Skocz do zawartości

Ghost Kato X4.9 AL U

Szym3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opona jest na rancie, ona tak wygląda. Te plastry miodu schodzą bardzo blisko krawędzi. Jakby dał zdjęcie z napisami to by było widać.

U mnie siedzi podobnie.

Musisz zalać mlekiem, takie mLe wycieki się uszczelnią bez problemu. Nie musi opona trzymać powietrza bez mleka.

Najgorzej jak powietrze dostaje się pod tasme i wycieka nyplem, albo koło wentyla, wtedy oklejanie do poprawy. Jak wycieka przy rancie, albo dziurka w oponie to uszczelni.

Zakładałem oponę veetire i jak na nabiłem, to mleko wychodziło z kilku miejsc w oponie, tak była dziurawa.

Jestem pewien, że mleko będzie miał nadal w stanie płynnym. To co pokazałem ma parę miesięcy. Do paru dni będzie można tylko przetrzeć szmatką, nie będzie gluta.

7ba077afc6e9f87e99e302b4e9c974de.jpg&key=18b02fee813415f648344dffb30ed335a512e1add0fbcd2c0c326a2755b8b350f671ec488db93deb35213a86df0bc18c.jpg&key=0cc846143a4cf29262077ef77ad07c0e8bd72ea5a59affac05c39442ca0c2bd8

Opublikowano

@ahaja @Accent_Szaj @Grzegorz_Macko No i niestety koła się nie uszczelniły. W przednim było jakieś 1,5 bara, w tylny prawie nic. Czyli muszę rozbierać. Poradzono mi żebym położył nową taśmę i doradzono mi gorilla tape dedykowaną do uszczelniania kół. Wydaje mi się dziwne to, że nigdzie na oponach nie widać mleka. Nawet jakby opona źle wskoczyła na rant to powinno jakąś dziurką wypływać. Samo mleko działa poprawnie bo robi się gumowate w kontakcie z powietrzem.

Taśma to ta https://allegro.pl/oferta/tasma-uszczelniajaca-gorilla-tape-25mm-9m-tubeless-9301290039

Opublikowano
21 minut temu, Szym3k napisał:

niestety koła się nie uszczelniły.

Wytłumaczcie mi jedną rzecz,bo tak strasznie bronicie tego Trezado,czemu non stop ktoś ma taki problem,a ja stosując Stans'a od początku nie?

Owszem możesz kupić kolejną taśmę,poprzewijać wszystko uszczelnić od nowo,nawnerwiać się przy tym i znowu mieć ten sam efekt,albo....

Od razu kupić zestaw Stans i mieć spokój.

Proszę Cię bardzo,tu masz filmik gdzie Danielski uszczelnia zwykłe koła.Dzięki temu filmikowi uszczelniłem swoje koła,pierwszy raz i za pierwszym razem ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Accent_Szaj Nie bronię tego mleka, tylko kupiłem je i mi jeszcze zostało, a nie lubię wyrzucać.. Jeżeli drugi raz też nie pójdzie dobrze uszczelnienie to kupię Stansa i zobaczymy. Nie mam w ogóle doświadczenia w tym zakresie więc nie mogę się wypowiadać, że coś jest dobre a coś złe.

Opublikowano
1 minutę temu, Szym3k napisał:

a nie lubię wyrzucać.

Za to lubisz się irytować ;).

1 minutę temu, Szym3k napisał:

Nie mam w ogóle doświadczenia w tym zakresie

Przecież ja też kiedyś robiłem pierwszy raz TL. Tylko zanim zacząłem cokolwiek,to obejrzałem te dwa filmiki i wiedziałem jakie mleko kupić i jak zrobić,aby wszystko było OK.

Na początku dziwiło mnie że ludzie w ogóle mają jakiś problem,ale patrząc na temat z TL,to większość używa jakiś mlek,co wypadają słabo,bądź źle.

6 minut temu, Szym3k napisał:

Jeżeli drugi raz też nie pójdzie dobrze

Jak masz zamiar jeszcze raz spróbować,to:

Jak się już napompuje,to zakręć kołem obracając na prawo o 90st.,a później na lewo. Potem połóż koła płasko na boku(np na dwóch krzesłach).Zostaw je tak na godzinę,a później obróć na drugą stronę.

Opublikowano

@Accent_Szajpowiedz mi jeszcze proszę, czym umyć oponę po mleku? Rozpuszcza się ono w wodzie?

