Skocz do zawartości

Które koła do gravela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ jakiś czas temu ukradli mi koła z cross'a i reszta leży i zawadza to postanowiłem postawić go na kołach (i pewnie sprzedać). No i pomysł jest taki, że wsadzę tam moje koła z rocznego gravela a sobie dokupię jakieś lepsze (mam nadzieję). Mam na to 500-600zł (choć jak będzie warto to wycisnę jeszcze trochę). Nie liczę kasety, opon i tarcz.

Obecne koła to WTB STp i19. Ma sens taka podmianka czy nic lepszego za te pieniądze nie dostanę? Obecnie jeżdżę na oponach 35mm (G-One) i takie mi odpowiadają (choć większe spokojnie się zmieszczą). Mocowanie na QR9. Ja ważę 79kg a rower w teren mam inny. Gravelem jeżdżę po mieście i na wycieczki (raczej po twardym). Dopuszczam możliwość sakw lub bikepacking'u w następne wakacje (więc dobrze gdyby i to nowe koła wytrzymały). Fajnie gdyby były w miarę lekkie.

W jednym z wątków @kaido2 polecał koła PASAK. Czy to będzie lepszy wybór niż to co mam obecnie? Jeżeli tak to spokojnie mogę sobie zamówić i poczekać (nie spieszy mi się). A może znajdzie się coś jeszcze lepszego (używane w dobrym stanie też wchodzą w grę).

Opublikowano

Polecam koła od Daveo. Napisz do nich co potrzebujesz, jaki masz budżet. Na pewno złożą coś  fajnego. 

Opublikowano

Jak masz smykałkę i sam sobie złożysz to:

-piasta - Novatec D772SB lub D792SB ( dopisek CL jeśli chcesz center lock) - około 300 złotych

-obręcze - DT Swiss G540db - około 150 złotych

-szprychy - Sapim Laser  - około 3,6 złotego za sztukę

-nyple - Sapim Polyax alu Double Square - około 1,20 złotego za sztukę

-zaplecenie -około 20-30 złotych

-wycentrowanie - około 30-40 złotych

Sumując za cenę około 605 złotych + robocizna masz bardzo dobre kółeczko do gravela :)

Opublikowano

Jaką szerokość mają obręcze w tych kołach, bo nie widzę w opisie. Przydałby mi się drugi komplet do szosówki, żeby przyjął opony 25/28mm a na tribanowskie koła założyłbym coś grubego.

Opublikowano

13,15mm, czyli typowo szosowe, ale aktualnie mam w nich założone 35c :)

Opublikowano
22 godziny temu, Kajgana napisał:

Polecam koła od Daveo. Napisz do nich co potrzebujesz, jaki masz budżet. Na pewno złożą coś  fajnego. 

Dzięki. Napiszę do nich i zobaczę co zaproponują.

13 godzin temu, Kruk napisał:

No właśnie trochę się boję tego samodzielnego składania. Wolałbym jednak tego nie robić samodzielnie. Poza tym to jedno koło za 600zł będzie a tyle to nie mam (i raczej nie wykombinuję). ;)

12 godzin temu, kaido2 napisał:

No wyglądają super (szczególnie te żółte). Ale wolałbym jednak mieć możliwość założenia szerszej opony. Czyli chyba obręcz 19mm.

Te które kiedyś polecałeś w innym wątku (Pasak P19) są opisane jako MTB, więc są pewnie szersze. A skoro do MTB to i wytrzymają w gravelu (choć pewnie będą cięższe). Dobrze rozumuję?

Opublikowano

Na te co dałem link spokojnie założysz 38c, a są wytrzymałe, ja na nich skacze nie przez małe przeszkody i nawet nie drgną, w lesie idą jak poje..ne.

Opublikowano (edytowane)

Muszę mocno przemyśleć czy iść w tą stronę (węższych obręczy). Rower fabrycznie stał na oponach 47c i pomimo, że dałem teraz 35c to cały czas myślałem, że może jednak wrócę do starych opon (choćby na wakacyjną wyprawę). 

W każdym razie dzięki za podpowiedź @kaido2. Prześpię się z tematem i coś zadecyduję.

A przy okazji - one się nadają do bezdętek?

Edytowane przez bbc
Opublikowano

Nie ma za co, dodam tylko, że na tych kołach i oponach 35c Schwalbe Land Cruser goliłem trochę mocniejsze tematy jak Wisła 1200.

Opublikowano

Ponieważ jednak boję się trochę ograniczać do kół szosowych to zdecydowałem się (po długim wahaniu i namyślaniu) na te koła PASAK P19. Niepokoi mnie trochę to, że jak kliknę na wybrany model koła (29inch Black Gold) to na kółku na zdjęciu jest oznaczenie P19 26", ale mam nadzieję, że to tylko zdjęcie i dostanę koła jak w opisie wybranego modelu. Dziś jest jakaś promocyjna obniżka i razem z wysyłką wyniesie mnie to 365zł. Za tyle to chyba warto?

Opublikowano (edytowane)

Też je kupiłem ale od innego sprzedawcy. Ceny promocyjne 11.11 są trochę niższe. Mój rozmiar to 27.5. Także będę mleczkował z oponami Vee Speedester 47mm TR. Nie powinno być problemu bo uszczelniałem już na zwykłych Alexrims i oponach Maxis Refuse zwijanych ale nie TR. Porównamy czas dostawy od różnych sprzedawców :)

Edit:

Właśnie doszły moje Pasaki - REWELACJA!. Nie wpadły na VAT czyli cena 330zł! (85$). Więcej napisałem w wątku o zakupach na aliexpress.

