma narzekać? Dobrze zauważyłeś, że ci pasuje wygląd bo chyba tylko po to ludzie to kupują, albo drugi powód to taki, że "no kolega ma w dh jeździ i poleca". Na dzień dzisiejszy rzeczy z grupy zee to już chyba tylko napalone dzieciaki kupują, którzy chcą być jak nie wiadomo kto (franek petarda?). Innych powodów przepłacania za tą grupę nie widze.
Huberto20 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Może i tak, ale co jak co przerzutka zee jest fajna
PiotrekGT Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 A co w niej jest takiego fajnego orpócz tego, że obługuje już nikogo nie obchodzący mały zakres?
Huberto20 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 To że ma krótki wózek, jest tania a ma sprzęgło i jest wytrzymała. Kosztuje tyle co deorka A jest znacznie lepsza
Salon Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Siema, udało mi się w końcu zamówić fulla z dechatlonu - XC 900 S: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-900-s-29-karbonowy/_/R-p-305778 Z tego co czytałem to najsłabszym ogniwem tego roweru są właśnie hamulce i chciałbym je na starcie wymienić (tak aby stare sprzedać jako nieużywane). Być może również tarcze z przodu wymieniłbym na 180. I tutaj mam pytanie pierwsze (a w zasadzie dwa) - czy hamulce np shimano, sram itp mają standardowy rozkład śrub czy może powinienem jednak kupić konkretny model pasujący do roweru ? Jak to sie ma z tarczami czy hamulec przyjmie zarówno tarcze 160 jak i 180 czy może na etapie kupna trzeba juz to przewidzieć ? No i pytanie jakie hamulce polecanie - Celuje w budżet ok 1000 zł. To co na chwilę obecną jest moim faworytem to Shimano XT BR-M8100. Co sadzicie ?
Accent_Szaj Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 10 godzin temu, Salon napisał: czy hamulce np shimano, sram itp mają standardowy rozkład śrub Tak mają standardowy. 10 godzin temu, Salon napisał: Shimano XT BR-M8100. Co sadzicie ? Świetne heble,ale musisz zmienić również manetke . Ewentualnie kupić M8000
Salon Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) jak bede wymieniał to komplet - hamulce + przewody + klamki. A co z tarczami 180 - "wejdą" ? Jeszcze zasnatawiam sie nad - BR-M7120. Minimalnie droższe Edytowane 18 Grudnia 2020 przez Salon
Accent_Szaj Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 28 minut temu, Salon napisał: BR-M7120. Minimalnie droższe Wszystkie z nowej serii mają inne klamki, więc tak jak pisałem powyżej 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: ale musisz zmienić również manetke Do Reby możesz założyć nawet 203,więc luz
Kruk Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Niestety wiele w tym prawdy jest, dzisiaj 4 tłoczkowce w XC nikogo nie dziwią i dobrze. Fakt też taki że dzisiaj w sumie czy deore czy SLX czy Saint, to w sumie jeden diabeł, mogą się różnić trochę materiałami i tyle. Nie mniej że Saint i Zee jest nie rozwijane to nie znaczy że umarło ( przynajmniej mam taką nadzieje). Mam nadzieje że Shimano nas zaskoczy 6 tłoczkowymi zaciskami i lepszym systemem modulacji w nowych saintach i Zee.
vdcmike Opublikowano 22 Grudnia 2020 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zee i Saint były dedykowanym grupami do grawitacji. Były bo teraz tak opisują czterotłoczkowce "cywilne". Tym samym nie ma za bardzo miejsca na odświeżone klamoty Zee/Saint bo nagle zrobiłby się 6 grup grawitacyjnych.
regan3000 Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 Znalazłem dobrą ofertę na hamulce Shimano XT BR-M8000 ale nigdzie nie ma dostępnej tarczy SM-RT81. Zastanawiam się czy tarcza z serii M8100 czyli RT-MT800 by podeszła? Ewentualnie jakaś inna alternatywa.
leejoonidas Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 RT64 lub RT66 zależnie od tego jakie jest mocowanie tarczy czy na śruby czy na center lock. Jest to najrozsądniejsza opcja pod względem cena/jakość.
regan3000 Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 (edytowane) 12 godzin temu, leejoonidas napisał: RT64 lub RT66 zależnie od tego jakie jest mocowanie tarczy czy na śruby czy na center lock. Jest to najrozsądniejsza opcja pod względem cena/jakość. Dzięki za odpowiedź. U mnie jest Center Lock. Niestety niska cena się wyjaśniła. Okazało się że jest to dziwna wersja bo z krótkim przewodem ale prawą klamką... Nie co drożej dostanę BR-M7100. Chyba na nie się zdecyduje. W porównaniu M8000 do M7100 chyba nie powinna być duża różnica. Edytowane 31 Marca 2021 przez regan3000
Accent_Szaj Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 W dniu 31.03.2021 o 09:29, regan3000 napisał: W porównaniu M8000 do M7100 Prawie żadna(Napis i śrubka FS),ale będziesz musiał zmienić manetki
regan3000 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 W dniu 1.04.2021 o 23:26, Accent_Szaj napisał: Prawie żadna(Napis i śrubka FS),ale będziesz musiał zmienić manetki Dlatego uparłem się i znalazłem M8000 na przód i lewą klamką, niestety w normalnej cenie.
paszczak Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Właśnie jestem na etapach szukania czegoś w zamian za MT200 - jednak przydało by się coś lepszego :) i teraz chciałbym się upewnić czy pożenię klamkę M8000 z manetką na obejmę ? Pacjent Merida 500 Lite (2020) wiec manetka SL-M6000 I dodatkowe pytanie - bo zestawy na przód jeszcze udaje się gdzieś w necie znaleźć ale na tył to już chyba muszę sobie "zbudować" czy wystarczy że kupię klamkę (prawą, zacisk, przewód + oliwki) i to mi wystarczy żeby zbudować działający hamulec czy są tam jakieś "ukryte" elementy? Olej akurat mam.
Accent_Szaj Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 3 godziny temu, paszczak napisał: czy pożenię klamkę M8000 z manetką na obejmę ? Pacjent Merida 500 Lite (2020) wiec manetka SL-M6000 Tak, bez problemu 3 godziny temu, paszczak napisał: wystarczy że kupię klamkę (prawą, zacisk, przewód + oliwki) i to mi wystarczy żeby zbudować działający hamulec Też tak. Możesz nawet zostawić stary zacisk. 1
paszczak Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 25 minut temu, Accent_Szaj napisał: Tak, bez problemu Też tak. Możesz nawet zostawić stary zacisk. Dzięki. Klamka XT do zacisku MT200? i można szpanować
vdcmike Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Jak się kupuje hamulce jako zestaw to przewód wychodzi gratis. Przewody z banjo tanie nie są.
Rekomendowane odpowiedzi