Opublikowano
2 minuty temu, Szym3k napisał:

@Accent_Szajpowiedz mi jeszcze proszę, czym umyć oponę po mleku? Rozpuszcza się ono w wodzie?

Raz wystawiłem na powietrze za dom na jakieś 2 tyg i tak wyschło że łatwo się starło.

Opublikowano

Jak ostatnio złapałem gwóźdź,to jak dojechałem do domu,oczywiście Stans uszczelnił ;)

Postanowiłem rozebrać koło,dolać mleka i dać łatkę,to Stans'a zmysłem mydłem.

Opublikowano (edytowane)

To zależy jaka opona i obręcz a nie mleko, mleko to prawie nic do gadania nie ma bo moje opony nawet bez mleka ciśnienie trzymają, ba nawet pompuje je zwykłą pompką wcale nie machając tylko pompując jak zwykłą dętkę. Swego czasu @Sziva też pisała o tym, że opona bez mleka jej wytrzymała bodajże dwa dni i miała się dobrze.

A żeby nie było wątpliwości - sucha o pona na suchą obręcz, żadnego mydła, płynu do naczyń, wody itp

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano
4 godziny temu, PiotrekGT napisał:

sucha o pona na suchą obręcz

No tego jeszcze nie grali ;)

Opublikowano
17 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Normalka, jak się ma kompresor to już w ogóle zakładasz od razu z wlanym mlekiem i pyk - gotowe.

Bo chodziło mi o to, że ja nie używałem żadnych "wspomagaczy" jakby ktoś nie zrozumiał

Opublikowano
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

U mnie tak się udało wstrzelić dwie opony Nobby Nic, a potem bez mleka dość długo trzymały ciśnienie (około miesiąca zanim mlekiem zalałam do jazdy). Za to Continental GP5000 pod tubeless, to już osobna historia. Jedna opona się dość łatwo uszczelniła, a druga jak sito.

Opublikowano

@PiotrekGT @Sziva tylko Wasze opony i obręcze były TR. A moje nie są, ale da się je uszczelnić tylko nie jest to łatwe. Stąd te wspomagacze wszystkie. Dziś drugie podejście, jak nie zadziała to kupuję mleko Stansa. 

Opublikowano

Postanowiłem dziś pobawić się jeszcze z kołami. Spuściłem całkowicie powietrze, dolałem 50 ml mleczka i w przypadku przedniego koła (tego lepiej uszczelnionego) to była porażka. Z kilku nympli zaczęło lecieć mleko i w ogóle się nie uszczelniało. Masakra jakaś. Więc i oklejenie do doopy ale i samo mleko chyba nie działa tak jak powinno. Stans zamówiony, gorilla tape czeka na odbiór w paczkomacie. Mam nadzieję, że tym razem pójdzie lepiej.

Opublikowano

Skoro leciało Ci z nypli, to taśma źle naklejona. Naklej porządnie jak trzeba, potem wstaw dętkę, oponę i pojeździj ze 2 dni. Taśma elegancko się ułoży.

Opublikowano

@Sziva jutro rozbieram koło. Kupilem 9 metrów grilla tape więc jest zapas na błędy. Zobaczymy jak tym razem będzie. 

Opublikowano
W dniu 22.07.2020 o 10:42, Szym3k napisał:

Wasze opony i obręcze były TR.

Widzisz, z TL jest taka historia ,że najlepiej się robi na oponie która była używana jakiś czas z dętką. Nowa opona ma zagięcia przez które ucieka powietrze. Co do mleka trezado,ono poczatkowo jest ok,dlatego powinno uszczelnić. 

Napisz jak tam twoje próby z nową taśmą ;)

Opublikowano

@Accent_SzajTe opony które uszczelniałem mają przejechane jakieś 1300 km, ale szczerze wyglądają bardzo dobrze bo nie jeżdżę po jakimś ciężkim terenie.

Co do nowej taśm. To po prostu jakaś nowa jakość oklejania. Oczywiście na plus. W porównaniu do poprzedniej jest lekko elastyczna, jest miękka, bardzo łatwo przyjmuje kształt obręczy. No i jest 2 x tańsza pd taśmy Trezado którą miałem. Szczerze gorąco polecam.

