Skocz do zawartości

Które koła do gravela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czy piasty od Novateca są na tym samym poziomie jakościowym co DT?

Opublikowano

Również polecam zestaw DT R500, DT 350, DT Champion. Mam taki zestaw w moim Jari od ponad 3kkm i  same pozytywne wrażenia. Sztywność, wytrzymałość przy rozsądnej wadze. 

Opublikowano (edytowane)

OK, widzę, że klaruje się tu lider.

A jaką wagę kompletu kół macie na 350?

Edytowane przez frigo
Opublikowano
2 godziny temu, frigo napisał:

A czy piasty od Novateca są na tym samym poziomie jakościowym co DT?

piasty Novateca są bardzo dobre ale to zależy od modelu.

Opublikowano

@frigo, mój zestaw DT Swiss R500, piasty Dt Swiss 350 12x100, 12x142, 32h, szprychy DT Champion 2.0, nyple mosiężne Pillar 14 mm waży 1072g + 966g =2038g

Opublikowano

Nie, 😃, bez opon i taśm. Ważone na elektronicznej wadze kuchennej, więc jakiś tam błąd może być. 

Opublikowano
57 minut temu, Wodzu_tg napisał:

@frigo, mój zestaw DT Swiss R500, piasty Dt Swiss 350 12x100, 12x142, 32h, szprychy DT Champion 2.0, nyple mosiężne Pillar 14 mm waży 1072g + 966g =2038g

I pewnie kozstowało to ciebie jakieś 1300 PLN?

A waży jednak sporo. Staram się pogodzić wodę z ogniem i dać nie więcej niż 1100 PLN za nie więcej niż 1800g. 

Widzę, że łatwo nie będzie :| 

Opublikowano (edytowane)

Wyszlo o ile pamiętam 1250 pln u Daveo. Mogłem wziąć cieniowane szprychy i alu nyple, ale zależało mi na sztywności i trwałości. W oryginalnych kołach WTB w Jari dwa razy pękały mi szprychy, więc nie waga była priorytetem. Dla mnie jest ok. Jeśli zależy Ci na wadze, piasty Novateca są chyba lżejsze od DT350 plus cieniowane szprychy i będzie ok przy rozsądnej cenie. W Lemonbike proponowali mi coś takiego właśnie w granicach 1100 zł lub niewiele ponad.

Choć zejść poniżej 1800 gram w tych pieniądzach chyba łatwo nie będzie.

Edytowane przez Wodzu_tg
Opublikowano

Novateci D772SB ważą około 240-250 gram tylna piasta. 

Opublikowano

Arghhh. Fulcrum. I spoko cena. I dobra waga. I są jeszcze Vision tu i tam w niezłych pieniądzach i niezłej wadze. 

Może jakiś mały flame war na temat kół? ;)

Opublikowano

Myślę, że flejma nie ma co robić, bo każdy ma swój budżet, ograniczenia, potrzeby i marzenia :D

Ja jedno co mogę dorzucić od siebie - warto dopłacić za lepszą piastę z lepszym mechanizmem zapadkowym z tyłu - różnica w jakości jazdy jest dużo bardziej odczuwalna niż z powodu 100 czy 150 gramów mniej.

W moim Spec'u koła są ciężkie i pancerne i planuję ich wymianę, ale narazie ich nie ważyłem i kiedy zobaczę ile mogę zyskać będę zastanawiać. Natomiast po długich rozważaniach doszedłem do wniosku, że fajnie by było aby mi się podobały - pare gram dla mojego jeżdzenia dla przyjemności nie ma znaczenia :) i rozważam coś z nieco wyższym stokiem np

- https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-350-cl-straightpull-rr-511-db-1735g-p-94.html

- https://www.cyklomania.pl/fulcrum-kola-racing-4-db-c17-2wf-r-afs,id1614.html

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.01.2020 o 12:52, frigo napisał:

OK, widzę, że klaruje się tu lider.

A jaką wagę kompletu kół macie na 350?

Ja co prawda kółek u siebie jeszcze nie mam, ale będą się składać na DT 350 i ma wyjść w okolicach 1473g. Tyle że to karbonowe obręcze 38 mm + szprychy Sapim Super Spoke, co ciągnie za sobą zdecydowanie większe koszty.

Gdyby wrzucić do nich piasty DT Swiss 180 zbija się wagę o kolejne 90g. Tyle że do tego interesu trzeba by dorzucić gdzieś 2000 złociszy. Pod kątem samej wagi, ograniczenie masy umieszczonej tak blisko osi obrotu koła za taką kwotę to już trochę sporo.

Edit. Waga sprawdzona: 1530g.

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano
7 minut temu, Zigfir napisał:

Ja co prawda jeszcze kółek u siebie jeszcze nie mam, ale będą się składać na DT 350 i ma wyjść w okolicach 1473g. Tyle że to karbonowe obręcze 38 mm + szprychy Sapim Super Spoke, co ciągnie za sobą zdecydowanie większe koszty.

to jaki masz na to budżet? Daveo/ Lemon? Jakiś inny składacz?

Opublikowano
4 minuty temu, frigo napisał:

to jaki masz na to budżet? Daveo/ Lemon? Jakiś inny składacz?

Założyłem sobie okolice 3,5 tysiaka. No-limited. Mają konfigurator, który od ręki wycenia, ale na dzień dobry do końca miesiąca dodatkowo jest 15% upustu.

Opublikowano
2 minuty temu, Kruk napisał:

Przy takim budżecie to jest o czym rozmawiać :D 

Dlatego nic nie odpisałem :| 

Mój budżet to 1500 max, i tak już napompowany. 

Opublikowano
23 minuty temu, frigo napisał:

Dlatego nic nie odpisałem :| 

Mój budżet to 1500 max, i tak już napompowany. 

Wrzuciłem nie tyle jako propozycję, a jako przykład ile mogą ważyć koła na DT 350. Te "gramy" niestety są dość mocno wyceniane w kolarstwie.

Gdybyś za podany budżet chciał karbon, to musiałbyś szukać bezpośrednio u Chińczyków przez Ali.

Opublikowano
3 minuty temu, Zigfir napisał:

Wrzuciłem nie tyle jako propozycję, a jako przykład ile mogą ważyć koła na DT 350. Te "gramy" niestety są dość mocno wyceniane w kolarstwie.

Gdybyś za podany budżet chciał karbon, to musiałbyś szukać bezpośrednio u Chińczyków przez Ali.

Nie, nie chcę się ładować w chińskie, bo wolę spokój związany z gwarancją. 

Opublikowano
6 minut temu, frigo napisał:

Nie, nie chcę się ładować w chińskie, bo wolę spokój związany z gwarancją. 

Wyszedłem dokładnie z tego samego założenia.

Opublikowano
2 godziny temu, M.C napisał:

Ja dobrze widzę ze cena się zmieniła na 859.90zł? Gdzie wczoraj było chyba jeszcze 1,200zł jak polecałeś.

Była dokładnie tak jak teraz 859.90 zł dlatego polecałem he, he. 

Opublikowano
16 minut temu, Nemrod napisał:

Była dokładnie tak jak teraz 859.90 zł dlatego polecałem he, he. 

Ja widziałem 1200 zł, bo spoglądałem na nie odkąd zamieściłeś. Może pokazują dla zagranicznych kupujących inne ceny, aktualna cena jest faktycznie mega kusząca. Szkoda że nie w wersji stożka 50mm.