Skocz do zawartości

Które koła do gravela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, M.C napisał:

Ja widziałem 1200 zł, bo spoglądałem na nie odkąd zamieściłeś. Może pokazują dla zagranicznych kupujących inne ceny, aktualna cena jest faktycznie mega kusząca. Szkoda że nie w wersji stożka 50mm.

Trochę się boję tych Fulcrum, bo tylko 24 szprychy. Wytrzymają kloca 90kg z lekkim bagażem?

No i lekko wąskie w środku - 17mm.

Edytowane przez frigo
Opublikowano

Wersja DB ma 19 mm wewnętrznej szerokości.

Ogólnie od 4,5 roku mam w przełajce Fulcrumy 7 LG ( wersja pod hamulce obręczowe), które mają jeszcze mniej szprych. Jeździłem na nich z młodym podczepionym na doczepce +bagaż. Waga takiego zestawu to około 135 kg. Koła po tylu latach nadal proste, nawet żadnej szprychy nie musiałem dociągać. Jedynie dwa razy likwidowałem luz na piaście.

Opublikowano
9 minut temu, Nemrod napisał:

Wersja DB ma 19 mm wewnętrznej szerokości.

Ogólnie od 4,5 roku mam w przełajce Fulcrumy 7 LG ( wersja pod hamulce obręczowe), które mają jeszcze mniej szprych. Jeździłem na nich z młodym podczepionym na doczepce +bagaż. Waga takiego zestawu to około 135 kg. Koła po tylu latach nadal proste, nawet żadnej szprychy nie musiałem dociągać. Jedynie dwa razy likwidowałem luz na piaście.

A piastę przeserwisują wszędzie, czy może to jakieś delikatna włoska konstrukcja?

Pancerność też ważna. 

Opublikowano

Raczej nie powinno być kłopotu. Jest na maszynowych lożyskach. Są filmiki na youtube jak się do niej zabrać. Ja przez kilkanaście tysięcy przejechanych kilometrów nic z nią nie robiłem. Luzy likwiduje się na zewnętrznych śrubach z kontrą.

Opublikowano
5 godzin temu, Nemrod napisał:

Raczej nie powinno być kłopotu. Jest na maszynowych lożyskach. Są filmiki na youtube jak się do niej zabrać. Ja przez kilkanaście tysięcy przejechanych kilometrów nic z nią nie robiłem. Luzy likwiduje się na zewnętrznych śrubach z kontrą.

Widzisz, myślę sobie o tych Fulcrumach, czytam i nachodzą mnie wątpliwości:

1. Czy rzeczywiście łożyska maszynowe? Tu (https://www.bikester.pl/fulcrum-racing-7-db-koo-28-2-way-fit-shimano-cl-czarny-707222.html) piszą, że kulkowe.

2. Czy ten "2way fit" obręczy przyjmie zwykłą oponę z dętką? 

Opublikowano

Miałem Campy Zonda z 2-way fit na normalnych oponach z dętką, tak więc na luzie. 

Opublikowano

Są na 100% na maszynowych. Na kulkowych są modele wyższe od Fulcrumów 3 począwszy...

Opublikowano

A ktoś ma jakieś obserwacje dot. gwarancji kół Fulcrum? Długość? Obsługa?

Opublikowano

Mam dwie pary kół i żadna nie trafiła póki co na gwarancje. Ale przy np: ewentualnej wymianie szprych trzeba liczyć się z ich wydoką ceną.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wyglądają w porządku. Ja jestem zawsze za składaniem kół po swojemu, bo w kole najczęściej to piasta pada i warto mieć coś co można dostać od ręki np. DT350 czy Novateci D792sb.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jakby kogoś to interesowało, wybrałem Fulcrum Racing 7 z Wertykala. Summa summarum odciążyłem koła o 500g (w sumie).  Jak na razie wszystko OK, czuć łatwiejsze przyspieszanie. 

Montaż raczej bez problemów, choć trzeba użyć narzedzi do adaptacji do QR 100mm i 135mm, ale wszystkie adaptery są w zestawie. 

Opublikowano

Robił ktoś tubeless na fulcrum? Faktycznie mają takie ograniczenia w oponach czy można założyć dowolne?

Opublikowano

Robiłem z tych dostosowanych "2 way fit "jak i zwykłych. Nie było problemu.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam poprosze o poradę szukam kół do gravela pod opony ok 38mm moja waga to ok 95kg raczej bez większych bagaży, jeżdżę głównie po asfaltach ale czasem szutry tez wpadają.cos co będzie trwałe i łatwe w ewentualnym serwisowaniu. Mój budżet to 1000-1300zl

Opublikowano

Czym wgl kierować sie przy zakupie na co zwrócić uwagę?jestem kompletnym amatorem w tej materii.Na ten moment jeżdżę na stockowych kołach Marin z roweru Nicasio 2 powiedźcie czy wymieniając takie koła na coś w podanego budżetu faktycznie będzie czuć różnice w jeździe?