Wczoraj pół dnia siedziałem, czyściłem koła, oklejałem na nowo, zalewałem mlekiem no działa. Rano gdy regulowałem ciśnienie, z pod jednego zaworu poszło trochę mleka, ale się uszczelniło i wszystko jest ok. Dodatkowo o 1/4 obrotu dokręciłem zawór kombinerkami (wiem, że tego nie powinno się robić) .Dziś zrobiłem 30 km na ciśnieniu 1,8 i jest super. Dużo lepiej jeździ się po piachu.

Kolejna różnica jest taka, że podczas montażu nie używałem kremu do golenia (którego poprzednim razem waliłem całkiem sporo), a dużą ilość wody z płynem do garów. Przy jednej oponie było nawet słychać odgłos wskakiwania na rant :D .

Muszę trochę odszczekać (hau hau) i przyznać CI rację. Mleko którego teraz użyłem to Stansie i o ile w konsystencji jest takie samo jak Trezado to wydaje mi się, że jednak o wiele szybciej uszczelnia. Trezado lało się z nypli i nie mogło uszczelnić. Przy Stans z pod zaworu wyciekła do odrobina. Człowiek uczy się na błędach.

Natomiast pojawił się kolejny problem. Podczas dzisiejszej jazdy, już pod koniec tylna tarcza przy mocniejszym hamowaniu zaczęła wydawać dziwne odgłosy, tak jakby wibrowała. Pomyślałem sobie, że musiałem ją wykrzywić podczas uszczelniania kół, ale dlaczego od początku nie wydawał takich dźwięków? Czy jeżeli zawieszę rower i zakręcę korba to wygięta tarcza powinna "falować"?

Opublikowano
38 minut temu, Szym3k napisał:

o wiele szybciej uszczelnia.

No widzisz :). Rewelacja że dałeś się przekonać,a ile nerwów byś oszczędził gdybyś od razu od tego zaczął :P . Cieszę się że pomogłem

42 minuty temu, Szym3k napisał:

że musiałem ją wykrzywić podczas uszczelniania

Jak ściągasz koło ,to niestety nigdy nie trafi idealnie na to samo miejsce,nawet przy sztywnej osi. Czasem nie będzie ocierać,ale Ty nie miałaś tyle szczęścia. Musisz ustawić zacisk od nowa.

Polecam ten temat. Na samym dole 8 strony masz opis jak to zrobic

Opublikowano

@Accent_Szaj Czyli raczej tarcza jest ok, a to kwestia ustawień. Tylko u mnie nie ma piszczenia, ocierania, tylko jak mocniej zahamuję to tarcza tak jakby w rezonans wpadała.

Opublikowano
Godzinę temu, Szym3k napisał:

tylko jak mocniej zahamuję to tarcza tak jakby w rezonans wpadała

Przy mocniejszym hamowaniu tarcza się nagrzewa i delikatnie się odkształca.Po wystygnięciu wróca do swojego kształtu.

Nawet nowe tarcze są minimalnie krzywe.

Dla św. spokoju sprawdź dokręcenie tarczy 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Powiedzcie mi jaki rodzaj supportu jest w Kato X 4.9? Nie jest czasem pressfit? Jakie macie doświadczenie z nim? Nie wydaje irytujących dźwięków?

Opublikowano

Pressfit 92mm. Ja tym rowerem nigdy nie jeżdżę bezszelestnie wszystko się trzęsie i furczy jak jadę na wyrypach więc nic nie słysze. Na razie bez problemów. Sama rama się bardIej wygina po depnieciu na pedal niż os supportu. Czasami zastanawiam się, jak ten rower się nie łamie na tylnym widelcu, bo rama pracuje niemiłosiernie.

Opublikowano
58 minut temu, Grzegorz_Macko napisał:

Pressfit 92mm. Ja tym rowerem nigdy nie jeżdżę bezszelestnie wszystko się trzęsie i furczy jak jadę na wyrypach więc nic nie słysze. Na razie bez problemów. Sama rama się bardIej wygina po depnieciu na pedal niż os supportu. Czasami zastanawiam się, jak ten rower się nie łamie na tylnym widelcu, bo rama pracuje niemiłosiernie.

A ogólnie zadowolony jesteś? Żadnych problemów? Pytam bo zastanawiam się nad tym modelem Ghosta

Opublikowano

Przymierzałem się dziś do kato i zauważyłem ze przy mocniejszym nacisku na korbę tylny trojkat ramy dość się wygina.