P91126-090218.jpg P91126-085311.jpg Edytowane przez KonradTrek800
pod postem
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.11.2019 o 23:44, KonradTrek800 napisał:

Właśnie doszły moje Pasaki

Chyba muszę się jeszcze dużo nauczyć o aliexpress (albo mieć więcej szczęścia). Nie mam pojęcia jak to zrobiłeś, że tak szybko doszły. Moje nadal "idą". Ostatni status mam "Shipped by air 2019-11-23 08:55:20". I dalej nic. Nie wiem czy powinienem się zacząć martwić.

Opublikowano
9 godzin temu, bbc napisał:

Nie wiem czy powinienem się zacząć martwić.

Jeszcze nie. Poszło aliexpress standard shipping czy jakaś inna metoda?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

długo sie czeka na te koła Pasak? nigdy nie zamawiałem z Aliexpres, jaki wychodzi koszt całkowity? i naprawde sa takie rewelacyjne te kola? :-)

W dniu 5.11.2019 o 07:46, Kruk napisał:

-piasta - Novatec D772SB lub D792SB ( dopisek CL jeśli chcesz center lock) - około 300 złotych

-obręcze - DT Swiss G540db - około 150 złotych

-szprychy - Sapim Laser  - około 3,6 złotego za sztukę

-nyple - Sapim Polyax alu Double Square - około 1,20 złotego za sztukę

-zaplecenie -około 20-30 złotych

-wycentrowanie - około 30-40 złotych

Sumując za cenę około 605 złotych + robocizna masz bardzo dobre kółeczko do gravela :)

te obrecze DT Swiss G540db to rozmiar 27,5 lub 29 cali, 28 nie ma z tego modelu :-)

Edytowane przez Maxx
Opublikowano

gravele sa na kolach 28 tak mi sie wydaje ;-) nie wiem czemu te 27,5 wlozyli w te grupe :-)

Kruk a Ty co bys proponowal skladac kola czy zakupic te z Aliexpres? bo mi sie wydaje mimo wszystkom ze samemy jak sie zlozy to lepiej wszystko dopasujesz i w razie jakiegos uszkodzenia sam znajdziesz dana czesc i naprawisz a jednak takie systemowe moze byc problem z podzespolami, to moje zdanie

a co do obreczy to te sa pod kolo 28

DT Swiss R 500 db Disc 700c 

i te rowniez pod 28 lecz troche ciezkie

DT Swiss 545d 700c

Opublikowano
14 minut temu, Maxx napisał:

gravele sa na kolach 28 tak mi sie wydaje 😉

No właśnie, wydaje ci się. Są gravele z możliwością włożenia kół 27.5 i 28 cali. Jak włożysz mniejsze koło możesz dać większą oponę. Są też gravele fabrycznie sprzedawane na kołach 27.5.

Opublikowano

a to nie wiedzialem nctrns :-) człowiek całe życie sie uczy :-)

Opublikowano
10 godzin temu, Maxx napisał:

długo sie czeka na te koła Pasak? nigdy nie zamawiałem z Aliexpres, jaki wychodzi koszt całkowity? i naprawde sa takie rewelacyjne te kola? 🙂

Do mnie przyszły tydzień temu. Do @KonradTrek800 jak widzisz po około dwóch tygodniach. Czyli nie ma reguły. Koszt to też około 350-400zł w zależności jak trafisz. Według mnie koła są super (jak na swoją cenę). Zestaw jest o 100g cieższy od oryginalnych kół jakie miałem w Mongoose Guide Sport, ale kręcą się dużo lepiej (po zakręceniu swobodnie kręcą się znacznie dłużej) oraz są odczuwalnie sztywniejsze. Jak się spisują to Ci nie napiszę, bo zrobiłem dopiero ze 100km, więc trudno mówić o jakimś używaniu. Ale wyglądają bandziorsko (mam wersję ze złotymi piastami).

Noszę się z zamiarem założenia postu o moim gravelu i opisaniu go i zmian jakie dokonałem (niektórych musiałem dokonać). O kołach napiszę też.

Opublikowano

Zakładaj swój wątek. Do mnie idzie już drugi komplet tych Pasaków do roweru żony. Piasty w tych kołach są rewelacyjne. Kaseta ma zero pływania. Mój brat jak zobaczył moje china bike to też zażyczył sobie fitnesa z prostą kierownicą na ramie Accent Furious. Z napędem 1x11 zmieścimy się w kwocie 2200zł.
Poniżej koła w rowerku dzieciaków który i ja zimą targam po lesie.
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https://forum.szajbajk.pl/topic/17741-trek-800-mtb-trek-fitness/&share_tid=17741&share_fid=1893414&share_type=t&link_source=app

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej ekoziomale,

szukam kompletu kół do gravela Fuji, tarczówki, QR, ładowność, ok 110kg.

Waham się między czterema opcjami:

1. https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-370-straightpull-is-r460-db-1645g-p-49.html n- dobra cena, dobra waga

2. https://helmansport.pl/pod-opone/1082-dt-swiss-spline-32-1600-disc.html - nada się to do gravela, bez skoków i dropów, ale jakieś j*bnięcie w kamień się pewnie zdarzy

3 i 4. - zbudowane u Daveo albo Lemonbike - między 950 a 1100 PLN, wagi trochę wyższe niż w #1 i 2. 

Co byście wybrali?

Opublikowano

Nie chciałbyś może pójść w DT 350 ? Ratchet jest o niebo lepszy niż zapadki w 370.

Opublikowano

Panie bierz pan DT Swiss R500 na piastach DT350. Będziesz zadowolony.