Opublikowano

Sprawdzałbym co mają Lemonbike i https://www.facebook.com/kolakolokola/ ten budżet to już sporo kasy na dobre obręcze alu i spoko piasty. 

36 minut temu, Chmielo napisał:

Czym wgl kierować sie przy zakupie na co zwrócić uwagę?jestem kompletnym amatorem w tej materii.Na ten moment jeżdżę na stockowych kołach Marin z roweru Nicasio 2 powiedźcie czy wymieniając takie koła na coś w podanego budżetu faktycznie będzie czuć różnice w jeździe?

Generalnie lekkość. 

Nie wiem jakie koła ładuje Marin, ale sądzę, że jakieś budżetowe. Ja tak miałem w Fuji Tread. Do stockowych dokupiłem Fulcrum i mam dwa komplety kół - jeden niby-szosowy, drugi gravel.

Lżejsze koła to łatwiejsze przyspieszanie i hamowanie. 500g różnicę w wadze wyczujesz z łatwością. 

Opublikowano

No właśnie ten budżet to dla mnie sporo,ale wszyscy piszą ze to taka warta inwestycja,ze mi smaku narobili.z jednej strony może te koła z Aliexpress które takie zachwalane są tez były by ok.Koła które mam w Marinie bez większych problemów (choć mam wrażenie ze coś brzęczy w tylnym kole czasami)Na 1500km raz nypel sie urwał i szprycha wyszła z obręczy,serwis ogarnął od ręki w ramach gwarancji.Pytanie czy jest sens wywalać łącznie 1500zl żeby troszkę szybciej pojechać czy dojeżdżać stockowe koła i jak padną to wtedy wymiana

Opublikowano

Dla każdego sweet spot jest gdzie indziej. Jak zaczynałem szukać, to patrzyłem na 400-600 PLN i to wydawało mi się sporo. Potem serio rozważałem 1000-1300 PLN i to było dla mnie akceptowalne, ale pomyślałem, eeh, lepiej schudnę o mniej kasy a o więcej tłuszczu i wyjdzie na ten sam efekt na rowerze i kupiłem koła za 800. Jestem zadowolony.

Jak lubisz cisnąć, to polubisz też bardzo lekkie+sztywne koła na karbonowych obręczach i będziesz gotów wycebulić więcej. Jak rekreacja/wyrypa, moim zdaniem nie warto. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Pozwolę sobie kontynuować temat.
Pacjent Fuji Jari 1.5 , od dawana przymierzałem się do zmiany kół. Planowałem to zrobić w kolejnym sezonie (w tym już trochę zainwestowałem w rower) ale zastanawiam się czy to dobry pomysł. Na trasie pękła mi szprycha, jechać się nie dało więc wycieczka trochę się wydłużyła:) Koło już naprawione. Zastanawiam się czy dalej czekać na kolejny sezon (i ryzykować kolejne awarie - znając jakość szprych w tym modelu) czy coś tu pozmieniać? Widzę 3 opcje zmian:
1. Nowe szprychy w kołach. Opcja najtańsza
2. Zostaje obręcz WTB ST i23 i  do tego nowe szprychy i nowe piasty
3. Kompletnie nowe koła - tutaj opcji i kombinacji jest sporo (np dt 350 + DB r470)

W którym kierunku Waszym zdaniem iść? A może któraś opcja kompletnie nie ma sensu.

Jeśli chodzi o piasty zdecydowany jestem na DT 350 tylko mam kilka niejasności
- czy ta piasta występuje w dwóch wersjach tzn Ratchet lub 3-zapadkowej? Czy tylko Ratchet?
- warto dopłacić do prostych szprych (tzn. straight pull)? Czy może lepiej tą kwotę wydać na np lżejszą obręcz?

Jaką wewnętrzną szerokość obręczy brać pod uwagę - opony jakich będę używał to 35-38 mm (jak obręcz pozwoli to być może kiedyś 32mm)?

Edytowane przez Pazuzu
Opublikowano
5 godzin temu, Pazuzu napisał:

Jeśli chodzi o piasty zdecydowany jestem na DT 350 tylko mam kilka niejasności
- czy ta piasta występuje w dwóch wersjach tzn Ratchet lub 3-zapadkowej? Czy tylko Ratchet?
- warto dopłacić do prostych szprych (tzn. straight pull)? Czy może lepiej tą kwotę wydać na np lżejszą obręcz?

350 jest na ratchecie a 370 jest na bębenku z 3 zapadkami.

Szprychy proste czy gięte to moim zdaniem bez różnicy, miałem i takie i takie i żadnej różnicy.

5 godzin temu, Pazuzu napisał:

Jaką wewnętrzną szerokość obręczy brać pod uwagę - opony jakich będę używał to 35-38 mm (jak obręcz pozwoli to być może kiedyś 32mm)?

Nie mniejszą niż 19mm tak uważam. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Nie chcę rozpoczynać nowego tematu więc pozwolę sobie napisać tutaj.

Mam przełaja/gravela Fuji cross 1.5.

Chcę nabyć sobie drugi komplet kół. Po pierwsze, ten "fabryczny" (Oval) jest dość ciężki. Na przykład przód z tarczą (nie udało mi się zdjąc, muszę w lepsze narzędzia zainwestować) i taśmą waży 1040 g. Razem "gołe", strzelam, że ważą jakieś 2100-2200. I co chyba nawet ważniejsze, mam wrażenie, że słąbo się toczą (od nowości).
Po drugie dwa komplety bardzo by mi pasowały. Obecnie późną jesienią zmieniam opony na przełajowe, które miałem z rowerem i są rewelacyjne na błoto, a wcześną wiosną zmieniam znów na opony bardziej "szosowo-szutrowe". Przy czym zdarzają sie takie dni, szczególnie jakoś w tym roku (pogoda), że chętnie pojeździłbym na tych bardziej terenowych kapciach po lasach i błocku. Ale zmieniać opony dla 2-3 godzinnej przejażdżki? No, nie chce mi się, wolałbym przekłądać koła.
Więc, stare koła byłby do tyrania w błocku czy jazdy bikepacking'owej, a nowe na szosowo-szutrowe jazdy w suchych warunkach (80-90% asfalt).

Rower jest na QR ale chcę by była możliwość adaptacji kół do sztywnych osi 12x. Być może kiedyś zmienię frameset/rower i nie chcę się ograniczać kołami. Koła pod tarcze. Centerlock czy śruby nie ma znaczenia bo są adaptery dośc lekkie i tanie. Szerokość wewnętrzna obręczy minimum 19mm bo chcę jeździć na oponach min. 30, max. 37 (raczej będzie to 35).

Nie ukrywam, że wolałbym raty 0 przy górnym limicie ~1500 PLN

Po przeczytaniu miliarda wątków na forach i różnych testów, recenzji, stron, póki co zostały na placu boju trzy propozycje:

http://www.wojczal-bike.pl/index.php?route=product/product&path=158&product_id=814&sort=p.price&order=ASC - waga ~1531g, cena: ponieważ chcę raty 0, to musi sklep wrzucić na allegro, które bierze prowizję, wiec wychodzi 1735pln

https://lemonbike.eu/product/ztr-grail-novatec-d791-d792-sapim-d-light-2/#configuration - mogą mi sprzedać na raty 0, waga ~1684g, cena 1424pln

https://www.cyklomania.pl/fulcrum-kola-racing-7-db-c19-2wf-r-afs,id5114.html - najtańsze, 859,90, nie ma rat 0 ale w sumie w tej cenie to ze zwykłymi i tak wyjdzie tanio. Ważą 1740g.

szczerze mówiąc sam już nie wiem co robić...chętnie poczytam Wasze rady, za które z góry dziękuję.

Edytowane przez pep79
Opublikowano

Gdzieś w lutym 2020 miałem taką samą rozkminę. 

Ostatecznie wybrałem wariant 3 - Fulcrum 7. 

Też mam Fuji, ale Tread. Koła też Oval, może nawet takie same. Jak ważyłem komplet (z kasetą i obiema tarczami) to wyszło 2955g.

Też chciałem mieć 2 komplety kół, z różnymi oponami, do różnych celów.

Ostatecznie kupiłem Fulcrumy, nie miałem klucza do centerlocka (czy tam tego mocowania tarcz) więc zaprzyjaźniony warsztat mi dokręcił. W zestawie są adaptery ze sztywnych osi na QR, trzeba mieć dobry klucz (klucze) żeby zdjąć konusy, ale nie jest to zaporowe. Zresztą robi się to tylko raz. 

Ostatecznie, masa kompletu Fulcrum z kasetą i obiema tarczami to 2520g - więc prawie pół kilo zysku.
Jestem zadowolony, choć na Pomorskiej 500 pękła mi szprycha - ale nie pod ciężarem, czego się bałem, ale od wkręconego patyka - więc wytrzymałościowo są poprawne. 

Na Ovalach trzymam semi-slicki na szosę i twardy równy żwir.

Myślałem o droższych kołach, ale zdecydowałem nie inwestować aż tyle w ten rower. Do przyszłego roweru te Fulcrumy będą zestawem zapasowym.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Mnie komplet kół obecnych wyszedł po zważeniu (z tarczami i kasetą) ~2500g, więc chyba mam troszkę lżejszą wersję kół Oval.

Opublikowano

O! To niczego nie zyskasz (wagi) kupując Fulcrum. Chyba muisz sprawdzić jak głębokie masz kieszenie ;)